Saturday, July 31, 2010

breast feeding 2

Daa petang..ok sambung balik pasal bf..disebabkan anak pertama saya tak berpeluang nak bf secara x clusive dlm jangka masa yg panjang..so campur2la..3 bulan plus2 dia dah makan nestum neslac yg kotak merah tu stage 1..nestum tu agak lembut texturenya..so anak saya makan dari 3 bulan sampai lah dah 6 bulan..bantu dengan susu formula siang hari saya kasi enfalac..then malam hari direct bf..tak sampai malam pun..balik keje dah kasi bf..disebabkan dia biasa bf malam2 direct so susahla nak berenggang..bila berenggang dah jadi bebanan..anak sulung saya ni anti betul dgn botol susu..kecuali dah haus n terpaksa baru dia minum pakai botol..sian jugak..pernah saya berkursus seminggu..tpksa bawak dia arr..sebab tu fobia utk anak kedua ni..buatnya dia takmo botol..benefitnya..anak sulung saya sampai skrang tak pakai botol..dia minum pakai cup..so senang..even permulaan nya susah..

Back to second lil dotter ni..today dah 31 days pantang..semalam bb dah cucuk sebulan..semalam baru rendam botol susu 2 oz ..try kasi dia minum air masak je..dia tak pandai sangat isap botol..takpe will try..maybe puting tu keras lagi kot..berdasarkan surfing2 kat blog org..saya akan try dulu memerah susu ikut jadual dieorg..try to fleksibelkan dgn masa nanti dah abis pantang..so bolehla ajar bb minum thru botol b4 naik kerja nanti..hopefully will success..perah susu pun nak start kat rumah sendiri..sekarang tak bleh cakap lagila..sebab lom cuba lagi..dh cuba seminggu success..ok arr..saya ada another 4 wks kat rumah b4 naik kerja..tempoh cuti berpantang saya patut kena naik seminggu b4 cuti sekolah..tapi saya amek cuti crk la..serba salah nak keje 4 hari..hehe..nak cuti plak tu..sekolah pun dah lulus..so sambungla sampai lepas raya barula saya back to work..so saya ada masa 4 weeks nak train diri n baby using bottle and nak jadi ibu utk 2 kids..sebab dulu uruskan suami n baby je..skrang dah bertambah..kena bikin jadual harian..barulah sistematik..takpe..saya cuba buat dulu jadual by my notebook ( buku okeh..)kalau berkesan..saya share dgn ibu2 yg baru nak dpt anak 2..:)insyaallah..okey..nanti saya update lagi..taaa..

breast feeding

Teruja nak share about bf ni..yella saya takde pengalaman bf secara besar-besaran...banyak yg bermain di dlm fikiran..sama ada..laratke..bolehke..tak cerewet ke..erk..susah ke..mcm rasa takut n confused semcm takut tak dpt nak bf 100%..takut tak dapat nak bagi komitmen..erk..

Actually anak sulung saya bf sehingga 1 thn 8 bulan..tu pun berhenti sebab mil saya cakap jgn kasi bf kalau dah pregnant takut anak kecacingan dsb...saya yg cetek ilmu pengetahuan ttg bf ni pun berhenti arr bf..terseksa gak anak sulung saya selama seminggu..mcm2 dibuat nya nak pisahkan susu badan sehingga terpaksa berjumpa org mendapatkan air..herm..

akan tetapi semasa saya mengandungkan anak kedua barulah saya tahu..tak jadi masalah utk continue bf dengan syarat tak memudaratkan si ibu..herm..nyesal pun ade..sebab saya mmg bercadang nak bf anak sulung sampai 2 thn..nak wat camne kan..dah terlepas..

So anak kedua ni saya bercadang nak bf sampai umur 2 tahun..insyaallah..sebut pasal bf ni..kekadang saya rasa bersyukur kerana air susu saya alhamdulillah tak pernah kekurangan..mungkin berkat niat kita semasa pregnant..sebab semasa pregnant anak sulung dulu..saya memang dah pasang niat nak bf sampai 2 thn..alhamdulillah..susu pun banyak especially masa dlm pantang..sampai breast pad lencun..tak cukup la kalau takat ada 4-5 pasang..yg saya perasan susu bahagian kanan yg agak banyak berbanding kiri..begitu juga anak kedua ni..di sebabkan saya bersalin secara c-sect utk anak kedua..anak sulung normal..masa hari pertama susu mcm takde je..dan tak rasa keras pun..compare masa anak sulung hari pertama dah rasa bengkak susu..

Risau takut susu tak banyak..disebabkan saya bersalin tgh malam..dan ditempatkan di icu labour room..jadi saya bertemu dgn baby the next day..hampir give upla..sebab susu mcm takde..n baby pun tak pandai nak hisap susu..tapi nurse dlm ward cakap..kena masukkan jari ke mulut baby..biarkan dia belajar utk menyedut..saya ikut ..alhamdulillah..perlahan2 baby dah pandai menyedut..baru saya cuba dgn susu badan..akhirnya susu badan sedikit demi sedikit bertambah..mungkin sebab selepas bersalin saya tak makan kot..tu susu belum banyak..

Anak kedua ni girl..alhamdulillah..dia sangat kuat menyusu..selang 2 jam dia akan menyusu..semasa dlm wad lagi..compare dgn abangnya yg tak berapa sihat..kurang active..kerana kurang menyusu dan abangnya terkena jaundis..herm..sampai warded..tapi lepas je berpantang abangnya memang kuat menyusu..dan 3 bulan setengah dah diberi makan..tapi satu je perangai abangnya..saya memerah susu secara manual sahaja..tak banyakla..sehari dpt dlm 3 cup tinggi tu..malam saya menyusu direct..bila saya bertukar ke johor bahru..anak sulung saya dihantar rumah babysitter...masa ni nak memudahkan babysitter..tak terpk lagi nak kasi susu perahan..jadi saya campur susu formula..yg kelakarnya..susu formula mmg sampai keras la sebab aanak sulung saya sanggup minum susu tu sikit2..sanggup tunggu saya balik kerja..kerana nak kan susu badan..hermm..kesihan pun ada..nasib la dia pemakan n saya bekerja sebagai guru..masa saya takla sampai petang..saya akan amek dia around 2-3 tghari..

Susu ibu mmg bagus..sebab anak saya punya antibodi mmg kuat..dia jarang kena batuk,selsema sepanjang saya bf dia dulu even tak secara exclusive..cuma demamla..tp bg saya semua budak akan demam..lagi satu susu ibu pun satu langkah penjimatan..tak perlu nk beli susu formula..bukan tak mampu..tp why not kalo boleh bf n tak susah truskan..lainla mmg susu badan dh tak boleh menampung bb..anak sulung saya kini berusia 2 thn 6 bulan..sejak dia berhenti bf..dia mmg x suka susu formula..dari dugro ke enfakids ke..jgn harap dia dpt habiskan..tp knala paksa gak..sbb risau saya bantu dgn pil kalsium n syukur la dia suka fresh milk..dgn nasihat doktor..saya kasi sekurang2nya 2 cup fresh milk kat dia sehari..dia pun penggemar cheese..so sekurangnya dpt juga punca makanan berasaskan susu..percaya tak percaya..dia lebih berminat dgn susu everyday..haha..so tak perlu la nak membazir susu2 yg mahal di pasaran...janji dia minum susu kan..oh ya lupa..dia juga agak pandai..sebab maybe berkat susu ibu..sebab sepanjang saya bf dia..saya tak makan junk food...fast food ada..tapi jarang2 la..air gas saya tak sentuh langsung..so spjang bf pemakan tu penting..

ok nanti sambung..saya nak mandi..hehe..ibu dah sediakan mandian serom..so nanti dah siapkan baby kite sambung lagi bf part 2..utk dikongsi bersama2..

Thursday, July 29, 2010

29days

salamz..esok genap baby sofea sebulan..tinggal la 14 hari lagi aka 2 wks berpantang..aku dah pakai bengkung moden utk 2 hari..ni masuk hari ketigala guna bengkung moden..tapi sapu dengan jamu mak dara losyen..bleh tahan gak hangatnya..aku ikut tips kak fazidah...sebab perut agak itam skit..so apply baby losyen then baru taruk losyen panas..okeyla kekadang losyen mak dara ni sampai ke petang pun boleh rasa hangatnya even dah apply pagi..bengkung moden ni aku pakai sampai pagila..almost 24 hour..tapi bila bangun pagi around 6-7 am aku buka bengkung kasi angin skit perut..

Sekarang berpantang dengan mak sendiri..start mandi serom utk segarkan badan..then mak aku sediakan air daun inai utk sembuhkan luka dalam..even dah lebih 20hari..3 hari la aku minum air daun inai start isnin sampai rabu..today mak aku sediakan air kunyit utk 3 hari seterusnya..mandi serom tinggal lagi 3 hari..disebabkan aku dah nekad nak pantang betul2 kali ni..aku terimala seadaanya..

memula nak bahaskan diri saya..tapi rasa mcm so not me..sesekali blehla..time mood skema2 datang..hehe..ni mood slamber..baru lepas susukan baby tadi..nampak dia terkodek2 kayuh basikal takmo tido..termenung n sangap2..harini dia dh start pakai rompers..dah almost 30 days..tu pakaikan aje..tu pun just nice je..rasanya sebulan lagi mesti dah ngam2..

Emosi?last 2 days emosi aku tak stabil sgt banyak sangat anasir2 luar yg bikin aku susah hati..n sedih..tapi mak aku comfortkan..dia cakap tak payah pk..kan dlm pantang nanti sakit..betulla..kalau aku tak kuat semangat bleh meroyan..mintak2 dijauhkan perkara2 yg kurang baik ni..

Anak bujang aku pun dah semakin disiplin duduk dgn papa n pengasuh dia..syukur alhamdulillah..

Aku?kekadang rasa risau gak memakai bengkung ni..takutla..tapi dh hari ketiga..semua ok..jalan pun kurang pegang perut coz dia memang fleksibel dengan bentuk badan n senang nak adjust ikut keselesaan..pakai pun tak sampai 10 minit..aku tak ketatkan bahagian bawah..takut jugak..kasi pengudaraan skit..bahagian atas aku ketatkan skit..pagi2 bangun puas hati coz dah bleh tgk jahitan..kalau tak lemak perut cover tak nampak seh..hehe..dah namanya buncit...

sebut pasal buncit or gemok..masa anak sulung mula2 detect pregnant berat 55kg..then berat last 67kg..so aku gained dalam 12kg..then bersalin dia turun sampai 61kg je..cehh..turun 6kg sajork..so masa anak sulung aku tak pantang sgt sebab banyak berulang alik ke hospital coz anak tak sihat..then mertua aku jaga..masa tu dia sibuk ngan sil aku nak kawin..so aku pantang sekadar pantang tak beria sangatla..ubat pun tak makan sgt..agak neglected la skit..tu aku ingat n nekad anak 2 nak pantang betol2..

Kesudahannya badan montel..perot buncit..tak pregnant pun org ingat pregnant..last2 pregnant betol..hehe..masa tu anak sulung aku dah setahun 8 bln..dan berat aku masa tu 65kg..pregnant anak kedua aku tak selera makan sangat n tak makan banyak tambah2 byk problem itu ini..hermm..so last berat aku 73kg dan dekat bersalin turunla dah jadi around 71-72..so kite assumed 72 kg la..

kira naik dlm 7 kg saje..so aku tak timbangla lepas bersalin..last 2 days aku timbang kat umah mak aku..mmg rasa mcm mimpi..dah 60kg..today b4 makan tadi 59..hhehehe..mcm tak percaya..tapi muka nampak panjang skit..then tulang belikat dah mcm nak timbul..even samar2 bayangan..jam yg aku pakai pun agak longgar compare masa nak bersalin dulu ngam2 je..ni bolehla terpusing2 jamnyer..syukur sgt

tapi badan still nampak montel lagi..cermin kat bilik bikin nampak kurus je..cuba cermin kat hotel..mesti nampak lebar..hehe..salahkan cermin tak sedor diri dah montel..hehe..okeyla..tu jela yg boleh diceritakan..

hopefully 2 wks ahead dah sihat betol2..luka pun dah baik la even tak sepenuhnya..bolehla aku back to normal life as mom of 2 kids..mcm mana ler nak bahagikan masa ni nanti..ok later aku update pasal bengkung moden ni..sebab baru pakai 3 hari so lom tau apa2 lagi kesannya yg betol2..maybe dah 2 wks baru boleh tau..oke see yaaa..

Tuesday, July 27, 2010

27 days

tadi saya baru post entry yg ditype kat rumah mertua..yer..saya berpantang selama 3 wks kat umah mertua..supposed 2 weeks jer..tapi sebab saya tak sanggup nak menahan rindu berjauhan dengan anak bujang..so pelbagai alasan dibuat agar tempoh berpantang di kuantan tidak lama..dlm masa yg sama nak jaga hati ibu saya yg memang dah bersedia untuk mengambil alih tugas menjaga saya sampai abis pantang..
Saat2 akhir saya berpantang di rumah mertua..agak genting skit sebab saya stress n agak emo dengan suami..herm suami tak angkat phone pun buat saya hangin2..hehe..anak bujang saya perangai pun menjadi2..sedih jugak tgk perangai dia mcm tu..mula2 saya seakan nekad nak anak bujang tinggal bersama di kuantan..tapi pk keselamatan baby..terpaksa saya pk kan sejenak..
Sehari sebelum bertolak..suami menguruskan surat beranak dan keperluan saya sebelum berangkat..di samping dia menghabiskan masa bersama2 anak bujang saya..herm..

Saya bertolak dari mersing pada 24 julai..kira genap berpantang 24 hari..sepanjang perjalanan..baby asyik mintak nenek pangku je..asal letak nangis..hahaha..dera nenek dia sebab dia tau nenek dah tak jaga dia lepas ni..

Setiba di kuantan..saya ni memang suka kucing..tapi sebab dah lama tak membela kucing..so saya akan alah pd bulu2 kucing sehingga bersin2..seksa sebab senak perut weh..tak selesa sebab lama sangat travelling..malam tu saya rasa pedih skit kat luka..tekap ngan kain ada darah sikit..tapi luka tak terbuka..kalau ikutkan luka tu dah kering..maybe duduk lama sangat kot..but today alhamdulillah..sesekali check dah ok..semalam saya stop berbekong..hari ni pun..bekong tali tu kot susah nak adjust..btw..today bekong moden yg saya order thru puan fazidah..dah sampai..patut sampai last week..tapi posmen sesat tak jpa umah..so esok saya akan cuba berbekong moden plak..sebab today luka saya tak bleeding lagi..

Flashback..semalam adalah hari terakhir saya tgk anak saya utk 3 wks ni..so lepas ni saya jpa dia lepas 44 hari...tgk perangai dia..sedih sebab menjadi2..saya dah berbincang dgn pengasuhnya..akan jaga dia utk tempoh 2 wks..memula saya risau pengasuh dia tak sanggup sebab asben akan ambil dia malam..tapi setelah berbincang..dia setuju..syukur sangat sebab bolehla dia berdisiplin balik..lagipun saya nak bagi peluang nenek johor berehat dan menjaga cucu dia yg seorang lagi tu..hermmm..masa suami dan anak sulung saya nak berangkat..saya tak rasa sedih sgt..tapi lepas tuu..arghhh nak nangis..suami pun nangis2 sebab anak dia buruk kelaku spanjang dia bersama..dan saya comfort suami cakap dgn pengasuh maybe perangai dia back to normal..memula suami ckp anak sulung saya ni tak nangis..relax cool je..tiba2 dah half way dia nangis ingatkan saya..suami call..sebak gak dgr anak saya nangis teringat kan mama..maybe dia ingat papa bawak jalan2 then balik rumah..rupanya tidakkkk...

Semua ni saya cerita kat mak saya..mak cakap..kalau anak saya rindu sangat takpela..tak payah pantang sampai 44 harila kat kuantan..dia cakap..duduk sini seminggu kalau nak balik dia cakap balikla..sian kat anak bujang saya..saya cakap apa2 kita tengokla dulu mcm mana..kalau 2 wks berlalu dgn baik..saya abiskan pantang trusla di kuantan..mak saya cakap terpulang..sebab dia kesihan tgk anak n ibu dipisah2kan mcm ni..bukan ape..anak sulung lasak sgt..last day tu dia terpijak kaki baby..wah kerngak baby nangis..saya risau plus takut tulang terseliuh..erkk..cuak gile..tapi bila tgk dia kayuh2 basikal mcm biasa..so saya assumed ok tu..takut giler saya..hehehe..

Today tak byk aktiviti biasala pantang..betul cakap buk filla blogger kaseh aliya kalau tak silap..bila berpantang segala sinetron kita ngadap..kira tv adalah keperluan..hahaha..yg tak tahan kalau di kuantan..mak saya suka tgk citer drama hindustan kat zee tv..pening kepala otak saya..sebab saya tak suka hindustan..ngadap jela..mukeke..masa umah mertua saya..tv tak tgk sangat..sebab time tengahri lepas lunch mmg saya tido ngan bb..petang baru saya tgk tv..sampai waktu tido..kekadang baca novel..sepanjang umah mertua saya khatam 4 novel..3 novel ramli awang murshid 1 novel indon yg suami belikan..haha..

Patutnya ada satu novel ramli awang murshid saya tak baca..malas baca lagi tunggu time boring2..9 nyawa..novel lama dia..novel mikael tu tak sempat suami saya beli sebab takde jual..tensi..tensi..abis stock kot..dan kat kuantan ni saya suka sebab rasa tak boring sgt sebb saya dah boleh online coz sini ada 3G compare ngan umah mertua saya..line internet lembs sangat..nak loading tak time 30 minit..hehe..sini ok..tapi kat sini saya tak bleh tido siang arr..coz asal nak tido..mak saya ajak berbual..hehe..kesudahan dah kul 5 lebeh..nak tido ape time2 mcm tu..baby lena je..cuma time magrib dia tak tido sampai kul 10..tido skejap2 je..malam dia tido lena..alhamdulillah..senang jaga..okeyla..dah 1 lebih..nak tido..apa2 saya hapdet lagi..tupun tak tau saperla yg baca blog saya neh..hehe..masih baru lagi..

back dated..

akhirnya.
aku warded pada 27 june..sehari sebelum due date kerana aku rasa mcm baby kurang active dlm kandungan..so malam tu makan kenyang2..asben blanje makan kat 7 spices danga bay..which is one of my favourite indian cruisine..haha..dah kenyang around 9 plus2 we heading to H.S.A yang memang dekat sangat area danga bay..memula aku tak expect pun nak kna warded,,tapi aku bawakla jugak baju2 aku..baju baby tak bawak pun..so bila dah masuk bilik saringan..dieorang pun buat CTG..alhamdulillah..takde apa2..tapi doktor plak nak check jalan..tu aku lemah..as usual..jalan masih belum terbuka..but doctor decide nak tahan..aku mmg ingatkan nak tahan for a couple of days coz I’m not ready yet nak bersalin..erkk..so malam tu aku warded around 11 plus..according to the sticker pada file aku tu..aku rasa mcm nak tahan sampai bersalin..erk..wut to do..masa ni aku hanya fikir mcm mana la anak bujang aku..sian dia..asben aku cakap pak ngah dia dah amek..herm..malam tu dalam ward mmg mata aku terbungtang tak bleh nak tido..herm..4 pagi baru aku terlelap…mcm2 dok bermain kat fikiran ku..

28 june
supposed today is my due date kan..pagi2 nurse dah kejutkan suruh tukar bilik..aku tak kisah..bilik yg aku stay 4 org pun dah kira ok bagi aku…so pergila aku kat bilik lain..rupanya aku layak utk duduk bilik 2 org..alhamdulillah..facilities pun ok siap tv..tak terpk plak nak tgk tv ni..roomate aku pun ok..dia warded awal sehari dari aku..org nya baik..but sorry I forgot already nama dia..cuma yg aku ingat cousin dia tu adalah seseorang yg aku anti betul kat skolah..so aku pretend aje la biasa2..tak memburukan dan tak memuji pun..hari ni doctor try check jln..erhm..katanya tomolo dia nak induced bagi cepat bersalin..adeh..perasaan?aku tak tau apa yg aku pk..takut smer ada..yg aku tau berserah aje..petang tu takde dah kluar n bukaan rahim baru 1 cm..so memang aku takut..rindu pada anak aku pun menjadi2..setiap kali jumpa aku peluk n cium dia..sian anak mama..

29 june
pagi2 ubat dah masuk..contraction pun dh mula ada..bukaan rahim 2cm..tapi as usual..sampai ptg tetap 2cm..aku dah mula rasa takut..takut air ketuban dipecahkan awal kerana aku seakan tau..kalau bukaan rahim aku 4 cm nak menjangkau ke 6 mmg lambat..hermm..apa2 aku berserah n redha..

30 june
pagi doctor check around 10 am dia ckap rahim ku dah 4 cm trus dipecahkan so nurse suruh aku makan..dlm 12 aku di tolak ke labour room..apa yg aku gerun dah jadi kenyataan..memang rahimku masih 3 cm..so kna menunggu..masa ni ada pakar bius datang menawarkan epidural..bodohkan aku menolak epidural..konon nak bertahan sampai bersalin..tapi kali ni mmg aku kalah..sakit nya lagi sakit dari anak sulung dulu..sampai pukul 730 rahimku masih 4 cm..dan doctor decide nak c-section..aku terkilan kerana beberapa kali aku suruh asben masuk..tapi nurse ckp asben takde diluar..so aku redha dgn ketentuan..even aku akan menghadapi pembedahan..tapi sakit bersalin tetap terasa..mungkin aku kurang beramal semasa mengandungkan anak yg kedua ini..sebab tu aku redha dgn ketetapan Allah..pukul 11 barulah aku dibawa masuk ke dewan pembedahan..samar2 je terasa..bila ubat bius disuntik di belakang..dan kaki tak dpt digerakkan..aku terlelap seketika..aku sedar tangisan bayi..syukur..


minggu pertama berpantang

minggu pertama berpantang c section mmg agak menduga akal fikiran aku..aku tak dpt bergerak..life aku terbaring di katil..menyusu..dan ke toilet..hari pertama aku berada di wad..hari kedua di jb..dan hari ketiga aku berada di rumah mertua ku..bimbang akan luka pembedahan dan perjalanan yg jauh..mertua ku ingin menjaga sehingga luka kering dan aku betul2 kuat untuk menguruskan diri..baby ku dari hari ketiga hingga lima diuruskan oleh mertua..segala urusan menyalin lampin..cuma pada waktu malam aku gagahkan diri utk menyalin lampinnya..tapi mmg seksa rasannya bersalin c section..perut rasa nak runtuh tak kala ke bilik air..semuanya dibuat berhati2 supaya luka cepat sembuh..makan dan minum pun dlm bilik..pergerakan aku terbatas..mmg bosan tahap dewa..sampai aku rasa mcm nak gila pada minggu pertama ni..menghitung hari aku dibuatnya..



minggu kedua berpantang

pada minggu kedua..masuk hari yg ke 10 aku dah mula berani mandi..minggu pertama tu..lap2 badan..selang 3 hari baru aku mandi n cuci rambut..rimas gila..badan berpeluh2..susu badan yg kadang2 membasahi baju..dah rasa masam gile..even letak breast pad pun lencun..tapi dlm minggu pertama tu aku berdoa agar baby tak kena jaundis..yela..risau..aku sendiri pun tak brapa kuat..takkan nak warded lagi..seksa..tapi selepas 10 hari..alhamdulillah..oh lupa aku melahirkan bayi prempuan berat 2.8 kg..tapi masuk hari ke 10 dia sudah 3.1kg..syukur..menjaga sofea agak senang kerana dia merengek hanya utk susu..dan ditukar lampin..jadi aku tidaklah keletihan sangat..sepanjang hari ke 10 hingga 14 aku lalui dengan baik dan tenang skali..mood pun dah ok compare dari minggu pertama yg banyak berperang dengan perasaan..masuk hari 14 aku dah start makan ubat dari set bersalin..dan aku sudah boleh bergerak utk menonton tv..sebelum ni dlm minggu pertama around hari ke 7 or 8 ade jugak try ke depan..tapi rasa jauhnya nak menapak..skrang alhamdulillah..asben pun belikan novel yg diminta utk mengisi masa lapang aku..thanks asben..

minggu ketiga berpantang
Supposed minggu ni aku dah balik ke kuantan rumah ibuku..tapi disebab kan perasaan utk berjauhan dengan anak sulung aku berbelah bagi..kalau aku balik kuantan..maknanya aku tak jpa anak bujang aku tu utk 3 wks..aku takut aku rindu sgt pada dia..nak bawak aku tau susah nak control..sebab keadaan aku mcm ni..kalau bersalin normal mmg aku bawak je tinggal sampai abis pantang..tapi sebab faktor keselamatan aku n baby terpaksa dia tinggal dengan nenek johor..so aku decided mmg tpksa balik minggu keempat pantang..jadi hanya 2 wks aku disana..takdela terasa sgt..week by week cepat..minggu ni aje aku rasa cepat..ni dah rabu..lagi 2 hari lagi balikla ke pahang..so minggu ni aku krisis sikit dgn suami..entahla..suami aku asyik gila kerja..sampai surat bersalin aku pun belum diserahkan pada majikan..surat beranak anak pun belum dibuat..takkan lah tak bleh luangkan skit masa..sebab tu aku mmg bengang..lepas tu nak samakan aku dgn semua org..tu buat trus aku bengang n bengang..till now aku mmg bengang..okeyla..aku nak tido..gudnite..nanti akan kuluahkan perasaan ku yg mmg kekadang2 berselirat..ok slamat malam

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...