Tuesday, July 27, 2010

27 days

tadi saya baru post entry yg ditype kat rumah mertua..yer..saya berpantang selama 3 wks kat umah mertua..supposed 2 weeks jer..tapi sebab saya tak sanggup nak menahan rindu berjauhan dengan anak bujang..so pelbagai alasan dibuat agar tempoh berpantang di kuantan tidak lama..dlm masa yg sama nak jaga hati ibu saya yg memang dah bersedia untuk mengambil alih tugas menjaga saya sampai abis pantang..
Saat2 akhir saya berpantang di rumah mertua..agak genting skit sebab saya stress n agak emo dengan suami..herm suami tak angkat phone pun buat saya hangin2..hehe..anak bujang saya perangai pun menjadi2..sedih jugak tgk perangai dia mcm tu..mula2 saya seakan nekad nak anak bujang tinggal bersama di kuantan..tapi pk keselamatan baby..terpaksa saya pk kan sejenak..
Sehari sebelum bertolak..suami menguruskan surat beranak dan keperluan saya sebelum berangkat..di samping dia menghabiskan masa bersama2 anak bujang saya..herm..

Saya bertolak dari mersing pada 24 julai..kira genap berpantang 24 hari..sepanjang perjalanan..baby asyik mintak nenek pangku je..asal letak nangis..hahaha..dera nenek dia sebab dia tau nenek dah tak jaga dia lepas ni..

Setiba di kuantan..saya ni memang suka kucing..tapi sebab dah lama tak membela kucing..so saya akan alah pd bulu2 kucing sehingga bersin2..seksa sebab senak perut weh..tak selesa sebab lama sangat travelling..malam tu saya rasa pedih skit kat luka..tekap ngan kain ada darah sikit..tapi luka tak terbuka..kalau ikutkan luka tu dah kering..maybe duduk lama sangat kot..but today alhamdulillah..sesekali check dah ok..semalam saya stop berbekong..hari ni pun..bekong tali tu kot susah nak adjust..btw..today bekong moden yg saya order thru puan fazidah..dah sampai..patut sampai last week..tapi posmen sesat tak jpa umah..so esok saya akan cuba berbekong moden plak..sebab today luka saya tak bleeding lagi..

Flashback..semalam adalah hari terakhir saya tgk anak saya utk 3 wks ni..so lepas ni saya jpa dia lepas 44 hari...tgk perangai dia..sedih sebab menjadi2..saya dah berbincang dgn pengasuhnya..akan jaga dia utk tempoh 2 wks..memula saya risau pengasuh dia tak sanggup sebab asben akan ambil dia malam..tapi setelah berbincang..dia setuju..syukur sangat sebab bolehla dia berdisiplin balik..lagipun saya nak bagi peluang nenek johor berehat dan menjaga cucu dia yg seorang lagi tu..hermmm..masa suami dan anak sulung saya nak berangkat..saya tak rasa sedih sgt..tapi lepas tuu..arghhh nak nangis..suami pun nangis2 sebab anak dia buruk kelaku spanjang dia bersama..dan saya comfort suami cakap dgn pengasuh maybe perangai dia back to normal..memula suami ckp anak sulung saya ni tak nangis..relax cool je..tiba2 dah half way dia nangis ingatkan saya..suami call..sebak gak dgr anak saya nangis teringat kan mama..maybe dia ingat papa bawak jalan2 then balik rumah..rupanya tidakkkk...

Semua ni saya cerita kat mak saya..mak cakap..kalau anak saya rindu sangat takpela..tak payah pantang sampai 44 harila kat kuantan..dia cakap..duduk sini seminggu kalau nak balik dia cakap balikla..sian kat anak bujang saya..saya cakap apa2 kita tengokla dulu mcm mana..kalau 2 wks berlalu dgn baik..saya abiskan pantang trusla di kuantan..mak saya cakap terpulang..sebab dia kesihan tgk anak n ibu dipisah2kan mcm ni..bukan ape..anak sulung lasak sgt..last day tu dia terpijak kaki baby..wah kerngak baby nangis..saya risau plus takut tulang terseliuh..erkk..cuak gile..tapi bila tgk dia kayuh2 basikal mcm biasa..so saya assumed ok tu..takut giler saya..hehehe..

Today tak byk aktiviti biasala pantang..betul cakap buk filla blogger kaseh aliya kalau tak silap..bila berpantang segala sinetron kita ngadap..kira tv adalah keperluan..hahaha..yg tak tahan kalau di kuantan..mak saya suka tgk citer drama hindustan kat zee tv..pening kepala otak saya..sebab saya tak suka hindustan..ngadap jela..mukeke..masa umah mertua saya..tv tak tgk sangat..sebab time tengahri lepas lunch mmg saya tido ngan bb..petang baru saya tgk tv..sampai waktu tido..kekadang baca novel..sepanjang umah mertua saya khatam 4 novel..3 novel ramli awang murshid 1 novel indon yg suami belikan..haha..

Patutnya ada satu novel ramli awang murshid saya tak baca..malas baca lagi tunggu time boring2..9 nyawa..novel lama dia..novel mikael tu tak sempat suami saya beli sebab takde jual..tensi..tensi..abis stock kot..dan kat kuantan ni saya suka sebab rasa tak boring sgt sebb saya dah boleh online coz sini ada 3G compare ngan umah mertua saya..line internet lembs sangat..nak loading tak time 30 minit..hehe..sini ok..tapi kat sini saya tak bleh tido siang arr..coz asal nak tido..mak saya ajak berbual..hehe..kesudahan dah kul 5 lebeh..nak tido ape time2 mcm tu..baby lena je..cuma time magrib dia tak tido sampai kul 10..tido skejap2 je..malam dia tido lena..alhamdulillah..senang jaga..okeyla..dah 1 lebih..nak tido..apa2 saya hapdet lagi..tupun tak tau saperla yg baca blog saya neh..hehe..masih baru lagi..

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...