Saturday, July 31, 2010

breast feeding

Teruja nak share about bf ni..yella saya takde pengalaman bf secara besar-besaran...banyak yg bermain di dlm fikiran..sama ada..laratke..bolehke..tak cerewet ke..erk..susah ke..mcm rasa takut n confused semcm takut tak dpt nak bf 100%..takut tak dapat nak bagi komitmen..erk..

Actually anak sulung saya bf sehingga 1 thn 8 bulan..tu pun berhenti sebab mil saya cakap jgn kasi bf kalau dah pregnant takut anak kecacingan dsb...saya yg cetek ilmu pengetahuan ttg bf ni pun berhenti arr bf..terseksa gak anak sulung saya selama seminggu..mcm2 dibuat nya nak pisahkan susu badan sehingga terpaksa berjumpa org mendapatkan air..herm..

akan tetapi semasa saya mengandungkan anak kedua barulah saya tahu..tak jadi masalah utk continue bf dengan syarat tak memudaratkan si ibu..herm..nyesal pun ade..sebab saya mmg bercadang nak bf anak sulung sampai 2 thn..nak wat camne kan..dah terlepas..

So anak kedua ni saya bercadang nak bf sampai umur 2 tahun..insyaallah..sebut pasal bf ni..kekadang saya rasa bersyukur kerana air susu saya alhamdulillah tak pernah kekurangan..mungkin berkat niat kita semasa pregnant..sebab semasa pregnant anak sulung dulu..saya memang dah pasang niat nak bf sampai 2 thn..alhamdulillah..susu pun banyak especially masa dlm pantang..sampai breast pad lencun..tak cukup la kalau takat ada 4-5 pasang..yg saya perasan susu bahagian kanan yg agak banyak berbanding kiri..begitu juga anak kedua ni..di sebabkan saya bersalin secara c-sect utk anak kedua..anak sulung normal..masa hari pertama susu mcm takde je..dan tak rasa keras pun..compare masa anak sulung hari pertama dah rasa bengkak susu..

Risau takut susu tak banyak..disebabkan saya bersalin tgh malam..dan ditempatkan di icu labour room..jadi saya bertemu dgn baby the next day..hampir give upla..sebab susu mcm takde..n baby pun tak pandai nak hisap susu..tapi nurse dlm ward cakap..kena masukkan jari ke mulut baby..biarkan dia belajar utk menyedut..saya ikut ..alhamdulillah..perlahan2 baby dah pandai menyedut..baru saya cuba dgn susu badan..akhirnya susu badan sedikit demi sedikit bertambah..mungkin sebab selepas bersalin saya tak makan kot..tu susu belum banyak..

Anak kedua ni girl..alhamdulillah..dia sangat kuat menyusu..selang 2 jam dia akan menyusu..semasa dlm wad lagi..compare dgn abangnya yg tak berapa sihat..kurang active..kerana kurang menyusu dan abangnya terkena jaundis..herm..sampai warded..tapi lepas je berpantang abangnya memang kuat menyusu..dan 3 bulan setengah dah diberi makan..tapi satu je perangai abangnya..saya memerah susu secara manual sahaja..tak banyakla..sehari dpt dlm 3 cup tinggi tu..malam saya menyusu direct..bila saya bertukar ke johor bahru..anak sulung saya dihantar rumah babysitter...masa ni nak memudahkan babysitter..tak terpk lagi nak kasi susu perahan..jadi saya campur susu formula..yg kelakarnya..susu formula mmg sampai keras la sebab aanak sulung saya sanggup minum susu tu sikit2..sanggup tunggu saya balik kerja..kerana nak kan susu badan..hermm..kesihan pun ada..nasib la dia pemakan n saya bekerja sebagai guru..masa saya takla sampai petang..saya akan amek dia around 2-3 tghari..

Susu ibu mmg bagus..sebab anak saya punya antibodi mmg kuat..dia jarang kena batuk,selsema sepanjang saya bf dia dulu even tak secara exclusive..cuma demamla..tp bg saya semua budak akan demam..lagi satu susu ibu pun satu langkah penjimatan..tak perlu nk beli susu formula..bukan tak mampu..tp why not kalo boleh bf n tak susah truskan..lainla mmg susu badan dh tak boleh menampung bb..anak sulung saya kini berusia 2 thn 6 bulan..sejak dia berhenti bf..dia mmg x suka susu formula..dari dugro ke enfakids ke..jgn harap dia dpt habiskan..tp knala paksa gak..sbb risau saya bantu dgn pil kalsium n syukur la dia suka fresh milk..dgn nasihat doktor..saya kasi sekurang2nya 2 cup fresh milk kat dia sehari..dia pun penggemar cheese..so sekurangnya dpt juga punca makanan berasaskan susu..percaya tak percaya..dia lebih berminat dgn susu everyday..haha..so tak perlu la nak membazir susu2 yg mahal di pasaran...janji dia minum susu kan..oh ya lupa..dia juga agak pandai..sebab maybe berkat susu ibu..sebab sepanjang saya bf dia..saya tak makan junk food...fast food ada..tapi jarang2 la..air gas saya tak sentuh langsung..so spjang bf pemakan tu penting..

ok nanti sambung..saya nak mandi..hehe..ibu dah sediakan mandian serom..so nanti dah siapkan baby kite sambung lagi bf part 2..utk dikongsi bersama2..

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...