Friday, July 22, 2011

bercuti sendiri

yuhuu..phuiihhh lega sikit la minggu ni dh tak bz mcm minggu2 sudah..wehh paper tk tanda lagi..nak kna buat skema jawapan..isnin dah kena kasi...takpe..saya cuti..saya buatla..cuti weekend..bukan cuti ape..hahaha..

Oklah ..dalam 2-3 hari ni saya byk mengadap laptop..sebab ape?sebab sibuk nak buat initenary percutian sendiri..biasa serahkan kat agent..tapi kali ni nak cuba buat sendiri boleh ke tidak..berpandukan forum cari.com ,booking.com dan skyscanner..

Nie saya share la ape yg saya buat...memula sekali b4 kite bercuti..kena senarai kan dolo tempat2 yg kite nak pergi termasuklah tempat shopping..( haha penting ) dah senaraikan semua tempat nak pergi tu..kita check tarikh yg nak pergi ni n buat random punye schedule brapa hari yang diambil.kalau travelling with kids ni tak bleh rush2 ..kena free and easy..baru puas n tak letih..

Bila dah prepare hari pergi n balik..perjalanan berapa hari tu..baru start cari tarikh n flight schedule..masa ni tak perlu risau...pergi je kat skyscanner..mudah die akan keluar semua flight penerbangan pelbagai syarikat..kena pilih bijak2..pilih la masa kita sampai tu around 10am above..sebab kat oversea byk hotel check in kul 2 petang..ade yg kul 4..so kalau kita sampai around 10..nak claimed bagasi bagai ngan imegresen smer amek masa sejam lebih..so settle mesti around 12 gak..dh settle kna pk airport ke destinasi jauh ke tak..mcm destinasi saya mengambil masa 2 jam..sedang elokla sampai kat hotel dlm kul 2-3 gitu...trus check in..takdela tersadai di lobi hotel...

Begitu gak time balik cari yg bertolak petang atau tengahari..takdela terkejar2 nak ke airport kalao amek flight pagi..lagi2 ada budak kecik n bb..huishh..nak siapkan dieorang kna bangun awal 2 jam dari masa bertolak..

Bila kite dah settle dgn flight..barula bleh masukkan tentatif program gitu..day one arrived tu nak wat ape2..juz buat lakaran kasar..pastu baru p tanya kat forum..ok ke tak..forumer kat cari.com ni ramai sangat2 membantu dari segi nasihat perjalanan coz mereka2 ni ade yg dah melancong banyk kali n tak kedekut nak share apa yang patut dan ape yg tak patut..so mcm saya dah berubah schedulenyer..tempat pun dah berubah dgn nasihat yg berguna..cuma main place tu tetapla..

Mcm saya nak p jalan 2 tempat berlainan skali gus..so buat satu2 tempat dulu...cari hotel..tips hotel cari dekat ngan tempat yg nak pergi n senang nak access public transport..dah jpa hotel listdown la 3 -4 hotel yg ok..mcm saya pilih yg bilik ade 2 double bed n free breakfast n free internet wireless..baru la berbaloi..

Dah siap satu tempat kena buat satu tempat lagi..tu tak settle sebab tgh cari hotel yg bersesuaian dgn tempat yg nak pergi..bile dh dpt semua hotel2 ni..suggestla kat asben anda hotel mana yg die suka..tp preparela hotel2 tu takut tetiba fully booked ken..

Bila dah siap hotel..baru cari pengangkutan..pilih betul2 nak naik ape..kalau naik public transport make sure dh beli tiket awal2 bagai utk dpt good price..compare mana murah public ke rent a car..

Dah siap prepare map tempat makan mana nak pergi..listdown kan tempat2 makan yg senang..
so dah siap smer ni barula buat complete initenary...

setakat ni saya baru complete 40%...ohh lupe ..sambil2 buat initenary tu kena buat list harga hotel,flight,transport..benda yang besar2 ni kena buat dolo...pastu tiket2 semua bleh beli online n print..so tak terasa la time nak pergi baru nak beli itu ini kan..hehe

bila benda besar2 dh settle baru buat satu list utk makanan,sourvenier n shopping thingy..hehe..dah siap budget tu..settle..boleh bercuti dgn aman..

penat tau cari hotel2 nak stay ni..huishh..2 hari saya ngadap ni..lom settle lagi..dh settle baru boleh rancang perjalanan..harap2 semua berjalan lancar..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...