Friday, March 30, 2012

Travelling to Europe Part 2 ( THomasland )

Wehuu...setelah hampir seminggu bz mengupload pics tp baru dpt utk trip LOndon Drayton Manor utk hari di drayton manor theme park,tamworth..okeh..jomm..

10 March 2012
Disebabkan tak menahan malam tu tido agak awal..pukul 2 dh terjaga n terkebil-kebil so aktiviti mengemas baju2 utk dipakai ke thomasland..aktiviti mengexplore bilik..kekeke..so bukak tv bagai ..kul 3 lebih 2 beradik tu plak bangun..so bancuh la megi n makan ape yang patut..hehe..asben pun bangun sekali..riuh rendah kot bilik..mesti mat salleh pelik ape hal lah org ni memekak kul 3 pagi lebih..haha..tapi rasa bilik tu soundproof..coz yg kuat menjerit marah anak2 adelah mr husband.


shooting early in the morning bersama katil tingkat thomas

excited

katil anak2...yg guna bawah sajork..

katil mak pak..very da privacy

Kami stay kat bilik thomas and friends theme room no bilik 222..huahahua..di Drayton Manor Hotel Tamworth..yeah nak tempah bilik ni sangat2 la susah..tak bleh booking online hokey..boleh pre book..die akan kasi price hotel..lepas tu kite kena emailkan detail kad kredit..but lepas email dgn pihak hotel..pihak hotel suruh call..pergh..satu hal ko nak call dari mesia ke UK..terpaksa call kul 6 petang..tu pun terkulat2 tergagap2 aku nak pahamkan slang british..( ke tak paham )hahaha..settle booking ngan kasi kad kredit detail..memula ingat die juz nak hold for booking sekali dah tolak siap2 kad kredit..bagus jugak..masa mula2 check in tu smooth sangat even me dah prepare duit for deposit..tapi tak pun..dia bagi kits semua..cuma yg kelemahan..takde concierge yg nak tolong tolakkan bagasi..so husband la tungkus lumus tolak beg2 tu..

Back to da story..so lepas anak2 ku bermain2..masih awalkan..sofyan die excited sgt sebab malam yg sampai tu die dah tido lepas mandi..so lepas dah berguling n makan megi pagi tu..paksa la kids tido balik sebab awal lagi pun..dlm pukul 5 berjaya tidokan sofea..sofyan tido ngan bapa die..btw hotel ni bg wifi free..best..tip top..hari pertama masa sampai tu slow..pagi tu laju sikit..lepas solat subuh..aku sambung zzzz..selak langsir..sedar2 silau dah kul 640 pagi..otomatik mmg tak bleh tido..bangunla sambil2 surf tenet..so pukul 8 semua kids dah bangun siapkan dieorang..dlm kul 840 kami turun untuk breakfast with character..

shot gambar dekat lobby before turun breakfast

sofyan and sofea

nampak sir top topham n thin controller

abang dah excited

tu dia sir top topham

Bagi my kids ni dah especially Sofyan die sudah terdedah dengan Thomas and friends since umur setahun lebih..yes i know my kids yg ni otak die sedikit berkembang..umur 2 tahun die dah pandai on off laptop except yg ade password..masa travelling ke GC die bleh ingat sampai skrang..syukur..bila die dah biasa dengan thomas ni..byk character thomas yg dia ingat..dats why pergi thomasland juz to memenuhi hasrat anakanda beta..eceh..
sempatla die bergambar dgn sir top topham..:) breakfast kat drayton manor hotel okeyla..food tak byk selection juz makan roti jela..minum orange juice..so cukup untuk alas perut..

dah breakfast kat lobby




Settle breakfast ..shot2 photo..then pagi tu terus berjalan ke drayton Manor theme park..suppose main entrance dekat jer..tapi disebabkan hanya thomasland je yg dibuka park lain tutup so terpaksa la berjalan kaki about 2 km la..penat tu biasala..tapi pagi cuaca chill..so takde la berpeluh ketiak..sampai thomasland ticket dah ade jd tak perlu p kat kaunter die..so masuk je..susah nak jumpa org melayu kat thomasland ni..mmg tak jumpa pun..asia yg lain jumpa la..takpela org kat thomasland very friendly n tak crowded sangat mcm certain2 theme park yg lain..ride die pun majority kids bleh naik..so sofyan n sofea enjoy betul dekat thomasland..btw kami dpt ticket for 2 days..tapi since we nak ke london so cover betul2 utk one day..lg pun satu park thomasland je buka..so tak byk tempat nak explore pukul 12 dah abis pun..rupanya ade shuttle from hotel ke thomasland..


































kami break kul 10 pagi isi perut dengan hot chocolate with jacket potato with cheese..yummy..okeyla dapat alas perut..kira ni our lunch la kot..kids makan jajan jer..jenjalan je..nak p zoo die malas plak..sok shot2 gambar..naik ride 3-4 ride gak..ada 2-3 rides je tak naik..since sofyan pun tak menyebut..so weolls balik around 12 naik shuttle ke hotel..dapatla beli sikit2 sourvenier n baju for anak sedare..

Sampai hotel get rest japz..and as usual me cook megi la for lunch..ade bubur nasi segera buat untuk yaya..sofyan request for the nestum..2 bungkus buat kat die..ohh nestum sangat2 berguna kalau p travelling oversea..haha..nanti me job down food yang me bawak from malaysia..lantakla..kuikui..

Dekat hotel baru berbincang-bincang dengan husband lepas dah amek pamplet bagai kat hotel..kami decide nak jenjalan n cari makan kat bandar tamworth..tips utk 1st timer yg gamble p sendiri mcm kami ni..surf dulu tempat2 nak p..masuk dlm agenda initenary incase ade free time at least takdela dok dlm hotel kan..lagi satu me ade masuk forum kat cari.com.my tu pun byk membantu..cuma kat forum tu mmg tak adela yg pergi thomasland..so initenary for thomasland ni me buat sendiri..kaji sendiri..maybe tis place not too famous among forumer kot..mungkin faktor daerah ni takde apa yg menarik selain daripada thomasland..n jauh dari london..:) So me buat kajian for tis place 2-3 bulan sebelum fly after dah konfem hotel n dpt email citer thomasland ni tutup jam 230pm..since we kat sana nak masuk spring..so gelap pun kul 6 plus2 tak terasa mcm kat gc tu..kul 5 dah gelap..

So kami berehat la kat bilik n decide kluar kul 4..jenjalan pekan tamworth..tgk ape yg patut kan..me tau ade pasar malam yg tutup kul 430pm..tapi asben pun cakap tak kisah la nk p ke tak..not necessary..kita juz nak jalan2 cari makan..siap2 kul 4 kami bertolak..hotel call cab..kos dari hotel ke tamworth town dlm gbp8..sampai je kat bandar die..ala2 lost kejap..haha..yella tak tau hala tuju kan..kate jalan2 cari makan..memang tak jumpa pun kedai arab ke indian ke..haha..so ini hasilnya time jenjalan jumpa kedai ni..beli la utk makan malam n alas2 perut..

beli buah stroberi yg murah2..untuk snack time dlm bilik

ini adelah church..hujan rintik2..

Kat pekan die memang kecil..sunyi sepi..so kami hanya beli buahan-buahan..stobery n cransberries yg harga satu pack 98sen..beli satu smoothies drinks satu kotak 99sen..nak beli byk takut tak terminum..but sedapp..juz untuk basahkan tekak kat dalam bilik..hehe..husband sempat beli sweater n seluar celoreng kat pasar malam die..masa tu dah nak tutup..jadi dpt bargain..me tak sempat nak beli..juz beli kad mother's day yang besar tu harga dalam gbp1 sajer..me beli dua for my mom n mother in law..hehe..since byk dah tutup..kami jalan je la..walkthrough..gitule lebih kurang..but org british sangat2 baik..even kami je bangsa asing kat situ..dieorg very friendly siap tolong amek kan pic kami sekeluarga..offer diri..bukan kami yg mintak tulun..:)


Lepas jalan2 bandar tamworth..kami decide la nak pergi cari makan plak..haha..tak jumpa nasi lagi since sampai..disebabkan dah surf kan tempat2 makan beserta alamat..so cari cab n trus p tempat tu..memula ingat mat salleh ni bawak jalan jauh..terasa mcm dah kluar bandar lalu ladang..gambar kat atas ni bukti..haha..mmg countryside sangat..dah lalu ladang..lalu kawasan perumahan british..then baru nampak deret kedai..so here we are curry house..restaurant makanan bangladesh..memula ingat close..then husband p tanya if closed kami proceed p shopping complex yg ade marks and spencer..another tips if uolls p sesuatu tempat tu yg korang rasa mcm tak best or mcm weolls ingat kedai tutup..kami dah ade backup plan..kami decide akan ke shopping complex die yg penting tau tempat tu n dah job down address semua dgn postcode okey..senang nak memudahkan driver taxi..skali kedai tu bukak cuma die lupa nak ubahkan kat pintu sign OPEN tu..

Makan kat restaurant india ni mmg hazab lambat..kami sampai jam 6..kami dapat makan jam 730..haha..gile lambat..siap tapau la kebab bagai..tapi kebab di UK lain la dari OZ punye kebab..me lebih suka yg UK..but kami pk maybe kat tamsworth je kot..coz since we have no choice for HALAL food so apa saja..me makan nasi goreng telor..husband briani..tapau briani and nan cheese..masa pergi dari town ke tempat makan kami kena 9gbp..dan masa balik ke hotel kami kena 11gbp..since me takde duit kecik..kena 10gbp jela..

Sampai bilik dalam pukul 830..as usual..mandi..n yaya alhamdulillah die tak poo poo kat public pun..senang keje..so kat bilik buat minuman panas..nak tengok tv..tv british tak best..so tengok jela..ape yg patut..kids tido jam 9 malam ..me pun tido 930 malam..ngantuk gila2..wokeh sambung..next entry..london trip..

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...