Saturday, December 31, 2011

initenary march..

ya..sudah gigih membuat initenary march project mari bercuti..alhamdulillah..tiket dah beli..dpt penerbangan MAS naik kat jb lagi..syukur dgn bantuan pegawai ticketing MAS senai airport mr.JJ yang banyak membantu dapatkan best deal ticket..dan menyelamatkan poket asben saya sebanyak 2k plus2..phuihh..

Hari ni ingat nk beli eurostar tp ade problem masa payment tu..trus saya skip p beli ticket disneyland..syukur lepas..dah print ponn..pastu simpan baik2..nanti b4 fly print lg sekali..kut2 ticket ni dh rosak..hotel dah booking guna booking.com. bagus2..saya buat 2 comparison actually..b4 booking saya p booking.com lepas tu pergi website hotel tu..tgk2 same price trusla book kat booking.com..patutnya ade 4 hotel nak stay..memandangkan dgn kids..adalah susah nak berulang2..end up dgn 3 hotel sahaja..jimat la skit..meh saya share tips2 saya..event tgh buat initenary yg baru 50% lom susun betul2..

Nak bercuti ke europe bukan mudah..banyak benda nak kena fikir,kos hotel,pengangkutan,keselamatan,mata wang,makanan,cuaca..perghh semua kna fikir especially when u travelling with kids yg kecil2 lg..kalau travelling bujang2 more ez..tp bila dgn kids ni semua detail..kena tau condition kids n make sure kids ni bleh adapt ngan weather..As usual percutian kami ala theme park..so kali ni kami pergi 2 theme park berlainan negara..kalau ikutkan saya more to museum..tp whut to do..kids go first..hehe

Memula apa yg perlu dibuat:

1. Tetapkan tarikh perjalanan.
Ini adalah penting nak beli flight ticket..sebab ade ticket ni weekend mahal nak mamposs..mcm saya beli tiket la..ikutkan saya nak fly sabtu or jumaat malam..sebab taknak cuti hari jumaat kalau amek flight pagi..tp sabtu punye ticket ribu riban..jumaat ratus ratus..so saya select la jumaat malam..TAPI kena pastikan plak masa tiba..sebab longhaul kan..mesti sampai2 dh penat nak relax..kalau sampai kul 5 pagi..kena make sure hotel leh check in awal..tu kena fikir..majority hotel di oversea check in lepas pkul 3..takkan dok airport dari kul 5-12..hehe..Jadi saya terpaksa mengambil flight pagi dari malaysia dan sampai ke destinasi waktu sana kul 415 cantik..so kena amek tau waktu arrival kat destinasi..sanggup tunggu ke atau sanggup jenjalan dulu ke terpulang atas masing2..saya sebab ade kids..tak sanggup..:)

2.Pecahkan tarikh pergi day by day sehingga tarikh balik
ok..lepas dah beli tiket masa ni bleh rancang aktiviti day by day..buat anggaran kasar je nak pergi mana nak lawat mana.berapa hari kat sesuatu tempat tu.

3. booking hotel
bile dah tetapkan tarikh bagai tu..barula bleh booking hotel..saya pilih hotel yg senang access dgn transport,senang nak makan,senang nak shopping especially groceries.setakat ni saya dah booked 2 hotel..tinggal lagi satu hotel je belom sebb tunggu email reservation dari hotel tersebut..tips hotel..senang je..memula p booking.com tgk hotel..pastikan landmark hotel tu kita tau jadi senang sedikit..pastu dpt hotel yg berkenan tu..p buat comparison price dgn surf direct to hotel website..kalau takde beza..proceed trusla sama ada nak ngan booking.com ke website hotel tu..mcm saya pilih dgn booking.com..coz die free cancelation incase ape2 tak jadi kan..blehla cancel..lupa bila dah book catitla segala alamat die lengkap berposkod dgn no phone.

4.buy ticket etc
dah book hotel..okey settle..skrang kena beli ticket train ke eurostar ke..themepark ke..semua borong one by one..n print siap2 before fly..hehe..

5.perbelanjaan
dah settle semua tiket2 transport semua kena la start buat budget utk makan,transport,cenderamatahati,shopping2,emergency..hihi..buat day by day..( ini saya belom start lagi sebab saya nak settlekan beli2 tiket river cruise bagai..)

Btw ni 1st experience saya travelling sendiri2 bukan dgn agent..insyaallah perjalanan kami dipermudahkan..before europe..saya nak p USS..nak kna tempah ticket plak ni..hehe..okeh..nanti saya share..*adeke org baca ini vlog..sile la add saya)


Saturday, December 17, 2011

balik kampung..

hiolls..ceh verangan ade org baca kah blog kamu ittew...takpe..tak kisah..aku menulis sekadar menulis..luahan rasa..bukan kerana nama..ecehh..memblog ni mcm berchat zaman mirc dolo..kenal2 ade gathering..tp beza live blog kawan2 tegur2 gathering2 then jadila satu networking yg mantopp..

Wokeh..tomolo genap seminggu aku di kuantan with kids..life okeyla sesekali melayan karenah anak bujang yg semakin lasak..bawak plak jalan kamdar lagi la haru biru..dengan takde stroller..sengsara..tapi so far masih under control la..bila bawak masuk giant pun masih dpt kontrol la..

Dalam masa yang sama sempat gak menggantikan kucing yg hilang..so lepas satu hal...sempat jugak buat fruit salad n macaroni bakar utk mak ayah di kampung..terasa masa tu cepat jugakla..
sempat menikmati nasi arab aljawaher di sg isap..okeyla taste die but kelemahan dari segi serving yang amat lambat,,about 45minutes gak tunggu..perghh..sik baik rasa die ok..kalau tak hangin gak..:) aku rasa main reason lembs itu kerana kekurangan manpower which is pekerja die pun sesama mereka dan keluarga mereka..boleh maju kalau serve cepat..sebb food ok-ok la..

Okeyla esok dh nak balik jb..another chapter of life akan start..dah kna buat kerja ironing coz tak lama lg dah nak buka sekolah..nak 1st meeting..pergh..cepat betol masa berjalan..begitula masa tidak menunggu kita..kita yang harus mengejar masa..:) pejam celik agaknya dh bulan 3..haha..yippie yippie yeah..okeh..gudnite malaysia east coast..hehe..c ya malaysia south..taa~~

Friday, December 9, 2011

luahan rasa

salam..bila dah cuti tak tau nak tido awal..huhu..tadi bz tgk ticket eurostar..rasa mcm bulan 3 tu dah hampir..initenary aku dh buat tapi belom dimurnikan lagi..ewahh ayat cgu sangat..muahaha..betulla..tarikh dah confirm..next week baru dpt beli ticket flight..disebabkan longhaul punye perjalanan dlm 12 jam..kiteorg design amek flight yg selesa sikit la..memula pk nak via klia tinggalkan kereta..tp pk2 plak mcm memenatkan n rugi nak check in hotel before fly kan..so v decide nak p via changi..aku dah kira flight price more cheaper dari naik kat klia..kalau naik klia dgn mas dah almost 15k utk kami sekeluarga..lom plus lagi kos nak ke sana by car..tol..n lodging ..pergi balik ade dlm 500 kot..sebab aku fikir masa p minyak n tol maybe dh 100..pergi balik 200..so kalau pergi tu trus naik flight masa balik mesti nak overnight kl..sure dlm 200 plus ngan makan semer..dlm 500..

Kalau via changi..flight baru 13k..weh british airways pun area 13k..teruja makk..cuma pernah dgr citer pramugari british airways ni agak kerek skit..so maybe kiteorg naik singapore airlines..kos jb ke changi pun baru 250 pergi balik..jimat byk..

Skrg kena buat 2 initenary yg berbeza..coz mungkin pergi ikut heathrow balik ikut orly..of course le airlines tix akan jd mahal skit compare amek 2ways kenn..tp sebab nak senang..takmo patah balik ..takpe2..pelan2 buat..yg penting b4 beli tiket dh decide betol2..

tu bab ticket..bab hotel lom lagi..baru listdown few hotel..ape2 kena tunggu flight tix ni..baru hati senang..nak booking trus bayar malas pk..memula nak p ngan agent..then baru compare price..byk agent yg aku call bagi suggestion jgn naik bus..katenya tak sesuwai dgn kids..hermm..sik baik ade kenalan di tempat kerja dah kenalkan sahabat nya yg boleh membantu di sana..perghh..hotel di paris..dah decide nak amek sekitar disneyland..yg ade free shuttle senang sikit..hehe

Okeyla..kita cuma ade masa kurang dari 3 bulan utk menyiapkan initenary..perghh..kena siap dgn price..hehe..mcm dolo p gold coast buat budget sourvenier,makan n shopping je..kali ni overall..kena detail sikit..syukur..semoga allah permudahkan perjalanan n dikurniakan kesihatan yg baik..

Saturday, December 3, 2011

school holidays.



hiolls..selemat bercuti yer..ke mane uolls??me n kids tak jauh pun..nun di seberang sana..actually bukan percutian yg betul2 bercuti juz ikut asben yg outstation ke sana..tu pun last minutes deal la..tahunya almost a month..cuma kena dpt greenlight jjer..once husband dah turn on the light..baru buat initenary..

Disebabkan ni my 1st initenary berdasarkan masa free husband..so tak banyak tempat nak explore..masanya ade..tapi aku tak sanggup nak bwk my 2 kids ni..huhuhu..huru hara beb..mana nak kontrol sofyan n mana nak jaga yaya..kalau take care sorang kat public place tu bolehla gagah lagi..ni 2 yg sama lasak..so end up dok bilik jerla kan..

So meh..kite story mory percutian yg like2 je ke Jakarta..dari dah day weolls pergi n balik dengan selamatnyerrr...Malam sebelom bertolak tu..gigih p tukar duit kat jusco tebrau..kalau di jb aku suke tukar currency kat jusco tebrau sebab rate die rendah skit berbanding tempat lain..dulu masa p oz aku tukar kat 2 tempat jusco n taman daya..beza dlm 2-3 sen jugak..nampak sikit tapi kalau dah tukar byk 2-3 sen tu impak dia besar..:)..so tukar 1.5k dpt la dlm 4juta lebih sikit..pastu tukar singdollar sikit buat minum2 b4 departure..

Kite org sampai umah dh kul 12..aku packing baju last..lipat elok2..then kemas rumah..basuh pinggan mangkuk n sapu sampah bagai..lap2 meja..yella nak berjalan jauh..bila balik hati senang sikit umah bersih..kalau tongkang pecah dahle penatkan..trus serabut..hehe..so house keepingla aku sampai kul 1plus2..Si sofyan nyer..lom tido so ni aktiviti dia..

gigih dengan permainan angry bird

ia..tula..si sofyan..yang sangat2 addicted to angry bird..sampai ditegur jangan sampai papa angry so better p tido..malam tu aku tak lena tido..dlm kul 2 tu baru terlena..oh ye weolls naik flight via changi airport..disebabkan ni cuti cuti selit..hehe..jadi kenala p asing2 dengan en husband..die dah tempah transport ke changi..so driver pickup kul 5am..so bayangkanlah aku kena bangun kul brapa???Kul 4am hokey..kalau solo molo bleh bangu kul 430..ni kena bangun awal nak siapkan si kenit n abangnya..



30 Nov 2011---departure via changi airport-----

Bangun kul 4am..erkk mata rasa taknak bangun tapi dah kena bangun kan..so bangunla..siapkan diri dulu..then husband bangun siapkan sofyan..:) aku siapkan sofea..bag husband turunkan kat bawah..siap dok bawak around 445..shuttle sampai kul 450..janji kul 5..tp dia dah sampai awal so husband suruh aku tinggalkan luggage..so aku bawah handbag,bodybackpack n stroller..while otw ke changi..sofyan sedih..dok tanya naper papa tak ikut sekali..tak sama-sama..kenala aku explain ckp papa dengan kawan sekerja die..kita tak boleh kacau die..nanti kat airport baru kita jumpa die..:)

Disebabkan kesukaan die adelah angry bird..banyak kali die tanya aku boleh tak bukak internet thru my hp..mmg nak cari penyakit hp roaming ko bukak internet..berdesupp duit mcm air..so inilah muke die merajuk bile tak kasi main games bagai..


muke nak nangis tak puas hati..

sofea cool je dok diam dlm stroller..muka ngantuk..

Kiteorang 3 beranak sampai kat changi kul 640am...awal gile..tetiba fefelling travelling alone with kids..mana taknyer without husband..sik baik pernah travelling jd taula nak buat ape..cuma lost la skejap..memula dok sekejap cari kaunter nak check in..kununla nak check kul 7am..huhu..line pun tak beratur panjang..


nie kaunter terminal 1 changi airport..tak ramai orang lagi..

Airport changi ni selesa compare kalau naik kat kl aku tak dpt bayangkan betapa ramainyer umat..dengan bahang panasnya..tak taula ticket kena print dolo kat mesin die b4 checkin..hehe..takpe 1st time..belajar..settle check in n departure..okeyla..sik baik kiosk angry bird ni totop lagi..haha..so snap2 picture ler..


adik confused


Lepak la kami kat coffee bean beli hot chocolate , muffin n apple juice..perghh hot chocolate die sedap dari starbuck punye..tak manis sangat..tak pekat sangat..i loike..aku tak makan sangat sebab dh order pbm kat AA..2 set menu sorang tuhh..so makan lite2 je la..minom2..sebab perut mak ni kalau bangun awal..harus kembong angin kalau tak minum minuman panas..landskap die sangat menarik..so bebudak tak boring sambil minom2..tgk flight bagai..


tak reti guna camera tak silap ni flight royal brunei kut

ni qantas

bebudak 2 excited tgk flight besar2..

sambil makan sambil cuci mata

excited

yaya tak makan pun abis dihancurkan muffin tu..sampai comot seluarnye..

ehemm

brother n sister

Then..dlm kul 7 15 am tu nampak kelibat papa nye n geng..memula wat tak nampak..kids pun tak nampak..tp papa senyum..okeyla..aku pun warning sofyan jgn kacau papa..biar papa dengan client die..nanti kita naik kapalterbang sama2..syukur sofyan dengar cakap..tapi last2..yaya yg terjerit2 panggil papa die..haha..die panggil tapi tak berani nak pergi sebab aku tak kasi..bagus anak2 mama ni dengar kata..:)

So gerak around 745..yaya dah buat hal takmo dok stroller..so abang dia yg duduk..yaya jalan depan..tapi tempat tu carpet kan..so bila yaya jatuh tak risau sangat..jalan la si kenit ni kat boarding area yg hujung terminal..perghh..jauh..sampai2 je terus bf yaya..lepak2..kul 820 kiteorang boarding..haha..papa settlekan stroller..sik baik papa nak tegur..so okeyla..dalam flight dok asing2..kami 3 org hot seat..okeyla..



Masa Jakarta dengan Malaysia beza sejam..flight departure kul 9 plus2..sampai kul 11 waktu malaysia..tapi kat indon kul 10..lupa lak..aku stay kat ALILA Jakarta..masa booked tu husband suruh booked hotel tu coz die dok hotel yg sama..tetiba tukar hotel..trus gelabah..aku plak takut gak card credit tak bleh guna..sampai sana dah booked dgn transport..so driver dh tunggu..okeyla driver alila tu namanya Awang..tapi tak sempatla aku nak amek phone number die coz die ade offer nak bantu dari segi transport..bila sampai je hotel mcm terpinga-pinga..yella aku ngan kids jekan..tempat asing..check in lain..dlm internet nampak mcm besar hotel..tapi biasa je..layanan mmg baikla..bilik aku executive room so layanan tip top ..hehe..so dok la room 1116..tak silap aku la..

as usual anak dara ni terjah telefon dulu

toilet


test snap fresh flower ni..guna title closeup

lapar..buat cammomile tea ..tu sandwich AA

budak kepenatan terbongkang

budak excited..ni dah mandi coz yakyak

tula toys dia..aku tak galakan toys sebab budak2 tak suka nak bawak pun tak berbaloi

view dari bilik

swimming pool ALILA hotel Jakarta

Sampai2 masuk bilik..sofyan mmg dah tertido masa nak sampai hotel so tolak la die ngan stroller..dah checkin pun tido..siap yaya dimandikan pun tido lagi..so lepak2 la dengan yaya..pastu husband sampai..memula husband suruh aku buat massage..aku pk malasler..around 2 tu husband ckp buat je..aku call arr..tapi pk2 mahal gilo 300k rupiah..dlm 100 lebih kat 200..ishh..takmola trus call balik hotel cancel..masa tu dh kul 3..so aku berym ngan member indo..oohh lupa internet line wifi di alila ini adalah superb..senang je aku berfb n ym dgn member indo tanya pasal tempat2 shopping..byk gak ade 3 tempat disuggest..last2 aku pilih thamrin city ..so kul 4 tu siap2 ke sana..naik taksi ya..

Kat thamrin city ni shopping laju2..beli apa yg dh set kat kepala..kain sembahyang n kain pasang untuk anak bs..:)bila shopping laju2 ni mana yang sempatla dicapai..abis dlm 1juta gak..huhu..kira2 400 duit mesia..sebab main juta juta ni rasa mcm byk duit tu keluar..hehe..si sofyan merengek lapar..so kul 6lebih tu dah balik..naik taksi ke hotel..

Sampai hotel menapak lagi p restoran makanan minang..kali ni turn husband plak belanja..haha..


yaya makan sendiri..

Balik je bilik around 7 plus2..so husband nak kluar dgn client2 die..okeyla..aku tgk tv..citer perancis..okeyla..while sofyan ngan games..yaya biasala..berlegar2..around 10 lebih kot semua tido..husband balik bilik dlm kul 12 lebih gitu..die suggest tido hotel die..senang nak gerak..lagipun bilik die katanya besar..oh lupe Alila ni kelemahan die bilik die kecil..internet bagus..layanan pun bagus..:)

1 December---redtop hotel jakarta----

So bangun pepagi..packing2 trus checkout ..amek cab ke hotel papa..hehe..sampai dlm 740 gitu..p sarapan dulu..makan pun ala kadar..yaya dengan jacket n baju tido lagi..so dlm 8 lebih gitu masuk bilik..husband siap2 trus kluar..:)
Aku nak tido tapi yaya tak tido..si sofyan plak bz nak internet..hotel ni internet die tak bagus tapi bilik sangat luas..mcm dok kat pearl hotel di jalan kuchai lama kl..

bilik asing ngan ruangtamu

si kenit yaya ni dh dedar2 badan tu sofyan main games kat hp aku

view from bilik..nampak stesen keretapi n kepadatan kota jakarta..haze dia teruk skit..

tv ade 2..di ruangtamu n di bilik

Disebabkan aku malas n takut nak explore bandar jakarta ngan kids sebab sangat2 cerewet nak kontrol 2 org budak lasak ini..so aktiviti byk dlm bilik..lunch pun kat bilik..makan ayam penyet die yg ayam die tu ayam tua aku rase..sama je rasa ayam penyet kat malaysia..jus avocado pun sama je rasa kat malaysia ..makanan die okeyla..malam tu supplier business asben ajak dinner sesama..okeyla..ikutkan petang tu husband nak ajak kluar..tiba2 cakap takut tak sempat die nak tidola..so end up aku urut2 kat bilik..massage die tak best..bagi akula..hehe..suke thai massage lagi power..

Malam tu dinner seafood..okeyla..nasi amek sikit je..lauk banyak..cuma agak terkilan tak dpt beli ole-ole jajan indon..so beli buah mangga indon jer..

lagi budak addicted to games

yaya yang cool

bilik di waktu pagi


tak abis lagi dgn games

pilih2 lauk..takpun..ni tgh tunjuk kucing kat kedai makan

yaya comel

teh ni sedap..lupe nak beli

Disebabkan husband nak intertain customer die..so aku n kids kena balik bilik dulu..driver hantarkan ke bilik..masa tu kul 8 lebih dh..so balik bilik..aku buat blacktea kat atas ni..letak creamer..hoho..sedap teh ni..sik baik siang tu mintak housekeeping kasi tea,creamer n gula banyak2..so buatla aku 3-4 kali tea ni..movie malam tu tak best..sambil2 packing barang sikit2..kids tgk tv..yaya demam..sofyan pun dh hangat badan dia..tapi both of them ni sangat2 active..

yaya comel n abang ensem..tu dia hp charge main psp plak

anak dara makan belinja keropok jawa


mama nakkk


2Disember 2011
Hari kepulangan..ceh..bangun kul 830..breakfast kat executive lounge..senang tak payah turun bawah..cuma takdela ommellete..tapi aku perasan makanan buffet die tak meriah mcm hotel kat malaysia..even dah 4starkan..

yaya..mari makan

bagi buah dulu..

makan-makan

nampak mcm beehun tp tu suhuun tu buat meegoreng..sedap.

Lepas sarapan..packing baju2..semua relax jap..then kul 12 turun..untuk pulang ke tanahair..

muke excited nak balik

adik berjalan je..

sempat toleh mama

tata..mama yaya nak balikk.

budak main games




terminal 3 airport jakarta

Sebab tak byk tempat p..so gambar pun ala2 jela..hehe..insyaallah rasa mcm nak pergi ke bandung plak..next yr bulan 6 kot..try jek-jek papa..sesak juga kota jakarta..padat..rumah die rapat2..anak2 semua batuk n demam..flight plak delay masa nak touch down..supposed kul 5 dh touchdown..takpun 545 baru turun..settle semua sampai mesia kul 830..dinner..n sampai umah kul 10..semua terbongkang kongkang kul 11plus..hehe..itula percutian pendek saya...perghh sejam lebih gak buat entry ni..patut 2-3 hari lepas tapi maxis broadband ni teruk kura2..donlod error..so dok simpan file ni je..harinie baru post..so selamat malam..

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...