Monday, May 28, 2018

Umrah part 4 madinah - makkah first umrah

9 Disember 2017
Begitu pantas masa berlalu..kami diberi kelonggaran pada pagi jumaat ni untuk membuat aktiviti masing masing..sebb kami akan bergerak ke Makkah setelah waktu solat Zuhur..Untuk kali pertama kami akan mengerjakan solat jumaat ..syukur solat jumaat ku  yang pertama di masjid nabawi..

Pagi tu kami berjalan di sekitar mall beli apa yang patut kekacang semua borong la..hahaha..keychain..pelbagai lagi la buah tangan utk di bawapulang.. setelah makan tengahari kami bersiap sedia turunkan bagasi dan menuju ke masjid nabawi utk mengerjakan solat jumaat..Sebab aku terlewat sedikit mmg penuh semua..merasa la solat di luar perkarangan masjid..hehe..walaupun macam tu tetap selesa..alhamdulillah..

Setelah selesai solat bergegas ke bilik siap sedia untuk mengucapkan selamat tinggal kepada rasulullah..memang sebak bila suami berdoa di hadapan kubah hijau makam nabi..terasa betul menyentuh hati..dan kami berdoa agar dapat bertemu dengan rasulullah lagi.,insyaallah..berjurai gak air mata..sedih..allah je tahu..

Perjalanan ke Kota makkah diteruskan sebelum bersiap sedia untuk berniat ihram di bir ali..perjalanan lancar dan tenang..anak anak pun baik..kami singgah di r n r untuk makan malam..hemm keadaan di situ sukar digambarkan..sepatutnya dijaga dengan baik ..tapi entahlah..








nasi arab hidangan makan malam pada hari itu..

Setelah selesai menjamu selera..kami terus bergerak ke makkah diiringi dengan takbiratul ihram ..sayup sayup sampai terlelap..Disebabkan penginapan jemaah jemaah poto terbahagi kepada dua hotel..pihak bas menghantar kami terlebih dahulu ke tempat penginapan di hotel hilton atau dikenali sebagai hotel millenium..masuk je kota makkah mmg tak terkata rasanya..kami tiba di hotel dlm jam 1030 malam..pada mulanya aku ingat menggunakan mutawif yang sama untuk mengerjakan umrah tapi rupanya ada mutawif lain yang akan membawa kami dari hilton..syukur..pelbagai persoalan pertanyaan kerana malam sudah larut...yaya n sofyan sahaja diniatkan umrah..manakala sarah tidak..mula risau kebimbangan menghantui mcm mana nak bawa mereka terutama sarah n yaya dah mula merengek ..part paling aku risau adalah tawaf.. mutawif cuba membantu memndapatkan kerusi roda untuk membawa anak anak..akan tetapi sekiranya menggunakan kerusi roda kami akan tawaf di tingkap atas..menurut mutawif dan keluarga aku jumpa semasa di raudah tu diameter pusingan dia agak lebar..hemmmm...

Dengan izin allah kebetulan juga kerusi roda tiada pd masa itu..kami akhirnya nekad dan berdoa moga allah mempermudahkan urusan kami sekeluarga ..jam 11.30 malam kami berkumpul di lobi selepas selesai membersihkan diri di bilik,,alhamdulillah bilik luas dan sangat selesa..view pun nampak sipi sipi masjidil haram..syukur..

Maka bermula lah perjalanan umrah wajib kami ..sarah di dukung oleh suami dan aku memimpin yaya..manakala sofyan sudah pandai mengorak langkah sendiri..mutawif tu guide dengan baik sekali ..syukur sangat 3 pusingan pertama adalah sangat mencabar..tapi apabila memasuki pusingan ke 4 terasa ringan sahaja kaki melangkah tanpa disedari selesai 7 pusingan ..syukur alhamdulillah..perjalanan seterusnya berulang safa ke marwah..anak anak dah penat jadi kami menyewa 2 wheel chair satu sofyan ditolak oleh suami dan satulagi aku menolak sarah dan yaya..memang 3 ulang alik pertama mmg penat..berzikir sepanjang perjalanan..islam itu mudah...

Dan selesai juga kami bertahul...syukurr selesai umrah memang kalau kita minta dengan allah untuk dipermudahkan ,,segala urusan kita dipermudahkan..alhamdulillah..kami selesai mengerjakan umrah lebih kurang jam 2 pagi..terasa puas dan tenang sekali..






sarah dah mcm ape..haha..tapi alhamdulillah selesai..

Balik ke bilik bancuh megi cup..nyaman..dan tido dengan lena..cuaca di makkah agak panas sedikit berbanding dengan madinah..tapi tak la panas sangat..just nice..

okey insyaallah akan update lagi 2-3 entry dan tamat kisah umrah kami...

Umrah part 3 madinah - bukit uhud

8 Disember 2017
 Hari kedua di bumi Madinah..pada hari ni kami akan melawat bukit uhud serta masjid Quba dan Masjid Qiblatain serta ladang kurma..Perjalanan bermula pada waktu pagi..Jadi lepas je sarapan kami semua bersiap sedia dalam bas.

Bas singgah di Masjid Quba untuk menunaikan solat sunat dan solat dhuha..memang cuaca sejuk angin sejuk menyapa pipi..memang tenang je rasa..dipersekitaran masjid quba ada terdapat pelbagai peniaga menjual buah tamar serta kekacang..boleh la untuk mengalas perut buat kunyah kunyah.


bergambar dengan jemaah jemaah poto travel di depan masjid Quba



Perjalanan kami diteruskan ke bukit uhud..disebabkan kesuntukan masa kami hanya lalu sahaja di masjid qiblatain..Ustaz mutawiff banyak bercerita serba sejarah tentang kedua masjid ini sepanjang perjalanan ke bukit uhud.

Sungguh terasa diri jahil bila mengetahui sejarah peperangan di bukit uhud..dimana kedudukan pemanah pemanah tentera islam yang berjuang sehingga ke titisan terakhir..sedih juga kisahnya..








pemandangan di sekitar perjalanan ke bukit uhud
my family di depan perkarangan bukit uhud

 keadaan sangat berangin kencang dan sejuk..bersama jemaah jemaah poto

perkuburan syuhada






 membeli sedikit cenderamata

Selesai sahaja berjalan sekitar bukit uhud..Saya melihat juga pelbagai cenderamata yang dijual disini..cantik cantik dan boleh membuat penawaran harga..sempat la beli gelang yg comel dan beg beg comel untuk diberi kepada rakan rakan.Suami sempat membeli ais krim disini..memang lain benar rasanya..sedap..jadi pada yg berkunjung kat sini boleh la merasa aiskrim dan membeli beberapa barangan perhiasan untuk diri sendiri mahupun sanak saudara..

Kami bergerak ke Ladang Tamar selepas selesai sahaja di Bukit Uhud..Pelbagai perasaan sedih menyelubungi apabila tersentuh dengan kisah kisah perjuangan sahabat sahabat nabi..hemmm..rindu angin di bukit uhud...tenang dan nyaman..apabila ustaz tu cerita kisah peperangan tu..seakan akan mcm refleksi tentera tentera sedang berada di bukit tengah menegakkan panah masing masing memperkuatkan benteng pertahanan..seakan menyaksikan filem perang di zaman nabi..allahualam..memang terasa betul ..

Di ladang tamar mmg dah tak fikir apa dah..memang borong terusla..sebab malas nak fikir nak beli sikit sikit pastu mula menyesal tak beli..haha..tapi mmg borong kurma nabi la lebih kurang 7kg..dan coklat..seterusnya bergerak ke hotel.

Setibanya di hotel anak anak agak keletihan..untuk pertama kali aku dan suami pergi menunaikan solat tanpa anak anak..jadi malam tu aku berniat nak pergi sekali lagi ke raudah..untuk menyampaikan doa diri sendiri..tapi hati terdetik tak nak bawa anak anak..kerana rasa agak cerewet nak merempuh ramai ramai tanpa mutawiff..

Lupa sebenarnya..pada malam hari pertama di madinah  selesai solat isyak kononnya nak bergerak ke raudah ..gamble je ngan en suami..mmg tu la kalau dah terdetik anak anak tu susah utk dibawa...memang allah tak izinkan aku masuk ke dalam..malam tu sampai sahaja laluan ke raudah mmg ditutup..hemm..rupanya jemaah wanita hanya dibenarkan sehingga jam 10.00 sahaja..selepas itu laluan akan ditutup..bukan rezeki aku malam tu..terus mengucap dan memohon keampunan..rasa blur..termenung seketika..nak balik ke bilik takdela..sejam kemudian ternampak kelibat suami dan kami bersama sama berjalan ke hotel..masa ni aku dah niat esoknya adalah malam terakhir di bumi madinah ni..jadi aku nekad akan kucuba melangkah ke raudah sekali lagi..



solat hari terakhir  bersama sama anak anak di masjid nabawi

Jadi atas pengalaman malam sebelumnya walaupun penat..aku nekad nak pergi ke raudah juga..tapi kali ini bersendirian sebab suami penat..memang nekad jam 9.30 melangkah bersendirian masuk ke raudah..memula blur juga tengok ramainya umat pastu tak tahu nak selit mana..memula terduduk di tempat jemaah indonesia..tapi hmmmm ...susah nak cakap..kehadiran ku seperti alien je..jadi aku paham la..aku gerak ke depan sikit ..lantak..terus duduk..mmg allah tu nak temukan aku dengan satu kumpulan jemaah dari kelantan..mereka banyak membantu..mereka sudah mengerjakan umrah..dan sementara menunggu melepasi makam nabi memang banyak tips dierang share tentang tawaf dan keadaan di mekkah..syukur sangat allah pertemukan aku dengan keluarga ni..Dan lebih terharu dengan mereka sama sama membantu sehingga aku betul betul dapat solat di saf paling depan..masa ni baru la terbau wanginya..hati terasa tenang..dapat berdoa untuk kesejahteraan keluarga dan anak anak serta suami..syukur..aku tak sempat nak berhubung dengan keluarga dari kelantan yang banyak membantu tu..kami berpisah di pintu 20..dan aku melangkah ke pintu 15 menuju ke hotel dengan rasa tenang dan puas..alhamdulillah..mission accomplished..hehe






Monday, April 9, 2018

Umrah part 2 Madinah-raudah

7 Disember 2017
Last entry tu silap lak letak tahun sebenarnya tahun 2017 bukan 2018..malas nak betulkan plak..kali ni..Okey kita sambung blog sementara masa masih ada ni..
Pagi tu masa sampai Madinah memang rasa teruja excited..kami the last family yg kluar dari imigration..a lil bit late coz the officer suka our kids..siap diriba riba si sarah ..sarah ni plak mulut peramah..but the best things ni syukur sgt hantar sarah ke brainy bunch coz she practice everythings that she learn..okey la kan..
Sampai je kami di hotel mmg la tak sempat dah nak tidor..kepala tingtong..pagi tu plak mmg dah kena masuk raudhah..ni mmg semua di impikan oleh semua orang..so check in je kami bersihkan diri..siap sedia pakaian sarah n yaya..hubby dengan sofyan..

Me? Im lil bit nervous n blurring masa ni..sampai mcm rasa lost..tiba tiba je rasa mcm ni..tapi alhamdulillah dgn bimbingan kakak kakak yg ada boleh la pelan pelan ..situasi mmg penuh dengan umat..jemaah dibahagi bahagikan ikut group..settle satu group..group lain masuk..kami duduk dlm group ..berdebar tau..allah je tahu..perasaan tu tak boleh nak digambarkan..sebab ni kali pertama..dan aku bawa sekali sarah n yaya..

2 beradik ni not bad juga..bercekau..tapi keywords is sabar..mmg sabar je mak dia..haha..bila ingatkan balik mmg kelakar pun ada..ustazah yg guide pun baik..siap guide solat apa yang perlu dibuat..

Dapat masuk dlm tu mmg pengalaman tak dapat digambarkan..pelbagai jenis manusia yg aku boleh tgk..ada yg meratap..ada yg hantuk kepala pada tiang..allahualam..ada juga yang sempat selfie..sempat bervideo live dlm tu..dalam hati ni..berputar utk menyampaikan salam kepada rasulullah..rasa sebak rasa dekat sangat dengan baginda..aku dpt solat ..solat yg pertama di masjid nabawi..alhamdulillah anak anak pun solat sama..semua hajat dan salam selamat disampaikan..termenung sebentar berfikir kebesaran allah..dipermudahkan segala urusan..

 dua beradik ni minum air zam zam



 gambaran di luar pintu raudhah setelah selesai 


Di masjid nabawi di mana mana tempat terdapat air zam zam percuma..jadi tak perlulah nak beli air mineral..bawa je botol kosong refill je air zam zam tu ..tiap tiap hari minum air zam zam..kat madinah selera makan aku mcm tak over mcm kat malaysia..masa sampai mmg dah batuk batuk..tapi dpt minum air zam zam mcm healing je..dan madinah masa ni sejuk...angin kuat..dan diri ini terasa sangat kerdil..tergerak hati utk mengunjungi raudah lagi..masa suntuk kami hanya ada 3 hari sahaja di bumi rasulullah ni..jadi kejarlah masa sebaik mungkin..


Peristiwa dalam ni masa dok tunggu nak masuk raudhah ni yaya n sarah bergaduh..berentap sorang tarik tudung bagai..bila balik bilik yaya bagitahu anak tudung hilang..adoiila..kelakar pun ada..camne tu..hehe..

Kami settle di raudah dan balik ke bilik..dapat merehatkan diri seketika..masa ni je la jumpa jemaah lain...lepas tu aktiviti masing masing..solat zuhur bersendirian ikut je arah mana bersesuaian..pastu duduk..tapi bila turn asar aku bawa yaya n sarah sekali..tapi boleh tahan la jugak nakal dua beradikni..haha..oh ya..bahagian solat utk yg bawa anak anak diasingkan..alhamdulillah ada je ruang for me and kids...kira dipermudahkan sungguh..

Tapi masa ni ada niat nak berkunjung sekali lagi ke raudhah....dan ada peristiwa yg buat aku betul betul insaf..hehe..jeng jeng jeng..nanti diceritakan pada next entry ya..tungguuuuuu...

Tuesday, April 3, 2018

Umrah Famili part one klia - abu dhabi

Assalamualaikum..baru ada kelegaan sedikit nak blog tentang kembara umrahku..Sebelum memilih beberapa agensi umrah yang bersesuaian..mmg dah study serba sedikit..dari segi location penginapan dan pakej yg ditawarkan..bila ditimbang kira ditolak bahagi akhirnya saya dan suami nekad memilih POTO TRAVEL sebab fikir jemaah dia tak ramai dalam group yang kecil..Waktu pelepasan pada 2 December 2017..Memula mmg rasa okeyla tarikh tu..direct flight menaiki pesawat saudi arabia..

Pada awalnya smooth..tapi lagi 3 bulan ke 2 bulan nak fly pihak poto call ckp tak dpt flight saudi ada masalah..dieorang reschedule balik flight kepada etihad..tarikh still sama..but alang alangkan..iolls minta tukar 5 December sebb pk mcm byk kerja urusan di sekolah belum siap..tak nak la pergi mcm tu je..hati tak senang nanti nak buat ibadah..bukan nak makan angin..bila dah tukar tarikh tu kebetulan juga jadual exam hubby last paper 2 december tu..fuhh memang segalanya dirancangkan dengan baik..

Disebabkan dah tukar penerbangan dari direct kami terpaksa transit di Abu Dhabi dengan menaiki pesawat etihad..okeyla..gap transit pun tak lama dlm 3 jam tak silap..tapi kena topup sikit dari price yang asal..takpela still murah lagi compare dengan pakej lain..cuma kena la beli sendiri domestic flight since kami dari jb..masa pergi ni kami beli Air Asia..masa balik by MAS..sebb pk mesti beg berat baik naik MAS je...tak payah nak beli baggage bagai..

Pakej yang ditawarkan oleh poto travel kami ambil hotel di makkah tu dekat dengan masjidil haram,,bukan apa..kami bawa anak anak kecil..tak tahu mcm mana situasi di sana..bagi saya..biar orang nak cakap apa pun janji hati ni senang tak risau fikir anak anak..nak beribadat pun tak rushing sangat sebb hotel dekat kan..kami tinggal di Hilton makkah atau pun skrg dipanggil millenium hotel

Panjang kan mukadimmah..muahaha...okeyla..kita start dengan perjalanan pertama kembara ke kota suci madinah....

6 Disember 2018
Flight domestic kami jam 11.50 pagi dan selamat sampai di klia2 dlm jam 1230..ikutkan kami akan berkumpul di KLIA sekitar jam 4 petang bersama sama dengan jemaah lain.jadi gap yang ada tu aku nekad nak lepak lepak kat hotel sambil berehat..perjalanan ke madinah ambil masa lebih kurang 7 jam tak silap..pagi tu mmg rasa mcm takut pun ada..persediaan ala ala je..sebb aku mmg busy dengan kerja kursus..tapi alhamdulillah serba sedikit boleh la..cuma masih rasa takut..risau bercampur baur dengan rasa percaya tak percaya dapat bawa anak anak semua..

Tapi kami diduga dengan flight delay ..dan dijangka akan bertolak ke dlm jam 3 petang..suntuk betul masa tu..fuhh..nak tukar flight lain semua dah takde..last last adik ipar n mertua decide nak hantar ke klia..fuhh..timing masa tu sgt suntuk..masa pergi mmg husband yg drive..hemm aku masih blur lagi..mcm percaya tak percaya..

Kami sampai KLIA just nice 330 ptg..so masa mmg ngam ngam la dgn keputusan yang dibuat..tapi alhamdulillah perjalanan smooth..syukur..

Masa buat umrah ni kamera hp aku rosak jadi tak byk sgt gambar yg diambil..tapi ada la juga few sebagai kenangan..dan ada yg ditumpang dari camera jemaah lain..okeyla..
                                                                   with sister in law

                                                rombongan poto travel 21 jemaah tak silap

Urusan pendaftaran semua sangat smooth..dan seat pun dapat tempat yang selesa..tapi masa dalam flight etihad ni nampak la perangai pak arab pak arab ni..gedik semacam..haishh..perati jela..since flight komersial jadi pelbagai jenis manusia la dlm ni..pramugari lil bit tak friendly sgt..tapi okeyla..maybe penat kot layan pak arab yg gedik tu..hhaha..selama ni aku kena arabic dari laman social bila tgk depan mata boleh tahan la perangai depa..haipp...





flight sangat selesa..first time naik non local flight..okeyla..gambar blur ni sebb camera hp rosak ..kekadang ok kekadang ko..food not bad..tapi byk sgt makanan nyer sampai tiba di madinah pun makanan pun byk lagi..

FLight kami dlm jam 7 malam masa kuala lumpur..perjalanan ok..sampai di abu dhabi dlm jam 11 malam..makanan kat airport abu dhabi boleh tahan gak mahalnya..kami kongsi kongsi je anak beranak..aku lak lupa nak kluarkan tudung utk baby n yaya..jadi dierang tak bertudung..takpela budak..sampai madinah nanti aku pakaikan la tudung kat depa..

Next connecting flight ke madinah jam 2 pagi ...masa ni haru biru sikit..sebb seat tak tersusun kami dpt seat yg dekat pintu..tapi susunan tak betul..aku dpt dok sebelah pak arab..masha allah aku tak dpt nak cakap handsome sangatt..sekadar memuji okeh ni puji tak bernapsu okeh..mmg sangat sempurna keturunan nabi muhammad saw ni..sebelum naik flight lagi dah ternampak tapi tula pelik apsal isteri dia kat business class..tapi kes seat tu selesai bila kami tukar suka sama suka..sebb yg dok depan mmg tak boleh org tua n kanak kanak..so hubby dok sebelah pak arab handsome tu..hehe..

Sampai Madinah around 4 juga..tp mmg penat la juga..urusan imigresen lambat juga..kami org terakhir..byk betul dia interview sarah n yaya..aku pun dah penat..mcm nak tido je..tapi tula kuasa allah jejak bumi madinah tu rasa tenang sangat..kami menginap kat hotel dar eiman dekat pintu 15 masjid nabawi..okeyla ...sejuk angin pagi tu..tak sempat solat subuh kat masjid coz sampai hotel pun dah jam 6 lebih..hemm..okey nanti sambung..entry ke raudhah....



Monday, March 26, 2018

holla

hi olls..long time no see..assalamualaikum..yeah..my life much much better ..its have been a year kot..2018 tahun dimulakan dengan pengembaraan  ke sri lanka..

i m not going to write much..insyaallah i will blog about my umrah journey and sri lanka..now ada la sikit time ..and will start dengan upload those picture first..then baru boleh blogging ..but both experience sangat precious..tak dpt nak diceritakan..siapa yang pernah melaluinya..akan tahu moment moment tu.. especially when u go with kids...

okey uolls see u okey..pembukaan tirai 2018..happy new year..and have a great day

Saturday, August 26, 2017

happy

Hi olls..
Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..definitely..i m more positive..positive mind n positive thinking..i am my way now..alone..ehh..not really alone la..im with my beloved family..

Life is more and more better nowadays..not to be so melenting as before..muahahaha..and the best part i have learned more about outside world..befriended with non malaysian..wah international la kaw sangat..but its really open your mind..yes before this i am in one of social page yang have a lots on pentipu..faker..since before ramadhan la..but when ramadhan terkantoi la one of this mamat..ehh kaw buka puasa jam 7..pada hal in UK semua berbuka jam 9..muahaha..wrong person beb to tipu tipu..

For me life outside there more dangerous coz u need to be more kental ..if not tu yang banyak berlaku scandalicious..so beware..stay a distance to benda benda yg mengarut..

Family life is more fun..the kids grew up nicely..and eat a lots..haha..yes im enjoy cooking for them..but nowadays no more membazir because with a mission to be done by this end of year..insyaallah..semoga dipermudahkan segala urusan to be tetamu allah..

Friendship? yes all negative aura im blocking them..and the best thing im feeling more free..more happy and more positive..lantak depa..i dont want to know about them..so bagus jugak keep distance ni..takde negative to mengumpat n provoke thinggy..so im more positive..u can do anything u want without any boundaries..keep it of urself..and explore it positively..

sibling? hahaha..yes i m also like lantak korang la..i m doing my rolls as daughter to my mother n father..if they want to ckp belakang lantak korang...

working life? Im 100% not in staff room..i have my own room..and a beautiful,hardworking and understanding partner..syukur sangat..and this year more systematic..all job supervised consistently..and best part..i have pengetua yang very supportive..ohh my this is my golden era kot..

Okey thats all for now..see you..taaaa

Tuesday, May 2, 2017

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life more complicated nowadays..for the time being..i am struggling myself,friendship,life n career..ya ya ya go go girl..

For 2016 there a lots of emotional effect beyond me..i have to think my friendship..my sibling..how i am to positive toward themm..but..they betrayed my believe..when i think to forget about all negative thinky..suddenly..something pop up my mind..ya i found out about blocking thinggy,unfriended thinggy  n custome the privacy ..yuckk its suck..seriously..when u thrust someone..then they still negative thinking toward u..then ..what u can do? what i feel was very terrible feeling..angry of course i am..upset of myself thinking..do i doing something wrong? do i show off myself? wait..its my page ..its wrong i'm sharing my happines while i cooking while i m travelling..such a narrow minded..erkkk

To the friendship i realize some of my friend are taking for granted..not sincerely enough..when i seat down thinking about this..something cross my mind..i always do anything to comfort my friends..but when it turn to this person..they never think that i am important to them..for example which happen to me..i'm driving about 40km with traffic n jam juz to meet one of my 'best friend' to delivered something..in the morning she said ok..before i m going out she still said ok..we can meet up..BUT when u arrived destination she said she cant make it..reason i know the reason becuz she is busy to chasing the guy..which at the end the guy married others woman..fair enough..what would u feel if u r in my shoes? ya we are not spoken for 1 year..but i'm still okey nevermind..but inside its hurt myself so much..waa..

When we r together again..everything is not so normal coz sometimes she always provoke me with some crazy things she done..ya..its time to move on..why u stay aite?  The world is changing..so do i..
A lots of miserable friends that open my eyes early 2017..which open widely open my eyes..ya i dont need friends that always provoke everything about me..i dont care who u been friended even my enemy for me please no need to provoke  n please respect each other..so the best thing..ya..i need to 'clean' negative vibes ..

So here i am..the new me..i'm happy with my life..doing all my favourite things..being myself..positive..so i found myself release..relieve..better..and i glad i m still have positive friend with me..thanks to them..so..next new chapter..seal all bad negative thingy..welcome positive vibes..

Tuesday, December 6, 2016

love yourself drip drip drip

holla..saje nak blog pasal self confident..tak ramai yang level self confident ni tinggi teramat..macam aku sometimes ade konpiden sometimes kelaut..hahaha..tapi dalam hidup kita ni mmg byk sangat kita nak betul tak? Kalau perempuan mesti nak sentiasa langsing n cantik putih gebus..cantik tu walaupun subjektif tapi tipula kalau semorang takmo cantik..

So dah bulan terakhir ni aku dah mula nak construct life yg lebih positif utk thn 2017..kalau 2016 byk sgt aura negatif..melayan orang busuk hati..melayan mcm mcm perangai manusia..but 2017 mmg nak move on..bukan 2017..menjelang awal muharram next week dah mula boleh move on..

Nk berubah cakap mmg senang..nak melaksanakan mmg payah..kena tahan la kena kecam bagai..org perlekehkan apa yang kita buat..tak semua orang paham apa yang kita nak..since tak bergaul bergosip bagai aku rasa mcm life more freedom..kaw buat apa kaw nak buat..tak payah nak tanya tak payah nak cerita..bila bercerita as usual la mcm mcm la org kecam..haishh..

So love yourself n be yourself..tu penting ...kaw kawan berjuta pun tapi kawan kaw dok tikam kaw pun tak sedar..so better ko concentrate apa yang ada..alhamdulillah banyak perkara yang aku nampak sedikit sebanyak..yapp aku suka testing org..tengok gelagat org bila sesuatu tu kena batang hidung mereka mcm mana respon mereka..chia chia chia...

Okey tis yr ade beberapa perkara yang aku beranikan diri buat je..tak payah tanya org..kalau kau yakin dengan sesuatu bleh buat research n buat..hari ni dah selesai 10 session aku..fuh lega nak menadah setiap minggu..yupp i'm using dripping method..setelah mendengar nasihat ahkak yang menjual product kecantikan n buat sedikit kajian..ya..the best result takdela cerah gebus putih berseri..yang penting kulit halus sikit dari biasa..cerah tu ade tapi ok sikit..haha..i m using cindella n snow white..both atas nasihat utk kesan lebih ok..

5 drip pertama mmg okey..masa tu guna cindella..nak buat mmg buat kat klinik medikhtiar tampoi jb..drip ke 6 guna snow white..pernah buat kat klinik area my house..n doctor tu cakap depends on genetic juga nak tgk keberkesanannya..ya..i'm  very slow progress..dan hari ni doctor tegur ade p outdoor ke..ya dia noticed juga muka gelap kes main panas kat legoland..ini kelakar..mmg aku pun noticed mcmade sunburn skit kulit..ayoohhh

So doctor suggest to using their clinical product..dia ckp only 5 drip dah nampak...woww...aku nak abiskan 10 drp ni hazabedah..tp why not..tunggu 2 wks lepas ni rest then i will start yg doktor punye drip program..kut serasi who know..

dah cantik mesti nak kurus...hati aku tak cukup kental nak tahan napsu makan ni..end up..berkira menghitung last last i sign up for 1 meal program ni..tahh..tak tahula siang no problem..petang ke malam ko lapar dia ya ampuunnnnn...tu snacking meal aku reserved kot malam lapar..ni baru day 2 diet program..berat turun? pagi ni bangun turun 400gm ..ok la kot..tgk pagi esok turun tak..kikiki..kalau turun,,,ya boleh repeat order..yapp nak kurus nak kurus..insyaallah..aminnnn

Thursday, December 1, 2016

private

salam..sebenarnya masih dlm pertimbangan start 2017 will privatekan my blog for a while..but still boleh nak masuk gais bole directly email me..n will approved to view blog..kenn..takat follower ko 5 org ade hati nak privatekan blog..kakaka...lawak apekah ini..

Tahun 2016 pun dah sampai ke penghujungnya..SPM pun dan pun tamat pada hari ini..horrey..Tahun ni tak segigih tahun tahun yang lalu nak buat kerja pun malas...maybe sebb mood sentap kes spm tu arr..haha..mcm takde mood nak buat keje..so siapkan yang wajib jerla..

Tahun 2016 ni banyak sungguh aku pelajari..dari segi kekeluargaan yang banyak bagi impak bagi aku..sedarkan diri..sebaik mana kita pada manusia ni..pasti ade juga kita lupa org mengambil kesempatan atas kebaikan itu..kita niat mmg jujur ikhlas nak move on..buang yang keroh amek yang jernih..tapi bila kita found out benda yg totally caught in act ko..so me realize la..jgn percaya orang 100%..buat baik berpada pada kata perumpamaan..see situ pun dah cite ko nak buat baik agak agak je..jgn baik sangat..gitteww..

And the best part of yr 2016 ni aku kenal erti persahabatan..siapa yang jujur will stay tak kisah mcm mana keadaan ko pun..kaya senang susah miskin hina lonely..siapa yg tinggal yupp itula sahabat sejati..bukan depan baik belakang caci..no no no..biar tak ramai sahabat dari ramai ramai simpan rasa iri hati..tu tak bagus tak sihat..

And mission yang tak accomplished for 2016 adalah tak kurus..huwaaaaa...bila nak kurus ni..hahaha..insyaallah before 2017 lagi beberapa minggu lagi dpt turun around 10kg ok la..sebb target 10kg kan utk 2016..kakkaka..sepanjang tahun gitu..berat mek dok turun naik turun naik..dok main naik 2kg turun 1kg naik mcm tula..

Haishh..byk nak kena buat pembaharuan 2017 mcm mcm kena buat..harap harap succeed la..tahun ni punya percutian ok la..takde la target nak pergi jauh jauh pun..end up dengan percutian legoland tu je..eh nanti will update la..percutian legoland..org berkali kali pergi kau kecoh sekali pergi..kakakakakaka..lek la..kate nak private blog..

Ok nunite Malaysia..insyaallah will update soon about legoland..and my current obsessed of beauty regime..cantik cantik tip walau akak so so takpe..share pun takda masalah..benda baik kita share..ok taa

Thursday, September 1, 2016

Ukur baju badan sendiri

Evening uolls..hari ni saje je nak blog pasal ukur baju badan sendri..okla..iolls nak bercerita secara global jer..so mari kita mulakan..

Dalam kehidupan kita ni mmg byk dok based on education..kalau ko pandai ko dpt straight A's then ko mmg pandai..tp kalau ko straight D ko bodoh ..hey..maybela nasib tak baik tak semestinya dia bodoh selama lamanya..mungkin tiada luck di situ dia dah berusaha..same goes..kalau ko fluent in english..orang dah label ko mmg bijak pandai..walaupun math ko fail.tapi sebb ko dah excellence in english so kira ko pandai..ayoo pelis la ..jgn mcm tu..pandai bahasa tu bonus..tapi bila dah pandai jgn la ko nak pandang rendah orang yg kurang pandai english..mungkin dia pandai bab lain??? tu cite pandai pandaila..so kita go thru ukur baju badan sendiri..

Bila kita diuji dengan sesuatu musibah..ataupun kesusahan..tak bermakna dunia dah berakhir..for me usaha tu penting..mmg senang cakap payah nak buat..so bila kita dilanda financial problem as a contoh la..takkan la kita nak berbelanja mewah lagi kan..cuma la jadi manusia yg bersederhana..ni hutang nama orang lain ko lak bleh lambat lambat nak bayar..sampai orang kena hadap ..ko lak bleh p holiday bagai..peliss la..sila la sedar diri cepat..jangan la orang pun hado ko pun nak hado..pastu susahkan orang lain..

Ada plak jenis manusia time susah la ..diam boleh terima pandangan orang..boleh tau sape yg nak tolong ko waktu ko susah..bila kau dah senang  mula la abis orang ko kutuk..manusia jenis ape kau ni..kalau kau kutuk je takpe..tapi ko lak jadi org yg paling baik..tak payah la nak laga lagakan orang sangat..aku tau ko suka sangat menyelongkar khazanah orang..pastu ko kutuk..dah kutuk ko cite mcm mcm..lantak la orang tu nak pakai apa..dia bukan pakai duit kau pun..yang ko susah hati sangat tu apsal..

Ada plak yang berlagak dia innocent tak bersalah..dia baikla..tapi suatu ketika dulu dia tak ingat apa yang dia buat kat orang..bila orang tu susah bleh plak ko angkat tangan ...tak  nak masuk campur..tp aku dah nampak betapa gelabahnya engko bila ko mengadu orang pun buat benda yang sama..masa tu mula la nak tunding tunding jari kat orang itu orang ini..kau ingat orang dok goyang kaki goyang bontot..tau la orang lain tanggungjawab masing masing..haishh..

Memula aku rasa mcm benda ni kecil je ..tapi bila lama aku perati..sesawtu plak ..nasib la kat muka buku secara tak sengaja benda ni terdedah..haha..sebenarnya dah bertahun aku suspicious..patut nya aku tak perlu nak baik sangat..bila bersangka baik camni la jadinya..tapi aku mmg dah perasan byk tahun la..cuma aku rasa mungkin timing tak betul ke..tapi kalau setiap tahun timing tak betul mmg sengaja ditak betulkan .ye dokk..

So buat yang baca n skodeng ni..fikirla bebaik..dah tua pun..aku pun tak la bijak mana takat tgk stat dari tempat mana yg slalu singgah blog ni..tak payah la nak cari gali rahsia tersembunyi utk menjadi bahan umpatan..dah uolls dah berjaya..aku pun tak jeles pun ngan life korang..yang penting uolls baca ni betul betul..lepas ni tak payah nak sembunyi apa apa pun..tak payah la bagi alasan tak bernas kalau ade majlis apa apa pun..juz ckp je hal sebenar..lawak alasan meeting hari sabtu..aku tak pernah tgk org buat meeting hari sabtu..tu alasan paling pelik pernah aku dengar..pastu tak perlu la nak mengadu domba apa apa pun perkara yang nampak aku je yang buat pelik kat uolls..sedangkan uolls adelah manusia paling baik kat bumi ni..

Okeh sebenarnya benda ni spoil je mood aku nak blog dlm keadaan happy..tah tak tahu benda apa yang aku tak tahu korang rancang pun aku tak tahu,,cuma kalau ko rasa ko betul betul la..tp kalau benda yang aku tak tahu korang kutuk aku mmg sampai kiamat pun aku tak kan maafkan korang..aku bukan nye kejam sgt nak simpan dendam..tapi bila aku move on orang buat aku camni..sorry to sayla..taaaa

Monday, July 25, 2016

sudah tukar ka?

Afternoon..yuhuu..the brand new of url..why..saje suka suki..takpe my blog not too dificult to search..juz cari je trip to bla bla ..then u will find it..today juz goin to blog about me myself n people around us..

kata orang berbuat baik berpada pada buat jahat jangan sekali..yupp..true..but dlm zaman skrg ni susah nak jumpa orang baik..kalau kita terlalu baik pun kena..kalau jahat pun kena..so? mcm mana nak buat..dalam pengalaman aku hidup ni..bila aku try to move on dari apa apa situation..at the end aku mesti kena balik..kekadang aku bersangka baik dengan orang..orang tu jugak yang akan kenakan aku balik..fuhh..penat..

Hidup ni bagi aku jangan nak terlalu balas membalas..kalau dah fikir nak lupakan benda yang lepas..then lupakan....pastu jenis kaki ampu tak sedar diri..fuhh bila kita ikhlas kan sesuatu..tiber kita lak kena balik..mcm tiber rasa menyesal..jangan..takpe past is past..

Bila apa yang berlaku kita akan mula rasa serik nak buat baik dekat orang..mcm aku tak harap pun balasan..aku cuma harap ko berbuat baik la dengan aku..tak payah la nak cite cite ngumpat..kalau orang ngumpat ko dengar hadam kunyah telan..tak payah nak tambah cite..tak harap pun aku dilayan mcm puteri bagai..no need la to say like ' tuan puteri bla bla'

k..aku rasa orang mcm ni jenis tunggu masa je orang jatuh.Aku bersyukur aku bukan nobody..bukan juga somebody..kalau back to 10 yrs ago..mmg life upredictable..kena kecam tu biasa..belum lagi kena hina..bila susah mcm tu..if kita tak try to ubah kehidupan dok takuk lama aku rasa our life will be still the same la..siap under estimated kot..come on la..its called rezeki..kau bagus kau berjaya its ur life..no one will bother u..

For a time being..aku pun rasa mcm tak payah la nak baik sangat dengan orang..tak payah la nak bersangka baik sgt dengan orang ..kalau nak pun boleh tapi jangan sepenuhnya..sebab manusia ni mmg sikap dia bila berjaya akan lupa zaman kesusahan..tapi dia tak fikir allah tu maha adil..takkan dia uji umat dia tanpa sebab..

Alhamdulillah syukur..semoga aku akan sentiasa berada dalam landasan yang betul..fuh luahan rasa ni..n semoga dimurahkan rezeki sentiasa..so i dont care about other peeps dah..lantak ko lah..ada aku kisah???

Umrah part 4 madinah - makkah first umrah

9 Disember 2017 Begitu pantas masa berlalu..kami diberi kelonggaran pada pagi jumaat ni untuk membuat aktiviti masing masing..sebb kami ak...