Saturday, July 31, 2010

breast feeding 2

Daa petang..ok sambung balik pasal bf..disebabkan anak pertama saya tak berpeluang nak bf secara x clusive dlm jangka masa yg panjang..so campur2la..3 bulan plus2 dia dah makan nestum neslac yg kotak merah tu stage 1..nestum tu agak lembut texturenya..so anak saya makan dari 3 bulan sampai lah dah 6 bulan..bantu dengan susu formula siang hari saya kasi enfalac..then malam hari direct bf..tak sampai malam pun..balik keje dah kasi bf..disebabkan dia biasa bf malam2 direct so susahla nak berenggang..bila berenggang dah jadi bebanan..anak sulung saya ni anti betul dgn botol susu..kecuali dah haus n terpaksa baru dia minum pakai botol..sian jugak..pernah saya berkursus seminggu..tpksa bawak dia arr..sebab tu fobia utk anak kedua ni..buatnya dia takmo botol..benefitnya..anak sulung saya sampai skrang tak pakai botol..dia minum pakai cup..so senang..even permulaan nya susah..

Back to second lil dotter ni..today dah 31 days pantang..semalam bb dah cucuk sebulan..semalam baru rendam botol susu 2 oz ..try kasi dia minum air masak je..dia tak pandai sangat isap botol..takpe will try..maybe puting tu keras lagi kot..berdasarkan surfing2 kat blog org..saya akan try dulu memerah susu ikut jadual dieorg..try to fleksibelkan dgn masa nanti dah abis pantang..so bolehla ajar bb minum thru botol b4 naik kerja nanti..hopefully will success..perah susu pun nak start kat rumah sendiri..sekarang tak bleh cakap lagila..sebab lom cuba lagi..dh cuba seminggu success..ok arr..saya ada another 4 wks kat rumah b4 naik kerja..tempoh cuti berpantang saya patut kena naik seminggu b4 cuti sekolah..tapi saya amek cuti crk la..serba salah nak keje 4 hari..hehe..nak cuti plak tu..sekolah pun dah lulus..so sambungla sampai lepas raya barula saya back to work..so saya ada masa 4 weeks nak train diri n baby using bottle and nak jadi ibu utk 2 kids..sebab dulu uruskan suami n baby je..skrang dah bertambah..kena bikin jadual harian..barulah sistematik..takpe..saya cuba buat dulu jadual by my notebook ( buku okeh..)kalau berkesan..saya share dgn ibu2 yg baru nak dpt anak 2..:)insyaallah..okey..nanti saya update lagi..taaa..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...