Friday, April 27, 2012

Serris,Val d europe France cuti cuti europe part 1

hiyee..ok me back again..kali ni sambung lagi..but title dah berubah kepada france...coz dah abis citer di London..Memang seronok n memorable..pengalaman yang tak dapat dilupakan..sepanjang kat sana kami memang ade driver..senang..sebab anak kecil2..kalau nak naik public transport susah sikit especially nak shopping..tak dapat nak p 2-3 tempat satu hari..maybe dapat 2 tempat je..macam last day tu..kami dapat cover pagi buckingham palace,tengahari primark n whitelilies petang 7sis roads ke oxford road yg ade clarks factory shop tu and hard cafe london..kalau naik public transport maybe hanya dpt pergi buckingham palace dengan whitelilies jer..siapa nak khidmat driver ni bleh bagi comment saya boleh bantu..driver nyer org philipines tp yg incharge org kita ...



cuci mata before departure ke st pancras

Malam tu..memang pening la packing barang..banyak giler..tak muat bagasi..dah mcm pokok krismas..kiri kanan..bergayut2..stroller..kids yg merengek..so..aku rasa muatan yang bawak dlm lebih 12kg..plus anak dara yg asyik nak berdukung..hermm..supposed bertolak dari apartment kul 830..tapi sebab byk barang yang perlu disettlekan..sampai kunci apartment yg husband aku selama ni dok alert2 kan kat aku jangan hilangkan..sekali hilang..didalam jagaan dia hokey..so tahap bebelan tu kurang la sikit..wahahaha..so kami bertolak dari apartment kul 9 pagi..jarak dari apartment ke st pancras international ni tak jauh..dlm 5-10 minutes..

Sampai sana..kelam kabut check in..passport husband plak misplaced wahaha..aku terbagi yg dah potong..ampess tol..dah le brg byk..elok2 jer sampai depan train tu dah kul 10..time departure 1017..patutla depa suruh check in awal..coz nak beratur imegresen tu dah amek masa 30minit jugak..hermm..penat tu tak payah cakap..mcm nak patah bahu aku..tulang belikat semua sengal..dah settle urusan nak naik train plak...
tu aku uruskan kids semua..cari seat utk dieorang..letak budak2..lepas tu baru tulung en hubby dengan bagasi..haha..
 stesen keretapi Eurostar St Pancras
 suasana sebelum menaiki train


 keadaan di dalam
anakanda sofyan

Btw..Masa beli tu aku rasa aku amek club 4 punya seat..tapi dapat yg 2 depan 2 belakang..tapi tak kisah sebab setahu aku gak..club 4 tu bayaran die mahal sikit kot..So dapat la merasa naik Eurostar..memang teringin jugak nak naik..dapat merasa salah satu train terpantas dunia..kalau ikut dari segi harga memang harganya agak mahal..nak2 amek 4 seat terus..kira yaya yg free tu pun ade seat..senang..die pun suka duduk kat kerusi..ticket dah beli siap2 kat Malaysia..btw kalau nak beli..sila beli awal..kekadang seat die dah abis..
 scenery dalam train




 Perjalanan amek masa 2jam..dalam tu biasala..perut dah lapar tak breakfast..so husband die penat kut angkat barang..so me pergila beli 2 hot chocolate..croissant n sandwich..belila juga jus orange pringles for sofyan..Btw kami stay kat e'lysee val europe hotel disneyland..hotel ni outside disneyland..kalau dok dalam disneyland ada benefit..siap ade staff die round2 kat dlm train minta brg2 disatukan..nanti dieorg yg akan settlekan bagasi..best kan..siap dah asingkan lagi bila dah sampai..

Masa sampai tu dah pk..takut susah nyer..nak bawak barang..tapi alhamdulillah ade trolley disediakan..kebetulan plak turun2 tu ade satu trolley ..cepat2 grab..trus letak barang..so ringan sikit bebanan..masa ni lost skejap either nak settlekan pasal transport ke hotel..kat france kami dah takde driver..kali ni gamble jela..dari eurostar station ke hotel dlm 10 minit jer..kami sampai kul 2 lebih pun juz nice utk check in..
 baru sampai



Kos naik taxi dari station dlm 10euro..driver taxi sini suke passengger dok belakang..die tak allowed passenger dok depan hokey..so check in smooth aje..layanan pun baik..dapat je kad trus masuk bilik..nila bilik kami..

 sofyan depan bilik

 lobby
lobby
 family room


Kami menginap di family room..okeyla bilik luas..katil besar..cuma yg tak best takde kettle..lain no problem jer..DOk bilik guling2 lepak2..n mula buat discussion nak ke mana..disebabkan initenary kat France ni very padat..jadi..terpaksa masuk kan aktiviti shopping pada hari kami sampai..coz next day kena p disneyland..last day p paris..so petang tu siap2..kita ingat nak p la valle village by taxi..tp org hotel ckp 15euro..padahal dekat nak mamposs..so v decide jalan kaki la menyusuri val europe shopping mall tu..dalam 15 minit gak berjalan..

biasala yaya taknak dok stroller nak jalan katanya..


 nie la rupa mall itu





 masa ni kenit ni dah nak jalan

Sampai la valle village memang lengang,tak ramai orang..outlet pun biasa2 je..tak banyak sangat mcm kat johor premium outlet..but price aku rasa ok la..nak cakap murah..standard tempat mcm tu..takdela murah gila2..price range 60 above..so niat memang nak cari jenama Longchamp..






 dalam butik longchamp










 butik lacoste

Butik lacoste ni husband yang nak beli baju..banyak sangat choice..me beli la baju kids myself pun sehelai..baju kids sengaja beli size besar2..so bleh pakai raya..lalalala..bershopping di europe benefit die satu je dapat tax balik..Dah siap shopping sakan..time jalan-jalan cari makan..so makanla kat dlm tu..tak sedap..tapi telan gak arr..b4 balik bilik husband p beli air n sikit roti2 buat alas perut..sementara tunggu husband..dok kat luar..sejok..sambil menikmati chessy pada waktu malam..sejok..bila dah tak tahu..me n kids decide walk across da road to our hotel..btw hotel yg kami stay ni depan dia adalah big shopping complex  val europe boleh p surf kat net konfem jumpa..then..sebelah die lagi la valle village yg lebih kurang bicester village di UK or Johor Premium Outlet di Johor..kecil je..bleh pusing within 30 minutes without masuk semua outlet..pilih2 outlet secara berhemah..Pengalaman kat Val d europe shopping Mall ni..masa nak tanya kedai makan halal..susah..me tak cakap english..juz ckp HALAL..Lebanes..die kasi direction jer..so follow jerla..tu cakap in france..tapi ok jer..
inside da shopping complex
ni la tempat kite makan

pandangan hadapan

yaya dah makan main benda alah ni



Dah siap makan..kami mulakan operasi berjalan-jalan kat dalam tu..me looking for zara sebab nampak banyak org dengan paper bag zara..me guess ade sales kot..haha..jalan2 jumpa..so masuk..memang giler la murah especially barang zara kids..boleh beli baju semurah 4euro..baju mama malas nak cari sebab yaya agak meragam sikit..dpt le merembat 6 helai baju zara kids..kalau convert duit kite still bawah 20 hengget sehelai..murah la kan..
outlet pertama soping

Siap beli belah..tu yg dok citer tunggu husband beli stock makanan kami anak beranak tak tahan sejuk..jalan  balik hotel..tapi belom sampai dah nampak husband..dengan barang2..balik bilik..uruskan kids..nak tengok tv pun tak best..so p mintak air panas..oh sik baik me prepare flask air utk susu yaya..ekceli lupa nak bawak botol susu yaya tu yg susu yg bawak mcm tu..haha..yaya dpt fully breastfeed during our vacation to europe ni..lucky her..well..lepas dari hot water..dapat la bancuh megi 2 bungkus jer..satu termos tu dpt satu mangkuk takkan nak mintak lagi..malas daa..dengan phone kat bilik weng..so malam tu tido around kul 11 gak..

Hotel ni booking thru booking.com so amek yg without breakfast..jadi tak bersarapan la kami..so malam tu semua tido lena coz the next day we are going to Disneyland..another impian jadi kenyataan..kakaka..ni impian mak budak..takpe anak2 pun bleh enjoy sama..okeh..insyaallah japz lagi saya continue another entry of Disneyland Paris..my kids tengah mandi..me nak settlekan dieorang dolo..baru boleh berblogging dengan aman..so hopefully uolls enjoy entry Serris ni..

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...