Sunday, September 19, 2010

working again


Setelah lebih 2 bulan cuti bersalin..nak naik kerja adalah sangat bermalas malasan..takde mood nak bekerja..tapi tanggungjawab tetap tanggungjawabkan..sik baik bersalin time tak jaga kelas exam..kalu tak kelam kabut aku dibuatnya..tahun ni memang malas buat extra class coz nak jaga baby yg kecik lagi tu..tahun depan baru nak start..sebab sofea tahun depan dh 6 bulan plus2..aku buat maybe cuti sekolah bulan 3 tu..masa tu sofea dah 8 bulan plus2..voleh angkut skali ke skolah..mcm aku buat masa abang dia kecik dulu..

Last 3days ade ajar sofea feeding by bottle..adalah kecuakan sebab sofea takmo trima botol..tolak tolak je botol tu..btw aku kasi pakai botol dr brown yg normal tu bukan wide neck..lambat gak sofea nak sedut..b4 tis boleh je..tapi sbb 1 wks skip tak kasi pakai botol tu dia kekok kot..nak kasi avent tu puting dia adalah keras..last2 tryla baca forum kat susuibu.com..ramai ibu2 kat sana try guna MAM..trus gigihla cari..last2 tau ade jual kat baby shop area rumah..suruh asben belikan..dapat je..esoknya perah direct kat bottle tu n kasi baby..


Sofea tgh bf mama..


Mula2 Sofea tolak2 dgn lidah dia..pastu dia gigit2


dah dpt tune..sofea dah pandai sedut..syukur tak sampai 5 minit pun..pandai anak mama

muka budak dah kenyang..kena pakai bip sebab mula2 dia nak belajar botol mesti asyik diluakkan susunya keluar..padahal susu mama tu..huhu


inilah hasilnya habis 3.5 oz setelah diajar..

Memula ingat nak kasi bs sofea botol susu dr brown tu..tapi bila dipk..bs jaga abang dia skali..takut kelam kabut orang tu..sebab nak cuci botol dr brown tu cerewet bagai..kalau dok umah bleh la..kesudahanya..aku beli MAM..sebab senang..atas bawah bleh bukak..takdela cerewet cuma getah bawah je kena jaga takut busuk kalau lambat cuci..ingat nak beli puting dia je pastu masuk kat botol avent..tapi setelah dinasihati..dieorg takut leaking..lagila susah..muat memang muat coz malam tadi aku try..

Budak2 ni smer tgh tdo..sofea pagi2 dah memerut..semalam memerut kul 630 pagi..tadi kul 9 pagi..salin diapers dulu n biarkan dia..tgk2 dia dah tido sendiri..mcm malam tadi pun lepas kasi susu dia tak trus tido..dia mcm wekk wekk..tinggalkan dia dlm playpen dia dlm 30minit..kalau nangis baru amek..tapi tgk2 dah tido..senangnya jaga..dah banyak kali nampak sofea mcm ni..dia boleh tido sendiri..

Sofea dah berusia 2 bulan 19 hari..hehe..perkembangan dia yg terkini..dia dah mula mengiring..dah pandai ketawa bila mama agah2..dah mula beri responla..kepala dah tegap..kalau mandi mesti melonjak2..dah sofea rasa semakin memanjang..sebab besen rumah nenek dia dah tak muat..ni baru lepas nenen..japz lagi mama perah susu..kasi sofea thru bottol..biar dia tido dulu..dah bangun kasi warmup..and mandi...

Esok dah keje..so esok kalau free aku hapdetla mcm mana sofea 1st day ngan bs..herm..harap2 lancar..


No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...