Saturday, August 7, 2010

38 hari actually..

Hiyee..salam..actually..silaps arr letak hari..hehe..dah 30day plus2..bukan 20day plus2..so today dah masuk 38 hari..skejap je 2 wks berlalu..today dah sabtu..so seminggu lagi nak balik jb jpa anak tersayang..pantang pun dah nak abis tinggal lagi 6 hari je lagi..tapi tak bermakna kalau dah abis pantang boleh melantak mcm2..sebab aku c-sect takot arr nak makan mcm2..lagi pun mak dah nekad kali ni nak diet betol2..

Sebut pasal diet dlm pantang..bukan diet sgt..cuma lebihkan sayur..nasi portion cam biasa..masa 3wks pertama lepas bersalin aku makan bubur,sayur masak air n ikan bakar..kekadang sup ayam sayur..sup ikan haruan..n kalau takde lauk sgt sayur sup ngan ikan bilis jer..tapi sayur mmg wajib la..seminggu skali ada sayur lobak putih utk tambah susu badan..tu la makanan aku semasa 3 wks pertama utk lunch n dinner..

Bila balik umah mak aku..menu dah bertukar skit..takde goreng gorengan..sebab mak aku cakap minyak2 tak bagus..nanti luka lambat baik..so berbeza dgn mertua aku jg..lain tempat lain penjagaannya..so aku terima la..org nak jaga makan minum kita dah cukup baik..tapi pandai2la..dengan mak aku, sayur wajib..mak dah kasi makan nasi lembek..pelan2 la..ikan bakar jela..2 jenis ikan dok ulang2..haha..tenggiri bakar or selar bakar..sayur banyak sawi yg btg putih..lobak putih tak sentuh langsung..sebab alhamdulillah production susu aku baik..kekadang mak aku buat tenggiri sup lada itam n halia..dulu haram aku nak makan halia n garlic yg dlm sup..siap ketepikan gittew..tapi since niat nak jaga badan betul2..so aku makan je..fuhh..lepas makan harus peluh tak hengat..menitik2 peluh..

Selalu time makan ni memang konsistanla..pagi aku bangun around 6.30-7.30 utk p wee wee n tukar diapers sofea..then makan ubat set bersalin..pastu tido balik..yella dlm pantang katakan..masa utk berehat sepenuhnya..hehe..around 930-1000am..aku bangun siap2 utk mandi..bukak bengkung bagai..then p bancuh jamu mak dara..pastu p mandi..selalunya sofea mmg tido lagi time ni..kalau bangun mak aku tolong ribakan..nanti dok umah sendiri takde maknenya..semua kna buat cepat2..tido je sofea ..masa ni la kna bangun n marathon siapkan diri..skrang ni bleh arr rileks2 sbb ade dok umah mak..lepas mandi, aku minum jamu dulu..baru siapkan diri..keringkan tempat operation tu..kena keringkan gak even luka tu dah ok..sebab nak pakai bengkung..takutla lembat2 kan gatal2..so sarapan aku lewat..around 1030-11 am..hehe..minum milo yg 3in1 tu..tapi pakai half je..tambah gula skit setengah camca teh..letak air panas half mug..half lagi campur susu segar goodday..my fav susu segar since pregnantkan sofea..masa pregnantkan sofea,,soya aku tak minum sgt kecuali soya tulen..bukan kotak2..sbb yg kotak tu tak bagus..nanti bb akan jd kulit sensitif..mmg bb gebu..tapi kulit cepat bintat n berparut bila kna gigit nyamuk..kalau soya fresh ok..lagipun masa pregnantkan sofea n abang dia sofyan mmg aku kalah la ngan laktosa..susu anmum ke enfamama ke..mmg tak bleh..harus muntah..so aku amek supplement amway calcium magnesium..masa sofyan langsung susu n soya tak bleh hadap..kalau tak harus sakit ulu ati..nak makan tempe?mana nak dpt masa tu aku kat kelantan..kelantan susah nak cari tempe..hermm..ehh melaluit..so back to sarapan tadi..aku makan 2 keping roti setiap pagi..sampai la lunch kul 1-2pm ..makan mcm menu di atas..

Petang around 4 plus2 aku amek ubat jamu tu..then godakla air milo yg balance half lagi tu ngan susu segar..makan 2 keping roti gak..dinner around 830-930..and supper around 1030-1100..slalunya supper aku tak makan juz amek segelas air milo atau susu coklat yg dicampur air panas..freshmilk perasa coklat goodday kat pekat..so campur ngan air panas..susu tu dah rasa tak manis sgt..and suam2..sebab susu semer dlm aisbok..bila dah campur air panas dia suam2la..malam aku tido around 12-130..lewat ehh..kalau awal pun 11 plus2 dah tido..

Sofea aku rasa dah semangat sikit..sebab rompers dia mcm satu jari je nak muat paha dia..last 2 wks masa mula2 pakai rompers ni..rompers 0-6m bleh sampai kat lutut dia ..haha..today aku tgk..dah betul2 terletak kat paha dia..yella dulu masa lahir dia 49cm jer..last check 30hari dah 55cm..skrang dah 38 hari..berat dia tak naik sampai 1kg..dari 2.8kg masa check 30 hari baru 3.65kg..oh ya semalam sofea baru berkitan..ngeri aku nak tgk..aku suruh mak temankan..dia tgkkan sofea..aku dok jauh skit..hehe..dia berkitan kat klinik je..senang..dah settle..aku takut gak sofea menjerit2 mcm masa dia 1st checkup 30 hari tu kna cucuk..menjerit2..nangis..tapi..tak pun..dia diam je..syukur..dah lepas satu perkara yg aku fobia..

Sofea skrang malam dah tido pjg..3-4 hari ni aku asyik bangun lewat je..slalu 630 mmg sofea dh bangun utk nenen..tapi skrang dia tido lena..dia dah jarang terjaga kul 3-4 pagi..paling awalla dia jaga kul 5 pagi plus2..dah lately gak..dia manja skit..kalau mata terbuntang takmo tido..bila check diapers semer ok..kasi nenen takmo..so kenala peluk dia..bobok punggung..sampai lenguh2 lengan aku..then dia tido baru bleh letak..pagi tadi pun sama..slalu di tido baru aku akan bangun..ni kul 830 dia tak tido..so peluk n bobok ..tido..hehe..atas riba mak aku pun di bleh tido..mak aku peluk2 dia..kesudahannya dia bangun mandi 10 minit lagi kul 12..hehe..slalunya kul 1130 dh mandi..ni..dok bersilat2 n menggeliat..tapi tido arr..dgr sore meneran2..haha..kata org tua teran daging tuh..nak membesor lagi..kat paha still ade kelar2 lagi..lain tak..eh..drapoline cream tu adalah sangat baik utk baby arr..itu hari sofea ade merah2 bintik..gigit nyamok or ruam..kat muka..aku sapu alus2 je sapuannya..pastu tgk dah ilang merah2 tu..mcm abang dia sofyan..kalau area telor melecet celah kelangkang melecet coz main basikal..aku sapu cream tu mlm b4 dia tido..pagi..dah ok..

Sebut pasal sofyan..dia rindu kat aku..aku pun rindu kat dia..kalau call harus dia tanya mama sayang pot tak..mama bila nak balik..mama pot rindulaa..herm..mula2 minggu pertama aku berjauhan dgn dia..bergenang gak air mata..tp pk good for both of us..sofyan kecil lg dlm 2thn 7 bulan..masih manja lagi..1st day umah mak aku dia dh terjah terpijak kaki adik dia..sipi2 je..cuak gak aku..so papa dia decide takmo tinggalkan dia kat kuantan..utk keselamatan..sebab aku nak jaga diri lagi..lagipun masih belom berbengkung masa balik ke kuantan..takut apa2..so bawak balikla..aku pun dah discuss ngan baby sitter dia..utk jaga 2 wks..b4 tis masa aku berpantang kat umah mil,sofyan bawah penjagaan mil..tapi tgk kelam kabut gak dia..jaga aku lagi..jaga anak sedare aku iaitu anak sil aku lagi..ngan sofyan yg lasak..herm..tu aku decide nak anto sofyan umah babysitter sepanjang aku kat kuantan..sian gak tgk hari2 dia kna marah sebb dia nak perhatian..ala biasala..ibu..mestila ada rasa terasa skit..lebih2 lagi dlm pantang..harusla..aku sesajork letak kat fb "sian anak sulungku..hari2 kena marah..sakit ati mama tgk dia nangis..nanti ikut mama "..tu pun trus jd big isu..bila bil aku p citer kat mil..sentap org tua tu...padahal..aku tak niat ape2 pun..aku pun sentap..sebb mil sound2..hermm..malas la benda kecik..tp aku sedih gak..dalam hari mmg emo skit..so ignorance is a bliss kata omputeh..

Kalau ade 3g mmg aku akan cepat2 call asben..so sofyan ok skit...last 3days sempat berwebcam dgn dia..suka dia..lepas rindu dia n aku..aku sebab kat sini tak boring..jd emosi stabil skit...kalau kat umah mil..harus mati kutu..internet tak bleh,,3g tak bleh,..so tv je la..umah mak aku 3g kekadang boleh..internet ok..tv plak kureng,,sebab mak aku layan hindustan sajork..drama hindustan kat zee tu...adoi..beku otak aku..dari cite radhika la..abhala abhi la..jhansi la..aku sampai tertukar2 jalan citer mana ni..banyak sgt..lepas ni tanya mak aku la kesudah citer2 ni..coz dah balik jb..mesti sofyan nak tgk kartun..n masa2 citer ni time aku masak..haha

Pumping session lom buat lagi..kat jb la..hehe ..aku dh wat jadual kat buku note aku..jadual sepanjang ramadhan..2 set aku buat..satu kalau aku pose..satu kalau tak pose..senang..nanti try utk 3-4 hari..kalau success ok bleh truskan..

Okla..lenguh2..dah 2kali berenti type coz sofea nak bf..ni baru bf sofea sambil typing..nak rest plak..ok taa..

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...