Saturday, June 25, 2011

anak pertama,mertua,suami dan keluarga..

salam..ni nak blogging pasal preparation anak pertama..kat sini juz my opinion la..bukan nak mengguriskan perasaan sesaper juz sbg pedoman n sharing..ni juz my luahan..
sebenarnya aku teruja n agak sedihla dgn seseorang tu..aku rasa die la pompuan yang paling sombong,bongkok,mulut manis tapi hati penuh ngan sampah..meh aku story..life aku takdela sesenang sekarang..masa aku kawin dulu memang susah noks..apelagi aku ni long distance marriage..duit tu mmg ngam2 la..hutang keliling pinggang..senang citer gali lubang tutup lubang..umpama selimut tu..tarik atas sikit dedah kaki..tarik bawah sikit dedah dada..cenggitu la..

Masa awal perkahwinan mmg kata orang nak idop kan..mmg disindir dihina diperli tu memang dah lali dengan kehidupan aku..mak aku kurangla..mertua aku..herm..sentap tu sentapla..tapi aku tak taula..memang aku ni dilahirkan sebagai seorang yg sabar dan tak mudah melenting..maybe sebab dah biasa diasuh sejak kecil dgn perkataan tunggu dan lihat..aku rasa allah pun adil ketika awal perkahwinan kerana aku tak dikurniakan cahayamata sehingga tahun ketiga perkahwinan..tempoh tiga tahun tu aku agak suffering..

Masa kelahiran pertama pun preparation tu sekadar baju 6-7 pasang,napkin 20helai,mitten booties pun cukup utk seminggu,tilam,sarung bantal satu set,kelambu n diapers..tu jela..bila dh abis hari,neneknya hadiahkan stroller..tu pun utk kegunaan sama-sama..niat hati mmg nak beli branded stuff tapi tak mampu beb..gaji walaupun besar tapi byk hutang berapa ketol je dpt kann..bila dh lama sikit bb dh 4-5 bulan barula tambah dengan bb playpen..diikuti dgn scooter tu seterusnya basikal 3 roda n latest basikal bmx..

hidup bukan senang beb..boleh buat bling bling magic aku dah kaya..nak naik kena step by step..tapi alhamdulillah rezeki kite tu tak kemana..cuma sabar dan sabar..the best part yang aku rasa aku dah bleh berubah adelah sikap berkira tu dah kurang..sebab asben yg didik..kalau kite tak berkira insyaallah bila kita dilanda kesusahan memang rezeki tu sentiasa tidak putus..

Apa yg aku nak kupas sebenarnya..sikap seseorang ni..dah ler mulut je manis..tapi hati die entahla..satu ketika dulu pernah buat salah dengan org tua..masam muka..dah hidup susah..nak kereta mewah..nk branded stuff..tapi tak kesihan ke kat asben die yg separuh mati siang malam cari rezeki..keje plak ladang..ngan fil sendiri..dh mcm kuli batak aku tgk..yella hasil kena bayar mcm2 kete 3 bijik..dapur sah2 tak berasap..diri mengikut kehendak dan nafsu..kalau sendiri ada pendapatan atau suami keje gaji 5 digit okla..

Tula boros gila..bab boros tu takpela lantak engko..tp pk la..esok2 camne..n hormat la mertua walau mertua ko tu susah..makpak ko kaya..entahla...apa guni harta berkoyan2 kalau tak budi bahasa tu zero..hermmmmm..

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...