Tuesday, August 31, 2010

sabar separuh dari iman..

salam..dimulakan dengan gambar sofea yg diambil last saturday..beli brg dapur ya ampun..habis almost 400 coz totally smer stock kat rumah dah zero..yalaa..sepanjang aku berpantang dulu..asben tinggal sorang mana nak beli stock2 dapur ni..masa aku tak bersalin pun stock smer aku yg beli..duit asben la..hahaha...so check2 stock banyak yg kena beli..tapi tahan la..next month dah tak payah beli..cuma top up je..tupun lepak gak lepas beli stock tu..haha..sofea sangat baik sepanjang shopping brg dapur tu dia tido je..alhamdulillah..sebab dah penat nak beli baju raya belom lagi..tak taula bila..seminggu lebih lagi nak raya ni...aku belom confident nak bawak 2-2 org budak tenit ni kluar..huh..kena sorang2 dulu..

Oh ya..bawah ni adalah gadget terbaru saya..hahaha..memula pakai pump ni aku terpusing max..sakit giler babas..tapi skrang dah pandai adjust..gigih tol pump2 susu ni..dah tambah 1 sesi kepada 2 sesi..supposed today boleh target 3 sesi..tapi kan..saya adalah sgt malas nak pump petang tadi sebab tak cukup masa arr..saya start pump kul 430 pagi..11pagi..petang patut skali..tapi tu la..malas..nak masak..mcm takde masa..sofea plak time nak tido abang kacau..tu jadi masa tak cukup..takpe insyaallah nanti akan cuba mendisiplinkan diri dan bahagikan masa supaya dpt target 4 sesi satu hari..

pump spectra 3 yang memang bikin saya jakun..

hasilnya menggunakan pump spectra 3 yg botol tu..yg sebelah tu pump bateri


Hari ahad tu berbuka di rumah adik ipar..sebenarnya asben cakap turn umah kiteorg..tapi tak ready sebab rumah belum kemas betul2..hari ahad tu lepas sahur tergerak hati nak kemas rumah..siap mengemop..arrange perabot semula..so dah kemass..dah nampak betuk rumah yg didiami..kalau tak berterabor..nak lepas kat hall bawah pun hati sudah senang..sebab dah mcm hall..kalau tak mcm rumah kongsi..harhahr...karpet yg kat atas letak bawah..senang...tinggal nak kemas bilik one by one je..bilik atas penuh dgn pakaian..maybe tis week kot kna iron skit2 baju tu...semalam sofea dah 2 bulan..hermm..khamis ni nak p jab..hopefully dia ok..


budak umur 2 bulan lena duduk kat baby seater/carrier ..lena sampai umah mak ucu..

Pagi tadi saya bangun..tengok dua beradik dah tido mcm ni.....masa ni lepas sahur n solat subuh..

2 beradik yg lena..adik baru lepas bf..abang ni mmg tido lasak..

Okey nothing more to hapdet..laterla..citer pasal sambutan raya..apa2 happy merdeka day..gudnite..

Saturday, August 28, 2010

spectra 3

salam..mlm tadi akak sarakids dah hantar pump spectra 3 kat umah yg macam tongkang pecah..harhar..dia dah tunjuk demo..so kul 11 mlm tadi try pump susu..skit je dpt dlm 1oz coz sofea dah bf..then tak simpan pun susu tu..elok je sofea bangun..dia merengek2..ajar terus feeding by bottle kat sofea..mula2 nak terbelahak gak tenit tu..tolak2 ngan lidah coz last dia minum bottle masa dalam hari..tu pun sekali jer..mak aku kasi air masak nak cuci lidah dia..dia nak nyonyot lagi..mak aku kasi sikit2 je..semalam takut gak dia tolak trus botol mcm abang dia..memang mengaruk giler babas..sebab anti betol ngan botol susu..abang dia sanggup tahan tak minum susu pakai botol..tapi bila aku amek balik dari rumah baby sitter..memang dia akan mintak bf dolo..so b4 aku drive balik rumah aku bf dia dulu baru boleh drive dgn aman..kalau tak dia punya buat perangai melampau2..

Sofea dah boleh feed ngan bottle dlm masa 2 hari lagi ko..tak pun aku slow2 la kasi dia..jangan tak kasi langsung..bahaya..nanti nak hantar rumah babysitter dah susah..but semalam dlm tolak2 tu..lepas tu dia dah boleh nyonyot..sampai bunyi2..so susu 1oz tu tak sia2..abis...trus gigih p rendam botol2 susu utk sofea..hahah..tadi dah keringkan botol2 tu..insyaallah..hari ni mungkin aku kasi lagi pakai botol...tapi tak best coz takde pemanas susu..pemanas susu tu rumah mil aku..aku kena rendam pakai air panas dolo la susu tu..

Wah..sebab kejakunan dpt breast pump baru wakaka..sampai aku termimpi2..aku mimpi gigih membekukan ice pack..wakaka..kelakornya..sebab tak pernah tau ade ice pack gel yg bleh letak dlm beg susu tu..beg susu tu ade satu set..sik baik sofyan tak mengerjakan ice pack tu..dia plak..aku intip lepas tidokan sofea semalam..hahaha..curi2 nyonyot botol susu adik dia sambil goyang2 kaki dlm rocker adik dia..hahaha..geli hati aku tgk..dulu masa kecik2 takmo minum botol susu..dah besor nak pulak minum botol..serius..sofyan stop pakai bottle masa umur 1 tahun plus2..then minum pakai cup yg straw tu..sampai skrang..minuman faveret dia ribena..susu mmg aku kasi 1 cup pagi..sebab dia tak suka susu..tapi aku nak tambah portion susu dia jadi 2 cup satu hari..sbb 1 cup pagi dia boleh habiskan..dulu jgn harapla..dia dah minat nak minum susu..alhamdulillah..

Okeyla..nak solat subuh n sambung zzzzz...takut tenit bangun..aku dh dengar dia mengerang2..selamat berpuasa..taa

Friday, August 27, 2010

menyusu sedunia

salam hari ni nuzul quran dh 18 ramadhan tak silap..ingat nak tido tadi..tapi si sofyan poopoo so cebokkan dia..tghari tadi p Sarakids ngan asben nak amek breastpump spectra satu set..dah sampai sana akak sarakids tu ckp breastpump tak sampai..set2 lain ado..dah le gigih nak memerah ni..sekali terbantut hasrat ku..tadi kul 2 dia call cakap dah sampai..haiyoh..aku dah kat umah..tapi masa kat kedai..akak tu dah cakap nak hantarkan breast pump tu kat rumah..takdela aku kalut nak mengangkut budak 2 org ni p taman daya..haishh..

Bila dah ade breastpump ni..ceh..gigihla nak mengempump..konfirm..tahap jakun..wakaka..orang lain dah pump bertahun2 aku baru nak pump guna pump double..tak terjangkau dek akai nak beli coz harga dia mahai..pejam mata je beli..dolo tk terpk nak beli..kan bagus masa anak sulung aku dah beli..huhu..

Sofea tgh tido ni..tadi aku ngamuk ngan sofyan..entahla..kekadang sofyan ni menguji kesabaran aku..aku tak pukul atau bantai dia pun..cuma aku buat sesuatu yg tak tergamak nak diceritakan..biarlah rahsia..tapi biasala bila sofyan dah nangis2..baru aku pujuk suruh dia mandi..dia mandi suka main air..aku dah siap pakai baju..siap ugut..mama nak balik rumah tok aki..abang tinggal ya..apa lagi menangis ko dalam toilet..hehe..cepat2 dia tutup paip smer ..dan yg nyata masa bawak p sarakids tadi..sofyan sangat berdisplin..maybe sarakids tu dekat dgn rumah babysitter dia tu yg dia cuak takut org hantar dia..hehehe..

Sofea plak mcm tak suka duduk dlm baby seater tu..ala2 dia rasa mcm tak bebas..harhar..masa aku tinggalkan dgn papa..nangis dia..papa dia letak kat car seat..elok diam sebab tangan boleh kuak lintang..sik baikla jarak rumah ke umah bb sitter tak jauh..so kalo sofea merengek akan dtg takdela terasa jauh..okla sofea jaga..c ya..nanti hapdet ttg bf...

Thursday, August 26, 2010

my adorable 2 kids

salam 15 ramadhan..semakin hari semakin mencabar nak menjaga 2 org budak tennit neh..apa taknya..si abang kalaobangun mesti cari adik..abis pipi adik dia cium..budak tu elok2 tido dah terjaga..lately aku agak kelewatan sikit bangun pagu..masa mula2 dulu awal la jugak..dari dieorang..slalu bangun sempat la masak sarapan untuk sofyan..sementara sofea tido kan..tapi...sekarang 2-2 bangun serentak..semalam aje sofea nangis gilerkuat..masa tu tgh masak breakfast sofyan..sofyan aku ajak ke bawah skali sebab adik tgh tido..malehla..takut sofyan kaco adik kan..tapi sofea ni pantang org takde mulala dia merengek..so masa dia nangis tu..aku mintak sofyan naik skejap..tgk adik..kekadang sofyan mood baik dia boleh dgr kata..hehe..tapi heran aku pesal makin kuat tangisan adik dia..mulala cuak..rupanya sofyan tgk kartun..dia tak tgk pun adiknya..haishhhh...

So kesudahan nya pujukla sofea..sampai dia comfort..then mandikan dia..semalam aku buat urutan kat body dia..mengerang2 kesedapan kot si sofea..huhu..pastu..tidorkan dia kat bilik belakang..sebab master bed dkat dgn hall so abang dia tgk kartun kekadang terjerit2 penuh perasaan sambil joget kartun mickey hebat2 tu..hermm..kalau bilik belakang mcm sunyi2 gittew..suasana suram n dingin..tidorkan sofea kat sana..terlelap si kecik tu ..

Puasa? semalam aku tak puasa..sebab was2..so baru 3 harila tinggal..takpe..dari 30 hari..tak sanggup den nak ganti..seksa jiwa raga..berat pun dah turun..best2..tak tau la timbang tu penipu..hehe..dari 73 turun ke 62 skrang dah 56..kekadang 58 okeyla tu..target 48..boleh?

Rumah belum habis kemas..supposed next week aku dh naik kerja..tapi aku amek cuti sebab nak uruskan sofea coz sofea pun nak kna cucuk..serba salah nak kerja cuti kerja cuti..so masa submit borang dulu aku apply 4 hari cuti tambahan..senang..naik after 2 wks..sempat la nak train sofea using bottle..supposed tis week..tp aku kehabisan container utk stock EBM..so aku relax jap..EBM pun dh lebih 5 cups..tomolo dpt double pump spectra set..so bertambah2 la stock EBM..weekend ni kot try skit2 kasi sofea bottle..

Okeyla nak solat subuh..masa mcm nila yg sesuai nak hapdet blog..sebab..sofea dah kenyang..mama dah kenyang..tunggu nak subuh..then tido balik..hehe..memang beruntung puasa kali ni..sebab saya cuti bersalin plus2 ngan cuti sekolah..kira sepanjang ramadhan saya berehat menguruskan anak2..alhamdulillah..ok..slamat berpuasa..taaa

Thursday, August 19, 2010

tak puasa

Salam..ohh sebab kan tido itu adalah penting dari berblogging..jadi saya tertangguh2 nak hapdet..harhahr..menu for berbuka hari ni adalah kari ikan merah plus sup lobak putih..ni baru je tidorkan sofea..hermm..dah 3 hari aku menguruskan 2 org anak..tolak sehari semalam arr..sebab pagi semalam sofyan balik ke kampung..timbang berat..alhamdulillah berat dia dh naik..even 1kg plus2 pun..skrang berat sofyan 12kg plus2..nenek dia cakap dia tak dok diam atas penimbang tu ..nurse amek yg paling hampir je..ikutkan dia dah 12 kg plus2..

Semalam saya tak puasa..tetiba ade saki baki nifas kat panties masa nak solat asar..herm..trusla saya berbuka minum horlick n cicah 2 keping roti..masak pun pelik..dahle sofyan takde..tapi mcm kelam kabut je..padahal goreng ikan ngan sup sayur sawi je..sofea tak tido sgt semalam..merengek je..rindu kat abang dia kot..hermm

So malam tu mandi wajib..tawakal je..kalau esok ade..so tak puasala..then..sampai ke solat asar tadi alhamdulillah..dah takde..maybe semalam saya byk naik turun tangga kot..entahla..atau dia penghujung2 nifas..yg on off on off ni tak sker...

EBM? saya baru dpt 3 bottle 3.4oz susu..plus dgn 1 oz..sebab ape 1 0z..haha..mai nak habaq mai nehh..semalam dgn gigihnya nak la memerah susu..skali..blackout..hangin jer..pastu gigih memerah manual guna tanganla..tapi hampeh arr..sikit je..mcm rasa regret skit..dahla berpeluh2..so ingat nak buang je susu tu..tapi tgk2 ade dlm 1 oz plus2 simpan gak arr..sejam lepas tu dah ada electric..kebetulan sofea pun tido..so cepat2 pump dpt lah 3 oz..syukur..hari ni saya dpt 3.5 oz..semer ni 1 session jer..blum buat secara besar2besaran..sebab niat nak collect 5-8 cup ebm baru nak start kasi sofea feeding thru bottle..

KAlau pakai double pumpin rasanya lagi banyak kot dpt..coz sebelah jer bleh dpt 3oz..maybe 1 session bleh dpt 6-7 oz..kalau dh 4 session sehari..huihh..harus collect 8 cup sehari..insyaallah...so life as 2 mom ni mmg mencabar..tapi aku dah bleh adapt skit2..sofyan pun dah bleh dgr cakap skit2..takpe time passing by..insyaallah sofyan ok nanti..

Life saya sepanjang ramadhan ni..kul 445 dah bangun utk siapkan sahur..kalau sofea jaga bawak turun dia ke bawah sekali..gilir2 la sahur ngan asben..then..naik atas tido sampai kul 645..solat subuh..tido lagi..sampaila sofea celik n takmo tido..slalu sofea dah celik around 9-930..so bangun turun bawah amek air panas,rushing siapkan susu n sarapan sofyan..mandikan sofea..selagi sofea tak tidor selagi tu la saya tak buat kerja lain..selalu dia dah lena around 1000-11.00..masa ni baru start pump susu..dah settle..mandikan sofyan..saya pun mandi skali..bf sofea..around kul 1 tu ke bawah siapkan nasi utk sofyan..slalu nya curi2 masa jemur kain ke..basuh pinggan kalau sofea tido..tapi kul 130 mmg saya dah duduk kat atasla..hehe..

130 tu..lepas solat slalu sofea bangun utk bf..so tidola ngan dia until 430..sofyan pun tido skali..dah 2 hari dia tido sama2..kul 5 turun utk sediakan makan malam..kalau lebih confirm tak sempat..so dah siap masak around 630-7..dah berbuka mmg naik atas tidorkan sofea..barula aku turun makan nasi..hehe..so tulah jadual spjg ramadhan..maybe next week dah ubah skit coz nak start tambah session pump kpd 2 session..sampaidpt 4 session..ok.. sofea terkejut abang dia tutup pintu kuat..hermm..ok..taaa..

Monday, August 16, 2010

officially back to normal life..

Salam..ni blogging adhoc..semalam sampai jb kul 4 ptg..rumah mcm rumah tinggal berabuk giler coz sebelah rumah masih buat renovation entah brapa lama nak siap daa..jumpa anak bujang sofyan dah 3wks tak jpa dia..mak aii lasak giler..mmg semalam dh cuba2 camne nak handle budak berdua ni..mmg teruja betolla..

Badan letih..rumah mcm tongkang pecah..dapur lagila..mcm mana tinggal 46 hari yg lalu..mcm tula keadaannya..sik baik takde sisa2 makanan yg dah jadi uji kaji makmal..haha..nak berleter mmg tau asben penat bekerja..life dia balik mandi tido..makan kat luar..nak2 time sofyan duk ngan nenek johor..lagila asben takde life..cuma back 2 wks tu jela dia ngan sofyan..

Mak aku yg kemaskan dapur..lap2..susun2 pinggan mangkuk..smer..dia cakap kalau dok lama lagi harus smer dikemaskan..aku juz kutip2 kain baju yg bersidai2..adehh..penat..dah kutip pagi tadi mendobi..n lipat2 baju sofyan susun balik dlm drawer dia..today mandikan sofea kat bawah..atas takde heater..bawah even takde heater tapi ade air panas..so bawakla..nak manage betul2 mcm mana pun tak tau ni..atas ke bawah..atas ade astro..bawah tv mesia n sg..so bila dah lalui tadi..lepas mak n ayah bertolak ke kuantan..baru startla hidup sebagai ibu kepada 2 org cahayamata..

For the 1st time mmg mental n fizikal aku tercabar gak..aku bungkuskan nasi sofyan n lauk..then naik atas..siap sediakan susu n jus rosselle coz ribena dia dah abis..buat dua botol..tidurkan sofea..n suapkan sofyan lunch..sedang2 suapkan sofyan..org sebelah dah start menggerudi..hangin je..sofea dah ler baru nak tido..terbuntang mata budak tu dlm baby playpen..ayooo..terpaksala lari sana sini nak pastikan sofyan pun kenyang..telefon asben..dia mmg nak half day..so bila dia balik..barula bleh rest skit..sofyan ade gak kaco2 adik dia..

Then..asben ngan sofyan...aku tidorla..ngan sofea..sofea nak ngempeng takmo dok dlm playpen dia..so setup dia baik2..then mama n sofea tertido..sampai kul 445..hahaha..sedor2 sofyan tido sebelah aku..dia cakap sejuk..so tarik la comforter selimutkan dia..then tutup aircond..tgk sofea tido..trus solat n kemas2 kat bawah..asben nak makan sup ayam for berbuka..senangla..sementara nak masak tu..dia dah bawak sofyan p kluar..so tinggalla aku ngan sofea..trus bergegas masak..sempat basuh kain smer..lepas berbuka jemur kain..mandi smer bf sofea..dia tido..baru makan nasi..n tadi kul 10 dia bf..n tido dah...kul 2 nanti dia bangunla nak bf..

Sebut pasal bf..aku try la pump pakai pump lama..pump spectra tu gaji ni amek..pump lama tu mcm dah biol skit..try2 aku dpt 1 oz je..hampela..mcm mana nak stock ebm ni..minggu ni aku dah nak start pump..by next week nak ajar sofea pakai botol..erkk..risau tul..nak kata susu tak byk..ade2 time tetiba susu kuar..herm..maybe masa pump tu tak kena..esok aku try pump b4 sahur..kot2 bleh..sebab tak sampai 1 oz tadi aku buang jela susu tu..nak stock mcm mana skit benor..

Okeyla esok second day life as momma of 2 kids..tu tadi ngelat skit..sebab mak n ayah aku still ade until 11..tapi yg nyata..aku kna mandi dolo siap2 baru uruskan dua org budak neh..kalau tak mmg tak sempat..mandi pun buka pintu toilet takut sofyan kaco adik dia..adoila..so hopefully saya dpt stock 8 0z ebm esok..

Sunday, August 15, 2010

Back to JB

hi olls..today dah nak balik ke jb around 10 am kot bertolak..so ni baru lepas sahur n bf kan sofea..alhamdulillah sepanjang malam tadi dia tidur lena sgt takdela merengek2..then semalam dia banyak muntah susu compare to hari2 lain..semalam cam byk skitla dia muntah..perubahan environment kot or terlalu kenyang..

Semlam bawak dia ke Kuantan East Coast Mall..sesajork..belikan stock baju2 dia..mcm tak byk choice sgt..nyesal masa Jcard dulu tak borong baju Sofea banyak2..sebab compare ngan Parkson Kuantan ni..banyak lagi baju yg murah2 kat jusco even branded2 punya bajula..masa tu pk gak kalau beli baju girls byk2..kan kuarnya boy tak haru aku dibuatnya..mmg scan dah ckp girl sbb leper jer..tapi tak possible buat time scan tu dia main sorok2..so nampak leper..harharhar...apala mak sofea ni melalut...Parkson punya brg kalau tak kna time mmg tgh2la harga dia..kesudahan takdela borong byk baju sofea..dpt 4 pasang..plus 2 thight..dgn harga yg aku dpt utk 4 pasang ni..aku rasa kalau masa jcard tu borong mahu dpt 6-8 pasang coz rata2 baju baby masa tu harga rm5-10..baju sofyan mmg tak beli..aku dah order 2 helai kat kak afzan..pagi ni otw back to jb singgah sat area umah dia n bayor trus...tak payah bankin2..hehe..kan abang dia tgk adik ade baju..abang takde apa2..haha,,tu belila 2 helai kat dia..

Masa kat parkson tu..sofea mmg tak meragam sgt..dok diam..bila merengek..dukung..pastu mak aku goyang2 dia tdo..oih..sakit gak tapak kaki aku..lama tak berjalan n berdiri..pastu rasa mcm badan melayang mcm nak tumbang..tapi takpun..mak aku ckp sebb baru abis pantang badan pun ringan tu jd mcm tu..hoho..b4 masuk carrefour tu..nenenkan sofea..public..tapi sorok2la..sebab kat tu ade 2-3 momma yg bf..semer sopan tak nampak langsung breast dieorg..so aku pun bf sofea..sampai sofea lepas sendiri..n off to carrefour..smapai sana sofea dh merengek..adoila..terpaksa beli barang marathon..then dh abis nak menapak ke parking basement..bapak jauh..kete park area parkson..so hujung bertemu hujung..pengsann...

Okla..dah nak tido neh..so see ya in jb..tgkla mcm mana nk handle 2 budak kecik neh..hopefully berjaya ..lusa dh kna start collect ebm..hermm..ok ta..

Friday, August 13, 2010

44days

yippee..dah 44 days..menjaga sofea sepanjang tempoh berpantang adalah baik sekali..cuma kekadang sofea takmo tido..berpuasa..alhamdulillah..dah 2 hari aku puasa..smooth n steady sajork..nothing yg tak elok berlaku...maybe dok umah tak wat keje..

Hari ni mak aku gigih buat kuih deram atau telinga totttt..sian dia..buat kuih tu utk bawak ke cucu dia sofyan..betul la sofyan mmg skerr kuih tu..bila mak aku cakap nak berbuka air oren,,so kul 640 tadi aku blendkan limau oren tu 3 bijik..nampak ade apple fuji 2 biji blend arr..buat berbuka..

Today berbuka air apple n milo panas plus makan kuih deram,kurma n mee goreng basah masakan bapakuss..ayahku tak buat pedas takut perut aku tak bleh adapt lagi pedas2..bolehla skit2..yg pelik lepas makan konfem..peluh aku menitik2..ubat bersalin aku ade lagi 4 kapsul..lusa abisla..patut ini hari dah abis..sebab aku puasa..aku amek 2 kapsul jella..

Esok dah bleh kuar shopping for sofea..skit2 je..n dah mintak asben belikan barang dapur kat jb nanti..yela dkat 2 bulan tinggal rumah mesti stock barang dapur asben tak beli..dia makan pun kat luar..oo..ok..sofea ngaruk..nak nenen la tu..so esok last day kat kuantan..hermm..ape2 kite hapdet esok arr..taa

Thursday, August 12, 2010

1st day puasa

Salam..haha..orang dah 2 hari puasa..aku baru berpuasa..line tgh clear coz baby sofea tgh tido..nanti dia bangun konfem tak bleh menaip..sebab dia jenis sker ngempeng..

Fuih..1st day berpuasa dlm pantang n bf..pelik dari awal sampai kul 7 malam aku bleh la menahan..tapi dekat2 nak berbuka..asyik2 tgk jam..ayoh..tetiba rasa kebuluq gila..haha..tapi syukur dapat menghabiskan ibadah puasa dengan sempurna..baby bf mcm biasa..aku belum sempat nak collect EBM..niat isnin depan baru nak mula simpan ebm then...dah dpt dlm 5-6 cup baru nak try kasi sofea guna bottle..niat dihati mmg nak kasi 100% susu badan kat sofea sampai 6 bulan..lepas tu pelan2 kasi dia formula..entah..ikutkan hati juga nak kasi susu badan sampai 2 tahun..insyaallah..kalau produksi susu bertambah2..

Semalam b4 sleep aku try buat jus kurma blended..hehe..patutnya pakai kurma yg lembut..tapi non ado..bapaku bawak balik berbekas2 kurma free..my mum cakap patut rendam dolo kasi kurma tu lembut baru blend..hahah..aku bantai blend keras2 gittew..kesudahan bunyi blender tu amat menggerunkan..mcm blend batu je..nak menapis dah le sekian hal..serdak gila pekat..dpt suku jug je for separuh blender plus susu n kurma..

So b4 sleep tu minum segelas air kurma blended n coklat milk..n sleep..malam tido minumla jugak air masak..huhu..sahur as usual..milo ngan fresh milk plus kurma blended..b4 subuh minum air masak..ok la..sampai tengahari tenaga tu kuatla..tak lapar cuma kehausan je..

Berbuka tadi dah teringin nak minum chill drink..hahah..without ice cube la..ice mmg aku tak berani nak minum..mak buatkan cincau suam..tapi keinginan mengatasi segala wehh..letak jugak ice cube..tapi tak trus minum..tunggu ice tu cair..godak2 air tu..ala2 dia sejuk lite2 je..then baru minum..okla..at least dpt minum jugak buat syarat..kalau ice tu mmg aku tak berani nak minum..kata nak jaga badan..( kononlahh..hehehe..)

Tinggal 2 hari je nak balik jb jpa anakanda ni..anakanda sulungkus...esok last 44 days berpantang..luasa p jalan2 beli baju sofea..ok..sofea dah gerak2..c ya..taa...

Wednesday, August 11, 2010

esok dah boleh puasa..

Salam...saya harap n yakin esok saya dah bleh puasa..alhamdulillah..nifas kali ni tak mcm masa anak 1st dulu..masa anak 1st dulu dkat 4 bulan baru kering..sebab masa tu pantang pun tak makan ubat sangat ..tonite parents p terawih..maka tinggalahh saya dua beranak..dari kul 9 tadi tunggu sofea tido dah kul 10 pun dia tak tido..perut dah lapor nasik ni..adoila..nak tinggal takut dia nangis..hermm..
Hopefully esok saya kuat utk berpuasa..aiyoh..tunggu mak balik baru nak blend kurma..ok..sofea tak tido..sebelom dia ngaruk baik saya off..nothing much to hapdet..cya..

teringin

salam 1 ramadhan buat semua ..tahun ni sedih mamapots tak dpt nak berpuasa..tgk keadaan malam ni..kalau esok dah takde..yipee..dah boleh mandi wajib..lusa dpt lah menunaikan ibadat puasa dalam hari..insyaallah kalau diizinkan oleh Allah dapat la aku puasa dengan baik..yella..baby sofea pun baru 42 hari kalau lusa dah bleh puasa..mana aku ade pengalaman berpuasa dlm pantang dan masih bf sofea yg berusia tak sampai 2 bulan pun..

Sofea aku nampak dah mula nak isap jari..sebab slalu dia masukkan tangan dia dlm mulut..skrang ni dia duduk atas riba..siang tadi banyak tido..malam ni nampak dia celik semacam je..goyang2 skit baru tido..aku rasa bb girl mmg suka dok atas riba sambil kita goyang2 arr..sebab dari beberapa blog yg aku singgah semer bb depa dok atas riba goyang2 baru tido..letak je jaga..hehe..entah..sebab ni 1st experience aku dpt bb girl..dolo bb boy ok je..lain bb lain karenah..sofea bukan jenis nangis..kalau abang dia mmg kuat nangis sikit..hehe..

Sebelum balik jb..aku adela teringin nak makan,makanan yg susah nak dpt di jb..hehe..seperti nekbat..kuih akok terengganu..akok terengganu n kelantan amatlah berbeza..kalau yg kelantan di panggil akok kedut..yella rupanya kedut semacam..kaler pun pucat..hehe..kalau akok trengganu plak warnanya kuning..even manis but i loike..susah woo nak cari kat jb..even PARAM kat jb pun tak perna aku jpa kuih ni..kalau harga akok trengganu kat kuantan ni sebijik 50sen-1.00..kalau jual kat jb..aku rasa maybe harga up lagi..lagipun org johor tak sker manis2 ni..hehe..mcm aku belasah je..

Abis je pantang sebulan itu hari..mak aku dah kasi makan nasi kerabu..tanpa taugehla..kena asing..nasi kerabu daging bakar..mak cakap..kalau sakit atau rasa tak sedap badan jgn makan..hehe..tapi ok je..then..mak aku kasi makan akok trengganu..wah heavennya..kuih tu berasaskan telur..so far nothing badla happen..selang beberapa hari dpt makan nasi dagang trengganu..aku tak makan banyakla..setakat 2-3 suap..buat syarat..takut la ikan tongkol..tu pun amek skit je..secebis rasa..pun alhamdulillah takde apa2..

Today aku dpt makan murtabak..aku suka murtabak pahang..hehe..entahla..tak sama dengan murtabak johor..sebab tu kalau di johor..tak excited sgt nak makan murtabak..kalau balik kuantan mmg aku suka murtabak dia kaya dengan bawang,telur.ayam or daging..and ade kentang..kalau yg johor lebih kepada telur,ayam or daging..then aku sker murtabak cicah bawang jeruk..bukan ngan kari..hehe..masa aku kat kelantan dulu pun murtabak dia dah mcm murtabak kat kuantan..tapi satu je..manis beb..aku ingat ade sorang pakcik jual murtabak kat machang dulu..tak ingat dah nama dia..rasanya dari mula2 aku duduk machang sampai aku pregnantkan sofyan..memang aku beli ngan dia je..murtabak dia slalu depan dgn org jual mee sup or somtam yg enak di machangla..kalau nak beli murtabak pakcik tu..mesti order ngan dia dulu..then baru dtg amek..sebab murtabak dia cepat abis..hehe..selalu murtabak pakcik ni time pasar malam..aku tak ingat dah pasar malam kat machang hari ape..isnin ke rabu..mcm tulah lebeh kurang..hehehe..

murtabak diraja kelantan pun aku pernah makan..dia frozen..jual rm7 sebijik..masa tu aku duduk seorang kat machang..so murtabak tu nak bakar..keratla empat..tebal weh..tak larat nak abis kalau skali masak sebijik..rasanya?ok la..murtabak diraja pahang pun aku dah makan..sebab slalu balik kuantan from jb mestila lalu pekan..singgahla kat pekan bungkus..harga dia rm5-7 juga..hehe..aku tak taula dah naik harga skrang..sebab aku rasa last aku beli murtabak sekeping harga 1.50..tadi mak aku beli murtabak..harga rm2.00 dah..erkk..kalau kat jb aku tak tau brapa harga sebab selalu beli asben aku..hehe..

So..b4 balik ke jb..aku nak bawak bekal nekbat..hehe..sodap baitu..nak makan time berpuasa kat jb..nekbat ni mcm bahulu..tapi tawarla..kena masak ngan air gula..mcm buat sira pisang..mcm tula nekbatnya..letak daun pandan,air n gula masak..then sejukkan..best..

okeyla..sofea dah celik..apa2..selamat berpuasa kepada semua..semoga ramadhan tahun ni lebih diberkati Allah..

Monday, August 9, 2010

40 hari yg indah


Salam..pejam celik pejam celik dah 40 hari..sofea pun dah pandai meragam sikit2..malam tadi dari kul 10 sampai ke 2 dia tak tido..perutnya tak sedap kot..lepas bagi grip water kul 10 tu..dia mcm skit gelisah..tepuk2 belakang tak nak burp..mcm2 buat tak burp..mak aku amek pun tak tido..kembung kot..dlm kul 12 tu mak aku try dodoikan dia..dia tido skejap..masuk dlm bilik..aku tinggal p uruskan diri b4 sleep..elok je mata dia celik..tukar posisi bagai..bf takmo..slalu mlm aku byk kasi bf sebelah kiri..siang byk kanan..sebab dah ngantok dia duduk sebelah kiri time malam..masa 2wks dulu aku rajinla bangun kasi bf..nak ngiring masih takut2 sakit kat tempat jahitan..masa tu mmg sofea kerapla menyusu bleh katakan 2 jam skali..kalau dia menyusu lama dlm 30minit..dia akan bangun lepas 2 jam utk bf..kalau dia menyusu kurang dari 30minit..mmg sejam sekali dia akan bangun..sampai la 2 wks plus2..baru dah kurang skit tempoh kekerapan menyusu..tu sebabnya sofea tak kena jaundis langsung..sebab dia kerap menyusu..abang dia..kurang menyusu ..bertukar plak..patut boy lagi kuat compare to girl..hehe..tapi abang dia ada reason..dia tak berapa sihat masa lahir dulu..mcm2 aku kena buat..

So semalam try to burp la lagi tgh2 malam..dia burp..aku trus tukar belah kanan..bf belah kanan..lama2 tertido si sofea..sampai la pagi ni..aku kira dari kul 2 pagi tadi..sampai kul 10 pagi ni..aku baru bf dia 3 kali..ni dah dkat kul 12 dia tido lagi..patutnya kul 11 dia dah bangun utk mandi..maybe malam tadi dia tak sedap perut..pagi ni dia tido puas2..

Nak kata aku makan bukan2..tak plak..menu mcm biasa sup sayur sawi putih tu ngan ikan selar bakar..air pun aku minum milo n susu je..teringin jugak aku nak curi minum air kordeal rootbir..haha..kecur arr..tapi pk anak..takutla..apa2 lom 44 hari..so sabarrrr...aku sker minum air oren..tp sofea kalah arr..aku ada mkn oren sunkist..kata org elok utk sembuhkan luka..tapi bila makan sebijik..sofea dah berak2..so aku stop..Jamu?aku makan..tapi ikut tips dia la..kalau bf kena ampu kedua2 belah payudara dgn lengan..then minumla jamu..insyaallah..baby tak akan berak2..yella jamukan panas..so far memang aku amalkan...sofea takdela berak2 mcm aku makan buah oren tu..

Sofea malam pun tido lena kalau tak buat hal..tapi satu je..lepas salin diaper..mesti sofea poo poo..adoila..mama terpaksa salin lagi..hehe..dulu tgh2 mlm buta aku akan bangun salin diaper sofea..skrang b4 sleep..aku check dulu diaper dia ringan ke berat..kalau berat aku salin..tu depends la..kalau aku dah bawak masuk bilik slalu aku salin dulu..aku tak terus tido..slalu online..kecuali letih..so b4 aku tido aku make sure diaper sofea tak berat..then bangun pagi kul 630-7 aku salinkan lagi..until dgr dia meletop2 kentut..sure poopoo..so salinla..kalau dah dkat waktu mandi aku pakaikan lampin je..sebab bb girl ni..kalau dia berak..dia takkan berak lagi..lain la boy..dia bleh berak skali ngan kencing..hehe..sbb sofea mcm tu..once dia dah berak..dia akan kencing je..hehe..

Okla..atas skali tu gambar sofea n sofyan..gambar masa sofea kat umah MIL..masa ni dah masuk hujung2 minggu kedua..gambar byk tpksa upload thru hp..sebb cabel tak bawak..hehe..okla..apa2 nanti kita hapdet..taa..


Saturday, August 7, 2010

38 hari actually..

Hiyee..salam..actually..silaps arr letak hari..hehe..dah 30day plus2..bukan 20day plus2..so today dah masuk 38 hari..skejap je 2 wks berlalu..today dah sabtu..so seminggu lagi nak balik jb jpa anak tersayang..pantang pun dah nak abis tinggal lagi 6 hari je lagi..tapi tak bermakna kalau dah abis pantang boleh melantak mcm2..sebab aku c-sect takot arr nak makan mcm2..lagi pun mak dah nekad kali ni nak diet betol2..

Sebut pasal diet dlm pantang..bukan diet sgt..cuma lebihkan sayur..nasi portion cam biasa..masa 3wks pertama lepas bersalin aku makan bubur,sayur masak air n ikan bakar..kekadang sup ayam sayur..sup ikan haruan..n kalau takde lauk sgt sayur sup ngan ikan bilis jer..tapi sayur mmg wajib la..seminggu skali ada sayur lobak putih utk tambah susu badan..tu la makanan aku semasa 3 wks pertama utk lunch n dinner..

Bila balik umah mak aku..menu dah bertukar skit..takde goreng gorengan..sebab mak aku cakap minyak2 tak bagus..nanti luka lambat baik..so berbeza dgn mertua aku jg..lain tempat lain penjagaannya..so aku terima la..org nak jaga makan minum kita dah cukup baik..tapi pandai2la..dengan mak aku, sayur wajib..mak dah kasi makan nasi lembek..pelan2 la..ikan bakar jela..2 jenis ikan dok ulang2..haha..tenggiri bakar or selar bakar..sayur banyak sawi yg btg putih..lobak putih tak sentuh langsung..sebab alhamdulillah production susu aku baik..kekadang mak aku buat tenggiri sup lada itam n halia..dulu haram aku nak makan halia n garlic yg dlm sup..siap ketepikan gittew..tapi since niat nak jaga badan betul2..so aku makan je..fuhh..lepas makan harus peluh tak hengat..menitik2 peluh..

Selalu time makan ni memang konsistanla..pagi aku bangun around 6.30-7.30 utk p wee wee n tukar diapers sofea..then makan ubat set bersalin..pastu tido balik..yella dlm pantang katakan..masa utk berehat sepenuhnya..hehe..around 930-1000am..aku bangun siap2 utk mandi..bukak bengkung bagai..then p bancuh jamu mak dara..pastu p mandi..selalunya sofea mmg tido lagi time ni..kalau bangun mak aku tolong ribakan..nanti dok umah sendiri takde maknenya..semua kna buat cepat2..tido je sofea ..masa ni la kna bangun n marathon siapkan diri..skrang ni bleh arr rileks2 sbb ade dok umah mak..lepas mandi, aku minum jamu dulu..baru siapkan diri..keringkan tempat operation tu..kena keringkan gak even luka tu dah ok..sebab nak pakai bengkung..takutla lembat2 kan gatal2..so sarapan aku lewat..around 1030-11 am..hehe..minum milo yg 3in1 tu..tapi pakai half je..tambah gula skit setengah camca teh..letak air panas half mug..half lagi campur susu segar goodday..my fav susu segar since pregnantkan sofea..masa pregnantkan sofea,,soya aku tak minum sgt kecuali soya tulen..bukan kotak2..sbb yg kotak tu tak bagus..nanti bb akan jd kulit sensitif..mmg bb gebu..tapi kulit cepat bintat n berparut bila kna gigit nyamuk..kalau soya fresh ok..lagipun masa pregnantkan sofea n abang dia sofyan mmg aku kalah la ngan laktosa..susu anmum ke enfamama ke..mmg tak bleh..harus muntah..so aku amek supplement amway calcium magnesium..masa sofyan langsung susu n soya tak bleh hadap..kalau tak harus sakit ulu ati..nak makan tempe?mana nak dpt masa tu aku kat kelantan..kelantan susah nak cari tempe..hermm..ehh melaluit..so back to sarapan tadi..aku makan 2 keping roti setiap pagi..sampai la lunch kul 1-2pm ..makan mcm menu di atas..

Petang around 4 plus2 aku amek ubat jamu tu..then godakla air milo yg balance half lagi tu ngan susu segar..makan 2 keping roti gak..dinner around 830-930..and supper around 1030-1100..slalunya supper aku tak makan juz amek segelas air milo atau susu coklat yg dicampur air panas..freshmilk perasa coklat goodday kat pekat..so campur ngan air panas..susu tu dah rasa tak manis sgt..and suam2..sebab susu semer dlm aisbok..bila dah campur air panas dia suam2la..malam aku tido around 12-130..lewat ehh..kalau awal pun 11 plus2 dah tido..

Sofea aku rasa dah semangat sikit..sebab rompers dia mcm satu jari je nak muat paha dia..last 2 wks masa mula2 pakai rompers ni..rompers 0-6m bleh sampai kat lutut dia ..haha..today aku tgk..dah betul2 terletak kat paha dia..yella dulu masa lahir dia 49cm jer..last check 30hari dah 55cm..skrang dah 38 hari..berat dia tak naik sampai 1kg..dari 2.8kg masa check 30 hari baru 3.65kg..oh ya semalam sofea baru berkitan..ngeri aku nak tgk..aku suruh mak temankan..dia tgkkan sofea..aku dok jauh skit..hehe..dia berkitan kat klinik je..senang..dah settle..aku takut gak sofea menjerit2 mcm masa dia 1st checkup 30 hari tu kna cucuk..menjerit2..nangis..tapi..tak pun..dia diam je..syukur..dah lepas satu perkara yg aku fobia..

Sofea skrang malam dah tido pjg..3-4 hari ni aku asyik bangun lewat je..slalu 630 mmg sofea dh bangun utk nenen..tapi skrang dia tido lena..dia dah jarang terjaga kul 3-4 pagi..paling awalla dia jaga kul 5 pagi plus2..dah lately gak..dia manja skit..kalau mata terbuntang takmo tido..bila check diapers semer ok..kasi nenen takmo..so kenala peluk dia..bobok punggung..sampai lenguh2 lengan aku..then dia tido baru bleh letak..pagi tadi pun sama..slalu di tido baru aku akan bangun..ni kul 830 dia tak tido..so peluk n bobok ..tido..hehe..atas riba mak aku pun di bleh tido..mak aku peluk2 dia..kesudahannya dia bangun mandi 10 minit lagi kul 12..hehe..slalunya kul 1130 dh mandi..ni..dok bersilat2 n menggeliat..tapi tido arr..dgr sore meneran2..haha..kata org tua teran daging tuh..nak membesor lagi..kat paha still ade kelar2 lagi..lain tak..eh..drapoline cream tu adalah sangat baik utk baby arr..itu hari sofea ade merah2 bintik..gigit nyamok or ruam..kat muka..aku sapu alus2 je sapuannya..pastu tgk dah ilang merah2 tu..mcm abang dia sofyan..kalau area telor melecet celah kelangkang melecet coz main basikal..aku sapu cream tu mlm b4 dia tido..pagi..dah ok..

Sebut pasal sofyan..dia rindu kat aku..aku pun rindu kat dia..kalau call harus dia tanya mama sayang pot tak..mama bila nak balik..mama pot rindulaa..herm..mula2 minggu pertama aku berjauhan dgn dia..bergenang gak air mata..tp pk good for both of us..sofyan kecil lg dlm 2thn 7 bulan..masih manja lagi..1st day umah mak aku dia dh terjah terpijak kaki adik dia..sipi2 je..cuak gak aku..so papa dia decide takmo tinggalkan dia kat kuantan..utk keselamatan..sebab aku nak jaga diri lagi..lagipun masih belom berbengkung masa balik ke kuantan..takut apa2..so bawak balikla..aku pun dah discuss ngan baby sitter dia..utk jaga 2 wks..b4 tis masa aku berpantang kat umah mil,sofyan bawah penjagaan mil..tapi tgk kelam kabut gak dia..jaga aku lagi..jaga anak sedare aku iaitu anak sil aku lagi..ngan sofyan yg lasak..herm..tu aku decide nak anto sofyan umah babysitter sepanjang aku kat kuantan..sian gak tgk hari2 dia kna marah sebb dia nak perhatian..ala biasala..ibu..mestila ada rasa terasa skit..lebih2 lagi dlm pantang..harusla..aku sesajork letak kat fb "sian anak sulungku..hari2 kena marah..sakit ati mama tgk dia nangis..nanti ikut mama "..tu pun trus jd big isu..bila bil aku p citer kat mil..sentap org tua tu...padahal..aku tak niat ape2 pun..aku pun sentap..sebb mil sound2..hermm..malas la benda kecik..tp aku sedih gak..dalam hari mmg emo skit..so ignorance is a bliss kata omputeh..

Kalau ade 3g mmg aku akan cepat2 call asben..so sofyan ok skit...last 3days sempat berwebcam dgn dia..suka dia..lepas rindu dia n aku..aku sebab kat sini tak boring..jd emosi stabil skit...kalau kat umah mil..harus mati kutu..internet tak bleh,,3g tak bleh,..so tv je la..umah mak aku 3g kekadang boleh..internet ok..tv plak kureng,,sebab mak aku layan hindustan sajork..drama hindustan kat zee tu...adoi..beku otak aku..dari cite radhika la..abhala abhi la..jhansi la..aku sampai tertukar2 jalan citer mana ni..banyak sgt..lepas ni tanya mak aku la kesudah citer2 ni..coz dah balik jb..mesti sofyan nak tgk kartun..n masa2 citer ni time aku masak..haha

Pumping session lom buat lagi..kat jb la..hehe ..aku dh wat jadual kat buku note aku..jadual sepanjang ramadhan..2 set aku buat..satu kalau aku pose..satu kalau tak pose..senang..nanti try utk 3-4 hari..kalau success ok bleh truskan..

Okla..lenguh2..dah 2kali berenti type coz sofea nak bf..ni baru bf sofea sambil typing..nak rest plak..ok taa..

Thursday, August 5, 2010

charger back to normal..

ALhamdulillah..charger laptop yg kekadang ok kekadang ko ni dah dpt digunakan today..maybe berkat nak on webcam bersama anakda tersayang kot..yella lately..sofyan my younger son ni asyik meracau je malam2..rindu kot ngan mama dia..last monday aku ade ber 3g dgn dia..kebetulan ada line 3g cepat2 aku call asben..pagi2 lepas settlekan diapers sofea..kebetulan..asben cerita anak aku sofyan tak tido dats nite..until 4am..sian..asyik tanyakan mama..sometimes mcm merengek2..herm..elok je kul 8 plus2 dpt video call ngan dia..so asben citer tahan laa utk dia ubatkan rindu..but yesterday dia cakap sofyan merengek lagi..herm..so asben decide nak bawak broadband from office balik umah utk webcam dgn sofyan today la..memula asben suruh aku balik ke jb ASAP..tapi memandangkan pantang tinggal seminggu je lagi..ikutkan naluri ibu ni mmg nak balik..tapi asben tak bleh amek..my parents pun bz nak sambut ramadhan ni..banyak kenduri kendara depa nak kena attend..herm...so aku sms asben..kalau nak balik awal kenala dia amek..sebab perancangan betul2..bapaku akan hantar ke jb by next sunday.,pantang saya abis jumaat depan..sabtu nak pergi beli diapers sofea n sofyan..kat kuantan harganya murah..huggies newborn baru 27 hengget..huggies L60 merah baru 28..compare kat jb..huggies newborn 29..L60 merah 32..so beli arr stock sebulan utk sofea n sofyan..btw sofea dah kena pakai saiz S..kena abiskan diapers newborn dia ade lagi satu pack..baru buka semalam..total using diapers for sofea since baru lahir until now dah masuk pack yg ke 4..dulu masa sofyan aku pakai mamipoko..tapi sofyan ni penggeli..and bontot very sensitive..berak skit..uwaaa..basah sikit uwaa..kesudahannya..seminggu satu pack plus2..lagipun masa anak sulung..pk pakai diapers yg mahal skit bagus..tapi kena gak nappy rash tu..so sofea..aku decide pakai yg tengah2..la..alhamdulillah..no nappy rash sampai skrang..cuma size huggies newborn compare mami poko newborn..mami poko cutting dia besar skit..sebab sofyan pakai newborn sampai 3 bulan gak..sofea tak sampai 2 bln dah kna pakai S..

Back to sofyan yang kerinduan tu..sebenarnya aku ade mintak..anak bujang aku tu stay with me kat kuantan sampai abis pantang..tapi nampak mcm susah nak control..mana takpun sofyan baru 2 thn 6 bln masa dpt adik..sian dia tak abis bermanja..tapi tak bermakna aku tak sayangkan dia..sebab sayangkan dia aku terpaksa lebihkan seminggu berpantang umah mil aku,,kalau tak 2wks je..tapi pk nak berjauhan dgn sofyan,,,rasa sedih takut rindu..so lebihkan seminggu,,sofyan hantar baby sitter..

minggu pertama dia steady je kat sana..aku kat kuantan bukan tak rindu..rindu aku tgk2 gambar dia kat hp,,sebab bz dgn bb sofea tu buat mcm masa kat kuantan cepat je..kalau dok umah mil..aku rasa lambat giler masa berlalu..dok melangut dpn tv pun takde citer apa..basic astro..hehe..kat umah mak aku plak..jd otak beku..sebab mak aku asyik tgk hindustan bersiri..shree..la..jansi la..abha la abhi la..adoi..kekadang aku confused mana satu drama ni..tertukar2 jln citer..haha..tu tak boring sangat..pagi tadi asben suruh aku call babysitter sofyan tanya khabar sofyan...so aku call la..baby sitter cakap..ade la sofyan pernah cakap sorang2 bila mama nak amek ni..mama lambatla..adoila..sebak je hati ni kenangkan anak bujang sorang tu..

so tadi dpt webcam la thru ym..ym aku lama tak buka so ramaila kawan2 zaman anak dara dolo bz nak view gak webcam..herm..tak skerla..ade sorang tu tak reti2 bahasa dah org cancel tak payahla nak click banyak kali..malehla aku layan..anak priority first okeh..nampak wajah anak bujang aku ceria sgt dpt webcam dgn mama dia..baby sofea masa tu tgh tido..half dia jaga aku tunjukkan kat asben n sofyan..asben yg dah 2wks tak jpa aku n bb mmg cakap dah besar anak dia..hermm..

lain ekk bila dah jadi mother pada 2 org anak ni..aku lom alami mcm mana nak bahagikan kasih sayang sama adil ni..sebab belum stay bersama2 dgn anak sulung n asben lagi..hopefully ramadhan di jb dapat mengajar aku menjadi seorang ibu yg baik adil buat 2 org anak ni..nak spent masa betul2 dgn sofyan..bb sofea pun kena spent gak..tapi time bf la..masa tu la nak usap2 dia belai dgn kasih sayang..sofea tido baru bersama dgn abang dia plak..harap2 abangnya tk byk karenah..okla..nak tido..baby sofea nampak gerak2 je..sebelom dia merengek lagi..baik stop..ok later aku blogging kalau ade apa yg menarik..pumpin thingy ni blom start lg..nak start kat jb..sebab breast pump kat jb..yg ade baterry breast pump yg SIL dah pulanngkan..hehehe..okey see yaa..taa

Tuesday, August 3, 2010

24 hari

hiyee..semalam tak perasan yg charger laptop saya buat hal pulak.b4 tis asben dh btulkan..ingatkan blehla btahan..tp nasib mmg x baik.tak tahan arr.bateri ada tp dlm 40% kot..so i decide tak bukak la laptop till next week.today blogging thru hp..simcard broadband masuk kat hp.kalau guna phone line mampus maxis cekek darah..hehe
Baby sofea alhamdulillah,mula2 saya risau coz dia slalu muntah lepas bf..takdela memancut2..mula2 cuak gak,tp tanya nurse dia ckp normal..then lepas surf baca blog cèeramon,baru tau benda ni normal.my mum ckp barut bb ketat..takpun tak burpkan bb..slalu kalau bb x selesa sgt mmg tunggu sofea burp secara besar-besaran.ingat nak kasi woodwards gripe water coz sofea susah gak nak burp..ok ke?saya x pna kasi pun pd anak sulung coz dia x pna muntah susu..
So today hari kedua mandi air sejuk.heater umah my mum,water heater rosak..last wk mandi serom,4sure air panas..haha mcm x biasa mandi air sejuk..harhar..mcm kna electric shock je bila air kna bdn..tp rasa segarla..nurse pna ckp mandi air sejuk elok utk peredaran darah..(nak sedapkan ati neh)
Bila dkat hujung2 pantang ni mulalah teringin nak makan mcm2..tp ais n cili aku kna pantang sampai 120hari..cili arr x bleh tahan.mil aku lg la byk pantang siap air kelapa,tebu n nanas pantang seumur idup..which is aku mmg x bleh terima.setiap kali pregnant aku wajib minum air kelapa..tebu pun kekadang musim2 panaskan teringin..nanas not my fav.so no hal sgt..but 2 fav aku tuh,nak nangis je bila mil ckp x boleh amek juz becoz aku c-sect..
Tp aku tanya my mum yg 3x c -sect..dia ckp bolehla..betol gak..coz masa kecil dulu,parents aku byk tanam pokok tebu,time bln puasa,bapa aku akan hantar tebu2 utk dimesin dptkan air tebu then frozenkan..masa tu adik bongsu aku dh lahir which c-sect..hehe
Aku x betah pun masa mil ckp..hehe..cuma mayb aku pantang dulu dlm 120hari gak kot...
Weh byk benda nak makan ni..mmg menduga btul..ok..nak tgk tv..

BF n puasa..

Today dah masuk hari ke 33 aku berpantang..herm..okeyla..cuma kekadang nak jalan perut rasa nak runtuh..tapi tu time petang2 sikit..tapi bangun pagi badan rasa ringan..mandi serom dah abis hari ahad tu last day kiranya..ahad pun last minum air ibu kunyit yg mak buatkan..so today aku dah sambung balik minum setengah cawan jamu mak dara..kali ni aku tambahkan dos diala kepada normal dos..aku start minum jamu ni masa masuk hari ke 20 berpantang..tapi aku kurang dos..setengah sudu for setengah cawan..ikutkan satu sudu setengah cawan air..tapi hari ni aku try satu sudu setengah cawan air..tgk baby okey je..bf mcm biasa..berak pun dah normal..semalam dia berak2 coz aku minum air oren..teringin..haha..sian baby sofea..berak2..today aku tak minum jus pun..jamu mak dara ni aku rasa beza dari set bersalin yg pernah aku guna masa anak sulung..harga pun sama je..cuma set bersalin masa anak sulung tu tak banyak ubat..break skejap..sofea ngamuk..rupanya dia berak..so salin diapers..tgk kna tali barut dia..kna tukar barut skali..sapu vick baby balsam n nenenkan dia..dah tido..senang jaga sofea ni..tak banyak karenah..

ok citer pasal bf n puasa ni..masa anak sulung aku mmg berpuasa je..mil tak kasi..takut susu basila..mcm2 la..tapi masa tu baby sulung aku dah 9 month plus2..aku nekad je puasa..masa aku pregnant kan sofyan baby sulung tu..aku dlm 6 bulan plus2..tawakal je..tapi adala singgah blog org tgk apa yg dieorang buat..so aku tak ingat blog mana aku singgah tu dia amalkan 3qul..makan 7 bijik kurma selang2 ngan ayat 3 qul n selawat..sepanjang bulan puasa masa pregnantkan sofyan aku makan nasi time sahur jer..berbuka aku minum horlick ngan kurma makan meehun n keropok..almost everyday sampai la abis pose..sebab masa tu aku berjauhan dgn asben..pandai2la survived..berbuka sorang..bersahur sorang..sesekali ada gak kawan2 aku ajak berbuka bersama2..tapi bleh kira dgn jari..thn tu 2007 penuhla puasa..syukur..

Puasa 2008 pun penuh sebab aku bf kan sofyan..masa ni aku amalkan benda yg sama..so far alhamdulillah..boleh..tak memudaratkan pun..sofyan pun bf dgn ok..takdela kembong2 ke muntah2 ke..hehe,,maybe sebab dia dah 9 month plus2..aku pun bf campur2..takdelah secara xklusif..

Puasa 2009 pun penuh lagi..piriod aku dtg seminggu b4 berpuasa..so endingnya puasa aku penuhla..lepas tu barulah aku detect aku pregnantkan sofea..until now lepas lahirkan sofea 30 june lalu..aku dah mula risau..dpt kah aku puasa..atau tidak..aku berserah jela..sebab kali ni minggu pertama kita puasa jatuh pd hari rabu depan...kalau nifas dah kering..aku nak cuba2 puasa..kalau penat..terpaksala puasa selang2..sebab pk nak ganti tu azab..hehe..

sekarang ni aku try rancang schedule ramadhan aku dgn pumpin schedule..berdasarkan rujukan beberapa blog yg aku kunjungi..so far schedule ni valid sampai aku naik keje..lepas ni kena tukar schedule lain plak..try je dulu..berkuatkuasa lepas abis pantang n stay kat jb..masa tu anak bujang aku nak try2 jaga..okey..

430 am - bangun siapkan makanan sahur n start pumpin sambil kejutkan asben ..

500am - mama sahur,check diapers sofea..susukan sofea

600am - solat..n tido dgn sofea kat bawah..

830-9am - check diapers sofea..bf kan sofea..siapkan breakfast sofyan.

1000am-pumpin 2..

1030 am- sofyan breakfast n aktiviti sofyan la..kartun etc..

1100am- mandikan sofea..bf sofea..mandikan sofyan..tidorkan sofea

130 pm - lunch for sofyan n solat

200 pm- pumpin 3 n bf sofea

500 pm- pumpin 4,solat, sediakan makanan berbuka

630 pm- mandi siapkan sofyan

900pm -pumpin 4 n bf sofea

10am-tido

12am- pumpin 5

hehe..tu jela..buat draftly je..semua sesi 5,,cuma nak tahu,,ibu2 yg rajin pump susu ni..masa kat rumah kasi baby susu thru bottle ke direct..saya rasa cam kalau direct tu senang skit..tapi kalau thru bottle mcm letih..kalau siang hari tu bolehla bottle..malam tu..so nak tau je..ataupun pump susu utk stock hantar kat baby sitter..bila kat umah baby kasi direct bf????

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...