Sunday, October 3, 2010

murah rezeki

Salam..hari ni citer pasal murah rezeki..sekian lamala hidup bersederhana..since melahirkan sofyan..memang hidup very2 sederhana..tapi takdela kais2..ni..kira cukup makan minum pakai..lepas tu bergolak skejap time baru naik rumah baru..yella..segala basic things kena beli..yella..takkan dah bethn keje nak tido atas tilam..takkan nak dok atas tikar time makan..dok kat lantai time tgk tv..hermm..tu cakap basic thing..tu pun tambah kitchen cabinet pun yg sehabis simple..sebab duit sendiri maa..kalau duit terpijak tu lain la..

Tapi alhamdulilla..berkat bersabar dari januari- ogos tahun ni terbayar akhirnya..lepas je kelahiran sofea..dapatla berdikit2 membeli itu ini..masa sofea baru lahir pun baju dia takdela byk..skrang barula tambah skit skit..okeyla..kemuncak murah rezeki dpt pergi bercuti dengan anak2 ke gold coast Disember nie..hopefully semua berjalan dengan baik..

Excited mesti ada..mula start wat budget..nak beli keychain,baju bagai..utk diri sendiri dan keluarga serta sahabat yg rapat jer k..nak wat budget makan coz dengar citer makan kat sana bleh tahan mahal..hermm..btw masa tu sofea dah 5 month..sofyan nak masuk 3..so sofea mesti dah start makan..tryla bawak biskut n porridge kat dia..sebab dia kecil lagi..takpun cereal..tgkla mana dolo ekk..mencabar gak ..tapi sofea jenis tak cerewet..harap2 dia ok..

last entry ade citer psal stroller combi kan..haha..japz lagi asben nak bawak p beli stroller tu..maknyer excited..anaknya takde apa..wakaka..syukur..rezeki sofea..sofyan mama dah belikan walker,jeep n byk la mama dah belikan..kali ni turn dikya plak..sok2 dikya dah ade adik..mama belikan 1 item mahal plak..maybe rocker kot..alhamdulillah

sofyan dah potty train..dah 3 hari mama tak pakaikan diapers..kecuali time keluar jalan n tido jela..sebb baru lagi..masa day 1 tu mmg kelakor giler..2 kali die weewee bgtahu..tapi poo poo tak..dah poopoo br kasitau..sik baik taik keras..so adela yg berciciran..nak marah tak jadi..sebab rasa kelakar..kutip n cucila..haha..teringat plak masa adik aku kecik2 dolo..si shikin bawak p umah jiran jalan2..sekali dia poopoo..anak jiran aku ingat kacang..sik baikla tak mamam..adoillaa..ni anak sendiri la mencentus memori lama..mukekeke..sofyan kasi tau masa half way dia poopoo..then trus sedia mangkuk tandas yg mmg dah beli tahun lepas..akhirnya berguna..dia macam takut2 je nak duduk kat benda alah tu..lepas berjaya kasila compliment..baru budak suka potty train..hehe

cuma tadi kelakar juga dia mintak nak pakai diapers..aku cakap..nak tido baru boleh..so dia ok jela..time nak berak baru dia cakap nak berak..cepat2 suruh p toilet..then dia panggil2..siap cakap tanak keluar..puas tunggu..huhu..geli ati..bistu aku reply la..kalau tak nak keluar taknak berak,,dah..dia pun ok jer..hihi..ni aku dh tak belikan pampers biasa belikan yg pant tu..senang..sofyan boleh pakai sendiri..sebab dia dh pandai pakai bj sendiri,,syukur..hopefully dh p gold coast nanti dia 100% dah tak pakai diapers...

thanks kat BS dia yg garang tegas penyayang tu tolong ajarkan sofyan potty train..aku cuma sambung je..susah nak jpa BS mcm ni skrang..syukurrr lagiii...so tips potty train

1.sediakan pat potty bowl tu..
2.kasi compliment lepas anak anda berjaya poopoo or wee wee kat toilet
3.kawan2 ckp budak2 yg sesuai utk diajar potty train bila dia dah 2 tahun..kalau 3 thn baru nak start mmg sampai 4 thn dia still berpampers..same goes to makan..kalau 6 bulan tak try kasi makan..memang bb tu akan trus nak susu jela..(pengalaman ank sedare)same goes to botol susu..tryla ajar using cup masa dia dh amek solid food..insyaallah..botol susu dia akan lupa seawal usia 3 or 4 thn..hehe..

sekiann

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...