Saturday, December 31, 2011

initenary march..

ya..sudah gigih membuat initenary march project mari bercuti..alhamdulillah..tiket dah beli..dpt penerbangan MAS naik kat jb lagi..syukur dgn bantuan pegawai ticketing MAS senai airport mr.JJ yang banyak membantu dapatkan best deal ticket..dan menyelamatkan poket asben saya sebanyak 2k plus2..phuihh..

Hari ni ingat nk beli eurostar tp ade problem masa payment tu..trus saya skip p beli ticket disneyland..syukur lepas..dah print ponn..pastu simpan baik2..nanti b4 fly print lg sekali..kut2 ticket ni dh rosak..hotel dah booking guna booking.com. bagus2..saya buat 2 comparison actually..b4 booking saya p booking.com lepas tu pergi website hotel tu..tgk2 same price trusla book kat booking.com..patutnya ade 4 hotel nak stay..memandangkan dgn kids..adalah susah nak berulang2..end up dgn 3 hotel sahaja..jimat la skit..meh saya share tips2 saya..event tgh buat initenary yg baru 50% lom susun betul2..

Nak bercuti ke europe bukan mudah..banyak benda nak kena fikir,kos hotel,pengangkutan,keselamatan,mata wang,makanan,cuaca..perghh semua kna fikir especially when u travelling with kids yg kecil2 lg..kalau travelling bujang2 more ez..tp bila dgn kids ni semua detail..kena tau condition kids n make sure kids ni bleh adapt ngan weather..As usual percutian kami ala theme park..so kali ni kami pergi 2 theme park berlainan negara..kalau ikutkan saya more to museum..tp whut to do..kids go first..hehe

Memula apa yg perlu dibuat:

1. Tetapkan tarikh perjalanan.
Ini adalah penting nak beli flight ticket..sebab ade ticket ni weekend mahal nak mamposs..mcm saya beli tiket la..ikutkan saya nak fly sabtu or jumaat malam..sebab taknak cuti hari jumaat kalau amek flight pagi..tp sabtu punye ticket ribu riban..jumaat ratus ratus..so saya select la jumaat malam..TAPI kena pastikan plak masa tiba..sebab longhaul kan..mesti sampai2 dh penat nak relax..kalau sampai kul 5 pagi..kena make sure hotel leh check in awal..tu kena fikir..majority hotel di oversea check in lepas pkul 3..takkan dok airport dari kul 5-12..hehe..Jadi saya terpaksa mengambil flight pagi dari malaysia dan sampai ke destinasi waktu sana kul 415 cantik..so kena amek tau waktu arrival kat destinasi..sanggup tunggu ke atau sanggup jenjalan dulu ke terpulang atas masing2..saya sebab ade kids..tak sanggup..:)

2.Pecahkan tarikh pergi day by day sehingga tarikh balik
ok..lepas dah beli tiket masa ni bleh rancang aktiviti day by day..buat anggaran kasar je nak pergi mana nak lawat mana.berapa hari kat sesuatu tempat tu.

3. booking hotel
bile dah tetapkan tarikh bagai tu..barula bleh booking hotel..saya pilih hotel yg senang access dgn transport,senang nak makan,senang nak shopping especially groceries.setakat ni saya dah booked 2 hotel..tinggal lagi satu hotel je belom sebb tunggu email reservation dari hotel tersebut..tips hotel..senang je..memula p booking.com tgk hotel..pastikan landmark hotel tu kita tau jadi senang sedikit..pastu dpt hotel yg berkenan tu..p buat comparison price dgn surf direct to hotel website..kalau takde beza..proceed trusla sama ada nak ngan booking.com ke website hotel tu..mcm saya pilih dgn booking.com..coz die free cancelation incase ape2 tak jadi kan..blehla cancel..lupa bila dah book catitla segala alamat die lengkap berposkod dgn no phone.

4.buy ticket etc
dah book hotel..okey settle..skrang kena beli ticket train ke eurostar ke..themepark ke..semua borong one by one..n print siap2 before fly..hehe..

5.perbelanjaan
dah settle semua tiket2 transport semua kena la start buat budget utk makan,transport,cenderamatahati,shopping2,emergency..hihi..buat day by day..( ini saya belom start lagi sebab saya nak settlekan beli2 tiket river cruise bagai..)

Btw ni 1st experience saya travelling sendiri2 bukan dgn agent..insyaallah perjalanan kami dipermudahkan..before europe..saya nak p USS..nak kna tempah ticket plak ni..hehe..okeh..nanti saya share..*adeke org baca ini vlog..sile la add saya)


No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...