Thursday, July 29, 2010

29days

salamz..esok genap baby sofea sebulan..tinggal la 14 hari lagi aka 2 wks berpantang..aku dah pakai bengkung moden utk 2 hari..ni masuk hari ketigala guna bengkung moden..tapi sapu dengan jamu mak dara losyen..bleh tahan gak hangatnya..aku ikut tips kak fazidah...sebab perut agak itam skit..so apply baby losyen then baru taruk losyen panas..okeyla kekadang losyen mak dara ni sampai ke petang pun boleh rasa hangatnya even dah apply pagi..bengkung moden ni aku pakai sampai pagila..almost 24 hour..tapi bila bangun pagi around 6-7 am aku buka bengkung kasi angin skit perut..

Sekarang berpantang dengan mak sendiri..start mandi serom utk segarkan badan..then mak aku sediakan air daun inai utk sembuhkan luka dalam..even dah lebih 20hari..3 hari la aku minum air daun inai start isnin sampai rabu..today mak aku sediakan air kunyit utk 3 hari seterusnya..mandi serom tinggal lagi 3 hari..disebabkan aku dah nekad nak pantang betul2 kali ni..aku terimala seadaanya..

memula nak bahaskan diri saya..tapi rasa mcm so not me..sesekali blehla..time mood skema2 datang..hehe..ni mood slamber..baru lepas susukan baby tadi..nampak dia terkodek2 kayuh basikal takmo tido..termenung n sangap2..harini dia dh start pakai rompers..dah almost 30 days..tu pakaikan aje..tu pun just nice je..rasanya sebulan lagi mesti dah ngam2..

Emosi?last 2 days emosi aku tak stabil sgt banyak sangat anasir2 luar yg bikin aku susah hati..n sedih..tapi mak aku comfortkan..dia cakap tak payah pk..kan dlm pantang nanti sakit..betulla..kalau aku tak kuat semangat bleh meroyan..mintak2 dijauhkan perkara2 yg kurang baik ni..

Anak bujang aku pun dah semakin disiplin duduk dgn papa n pengasuh dia..syukur alhamdulillah..

Aku?kekadang rasa risau gak memakai bengkung ni..takutla..tapi dh hari ketiga..semua ok..jalan pun kurang pegang perut coz dia memang fleksibel dengan bentuk badan n senang nak adjust ikut keselesaan..pakai pun tak sampai 10 minit..aku tak ketatkan bahagian bawah..takut jugak..kasi pengudaraan skit..bahagian atas aku ketatkan skit..pagi2 bangun puas hati coz dah bleh tgk jahitan..kalau tak lemak perut cover tak nampak seh..hehe..dah namanya buncit...

sebut pasal buncit or gemok..masa anak sulung mula2 detect pregnant berat 55kg..then berat last 67kg..so aku gained dalam 12kg..then bersalin dia turun sampai 61kg je..cehh..turun 6kg sajork..so masa anak sulung aku tak pantang sgt sebab banyak berulang alik ke hospital coz anak tak sihat..then mertua aku jaga..masa tu dia sibuk ngan sil aku nak kawin..so aku pantang sekadar pantang tak beria sangatla..ubat pun tak makan sgt..agak neglected la skit..tu aku ingat n nekad anak 2 nak pantang betol2..

Kesudahannya badan montel..perot buncit..tak pregnant pun org ingat pregnant..last2 pregnant betol..hehe..masa tu anak sulung aku dah setahun 8 bln..dan berat aku masa tu 65kg..pregnant anak kedua aku tak selera makan sangat n tak makan banyak tambah2 byk problem itu ini..hermm..so last berat aku 73kg dan dekat bersalin turunla dah jadi around 71-72..so kite assumed 72 kg la..

kira naik dlm 7 kg saje..so aku tak timbangla lepas bersalin..last 2 days aku timbang kat umah mak aku..mmg rasa mcm mimpi..dah 60kg..today b4 makan tadi 59..hhehehe..mcm tak percaya..tapi muka nampak panjang skit..then tulang belikat dah mcm nak timbul..even samar2 bayangan..jam yg aku pakai pun agak longgar compare masa nak bersalin dulu ngam2 je..ni bolehla terpusing2 jamnyer..syukur sgt

tapi badan still nampak montel lagi..cermin kat bilik bikin nampak kurus je..cuba cermin kat hotel..mesti nampak lebar..hehe..salahkan cermin tak sedor diri dah montel..hehe..okeyla..tu jela yg boleh diceritakan..

hopefully 2 wks ahead dah sihat betol2..luka pun dah baik la even tak sepenuhnya..bolehla aku back to normal life as mom of 2 kids..mcm mana ler nak bahagikan masa ni nanti..ok later aku update pasal bengkung moden ni..sebab baru pakai 3 hari so lom tau apa2 lagi kesannya yg betol2..maybe dah 2 wks baru boleh tau..oke see yaaa..

1 comment:

  1. Hai dear,

    thank you dropping by at my blog. Good luck with pumping & all BFing thingy, ya. Don't worry, Ada ramai BF moms di luar nie yg always ready to support you.

    Keep in touch! ;)

    -Arnie @ genkimomma.com

    ReplyDelete

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...