Sunday, June 27, 2010

pinjaman..

herm..saya ad...a cerita untuk diceritakan kepada pembaca ( ade ke yg baca blog neh )takpela ..kalau takde yg baca pun saya tetap nak cerita..gegege..oh ya saya masih menunggu masa untuk melahirkan anak kedua..ikutkan due date saya adalah esok..hoho..betapa nervous nya saya menantikan saat ittew..almaklumla..tanda2 utk bersalin masih tidak ada kecuali sebelom ini saya sakit2 perrot yg mild je around 4 am..trus membuat saya x bleh tido..bukan kerna takut nak bersalin tapi bimbang kerja tak siap2..haiyoh..trus buat saya tak tido sampai 530..hahaha..lepas tu baru mengantuk..tp apa bleh buat kul 6 dah kena bangun..kesudahannya..ngantok di tempat kerja..

Sekiranya saya tidak bersalin esok..saya ade routine checkup dgn doctor..ohh doctor telah extend sampai 4 july...masa anak pertama dulu..saya warded 2 hari awal..ingatkan nak bersalin awal dari due..tapi dia kluar masa due date juga around 3.15 am..lebih kurang waktu masa saya dilahirkan ke dunia..jadi saya beranggapan anak kedua ini mesti ikut timing papa dia..ehhehe..suka2 je..

Suami saya bz sesangat..setiap kali saya ingin melahirkan..kebetulan dia ada project yang akan diuruskan..seperti anak sulung saya dulu..haha..rezeki anak kata org..tapi asben saya mmg workholic orgnya..herm..saya teringat akan conversation saya malam tadi..dia berharap bb ni kluar hari selasa..so dia bleh dpt cuti almost a week..haiyoh..yella..kalau esok saya bersalin pun around ptg..cuti dia pun bleh dikira start selasa..hehe..

Pagi ni..around 7 plus2..saya dah rasa sakit sampai kul 8..risau jugak kerana bb kurang bergerak..tapi gerakannya cukup..cuma dia tidak beberapa active sgt..jarang saya sakit pada masa2 mcm ni..maybe masa sudah hampir kot..tapi tanda2 darah masih blum wujud..cuma kalau baby kurang bergerak saya kena bersedia..brg2 semua sudah saya masukkan dalam bonet kereta..hehe..

Berbalik pasal pinjaman..sebenarnya..saya ingin berkongsi pengalaman pinjam meminjam brg baby dgn SIL saya..utk dijadikan guide bakal2 ibu..semasa saya mengandungkan anak sulung..kehidupan saya agak sukar..dgn hutang keliling pinggang..tinggal berjauhan dgn suami..semua saya buat sendiri..saya bukan isteri atau seperti bakal ibu yg dimanjai..apabila teringin atau mengidamkan sesuatu..saya sendiri akan mendapatkannya atau kawan2 satu tempat kerja yg akan berusaha utk mendapatkan utk saya..syukur..semasa itu saya bekerja di sebuah negeri pantai timur..disebabkan suami saya org selatan..dan saya pula kuantan pahang..jadi masakan di negeri ini agak berlainan dengan tekak saya yg mengidam..utk mendapatkan masakan selatan mmg sukar..jadi apabila mengidam..pandai2 la saya memasak utk sendiri..tapi Allah mempermudahkan proses kehamilan saya kerana saya tidak mengalami apa2 masalah..dahla duduk bersendirian..sakit pening sendirian..

Disebabkan kehidupan yg cukup2 tu..persediaan menyambut org baru mmg sekadar basic2 sahaja..baju bb newborn dlm 10 pasang sahaja..barut baby pun kawan2 yg kasi..semuanya limit kepada 10 pasang sahaja..semuanya limits la..tiada stroller..tiada rocker bagai..semua serba simple..saya masih ingat...persediaan pertama lengkap satu bag bersama diapers..hanya sekitar rm150 shj..:)

Tapi kata org rezeki anak itu mesti ada..selepas dia keluar barulah alhamdulillah..rezeki melimpah ruah..maka dpt la saya berdikit2 membeli warmer susu..breast pump using battery..stroller disponsor oleh MIL saya..dan selebihnya saya beli sedikit2 seperti baby playpen..walker..

Apabila anak saya mencecah 6 bulan plus2 SIL saya pregnant..utk memudahkan dia..semua pakaian newborn sehingga lampin dan bedong saya kasi sbg pinjaman..kerana SIL saya masa tu dilanda masalah kewangan yg kronik..hermm..bab ni mmg saya mmg ihklas..sehinggakan dia selamat melahirkan pun bb playpen anak saya pun saya kasi pinjam utk bb dia sebab daripada tidak bergunakan..janji dijaga dgn baik..

Cuma bila playpen tu tidak digunakan saya terkilan sedikit kerana SIL saya menjadikan tempat mengisi barang2 di dalam nya..jadi saya nekad utk menyimpannya..walaupun muka SIL mcm tak berpuas ati..( susah kan )dan apabila saya mula pregnant anak kedua..hati mula risau kerana barang2 newborn anak sulung saya tidak dipulangkan lagi termasukla food warmer n breast pump..betapa risaunya saya..saya tidak kisah sekiranya SIL masih menggunakan semua brg itu..tapi anaknya sudah mencecah sethn..

Macam saya pulak yang meminjam dari mereka..kekadang berdetik jugak hati ni..takkan tak reti2 nak pulangkan..aku ni dah la sarat..herm..tp kalau org mcm ni saya mmg dpt tangkap dari awal..bila ada wang membazir tidak mengukur badan sendiri sedangkan benda basic patut diutamakan..saya paling benci nak bergaduh pasal benda kecil..terutama vicks pun bleh jadi isu..berbotol2 saya beli asyik ilang..suami SIL pernah sound saya katanya anak dia punya padahal saya ketika itu duduk sekali dgn SIL mmg tak pernah tgk SIL beli sendiri..krim drapolene pun kebas anak saya punya..tu buat saya dah mula nak berkira2..MIL saya pun begitu asyik2 anak saya pakai barang cucu anak dia..hanginla saya..saya tak suka la SIL saya suka meniru2 brand apa yg saya pakaikan utk anak..hermm..

Mcm bedong anak saya..setiap kali berpeluang..saya akan mengambil senyap2..kalau nak harap dipulangkan..mmg tak dpt la..sampai ke hari ini saya blom terima bedong itu..tapi saya dh dpt dlm 7 helai kot dari 14 helai yg mak saya buatkan..sempat juga saya mengadu pada ibu saya...ibu saya cakap..jgn mintak..nanti gadoh..ibu sanggup buatkan utk tambahan..alhamdulillah..

Pada suatu hari saya nekad nak ambil lampin anak saya..ada dlm 20helai..tapi..setelah tolak bahagi saya amek 10 helai..tiba2 MIL sound saya cakap cucu dia yg11 bulan masa itu masih guna..saya ckp saya amek nak buat packing takut bersalin awal..masa tu saya pregnant 7 bulan..saya katakan saya ambil yg saya punya jenama sekian2..masa itu juga MIL ckp dia ada beli 10 keping tambahan..bengang nya saya..sebab dia ada tegor pasal bedong yg dia buat ada dlm simpanan saya kerana dia ada dtg ke rumah saya semasa saya menjemur brg2 itu dirumah saya..hermm..

Disebabkan sakit hati dan malas utk berpanjangan..saya cakapla bedong saya tidak mencukupi dlm 5-6 helai..MIL siap ckp bedong saya kainnya tidak bagus ( sedangkan itu yg digunakan oleh SIL sepanjang tempoh berpantang n buat mengalas tido anak dia sehingga kini )begitu juga barut..katanya kain tidak bagus..dia tak guna..saya hanya diam sahaja malas nak menjawab..di akhir conversation dgn MIL sempat dia ckp..nanti dia kasi pinjamkan barut kepada saya ( dalam hati saya menjawab...tak ingin..aku rela beli lain ) tapi..kalau org nak kasi pinjam...mesti skrang dah kasi..tapi sampai ke hari ini takde pun..hehe..saya pun dah beli barut2 tu kat sarakids dlm 10 keping..tambah2 lagi dpt 2 free dalam set bersalin..dicampur dgn barut yg sedia ada dptlah 18keping..

Sakit hati saya tak berkesudahan di situ..lampin2 tu saya hanya ambil 4 helai sahaja..selebihnya mmg saya pulangkan balik bersama dengan bedong yg pernah ditegur oleh MIL saya..baju2 newborn semua saya beli baru..yg sempat diambil oleh saya baju2 branded..sorila akak nak kasi terus ya..haha..even asben saya cakap jgn ambil..saya tak bleh..branded maa..belila sendiri..kan..kan..kan ..suami tak tahu saya ambil balik..hehehe..pasal lampin..saya beli yg bercorak2 bukan plain..senang..lepas ni takdela pengakuan eksklusif bagai..nasib baik saya tak kasi botol susu avent kat SIL dulu..kalau takk...hahaha..so botol susu tu saya tukarkan puting shj..masih dlm keadaan baik..saya tambah dgn botol susu Dr Brown..tu pun saya beli diam2..kerana SIL saya pantang tgk saya beli..dia mesti nak lebih dari saya..even tak mampu..hehe

Breast pump?mmg dah let go la..SIL dah tak menyusu anaknya..tapi tak reti2 nak pulangkan breast pump saya..pernah saya mengadu dkat asben..until now mmg dia tak pulangkan n buat bodo..so saya nekad nak beli double electric breast pump spectra 3..asben pun setuju..sebab dia tau saya terkilan dgn breast pump yg SIL bikin harta..cuma masalah skrang skrang..bb warmer tu dulu tak guna..skrang saya nampak dah guna..bengang saya..tapi mmg saya tetap akan ambil sepanjang saya berpantang..maaf ya..saya nekad..kamu nak guna beli baru ya..kalau baju display hanging2 kamu mampu beli..apa la sangat warmer tu..anak saya pun beli baju longgok time sales..even branded..hehehe

Moral of story..saya belajar..nak kasi pinjam boleh..tapi berpada2..rasa benda tu penting janganla kasi pinjam..stroller pun saya nak beli baru..takmo pinjam..walker anak saya pun someday saya nak beli baru juga..sebab dah nampak buruk diguna pakai oleh SIL saya..dulu selepas anak saya boleh berjalan..walker tu mmg saya simpan rapi..tapi whut to do..dah walker tu di rumah MIL saya kan...nk cakap haper..so skrang ade sikitla saya rasa regret..umpama"barang aku aku punya..barang engko aku punya "...then yg saya tak sker bila MIL agak berkira dgn brg2 anak dia compare dgn saya anak antu dia neh..mcmla senang saya nak dptkan sesuatu benda..selalu dia cakap SIL saya susah bagai..bagi saya kalau org susah botol susu takat jenama disney,anakku ke tollijoy atau pakai baju bukan baby kiko..kira org tu biasa2la..tapi anak SIL pakai botol NUK..anak saya masa susah pakai anakku jer..then baju yg hanging2 ok baby kiko n poney..anak saya dulu tak pakai pun poney..takat anakku,tollyjoy..cuma baby kiko saya beli yg longgok2 time sales kat jusco..herm..ukur baju badan sendiri..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...