Sunday, November 28, 2010

pra gold coast

Wahh..tajuk tak tahan...nak wat jugak..tengah kalut gak ni packing barang..tapi lom masuk dlm lugage lagi..dulu masa p bangkok masih berdua ngan asben..neh dh berempat..packing pun kena consider budak tenit 2 org tu..nak packing diapers dieorang..baju bagai..baju mak pak dah ala2 recycle gittew..so lom betul2 pack..biasala pompuan..mcm2 nak bawak..mekap la..undies la..huhu..ni ubat gg kecik tak beli lagi ni..bedak kecik sofea ttgal kat kuantan..so kna beli lagi..yg mini2 je..termasuk contact lens solution..

Diapers budak2 ni pun kena budget betol2..mcm sofea aku tau dia satu hari 4-5 keping..mcm sofyan ni dia kadang2 3 je..kadang2 satu..tu pun sebab time dok umah dia mana pakai diapers..tido je..pernah gak terlepas sehari lupa nak pakai..sikbaik tak kencing atas katil...haha..

So 2 hari je tinggal ni..esok basuh baju satu trip lagi..kumpul2 brg smer..then packing..fuhhh..tu wat selonggok baju senang nak double check..pergi 2 lugage..satu lugage masuk dlm lugage..bleh gitu?2 backpack..satu stroller..backpack ni nak taruk diapers sofea n sofyan..

Selasa bermalam di Mersing..Rabu di Sepang..okeyla..Kira p gold coast sepang dolo baru gold coast oz..huhu..tadi baru settlekan extra baggage n meal..masuk skali comfort kit utk sofyan..total 215..hehehe..okla tu..meal 3 org pergi balik..extra baggage masa balik n comfort kit masa pergi memandangkan kiteorang bertolak dari lcct mlm..

Kalau takde apa2..nite b4 fly aku hapdet..then kalau ade masa kat sana upload la few pic..tgkla masa mcm mana..hehe..okey..c ya laterrr...

Friday, November 26, 2010

hellew..

Long time no blogging..bz la ujung2 tahun..banyak bende nak kena settlekan..tahun ni syukur tak kena jaga SPM..so dptla bercuti2..syukur sesangat..last weekend buat aqiqah sofea katkuantan..smooth n steady..sofea pun takde buat hal sangat sepanjang majlis..tapi yg tak bleh tahan...sah2 la dia pakai gown..org masih bleh tanya my father cucunyer laki ke pompuan..haha..orang lain dah berzaman wat..ai baru nak buat..yella niat memang nak buat kat kuantan..tak bleh rushing2..supposed nak buat dlm 27 which is tomolo..tapi sebab my hubby ade event today so weolls decide ler buat 20hb yg lepas..then problem plak ayah cakap ade org nak wat qurban during dat day..kalau buat gak takde tetamu yg dtg..so..ayah n mak suruh buat awal sehari iaitu pd 19..kalut sehh..dahle cuti dibekukan..so hari khamis before event tu..aku p beli brg2 goodies utk sofea..sebab benda rushing..so beli kat smartla..preparationlike2..tapi berjaya..standard la goodies utk majlis around 100..

Dipendekkan citer cek bersalinkan sofea lom dpt lagi..sik baik dpt duit undi..actually duit undi ni aku nak wat tukar AUSD..tapi cek sofea lambat plak..so gunakan utk kenduri sofea la dulu duit tu..ade balance dlm 700 lagi ni..so dpt la dlm 200ausd kot..ni sambil menaip sambil bf si sofea..lately sofea ni gembeng manja semacam asyik nak ngempeng jer..maybe nak beralih bulan kot..dan skrang dah pandai sembur2 gittew..so berderai2 rambut aku gugur ke bumi..hehe..ok back to da story of aqiqah..disebabkan kalut arr majlis berubah..Jumaat tu still keje..but balik around 10ish arr..bung prem..bung premm..siap bertolak betol2 around 1030am..balik ngan my brother..all the way nak ke umah mertua di mersing..sikit rasa gundah gulana sebab 1st time naik ngan adik yg mmg 1st lalu jalan mersing from jb..so risau semer ade..sampai
umah inlaw aku around 1145..makan2..relax2 jap gerak kul 1230..lepas jer bandar mersing..aku ngantuk arr..tidooo..budak2 mmg terbongkang..so very da senang..sepanjang perjalanan semua tidor..semua bangun dah sampai Kuantan around 430 gittew..so no time to restla..sambungla packing punye bahagian..

Malam tu hujan lebat..risau jugak orang masjid tak sampai..tapi syukur alhamdulillah..ramai juga org masjid dtg..mula2 mak budget around 30 je..tapi lebih seh..rezeki sofea..tahlil pun panjang..sofea pun senang je jaga..okeyla bawah ni gambar sofea sepanjang majlis..

sofea sempat jeling mama..kepala abang je nampak..



sofea blur2 ni


sofea ngan aki n tok ngah

agaknyer sofea mesti tengah pk apelah org ni nak wat kat rambutku..

sofea jeling2..

latest sofea

Okey..latest of Sofea..semakin manja..sker ngempeng2..gelak pun sakan..body dah ketak2..sker sembur2..hehe..later ai hapdet persediaan to gold coast..nerbes...lagi 4 hari to fly...c ya..taa

Monday, November 8, 2010

baby bassinet



Salam..patutnyer..gambar baby sofea 4 bulan nak masukkan pada last entry..tapi sebab blog ni wengla plak..mula2 icon gambar takde..then upload gambar takde respond..so today dpt la saya meletak gambar bb sofea yg dah mcm muka bb boi nie..baby sofea 4bulan sudehh..last friday..aku try mandikan sofea ngan air sejuk setelah buat mcm tu khamis..sofea ok jer..air sejuk bukan air batu..isk isk..air direct pipe..tengok2 hari jumaat tu buat gak mcm tu..bdn sofea mcm dedar2 gitu..cuak gak..sebab sofea tak pena panas mcm tu..dia plak tak poo poo since pagi..riso punye pasal lepas check suhu badan dah 37.8 trus bawak p clinic berdekatan..suhu sofea dh 38.7 trus doktor masukkan ubat bontot..uishh..yg hairan sofea punye mate takdela kuyu..mcm abang sofyan kalau demam mesti mata kuyu2..fizikeli dia tak menunjukkan budak demam..maybe she still baby..tapi yg aku pasan time di bf..rasa mcm panas je molot dia..yella ibu yg menetek akan rasa la..hihi..sian baby sofea..sebab mama kasi mandi air sejuk..yaya demam..so mama janji takmo kasi air sejok lagi kat yaya..hermm..balik umah..lap2 badan dia..pakaikan bib..kasi air masak..kasi antibiotik..kasi ubat demam..and nenenkan..then letakkan dlm bb playpen supaya abang tak gomol..abang sofyan pun diberi warning jgn kaco adik haritu..adik nak rehat..adik demam..abang pahamm..dia tak kacau adik..malam memang 3-4 kali ade aku bangun check suhu sofea..alhamdulillah..sampai pagi suhu sofea maintain 36.5..syukkurr..bawah ni gambar sofea masa dah pandai meniarap..harini babysitter sofea cakap sofea dh pandai bising2 time susu lambat..BS pun urut2 perut sebab sofea tak poo poo..mama kasi direct bf minum air oren kasi sofea poo poo..haishh..sofea dh pandai jerit2 time org takde..sofea dah pandai gelak time org agah..and sofea tak takut org..:)..peramah anak mama..hihi..
sofea mata bolat..hidung bulat..org panggil jijam techik sebab sofea mirip papa masa baby

sofea tgh excited tgk camera

budak botak..mcm mana nak cukur jambul ni.
comel tak saya..

sebenarnya..agenda utama blog ni nak tanye pasal baby bassinet air asia..memandangkan saya akan bertolak ke gold coast 2 December ni by air asia..tgh2 confuse la..either baby ni kena pangku ke atau boleh request baby bassinet..saper2 yg terbaca blog saya..n berpengalaman..inform la..share2 info..

Thursday, November 4, 2010

sofea 4 bulan

Syukur..baby sofea dah 4 bulan 5 hari..kesihatan semakin tip top..berat dah 5.8kg..okeyla..naik 400 gram dari last month..skrang dh pandai nangis kalau takde org dekat dia..pantang tinggal asyik nak meniarap je..suka benor meniarap..maklumla dah pandai meniarap..sofea dpt meniarap seminggu sebelum umurnya 4 bulan..beza ngan abang dia 3 bulan setengah dah pandai meniarap..

Sofea masih breastfeed 100%..mak aku mcm terkejut,,sebab berjaya kasi 100% susu badan tanpa campur2..compare to abangnya sofyan..lepas pantang je nak tinggal aku dah get ready ngan susu formula..yela masa tu takde kesedaran psal bf..tak reti nak storage bagai..skrang dh ade kesedaran..n dah pasang2 niat nak kasi sofea 100% bm sampai 2 thn.. or sampai bila2 lah..selagi susu masih ada..

Latest stock EBM for sofea last update end of october ade dlm 97 oz..compare end of september ada 74 oz..skrang asal weekend aku still pump 1-2 session but dpt around 6-8 oz je coz dh kasi direct..hantar rumah BS pun around 60 oz perweek..stock ebm bulan 10 byk lagi..alhamdulillah..meningkat pengeluaran susu seiring ngan keperluan sofea..

So cuti skolah ni kna gak kasi bm thru bottle..utk mengelakkan dia trus lupa nanti hantar bs..minggu ni pengeluaran susu tak mcm last week..satu session aku bleh dpt 10oz tapi tis week aku dpt 8-9 oz jer..jgnla less than 8 0z..

Ni dh dekat nak bercuti ke gold coast..duit AUSD baru tukar rm500..dptnyer ausd160 sajork..hampehh kan currency dia tgh mahai..next week nak tgk currency dia turun skit tak..ni aku tukar kat jusco compare pat lain..dia rendah skit pat lain 3.06-3.08..pat dia 3.01..ok la..hehe
next week dpt duit undi ..bleh tukar lagi duitnya..

Okeyla..nak upload gambar sofea tgh meniarap..tapi icon gambar dah ade..cuma nak upload dia takde respond plak..soo later saya taruk gambar sofea meniarap...so selamat menyambut deepavali n utk Diana Ishak selamat melahirkan baby..semoga D n bb sihat sejahtera..amin..sedih n terharu tgk kelahiran baby tu...

Wednesday, November 3, 2010

Nutella

Salam..semua org kenal kan brand nutella..begitu juga saya yang agak ketinggalan keretapi ni..ingatkah nutella ni brand cokelat spread ala2 rasa mcm choki choki tu..tapi meleset sama sekali kerana nutella adalah sangat sedap..dia punye coklat tu ala2 rasa mcm makan coklat ferera roccher..( wahh ferrero sangat verangans)

Sumpah tak tipu..one day ( ayat my student wat karangan english..huhu) saya singgah p Econsave utk membeli stroberi buat suami..suami doktor saspek gout..so surf2 internet..org gout ni elok makan jus2 and buah buahan yang beri2..so selepas menelefon salah seorg student katanya econsave ade jual stroberi..so tak perlu la nk drive ke jusco..sebab tgh malas..haha..

Sampai econsave carila stroberi tu..adoila..kecut2 dah berkulat..harga plak 19.90..so sentapp..sik baik ade jus powerberi from peel fresh..amekla tu dulu..haishh..nampak la nutella..tgk harga around rm14..so rasa mcm nak try..amekla botol kecil..

So kna beli roti kan..saya suka beli roti kat bakery..sebab roti dia adelah sedap n lembut..roti gardenia pun lembut..tapi kalau dah no choice saya beli gardenia..so gigihla nak mrassa nutella ngan roti..balik je rumah..try letak half roti..sedap ko tak ingat..half satu loaf bread tu aku bedal..haha..mcm addicted gile..sampai hubby yg tak suke coklat tu bleh terliur tgk aku makan roti tu..so dia mintak buatkan sekeping..

no wonderla nutella ni sedap..saya tak tau pun..haha..dah mrasa baru tau..mmg sedap..ok sori takde gambar nak taruk coz takde icon2 gambar bagai..c ya later..

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...