Tuesday, March 8, 2011

takdir tuhan

salam..saje nak blogging secara global..hehe..nak bercerita skit..saya sangat2 bersyukur dengan kehadiran cahaya mata perempuan..which means saya sudah ada sepasang anak2 yg comel2..pandai dan bijak..ecehh puji anak sendiri..detik masa mengandungkan anak sulung mmg mencabar bagi saya kerana ketika itu saya berjauhan dengan suami..bayangkanlah..setiap kali mengidam nak makan sesuatu..saya sendiri yang mendapatkannya..takdela merengek2 kat asben bagai..cume kekadang tu ade rasa neglected laa...rasa mcm sorang2 je hadapi...

Bila berpantang anak pertama pun agak terbiar jugak sebab bz dgn adik ipar yg nak kawin..tapi semua saya lakukan sendiri..anak pertama agak manja skit..tapi akhirnya puas dapat membesarkan dia biar pun mcm2 dugaan dihadapi..sindirian mertua..dan sebagainya..

Bila pregnant anak kedua..saya berharap2 sangat dikurniakan cahaya mata perempuan..kira sepasang sebagai penyeri keluarga..manalah tau susah nak bersalin lagi kan..bila kali pertama scan 4D doctor mengesahkan anak yang dikandungkan adalah perempuan..sungguh syukur sangat2..,pregnant kali ni alahan pergi ke jantung..heartbeat saya laju..setiap kali checkup mesti kena buat ECG..hermm...baby ok..walaupun mengandungkan anak perempuan..ramai cakap bentuk perut menunjukkan anak lelaki..tapi saya takdela kecoh2 menyatakan itu perempuan sampai berlawan2 mulut..cuma cakap..tak kisahla..kalau kluar girl saya suka juga..kalau kluar boy pun alhamdulillah..rezeki allah..tapi dalam hati saya berharap anak yg dikandung adalah perempuan..

Sehingga saat2 akhir scan doktor mengesahkan perempuan..tapi hati ini walaupun rasa mmg perempuan 80% saya tetap bersedia sekiranya lelaki..malahan nama anak pun saya spare satu nama lelaki dan satu nama perempuan..disebabkan takut akan kemungkinan itu..saya membeli baju baby bewarna putih dan biru...baju newborn dibeli tak byk hanya 4 pasang sahaja..selebihnya pakaian abangnya..

Hati rasa syukur apabila bayi yg dilahirkan adalah perempuan dengan kaedah ceaserian..tapi saya syukur baby sihat...tak kena kuning..dan sehingga kini 100%susu badan..

Apa yang saya nak kongsi berkenaan dgn seseorang..yg sangat saya kenali...saya tau sidia ni..memang tak bleh tengok saya lebih daripada dirinya..apa yg saya ada..dia mesti ada..apa saya nak beli..mesti dia nak beli..kalau saya pakai brand ni dia nak pakai jugak atau lebih dari saya..sedangkan pasal keibuaan dia agak naive..dulu anak sulung saya pakai diapers jenama huggies merah..dan sidia memakaikan anaknya huggies biru..kemdian ditukarkan kepada huggies merah..ok fine..then..saya pakaikan anak saya mami poko pants..sekali lagi dia berbuat demikian..hairan..takpela..mungkin dia tengok anak saya pakai ok..jd dia pun nak yg terbaik kan..

Bila saya belikan anak saya permainan...dia pun belikan jenis yg sama..katanya anak dia tunjuk2..setau saya selama saya bersama2 anaknya,,budak itu takdelah tunjuk2 kalau ibu bapa tak tunjuikkan..setahu saya juga anak dia tidaklah fokus menonton kartun..berbanding dengan anak saya..disini saya dh nampak die sentiasa ingin berbanding2..berlawan2..sehinggalah saya belikan kolam air untuk anak saya pun dia pun belikan jugak..haha..annoying hokey..

Tibalah saat dia disahkan pregnant..dengan bangga apabila bb discan doktor mengesahkan perempuan lagila naik tocangnya..sebelum ni dia pernah keluarkan statement nak ade anak ppuan mcm saya..tak bleh saya sorang je ada anak ppuan..biarlah..itu kata2 budak2 even dia dah mak budak..nampak die punye ketidak matangan..

Bila bb disahkan girl..maka..mulalah dicanang2kan satu dunia..bakal bb yg dikandung girl..siap boleh cakp2 org yg 3 kali berturut2 melahirkan anak lelaki..okeyla fine..dia adalah sangat konpiden kannn..saya hanya berdiam diri..tapi terdetik di hati saya bb dia adalah boy..sebab..ikut petua org2 tua..tgk pada puting bb..kalau si abang puting terbelah..adiknya adalah girl..kalau bulat boy..bila diamati..puting anaksulungnya adalah bulat..tu saya rasa boy..sebab anak saya terbelah n adiknya girl..tapi sebab sidia ini adalah keras kepala nak ikut cakap dia sajork..jadi saya biarkanlah dia konpiden dengan baby nya..lagi satu teori..saya lihat bb girl saya apabila tengok dia asyik tersenyum..itu mmbuat saya rasa bb itu boy..tp as usual saya diamkan diri..

Sehinggala detik yg ditunggu pun tiba..dia selamat melahirkan anak...baby aper????BOY..menangis2 dlm labour room sebab tak dpt terima kenyataan bb yg dilahirkan adalah boy..apekahh????inila org yg tidak bersyukur..patutnya kena bersyukur anak yg dilahirkan selamat cukup sifat..barulah dia tau..Allah itu maha adil..saya ni jahat jugak..saya hanya tersenyum...yella kali ni dia dah kalah dengan kebesaran Allah swt...

Apa yg saya tau..difrust sgt sebab dia dah kecoh2 kat opis anak dia girl..then dia beli baju pink2 renda2 utk baby..patutnya dia beli lepas baby kluar..mcm saya buat...whut to do..dan saya perasan..dulu masa anak 1st..dia excited mms gambar bb..kali ni tak..online fb pun tak hapdet pasal baby..mungkin diri dah termalu...

Cuma saya berharap dia sayang baby tu jangan beza2kannya...even tak secantik bb pertama..harap2 dia redho..kalaula si kakaknyer dpt anak ppuan..mesti dia lagi tensi..sebab dia dgn kakak tak ngam..mati2 dia ckp kakak preggy boy..entahlah..nasib hangg la..yang penting jaga baby baik2..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...