Wednesday, September 29, 2010

bz giler

Salam..fuh penat yang amat tis week mcm tak cukup tangan..last saturday buat open house..suamila adhoc nak wat..so jemputan nya blehla..tapi malas nak type sangat kat sini sebab penatnya even cater..tapi bleh tahan coz aku ade anak kecik..sampai senak2 kat tempat jahitan..kesudahannya mlm tu settle mengemas lite around 11 plus2..tidokan sofea..n aku mandi..sebab sakit pat jahitan..p minum pati haruan + gamat..n tido..the next morning bangun segar sikit..malam ni nak kna minum lagi..aku nak start amalkan selang 2 hari..kalau hari2 maungg..hahaha

Lately gak sofea dah kuat minum susu..aku risau sgt stock ebm tak cukup..rata2 dia minum around 16oz dari kul 7 sampai 4..lepas tu aku bf mcm biasa..hasil perahan pun sehari dlm 8-8.5oz..mcm tak bleh nak tampung..2-3 hari ni pagi susu aku dpt perah 2oz je..aiseh..

Sekrang aku dah start buat stock masuk keluar utk ebm..dah amek supplement tambah susu..minum teh murberry..makan bayam byk2..lobak putih je belom makan..kalau makan rasa susu banyak kembali..pumping session pun tak tentu..tgk kelas..slalu aku pump area 11-12,,today aku dpt 3 session..kul 545am,12pm n 6pm..

Hopefully susu semakin bertambah for sofea..takmola kasi formula..risauu laaaa

Monday, September 20, 2010

1st day working...


Setelah 2 bulan setengah menghabiskan masa bersama2 dua orang budak tenik dan menikmati cuti bersalin extra 2 wks..adalah tahap kemalasan meronta ronta sehingga nak kerja pun mcm no spirit..

Malam tadi berapa kali ntah terjaga sbb pk nak kerja..harharhhar..ending bangun kul 545..bermula episode new life pump susu secara besar besaran..bangun2 pump susu utk fresh breast milk utk dimasukkan dlm bottle susu sofea..rasa mcm sikit je susu..dpt dlm 2.5 oz bleh la kasi sofea..settle mengepump dlm kul 6..baru mandi..packing breast pump n tools..haha..kul 640 gerak..

Alhamdulillah 1st sofea dgn baby sitter dia adalah sangat baik..cuma pagila dia sondol2 cari tetek..harhar..sik baik bs dia bleh handle..dia pun senang tido..ni aku abiskan balance susu now dia sleep..aku pun sleepy..nanti sofea bangun baru kasi direct..malam b4 sleep baru aku pump..sofar sofea minum 10oz dari kul 7-3 ...sebab aku bekalkan 4oz ebm keras 2oz fresh bm..okeyla ngantuk..zzzzzzzzzzzzzz

Sunday, September 19, 2010

working again


Setelah lebih 2 bulan cuti bersalin..nak naik kerja adalah sangat bermalas malasan..takde mood nak bekerja..tapi tanggungjawab tetap tanggungjawabkan..sik baik bersalin time tak jaga kelas exam..kalu tak kelam kabut aku dibuatnya..tahun ni memang malas buat extra class coz nak jaga baby yg kecik lagi tu..tahun depan baru nak start..sebab sofea tahun depan dh 6 bulan plus2..aku buat maybe cuti sekolah bulan 3 tu..masa tu sofea dah 8 bulan plus2..voleh angkut skali ke skolah..mcm aku buat masa abang dia kecik dulu..

Last 3days ade ajar sofea feeding by bottle..adalah kecuakan sebab sofea takmo trima botol..tolak tolak je botol tu..btw aku kasi pakai botol dr brown yg normal tu bukan wide neck..lambat gak sofea nak sedut..b4 tis boleh je..tapi sbb 1 wks skip tak kasi pakai botol tu dia kekok kot..nak kasi avent tu puting dia adalah keras..last2 tryla baca forum kat susuibu.com..ramai ibu2 kat sana try guna MAM..trus gigihla cari..last2 tau ade jual kat baby shop area rumah..suruh asben belikan..dapat je..esoknya perah direct kat bottle tu n kasi baby..


Sofea tgh bf mama..


Mula2 Sofea tolak2 dgn lidah dia..pastu dia gigit2


dah dpt tune..sofea dah pandai sedut..syukur tak sampai 5 minit pun..pandai anak mama

muka budak dah kenyang..kena pakai bip sebab mula2 dia nak belajar botol mesti asyik diluakkan susunya keluar..padahal susu mama tu..huhu


inilah hasilnya habis 3.5 oz setelah diajar..

Memula ingat nak kasi bs sofea botol susu dr brown tu..tapi bila dipk..bs jaga abang dia skali..takut kelam kabut orang tu..sebab nak cuci botol dr brown tu cerewet bagai..kalau dok umah bleh la..kesudahanya..aku beli MAM..sebab senang..atas bawah bleh bukak..takdela cerewet cuma getah bawah je kena jaga takut busuk kalau lambat cuci..ingat nak beli puting dia je pastu masuk kat botol avent..tapi setelah dinasihati..dieorg takut leaking..lagila susah..muat memang muat coz malam tadi aku try..

Budak2 ni smer tgh tdo..sofea pagi2 dah memerut..semalam memerut kul 630 pagi..tadi kul 9 pagi..salin diapers dulu n biarkan dia..tgk2 dia dah tido sendiri..mcm malam tadi pun lepas kasi susu dia tak trus tido..dia mcm wekk wekk..tinggalkan dia dlm playpen dia dlm 30minit..kalau nangis baru amek..tapi tgk2 dah tido..senangnya jaga..dah banyak kali nampak sofea mcm ni..dia boleh tido sendiri..

Sofea dah berusia 2 bulan 19 hari..hehe..perkembangan dia yg terkini..dia dah mula mengiring..dah pandai ketawa bila mama agah2..dah mula beri responla..kepala dah tegap..kalau mandi mesti melonjak2..dah sofea rasa semakin memanjang..sebab besen rumah nenek dia dah tak muat..ni baru lepas nenen..japz lagi mama perah susu..kasi sofea thru bottol..biar dia tido dulu..dah bangun kasi warmup..and mandi...

Esok dah keje..so esok kalau free aku hapdetla mcm mana sofea 1st day ngan bs..herm..harap2 lancar..


Wednesday, September 8, 2010

selamat..selamat hari raye..

Salam..rasa lama benor tak hapdet blog ni..bukan apew..laptop ni duduk kat bilik belakang..ni bawak kat master bedroom..mmg betoila..kat bilik belakang tu maxis broadband adalah sangat intterupted...asyik2 dc..pastu tetiba takde line..pastu line 3g masuk gprs..huh...dok syok2 type panjang2 tiba lembab..pastu tgh gigih nak type..si tenit no 2 dah menjerit..hahaha..ni senang si tenit di depan mata..mama dok kat kaki katil...sebut pasal si tenit sofea..dia dah kurang poo poo..masa nak beralih bulan asyik poo2 lebih dari 3 kali noks..then dlm hari wajib 4 or 3 kali poo poo..skrang sofea dah poo2 2 kali sehari..pagi n malam..kadang2 petang n pagi..begitula kisahnya..huishhh...

Semalam kami sekeluarga pergi ke jusco tebrau..kira second last shopping kami..cehh ade last shopping je belom..masa sofea jab last week sempat la mamapot belikan tshirt,kemeja for sofyan n 2 helai gown for sofea..plus kat sofea stokin ala2 kasut nak belikan kasut rugi sebab sofea tecit lagi..nanti mama belikan sofea kasut bila dah 4bulan above..mama berkenan kasut kat lovely lace tu..very da girl..comel sgt..tapi harganya..mmg mahai dari kasut mama..haishhh..

Semalam turn mama pulak..otw dari setia tropika ke jusco..masa kat highway sofea dah ehhkk hekk..yella dia dok depan sebelah papa..mama dok belakang dgn abang..dia tak dgr n nampak muka mama harusla merengek..dah nampak ok..ingatkah merengek nak tido..toleh2 sebelah..abang dia yg lentok..try la sakat2..sebab abangnya sker wat tido2 ayam..tapi diam je..confirm tido..yella abang tak tido siang..so tak lama sampai mt austin si adik plak zzzzz...sampai jusco..papa suruh mama shopping sendiri..yella..mamapots ini kalau beli barang sendiri dia adalah cerewet..sebab tu kasut ke blaus ke handbag mmg mamapot ni jarang nak beli..sebab cerewet..kalau dah faveret blaus tu jela yg dipakai..same goes to seluar..sampai papa sound asyik pakai yg tu je..hahahaha..plus..mamapot dulu gemok berat 60kg plus2 ..nak membeli ni malas..takde mood..yella zaman anak dara 48-50 kg noks..harusla sentap..selalu pakai size S or XS..dah kawin pakai M..dah beranak pakai L..sedihh...but masa beli baju kurung..saya dah pakai size M balik..test baju muat..beli kat first lady..fitting room penuh..so sauk je baju kat tepi fitting room..agak2 muat baju dah p bayor..sampai umah cuak takut kain tak muat..sebab slalu mcm tu..test2..amin muat noks suka..

Semalam lagi..sebab papa suruh mama beli dulu nanti anak2 bangun dia call..off jap sofea merengek nak mandikan dia then sambung....sambung balik..sofea dah nenen harus tido..cuaca di johor raining dari subuh tadi..sampai lani baru berhenti..aircond pun totop..tingkap buka sebb ujan dah berenti but still mendung kalau tak totop harus banjir noks..lepas asben kasi permission utk p shopping sementara dia tengok2 an anak2..marathonla..mula2 beli kasut..sebab saya sangat cerewet memilih design kasut..jenama faveret saya dari zaman anak dara adalah vincci..so p vincci mmgla penuh ngan umat..sebab tgh sale ngan baju up to 70% plus vincci kan seangkatan dengan seed n padini..satu kedai..mmg crowded..kaki mamapots ni size 4..slalu ujung2 nak raya ni size kecik2 mmg dah abis..tapi luckily size mamapots ader...yihha..mula2 pilih 1 st design kasut tu..tak tinggi dlm 1inch half kot..ala2 diamond n simple je.ade 2 kaler black n gold cream..2-2 warna cantik..then tertengok 2nd design..cantik jugak tapi takde diamond la..simple tali2..but tinggi dlm 3 inch kot..since badan mamapots dolo dah naik mmg dah 2 thn tak pakai high heel nehh..paling high 1 inch half..so reject la 2nd design proceed to 1st design..confused ngan colour plak..pk2 itam dah ade..so amekla creamgold tu..for the 1st time mamapot beli kasut tak lebih 30minit..haha..bayar..then p soxworld nak cari tight n stokin..

Otw ke soxworld bleh plak ter singgah kat satu kedai babyshop Dumperee..dulu pernah beli baju sofyan jenama timberland..dia ala2 baju branded tapi harga murah2..mcm yg slalu jual baju baby kat blog2 tu..ha..mcm tu la..ingat nak cari stokin n mitten sofea plus headband dia..tapi tersambar rompers carter's..murah2..tak silap kat internet blog depa jual sehelai dah rm15..ni 2 helai rm15..baju2 gown baby yg branded pun murahla skit dari internet blog..cantik2..tapi tak sempatla nak tgk2 kan..saya amek stokin,rompers,mitten n headband..sempat mata tengok baby food processor jenama avent..hahaha..ku ingat harga around 200 or 100 plus2..skali 399..huh..baik beli blender biasa..baru berangan nak beli..hihi..so kat Dumperee ni skejap je..around 15minutes trus jalan laju2 p soxworld..beli stokin utk papa n sofyan..settle..call papa tanya budak2..papa cakap tido lagi..papa suruh p jusco proceed ngan baju plak..so masa sambar blaus tu papa dah call..sofyan dh bangun nangis2..herm..so bayar blaus dolo n turun p carpark..ingatkan papa nak balik trus..tapi dia nak proceed ngan baju bapaku n bapa papapot..hehe

So berngkut la 2 beradik naik troly..seksa weh takde stroller..nak je p beli..dah survey dlm 280 je..sweet cherry..settle beli belah around 11pm..papa ajak ngeteh..memula cakap kat papa nak makan westernla kat assalam area setia..tapi penuh giler..huh..dgn anak kecik tak sanggup..so papa bawak p mamak rosmerah..haha..saya tak teringin nak makan mamak food so..diamkan aje..bior papa yg decide..huhu..then last2 p wak raldo..yesss...makan la nasi soto n sate wak raldo..balik umah..terbongkang..

TInggal satu trip aje shopping..beli baju my mom n mil...so tak tau either malam ni or tomolo..diam tak diam tinggal esok je nak raya..herm..so utk semua selamat hari raya maaf zahir batin..nanti kalau sempat masuk 1 entry b4 raya...

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...