Wednesday, February 29, 2012

mood bercuti

excited kiddo..


Hiolls..sekejap je masa berjalan dengan pantas..rasanya percutian kali ni mmg the big holidays of the year..unexpected things..unbelievable..haha..banyakla..So tinggal lagi 8 hari sahaja kami sekeluarga nak fly....Baju2 kids semua dah get ready..even mummy n daddy pun sama dah get ready..Mana tak nya nak cari baju for yaya sampai kena p KL..ade org cakap naper tak beli kat sg je..kan jb dekat sg..entah..i have no idea nak jawab..maybe p sg sama letih p kl kut..malas nak berurusan dengan kastam semua..nak tukar currency bagai..haha..ekceli tak pernah pun nak soping kat sg..even org cakap murah..but bila dah libatkan currency tu yg maleh..lain la duit die sama dengan indo..:p

This week me dah start packing sikit..escpecially food dah organized masuk bagasi..baju kids dah kumpul tepi..cuma nak p cari 2 helai jeans for sofyan n yaya masa p pakaikan legging with boots..wooowiiee..haha..mufler set for both kids semua dah beli..aku nak beli satu sock tebal incase standby noks..waterproof jacket utk yaya beli kat mothercare midvalley..syukur dah jumpa..kalau tak pening gak..org cakap beli kat sana..bila nak beli if sampai2 dah sejuk gile baben..at least ade sehelai for them dah okeh..me nak dapatkan satu wool shirt jer..

Wehh..Currency semua dah selamat tukar semalam..tinggal lagi 400 je lom tukar..asben cakap tukar kat airport je..since dah tak banyak..huhu..takud..sekrang me tunggu kad kredit bank islam yang post pakai post biasa..apa daa..post biasa je..kedekut..dahler aku pakai kad kredit ko since 2003..kredit limit aku tak berubah mcm tu je..celah gigi je bila dah tukar ke currency lain..haishh..

Sekarang cuma tinggal nak murnikan lagi initenary..haha..lupe nk kena call shipping company neh..deal..since we cover 2 country kena la betol2..okey..later me update our last preparation n destination..cehh kunun nak surprise style filla..kakaka...padahal kalau org baca previous entry pun dah tau aku nak p mana..hehe..okey..taa

yaya ben 10..

Wednesday, February 22, 2012

Universal Studio Singapore trip ( 23-24 Januari)




Salam..entry back dated kali ni..takde masa nak upload picca tambah plak masa tu broadband rosak..simcard ok broadband yg problem tang usb die..haishh..so dok menangguh jela..kali ni ade free skit kita story mory la serba sebanyak tentang percutian kat USS..

Kami ke USS pada chinese new year yg pertama hokeyy...actually aku tersilap budget tarikh..kalau pergi pergi hari kedua cny mungkin tak sengsara sangat cari tempat makan..tot cny pada ahad carry forward monday..skali monday..amekk..

23 Januari 2012
Ini adalah percutian keluarga besar besaran yang pernah aku sendiri organize..cuma transport je hubby yg organize..so hari ni semua keluarga dah berkumpul jam 8 pagi n breakfast kat umah..mak n ayah aku dtg dari kuantan dgn sesatnya sehari sebelum..so dieorang overnight kat umah..Everythings well preparedla..transport sampai dlm kul 11 lebih gak..

last minutes isi form merah..muahaha..tak sempat dow..

Disebabkan terlepas pandang kad merah tu..so gigihla aku isi form sampai typo nama anak..sik baik form byk..nak kena isi 11 org..fuhhh..tak sempat..by the time mpv dah sampai..so sambung isi dalam kereta..traffic ke singapore adelah sangat baik..masuk sg clear je..setengah jam kami dh sampai hotel..dlm 12 plus2 gitu..traffic dari sg ke malaysia jam giler..:p


Kami stay kat hotel Bayview Bencoolen Sg..disebabkan hotel yg aku nak dah fully booked tinggal ni jela..dah ler kawasan tgh renovated so on aje..reception ok-ok n kurang peramah..but concierge person sangat2 peramah..hotel kalau tengok lobby mcm biasa2 je..tapi bilik..hokey superb..

lobby simple decoration

masing2 bz mereport kut..relax

kenit dua org ni mmg excited kalau dok hotel

Check in okey je..dah settle semua..masuk bilik..masa tu kul 3 plus2..so decide jenjalan cari makan for lunch..

jalan-jalan cari makan
Disebabkan chinese new year n main public holiday kat singapore..so..kebanyakan kedai melayu totop ( agak frustated ler coz malay kan ) kebetolan hotel dah inform nearest kedai makan halal...mamaks la..so kami makan nasi beriani..biasa2 jela..mahal jugak kalau convert duit kite..hahaha..but ok je masih dlm budget..so we walk ler ke bugis junction mall...kedai yg paling dekat dengan hotel..takdela dekat..dlm 10-15minutes walk..muahaha..

bugis junction mall


Sebenarnya takdela rasa nak shopping..my mom dpt la rembat satu handbag jenama singapore charles n keith..ok la tgh sales..rege 70dollar..mak aku kenan sangat..aku takde mood nak shopping..byk department store totop lagipun..so cuci2 mata sajork..hubby bebel die cakap patut lepas makan relax kat bilik..aku cakap kalau relax konpom le tak jenjalan..so wat bodo je la kan..tau ramai warga emas yang capekk..capekk..:p

So tak lama pun kat sana..kami balik around 5 gak..hujan dah nak turun..sampai bilik kami beli la stock2 makanan kot2 memalam kebuloran..dah beli rest kat bilik..

bilik kuss family suite

another view

yaya rehat

yaya relax b4 outing

Disebabkan timing yang tak betol dan pengetahuan yg cetek tentang makanan kat singapore..so kami telah sesat2 kunun nak cari makan yang lain dari mamak..pusing punye pusing jalan okehh...lama gak jalan2 cari makan dekat sejam..whahaha..last2 makan kat mamak jugak..haish..balik kepenatan..n tido nyenyak sampai yaya pun jatuh katil..:p


24 Januari 2012

Bangun pagi sarapan apa yg ade..pagi2 papa dah kluar semua p sarapan kat mamak yg sama..except aku n kids ngan nenek dieorang..dok bilik lepak2..kemas2..tepat kul 10 kita checkout n ke Universal Studio..




tak tau bangunan ape kah itu..rasa mcm institute art kut..




Universal Studio Singapore


Masa ni aku tengah tukarkan pass ke ticket..sik baik pernah buat masa kat movieworld dulu takde rasa jakun sangat..hehe..









Punyela over excited..1st ride yg kami aim adalah transformers..sofyan sikit je lagi nak cukup tinggi..tapi tak lepas kesudahannya kami 5 dewasa je yg main..anak2 semua bapak2 jaga..tapi kesihan..n rasa tertipu die punya beratur panjang gile..ingat dah naik tangga dah masuk kat dalam dah bleh naik ride..tapi ade lagi line dan lagi dan lagi dekat sejam beratur..naik ride hanya 15 minit..pergh tak berbaloi kesihan anak2 semua..




Keluar je trus cari makan..sekali lagi makanan timur tengah lagi..nak wat camne..semua orang dah lapar..belasah jela..










ride ni nak naik tapi masa suntuk

Last sekali kami satu family beratur masuk shrek 4D..okey la terhibur hati semua orang..tua muda..haha..masa suntuk pun tetap shopping..cuma tak beli secara besar besaran..










Lepas di Uss kami p merlion..shot shot gambar then ke jalan ampas..tetiba rasa sedih teringat arwah p ramlee..tempat tu pun dh tutup..kalau die wartakan tempat tu sebagai tempat pelancongan kan ok..hermm..entahla..but byk yg tak puas kat USS sebb limited time n kids kena didahulukan..so insyaallah..teringin nak pergi lagi..but bujang2..hahaha..boleh gitu..

So tu je la entry uss..pergi dgn keluarga yg besar kena ikut rentak semua org..tak bleh selfish..hehe..okey..dah abis..cuma tak byk sgt maklumat nak tulis..kalau saper nak tanya bleh la tanya..taaa

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...