Tuesday, August 3, 2010

BF n puasa..

Today dah masuk hari ke 33 aku berpantang..herm..okeyla..cuma kekadang nak jalan perut rasa nak runtuh..tapi tu time petang2 sikit..tapi bangun pagi badan rasa ringan..mandi serom dah abis hari ahad tu last day kiranya..ahad pun last minum air ibu kunyit yg mak buatkan..so today aku dah sambung balik minum setengah cawan jamu mak dara..kali ni aku tambahkan dos diala kepada normal dos..aku start minum jamu ni masa masuk hari ke 20 berpantang..tapi aku kurang dos..setengah sudu for setengah cawan..ikutkan satu sudu setengah cawan air..tapi hari ni aku try satu sudu setengah cawan air..tgk baby okey je..bf mcm biasa..berak pun dah normal..semalam dia berak2 coz aku minum air oren..teringin..haha..sian baby sofea..berak2..today aku tak minum jus pun..jamu mak dara ni aku rasa beza dari set bersalin yg pernah aku guna masa anak sulung..harga pun sama je..cuma set bersalin masa anak sulung tu tak banyak ubat..break skejap..sofea ngamuk..rupanya dia berak..so salin diapers..tgk kna tali barut dia..kna tukar barut skali..sapu vick baby balsam n nenenkan dia..dah tido..senang jaga sofea ni..tak banyak karenah..

ok citer pasal bf n puasa ni..masa anak sulung aku mmg berpuasa je..mil tak kasi..takut susu basila..mcm2 la..tapi masa tu baby sulung aku dah 9 month plus2..aku nekad je puasa..masa aku pregnant kan sofyan baby sulung tu..aku dlm 6 bulan plus2..tawakal je..tapi adala singgah blog org tgk apa yg dieorang buat..so aku tak ingat blog mana aku singgah tu dia amalkan 3qul..makan 7 bijik kurma selang2 ngan ayat 3 qul n selawat..sepanjang bulan puasa masa pregnantkan sofyan aku makan nasi time sahur jer..berbuka aku minum horlick ngan kurma makan meehun n keropok..almost everyday sampai la abis pose..sebab masa tu aku berjauhan dgn asben..pandai2la survived..berbuka sorang..bersahur sorang..sesekali ada gak kawan2 aku ajak berbuka bersama2..tapi bleh kira dgn jari..thn tu 2007 penuhla puasa..syukur..

Puasa 2008 pun penuh sebab aku bf kan sofyan..masa ni aku amalkan benda yg sama..so far alhamdulillah..boleh..tak memudaratkan pun..sofyan pun bf dgn ok..takdela kembong2 ke muntah2 ke..hehe,,maybe sebab dia dah 9 month plus2..aku pun bf campur2..takdelah secara xklusif..

Puasa 2009 pun penuh lagi..piriod aku dtg seminggu b4 berpuasa..so endingnya puasa aku penuhla..lepas tu barulah aku detect aku pregnantkan sofea..until now lepas lahirkan sofea 30 june lalu..aku dah mula risau..dpt kah aku puasa..atau tidak..aku berserah jela..sebab kali ni minggu pertama kita puasa jatuh pd hari rabu depan...kalau nifas dah kering..aku nak cuba2 puasa..kalau penat..terpaksala puasa selang2..sebab pk nak ganti tu azab..hehe..

sekarang ni aku try rancang schedule ramadhan aku dgn pumpin schedule..berdasarkan rujukan beberapa blog yg aku kunjungi..so far schedule ni valid sampai aku naik keje..lepas ni kena tukar schedule lain plak..try je dulu..berkuatkuasa lepas abis pantang n stay kat jb..masa tu anak bujang aku nak try2 jaga..okey..

430 am - bangun siapkan makanan sahur n start pumpin sambil kejutkan asben ..

500am - mama sahur,check diapers sofea..susukan sofea

600am - solat..n tido dgn sofea kat bawah..

830-9am - check diapers sofea..bf kan sofea..siapkan breakfast sofyan.

1000am-pumpin 2..

1030 am- sofyan breakfast n aktiviti sofyan la..kartun etc..

1100am- mandikan sofea..bf sofea..mandikan sofyan..tidorkan sofea

130 pm - lunch for sofyan n solat

200 pm- pumpin 3 n bf sofea

500 pm- pumpin 4,solat, sediakan makanan berbuka

630 pm- mandi siapkan sofyan

900pm -pumpin 4 n bf sofea

10am-tido

12am- pumpin 5

hehe..tu jela..buat draftly je..semua sesi 5,,cuma nak tahu,,ibu2 yg rajin pump susu ni..masa kat rumah kasi baby susu thru bottle ke direct..saya rasa cam kalau direct tu senang skit..tapi kalau thru bottle mcm letih..kalau siang hari tu bolehla bottle..malam tu..so nak tau je..ataupun pump susu utk stock hantar kat baby sitter..bila kat umah baby kasi direct bf????

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...