Saturday, June 25, 2011

anak pertama,mertua,suami dan keluarga..

salam..ni nak blogging pasal preparation anak pertama..kat sini juz my opinion la..bukan nak mengguriskan perasaan sesaper juz sbg pedoman n sharing..ni juz my luahan..
sebenarnya aku teruja n agak sedihla dgn seseorang tu..aku rasa die la pompuan yang paling sombong,bongkok,mulut manis tapi hati penuh ngan sampah..meh aku story..life aku takdela sesenang sekarang..masa aku kawin dulu memang susah noks..apelagi aku ni long distance marriage..duit tu mmg ngam2 la..hutang keliling pinggang..senang citer gali lubang tutup lubang..umpama selimut tu..tarik atas sikit dedah kaki..tarik bawah sikit dedah dada..cenggitu la..

Masa awal perkahwinan mmg kata orang nak idop kan..mmg disindir dihina diperli tu memang dah lali dengan kehidupan aku..mak aku kurangla..mertua aku..herm..sentap tu sentapla..tapi aku tak taula..memang aku ni dilahirkan sebagai seorang yg sabar dan tak mudah melenting..maybe sebab dah biasa diasuh sejak kecil dgn perkataan tunggu dan lihat..aku rasa allah pun adil ketika awal perkahwinan kerana aku tak dikurniakan cahayamata sehingga tahun ketiga perkahwinan..tempoh tiga tahun tu aku agak suffering..

Masa kelahiran pertama pun preparation tu sekadar baju 6-7 pasang,napkin 20helai,mitten booties pun cukup utk seminggu,tilam,sarung bantal satu set,kelambu n diapers..tu jela..bila dh abis hari,neneknya hadiahkan stroller..tu pun utk kegunaan sama-sama..niat hati mmg nak beli branded stuff tapi tak mampu beb..gaji walaupun besar tapi byk hutang berapa ketol je dpt kann..bila dh lama sikit bb dh 4-5 bulan barula tambah dengan bb playpen..diikuti dgn scooter tu seterusnya basikal 3 roda n latest basikal bmx..

hidup bukan senang beb..boleh buat bling bling magic aku dah kaya..nak naik kena step by step..tapi alhamdulillah rezeki kite tu tak kemana..cuma sabar dan sabar..the best part yang aku rasa aku dah bleh berubah adelah sikap berkira tu dah kurang..sebab asben yg didik..kalau kite tak berkira insyaallah bila kita dilanda kesusahan memang rezeki tu sentiasa tidak putus..

Apa yg aku nak kupas sebenarnya..sikap seseorang ni..dah ler mulut je manis..tapi hati die entahla..satu ketika dulu pernah buat salah dengan org tua..masam muka..dah hidup susah..nak kereta mewah..nk branded stuff..tapi tak kesihan ke kat asben die yg separuh mati siang malam cari rezeki..keje plak ladang..ngan fil sendiri..dh mcm kuli batak aku tgk..yella hasil kena bayar mcm2 kete 3 bijik..dapur sah2 tak berasap..diri mengikut kehendak dan nafsu..kalau sendiri ada pendapatan atau suami keje gaji 5 digit okla..

Tula boros gila..bab boros tu takpela lantak engko..tp pk la..esok2 camne..n hormat la mertua walau mertua ko tu susah..makpak ko kaya..entahla...apa guni harta berkoyan2 kalau tak budi bahasa tu zero..hermmmmm..

Thursday, June 9, 2011

cuti nan pendek..hehe

salam..dh lama tak hapdet blog ni..bz noks..banyak keje..keje sekolah..keje umah..keje tak renti2..pecah rekod cuti kali ni tak buat kelas tambahan..matilahh..sebab setiap kali ajar form 5 mesti cuti ku korbankan..tp sebab tok wan aka my mom dah bising2 aku cuti sekejap2 kat kg so..kali ni nahh hambek seminggu kat kg..boring plak kan..okey la..kite flashback balik start over hari last day school b4 cuti dolo..bapakk berzaman...

27 may..
hari2 yg bz di skool..totop buku rekod..bawak balik semerr keje sekolah ( lom buat lagi ni baru masuk tarikh )..tepat kol 1230..trus amek kids..huhu..asben cakap nak bertolak malam ke taiping..aku tak tau haper2 kan..so balik..zasss..baru nak punggah barang bebudak..mak budak n bapak budakk..hahaha..malam tu mpv sampai..startex hyundai..asben decide nak gerak after subuh tomolo nyer..oo lupe nak citer reason p taiping nak tgk mak ngah yg bakal melahirkan bb pertama..sesaje jenjalan..reason amek mpv sebab ucu n family nak ikut..mana muat kete kalau die ikut..so kesudahannya mpv..so sebab malam tu tak gerak..asben bawakla atuk n nenek aka inlaw aku jenjalan round2 ST..hehe

28 May..
oh yer..sofea punyer sawan susu dah makin banyak..jumaat tu siap bawak die p klinik takut ade infection ke ape2...tapi takdela..cuma kenala jaga sebab nanti makin tebal ..sebab aku nengok dh kat langit2.. n lidah pipi kiri kanan dh penuh..kesudahannya..petang jumaat tu bawak p klinik..n belikan rubber pembersih lidah for bb tu n bb storage tu..senang wat bubur..so malam b4 bertolak tu aku dh masak siap2 bubur sofea with kentang n bilis..tapi terlebih air plak..hehe..pagi bangun mcm nak p skool..solat..loading barang..kemas2..so weolls gerak tepat kul 700 dari jb heading to taiping....Perjalanan yg selesa sebab kete besor..haha..sofyan n kazen die iman dok seat belakang sekali dgn bantal n comforter..seat tengah papa iman..seat depan nenek n mama imam n baby..n depan sekali..of course la husband n aku n sofea..kite singgah kat air keroh je for breakfast..n isi minyak kat tanjung malim..sampai taiping around 2ish..weolls lunch..pakngah n mak ngah amek n guide us to umah parents mak ngah..so day 1 kat taiping takde ape..punggah barang masuk bilik n zzzzzzz ngan anak beranak..petang tu turun minum..makan..n dok dlm bilik..malam tu makan kat luar..tempat tu tak best food die masin..majority masin..tapi dh lapar..kesudahan nya tapau burger..huhu..malam tu tido lena maybe sebab letih travelling from jb..

29 May
Bangun2 siap2kan bebudak ..trun bawah breakfast..n our 1st destinasi..bukit merah laketown resort..mahai nak mamposs..n yg tak best..sebab ade kids kan..haha..maknyer over excited tak dpt p mandi pat yg mencabar..mainla dkt kolam tgh2 tu..hahaha..sebab nak temankan sofyan..b4 dats kite p DIY shop tu beli pelampung n baju renang for sofea n sofyan..sofea takdela size kecik..skirt die asyik terlondeh je..last2 naikkan die..pakaikan baju semer..die terlelap n papa jg..mama n sofyan biasala..main air tak hengat..sampai tinted kulit..sampai sana around 11 ish..so balik around 230..otw balik pakngah bawak jln kg..tak ikut highway..kematu..trus tetido..second destination pasaraya MANJAKU..jakun giler baju budak semer murah2..kualiti okla aku abis 200 hahaha..beli baju sofyan sofea bb food..lol..sik baik diapers mahal kalau tak borong-borong..lepas tu pergi zoo taiping...bestla dari zoo melaka...last skali makan kat belakang bomba tu..aku makan nasi ayam yg masin tak sedap..sik baik ade yong taufu..malam kebolor..sebab asben takmo kluar beli burger..trus aku zzz..laporr..zz..haha...esok pagi2 mak ngah dah sakit2 nak bersalin....

30 may
Pagi2 dieorg dh p spital..tinggal la weolls kat umah..siap2 molot yaya pun dah ok..cuma kat pp die still ade lagi..lidah n lelangit dh kurang..so kite kemas2 around 10 lebih p spital tgk mak ngah nak bersalin tp lom lagi..so nenek terpaksa tinggal...bergerak dari taiping 11ish..n singgah di tapah utk makan..gigil2 kelaparan siyot..oh yer..pagi tu dpt la breakfast nasi lemak n lempeng pisang yg enak..kali ni baru betol2 puas hati punyer makan..compare sebelomnyer tak menepati tekak aku semua aku rase masin..hahaha..kat r n r tapah ni shopping buah potong je dh 10 hinggit..beli air je 15..huhu..masenyer utk hantar saya ke kuantan..so kite lalu batangkali genting..cehh..dah siap call aki ( my ayah) utk masak mee goreng mamak..n standby one room kot2 depa nak tido..so sampai tapah dh kul 1 plus..kite gerak ke kuantan around 230 ish..asben ckp kalau kite sampai genting kul 11 dia singgah jap bleh main2 ride kat sana..tapi dh petang kan..so truskan our journey jela..tak singgah mana pun..sampai kuantan 530..so asben rehat..makan smer..kul 830 die org gerak balik ke jb..tinggalla..mama n kids..sofyan nangis time papa die nak tinggal..aku agak mesti papa die pun nangis..haha..sebab sofyan lately tido dgn papa kat atas katil..aku ngan yaya kat bawah..ni dh kna tinggal ngan papa..jenuhla aku nak pujuk..oh yer mak ngah selamat lahirkan bb boy kul 230 lebih..

1-5 june
berada di kuantan..sofyan under control cume kekadang lasak..biasala..hehe..nothing special..


Now dh 3 hari kat jb..huhu..day 1 n 2 mmg tido n uruskan rumah..today baru nak mulakan keje..ni hapdet blog dolo..japz lagi sofea dah tido baru aku nak wat keje sekolah..hermmmm...kena siapkan today..hermmm...malassssnyerrr...tapi kena gakkkkkkkkk

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...