Tuesday, July 27, 2010

back dated..

akhirnya.
aku warded pada 27 june..sehari sebelum due date kerana aku rasa mcm baby kurang active dlm kandungan..so malam tu makan kenyang2..asben blanje makan kat 7 spices danga bay..which is one of my favourite indian cruisine..haha..dah kenyang around 9 plus2 we heading to H.S.A yang memang dekat sangat area danga bay..memula aku tak expect pun nak kna warded,,tapi aku bawakla jugak baju2 aku..baju baby tak bawak pun..so bila dah masuk bilik saringan..dieorang pun buat CTG..alhamdulillah..takde apa2..tapi doktor plak nak check jalan..tu aku lemah..as usual..jalan masih belum terbuka..but doctor decide nak tahan..aku mmg ingatkan nak tahan for a couple of days coz I’m not ready yet nak bersalin..erkk..so malam tu aku warded around 11 plus..according to the sticker pada file aku tu..aku rasa mcm nak tahan sampai bersalin..erk..wut to do..masa ni aku hanya fikir mcm mana la anak bujang aku..sian dia..asben aku cakap pak ngah dia dah amek..herm..malam tu dalam ward mmg mata aku terbungtang tak bleh nak tido..herm..4 pagi baru aku terlelap…mcm2 dok bermain kat fikiran ku..

28 june
supposed today is my due date kan..pagi2 nurse dah kejutkan suruh tukar bilik..aku tak kisah..bilik yg aku stay 4 org pun dah kira ok bagi aku…so pergila aku kat bilik lain..rupanya aku layak utk duduk bilik 2 org..alhamdulillah..facilities pun ok siap tv..tak terpk plak nak tgk tv ni..roomate aku pun ok..dia warded awal sehari dari aku..org nya baik..but sorry I forgot already nama dia..cuma yg aku ingat cousin dia tu adalah seseorang yg aku anti betul kat skolah..so aku pretend aje la biasa2..tak memburukan dan tak memuji pun..hari ni doctor try check jln..erhm..katanya tomolo dia nak induced bagi cepat bersalin..adeh..perasaan?aku tak tau apa yg aku pk..takut smer ada..yg aku tau berserah aje..petang tu takde dah kluar n bukaan rahim baru 1 cm..so memang aku takut..rindu pada anak aku pun menjadi2..setiap kali jumpa aku peluk n cium dia..sian anak mama..

29 june
pagi2 ubat dah masuk..contraction pun dh mula ada..bukaan rahim 2cm..tapi as usual..sampai ptg tetap 2cm..aku dah mula rasa takut..takut air ketuban dipecahkan awal kerana aku seakan tau..kalau bukaan rahim aku 4 cm nak menjangkau ke 6 mmg lambat..hermm..apa2 aku berserah n redha..

30 june
pagi doctor check around 10 am dia ckap rahim ku dah 4 cm trus dipecahkan so nurse suruh aku makan..dlm 12 aku di tolak ke labour room..apa yg aku gerun dah jadi kenyataan..memang rahimku masih 3 cm..so kna menunggu..masa ni ada pakar bius datang menawarkan epidural..bodohkan aku menolak epidural..konon nak bertahan sampai bersalin..tapi kali ni mmg aku kalah..sakit nya lagi sakit dari anak sulung dulu..sampai pukul 730 rahimku masih 4 cm..dan doctor decide nak c-section..aku terkilan kerana beberapa kali aku suruh asben masuk..tapi nurse ckp asben takde diluar..so aku redha dgn ketentuan..even aku akan menghadapi pembedahan..tapi sakit bersalin tetap terasa..mungkin aku kurang beramal semasa mengandungkan anak yg kedua ini..sebab tu aku redha dgn ketetapan Allah..pukul 11 barulah aku dibawa masuk ke dewan pembedahan..samar2 je terasa..bila ubat bius disuntik di belakang..dan kaki tak dpt digerakkan..aku terlelap seketika..aku sedar tangisan bayi..syukur..


minggu pertama berpantang

minggu pertama berpantang c section mmg agak menduga akal fikiran aku..aku tak dpt bergerak..life aku terbaring di katil..menyusu..dan ke toilet..hari pertama aku berada di wad..hari kedua di jb..dan hari ketiga aku berada di rumah mertua ku..bimbang akan luka pembedahan dan perjalanan yg jauh..mertua ku ingin menjaga sehingga luka kering dan aku betul2 kuat untuk menguruskan diri..baby ku dari hari ketiga hingga lima diuruskan oleh mertua..segala urusan menyalin lampin..cuma pada waktu malam aku gagahkan diri utk menyalin lampinnya..tapi mmg seksa rasannya bersalin c section..perut rasa nak runtuh tak kala ke bilik air..semuanya dibuat berhati2 supaya luka cepat sembuh..makan dan minum pun dlm bilik..pergerakan aku terbatas..mmg bosan tahap dewa..sampai aku rasa mcm nak gila pada minggu pertama ni..menghitung hari aku dibuatnya..



minggu kedua berpantang

pada minggu kedua..masuk hari yg ke 10 aku dah mula berani mandi..minggu pertama tu..lap2 badan..selang 3 hari baru aku mandi n cuci rambut..rimas gila..badan berpeluh2..susu badan yg kadang2 membasahi baju..dah rasa masam gile..even letak breast pad pun lencun..tapi dlm minggu pertama tu aku berdoa agar baby tak kena jaundis..yela..risau..aku sendiri pun tak brapa kuat..takkan nak warded lagi..seksa..tapi selepas 10 hari..alhamdulillah..oh lupa aku melahirkan bayi prempuan berat 2.8 kg..tapi masuk hari ke 10 dia sudah 3.1kg..syukur..menjaga sofea agak senang kerana dia merengek hanya utk susu..dan ditukar lampin..jadi aku tidaklah keletihan sangat..sepanjang hari ke 10 hingga 14 aku lalui dengan baik dan tenang skali..mood pun dah ok compare dari minggu pertama yg banyak berperang dengan perasaan..masuk hari 14 aku dah start makan ubat dari set bersalin..dan aku sudah boleh bergerak utk menonton tv..sebelum ni dlm minggu pertama around hari ke 7 or 8 ade jugak try ke depan..tapi rasa jauhnya nak menapak..skrang alhamdulillah..asben pun belikan novel yg diminta utk mengisi masa lapang aku..thanks asben..

minggu ketiga berpantang
Supposed minggu ni aku dah balik ke kuantan rumah ibuku..tapi disebab kan perasaan utk berjauhan dengan anak sulung aku berbelah bagi..kalau aku balik kuantan..maknanya aku tak jpa anak bujang aku tu utk 3 wks..aku takut aku rindu sgt pada dia..nak bawak aku tau susah nak control..sebab keadaan aku mcm ni..kalau bersalin normal mmg aku bawak je tinggal sampai abis pantang..tapi sebab faktor keselamatan aku n baby terpaksa dia tinggal dengan nenek johor..so aku decided mmg tpksa balik minggu keempat pantang..jadi hanya 2 wks aku disana..takdela terasa sgt..week by week cepat..minggu ni aje aku rasa cepat..ni dah rabu..lagi 2 hari lagi balikla ke pahang..so minggu ni aku krisis sikit dgn suami..entahla..suami aku asyik gila kerja..sampai surat bersalin aku pun belum diserahkan pada majikan..surat beranak anak pun belum dibuat..takkan lah tak bleh luangkan skit masa..sebab tu aku mmg bengang..lepas tu nak samakan aku dgn semua org..tu buat trus aku bengang n bengang..till now aku mmg bengang..okeyla..aku nak tido..gudnite..nanti akan kuluahkan perasaan ku yg mmg kekadang2 berselirat..ok slamat malam

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...