Saturday, December 3, 2011

school holidays.



hiolls..selemat bercuti yer..ke mane uolls??me n kids tak jauh pun..nun di seberang sana..actually bukan percutian yg betul2 bercuti juz ikut asben yg outstation ke sana..tu pun last minutes deal la..tahunya almost a month..cuma kena dpt greenlight jjer..once husband dah turn on the light..baru buat initenary..

Disebabkan ni my 1st initenary berdasarkan masa free husband..so tak banyak tempat nak explore..masanya ade..tapi aku tak sanggup nak bwk my 2 kids ni..huhuhu..huru hara beb..mana nak kontrol sofyan n mana nak jaga yaya..kalau take care sorang kat public place tu bolehla gagah lagi..ni 2 yg sama lasak..so end up dok bilik jerla kan..

So meh..kite story mory percutian yg like2 je ke Jakarta..dari dah day weolls pergi n balik dengan selamatnyerrr...Malam sebelom bertolak tu..gigih p tukar duit kat jusco tebrau..kalau di jb aku suke tukar currency kat jusco tebrau sebab rate die rendah skit berbanding tempat lain..dulu masa p oz aku tukar kat 2 tempat jusco n taman daya..beza dlm 2-3 sen jugak..nampak sikit tapi kalau dah tukar byk 2-3 sen tu impak dia besar..:)..so tukar 1.5k dpt la dlm 4juta lebih sikit..pastu tukar singdollar sikit buat minum2 b4 departure..

Kite org sampai umah dh kul 12..aku packing baju last..lipat elok2..then kemas rumah..basuh pinggan mangkuk n sapu sampah bagai..lap2 meja..yella nak berjalan jauh..bila balik hati senang sikit umah bersih..kalau tongkang pecah dahle penatkan..trus serabut..hehe..so house keepingla aku sampai kul 1plus2..Si sofyan nyer..lom tido so ni aktiviti dia..

gigih dengan permainan angry bird

ia..tula..si sofyan..yang sangat2 addicted to angry bird..sampai ditegur jangan sampai papa angry so better p tido..malam tu aku tak lena tido..dlm kul 2 tu baru terlena..oh ye weolls naik flight via changi airport..disebabkan ni cuti cuti selit..hehe..jadi kenala p asing2 dengan en husband..die dah tempah transport ke changi..so driver pickup kul 5am..so bayangkanlah aku kena bangun kul brapa???Kul 4am hokey..kalau solo molo bleh bangu kul 430..ni kena bangun awal nak siapkan si kenit n abangnya..



30 Nov 2011---departure via changi airport-----

Bangun kul 4am..erkk mata rasa taknak bangun tapi dah kena bangun kan..so bangunla..siapkan diri dulu..then husband bangun siapkan sofyan..:) aku siapkan sofea..bag husband turunkan kat bawah..siap dok bawak around 445..shuttle sampai kul 450..janji kul 5..tp dia dah sampai awal so husband suruh aku tinggalkan luggage..so aku bawah handbag,bodybackpack n stroller..while otw ke changi..sofyan sedih..dok tanya naper papa tak ikut sekali..tak sama-sama..kenala aku explain ckp papa dengan kawan sekerja die..kita tak boleh kacau die..nanti kat airport baru kita jumpa die..:)

Disebabkan kesukaan die adelah angry bird..banyak kali die tanya aku boleh tak bukak internet thru my hp..mmg nak cari penyakit hp roaming ko bukak internet..berdesupp duit mcm air..so inilah muke die merajuk bile tak kasi main games bagai..


muke nak nangis tak puas hati..

sofea cool je dok diam dlm stroller..muka ngantuk..

Kiteorang 3 beranak sampai kat changi kul 640am...awal gile..tetiba fefelling travelling alone with kids..mana taknyer without husband..sik baik pernah travelling jd taula nak buat ape..cuma lost la skejap..memula dok sekejap cari kaunter nak check in..kununla nak check kul 7am..huhu..line pun tak beratur panjang..


nie kaunter terminal 1 changi airport..tak ramai orang lagi..

Airport changi ni selesa compare kalau naik kat kl aku tak dpt bayangkan betapa ramainyer umat..dengan bahang panasnya..tak taula ticket kena print dolo kat mesin die b4 checkin..hehe..takpe 1st time..belajar..settle check in n departure..okeyla..sik baik kiosk angry bird ni totop lagi..haha..so snap2 picture ler..


adik confused


Lepak la kami kat coffee bean beli hot chocolate , muffin n apple juice..perghh hot chocolate die sedap dari starbuck punye..tak manis sangat..tak pekat sangat..i loike..aku tak makan sangat sebab dh order pbm kat AA..2 set menu sorang tuhh..so makan lite2 je la..minom2..sebab perut mak ni kalau bangun awal..harus kembong angin kalau tak minum minuman panas..landskap die sangat menarik..so bebudak tak boring sambil minom2..tgk flight bagai..


tak reti guna camera tak silap ni flight royal brunei kut

ni qantas

bebudak 2 excited tgk flight besar2..

sambil makan sambil cuci mata

excited

yaya tak makan pun abis dihancurkan muffin tu..sampai comot seluarnye..

ehemm

brother n sister

Then..dlm kul 7 15 am tu nampak kelibat papa nye n geng..memula wat tak nampak..kids pun tak nampak..tp papa senyum..okeyla..aku pun warning sofyan jgn kacau papa..biar papa dengan client die..nanti kita naik kapalterbang sama2..syukur sofyan dengar cakap..tapi last2..yaya yg terjerit2 panggil papa die..haha..die panggil tapi tak berani nak pergi sebab aku tak kasi..bagus anak2 mama ni dengar kata..:)

So gerak around 745..yaya dah buat hal takmo dok stroller..so abang dia yg duduk..yaya jalan depan..tapi tempat tu carpet kan..so bila yaya jatuh tak risau sangat..jalan la si kenit ni kat boarding area yg hujung terminal..perghh..jauh..sampai2 je terus bf yaya..lepak2..kul 820 kiteorang boarding..haha..papa settlekan stroller..sik baik papa nak tegur..so okeyla..dalam flight dok asing2..kami 3 org hot seat..okeyla..



Masa Jakarta dengan Malaysia beza sejam..flight departure kul 9 plus2..sampai kul 11 waktu malaysia..tapi kat indon kul 10..lupa lak..aku stay kat ALILA Jakarta..masa booked tu husband suruh booked hotel tu coz die dok hotel yg sama..tetiba tukar hotel..trus gelabah..aku plak takut gak card credit tak bleh guna..sampai sana dah booked dgn transport..so driver dh tunggu..okeyla driver alila tu namanya Awang..tapi tak sempatla aku nak amek phone number die coz die ade offer nak bantu dari segi transport..bila sampai je hotel mcm terpinga-pinga..yella aku ngan kids jekan..tempat asing..check in lain..dlm internet nampak mcm besar hotel..tapi biasa je..layanan mmg baikla..bilik aku executive room so layanan tip top ..hehe..so dok la room 1116..tak silap aku la..

as usual anak dara ni terjah telefon dulu

toilet


test snap fresh flower ni..guna title closeup

lapar..buat cammomile tea ..tu sandwich AA

budak kepenatan terbongkang

budak excited..ni dah mandi coz yakyak

tula toys dia..aku tak galakan toys sebab budak2 tak suka nak bawak pun tak berbaloi

view dari bilik

swimming pool ALILA hotel Jakarta

Sampai2 masuk bilik..sofyan mmg dah tertido masa nak sampai hotel so tolak la die ngan stroller..dah checkin pun tido..siap yaya dimandikan pun tido lagi..so lepak2 la dengan yaya..pastu husband sampai..memula husband suruh aku buat massage..aku pk malasler..around 2 tu husband ckp buat je..aku call arr..tapi pk2 mahal gilo 300k rupiah..dlm 100 lebih kat 200..ishh..takmola trus call balik hotel cancel..masa tu dh kul 3..so aku berym ngan member indo..oohh lupa internet line wifi di alila ini adalah superb..senang je aku berfb n ym dgn member indo tanya pasal tempat2 shopping..byk gak ade 3 tempat disuggest..last2 aku pilih thamrin city ..so kul 4 tu siap2 ke sana..naik taksi ya..

Kat thamrin city ni shopping laju2..beli apa yg dh set kat kepala..kain sembahyang n kain pasang untuk anak bs..:)bila shopping laju2 ni mana yang sempatla dicapai..abis dlm 1juta gak..huhu..kira2 400 duit mesia..sebab main juta juta ni rasa mcm byk duit tu keluar..hehe..si sofyan merengek lapar..so kul 6lebih tu dah balik..naik taksi ke hotel..

Sampai hotel menapak lagi p restoran makanan minang..kali ni turn husband plak belanja..haha..


yaya makan sendiri..

Balik je bilik around 7 plus2..so husband nak kluar dgn client2 die..okeyla..aku tgk tv..citer perancis..okeyla..while sofyan ngan games..yaya biasala..berlegar2..around 10 lebih kot semua tido..husband balik bilik dlm kul 12 lebih gitu..die suggest tido hotel die..senang nak gerak..lagipun bilik die katanya besar..oh lupe Alila ni kelemahan die bilik die kecil..internet bagus..layanan pun bagus..:)

1 December---redtop hotel jakarta----

So bangun pepagi..packing2 trus checkout ..amek cab ke hotel papa..hehe..sampai dlm 740 gitu..p sarapan dulu..makan pun ala kadar..yaya dengan jacket n baju tido lagi..so dlm 8 lebih gitu masuk bilik..husband siap2 trus kluar..:)
Aku nak tido tapi yaya tak tido..si sofyan plak bz nak internet..hotel ni internet die tak bagus tapi bilik sangat luas..mcm dok kat pearl hotel di jalan kuchai lama kl..

bilik asing ngan ruangtamu

si kenit yaya ni dh dedar2 badan tu sofyan main games kat hp aku

view from bilik..nampak stesen keretapi n kepadatan kota jakarta..haze dia teruk skit..

tv ade 2..di ruangtamu n di bilik

Disebabkan aku malas n takut nak explore bandar jakarta ngan kids sebab sangat2 cerewet nak kontrol 2 org budak lasak ini..so aktiviti byk dlm bilik..lunch pun kat bilik..makan ayam penyet die yg ayam die tu ayam tua aku rase..sama je rasa ayam penyet kat malaysia..jus avocado pun sama je rasa kat malaysia ..makanan die okeyla..malam tu supplier business asben ajak dinner sesama..okeyla..ikutkan petang tu husband nak ajak kluar..tiba2 cakap takut tak sempat die nak tidola..so end up aku urut2 kat bilik..massage die tak best..bagi akula..hehe..suke thai massage lagi power..

Malam tu dinner seafood..okeyla..nasi amek sikit je..lauk banyak..cuma agak terkilan tak dpt beli ole-ole jajan indon..so beli buah mangga indon jer..

lagi budak addicted to games

yaya yang cool

bilik di waktu pagi


tak abis lagi dgn games

pilih2 lauk..takpun..ni tgh tunjuk kucing kat kedai makan

yaya comel

teh ni sedap..lupe nak beli

Disebabkan husband nak intertain customer die..so aku n kids kena balik bilik dulu..driver hantarkan ke bilik..masa tu kul 8 lebih dh..so balik bilik..aku buat blacktea kat atas ni..letak creamer..hoho..sedap teh ni..sik baik siang tu mintak housekeeping kasi tea,creamer n gula banyak2..so buatla aku 3-4 kali tea ni..movie malam tu tak best..sambil2 packing barang sikit2..kids tgk tv..yaya demam..sofyan pun dh hangat badan dia..tapi both of them ni sangat2 active..

yaya comel n abang ensem..tu dia hp charge main psp plak

anak dara makan belinja keropok jawa


mama nakkk


2Disember 2011
Hari kepulangan..ceh..bangun kul 830..breakfast kat executive lounge..senang tak payah turun bawah..cuma takdela ommellete..tapi aku perasan makanan buffet die tak meriah mcm hotel kat malaysia..even dah 4starkan..

yaya..mari makan

bagi buah dulu..

makan-makan

nampak mcm beehun tp tu suhuun tu buat meegoreng..sedap.

Lepas sarapan..packing baju2..semua relax jap..then kul 12 turun..untuk pulang ke tanahair..

muke excited nak balik

adik berjalan je..

sempat toleh mama

tata..mama yaya nak balikk.

budak main games




terminal 3 airport jakarta

Sebab tak byk tempat p..so gambar pun ala2 jela..hehe..insyaallah rasa mcm nak pergi ke bandung plak..next yr bulan 6 kot..try jek-jek papa..sesak juga kota jakarta..padat..rumah die rapat2..anak2 semua batuk n demam..flight plak delay masa nak touch down..supposed kul 5 dh touchdown..takpun 545 baru turun..settle semua sampai mesia kul 830..dinner..n sampai umah kul 10..semua terbongkang kongkang kul 11plus..hehe..itula percutian pendek saya...perghh sejam lebih gak buat entry ni..patut 2-3 hari lepas tapi maxis broadband ni teruk kura2..donlod error..so dok simpan file ni je..harinie baru post..so selamat malam..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...