Wednesday, August 11, 2010

teringin

salam 1 ramadhan buat semua ..tahun ni sedih mamapots tak dpt nak berpuasa..tgk keadaan malam ni..kalau esok dah takde..yipee..dah boleh mandi wajib..lusa dpt lah menunaikan ibadat puasa dalam hari..insyaallah kalau diizinkan oleh Allah dapat la aku puasa dengan baik..yella..baby sofea pun baru 42 hari kalau lusa dah bleh puasa..mana aku ade pengalaman berpuasa dlm pantang dan masih bf sofea yg berusia tak sampai 2 bulan pun..

Sofea aku nampak dah mula nak isap jari..sebab slalu dia masukkan tangan dia dlm mulut..skrang ni dia duduk atas riba..siang tadi banyak tido..malam ni nampak dia celik semacam je..goyang2 skit baru tido..aku rasa bb girl mmg suka dok atas riba sambil kita goyang2 arr..sebab dari beberapa blog yg aku singgah semer bb depa dok atas riba goyang2 baru tido..letak je jaga..hehe..entah..sebab ni 1st experience aku dpt bb girl..dolo bb boy ok je..lain bb lain karenah..sofea bukan jenis nangis..kalau abang dia mmg kuat nangis sikit..hehe..

Sebelum balik jb..aku adela teringin nak makan,makanan yg susah nak dpt di jb..hehe..seperti nekbat..kuih akok terengganu..akok terengganu n kelantan amatlah berbeza..kalau yg kelantan di panggil akok kedut..yella rupanya kedut semacam..kaler pun pucat..hehe..kalau akok trengganu plak warnanya kuning..even manis but i loike..susah woo nak cari kat jb..even PARAM kat jb pun tak perna aku jpa kuih ni..kalau harga akok trengganu kat kuantan ni sebijik 50sen-1.00..kalau jual kat jb..aku rasa maybe harga up lagi..lagipun org johor tak sker manis2 ni..hehe..mcm aku belasah je..

Abis je pantang sebulan itu hari..mak aku dah kasi makan nasi kerabu..tanpa taugehla..kena asing..nasi kerabu daging bakar..mak cakap..kalau sakit atau rasa tak sedap badan jgn makan..hehe..tapi ok je..then..mak aku kasi makan akok trengganu..wah heavennya..kuih tu berasaskan telur..so far nothing badla happen..selang beberapa hari dpt makan nasi dagang trengganu..aku tak makan banyakla..setakat 2-3 suap..buat syarat..takut la ikan tongkol..tu pun amek skit je..secebis rasa..pun alhamdulillah takde apa2..

Today aku dpt makan murtabak..aku suka murtabak pahang..hehe..entahla..tak sama dengan murtabak johor..sebab tu kalau di johor..tak excited sgt nak makan murtabak..kalau balik kuantan mmg aku suka murtabak dia kaya dengan bawang,telur.ayam or daging..and ade kentang..kalau yg johor lebih kepada telur,ayam or daging..then aku sker murtabak cicah bawang jeruk..bukan ngan kari..hehe..masa aku kat kelantan dulu pun murtabak dia dah mcm murtabak kat kuantan..tapi satu je..manis beb..aku ingat ade sorang pakcik jual murtabak kat machang dulu..tak ingat dah nama dia..rasanya dari mula2 aku duduk machang sampai aku pregnantkan sofyan..memang aku beli ngan dia je..murtabak dia slalu depan dgn org jual mee sup or somtam yg enak di machangla..kalau nak beli murtabak pakcik tu..mesti order ngan dia dulu..then baru dtg amek..sebab murtabak dia cepat abis..hehe..selalu murtabak pakcik ni time pasar malam..aku tak ingat dah pasar malam kat machang hari ape..isnin ke rabu..mcm tulah lebeh kurang..hehehe..

murtabak diraja kelantan pun aku pernah makan..dia frozen..jual rm7 sebijik..masa tu aku duduk seorang kat machang..so murtabak tu nak bakar..keratla empat..tebal weh..tak larat nak abis kalau skali masak sebijik..rasanya?ok la..murtabak diraja pahang pun aku dah makan..sebab slalu balik kuantan from jb mestila lalu pekan..singgahla kat pekan bungkus..harga dia rm5-7 juga..hehe..aku tak taula dah naik harga skrang..sebab aku rasa last aku beli murtabak sekeping harga 1.50..tadi mak aku beli murtabak..harga rm2.00 dah..erkk..kalau kat jb aku tak tau brapa harga sebab selalu beli asben aku..hehe..

So..b4 balik ke jb..aku nak bawak bekal nekbat..hehe..sodap baitu..nak makan time berpuasa kat jb..nekbat ni mcm bahulu..tapi tawarla..kena masak ngan air gula..mcm buat sira pisang..mcm tula nekbatnya..letak daun pandan,air n gula masak..then sejukkan..best..

okeyla..sofea dah celik..apa2..selamat berpuasa kepada semua..semoga ramadhan tahun ni lebih diberkati Allah..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...