Monday, April 9, 2012

London trip part 3

Hiolls..terpaksa la entry back dated ni day by day ken..lgpun tak byk benda nak date pasal life yg mmg sama je..except nak merepeat p USS kali ni with my students..kids hantar umah nanny..
well meh kita mulakan entry backdated last day in tamworth..

11 Mac 2012
Seperti hari pertama sampai hari kedua pun tetap terkebil2 pukul 3 pagi..haha..bangun..fb n bukan tenet..eala wifi free..n sambung tido..pukul 6 dah bangun..rasa mcm sekejap jer dah last day kat drayton manor hotel ni..facilities die sangat baik..siap die kasi biskut n shower bubble gel character thomas..dpt 2 bottle..tak guna pun simpan..as kenangan kan..tak taula ada dtg lagi ke tak tempat ni coz faraway from london..kalau dtg pun tunggu kids besar..n we off to scotland plak kot..

So pagi tu berbincang ngan husband..rugi rasanya kalau kita tak p Tamworth Castle since itu salah satu attractive place kat situ selain thomasland..so we decide pergi jugakla..so estimated time utk ke sana from 9-11..then balik ke hotel kemas2 n off to London..Disebabkan dok kemas2 barang semua..kami tak sarapan pun kat bawah coz tau sarapan die pun juz makan roti je..haha..lain la non muslim bleh la..


yaya..ni la meja yg guna utk makan..baju2 semer dah packing..

our bathroom..

me bz mengemas while kids lepak2..ni view bahagian bunk bed thomas

dah siap kemas

hehe..budak tak puas hati..

Ekceli..ingat nak check out later..since kat oversea check out die kul 11 pagi..so lepas bincang ngan front desk officer..die pun suggest to check out 1st so..me n kids dok la kat lobby sementara husband turunkan semua bagasi n check room for a last time..takmo la mcm kat gold coast siap tertinggal lagi baju kiriman..haha..hangin..Sementara menunggu ni la aktiviti kids..melayang gak 4 pound siling..kikikih..

mereka dah aim since day 1 tapi takde siling kan..


Siap semua around 9 pagi..hotel call taxi..so kami pun p ke tamworth castle yg berada kat bandar tamworth city itu..dalam taxi deal ngan driver yg sama if possible amek kami kul 11 utk balik semula ke hotel..kos ke castle by taxi gbp9 sajork..

welcome to tamworth castle

rehat japz..tu castle nya..masa ni dok gaduh ngan husband..gambar awak je..kamera dah kasi gambar die tak amek..kekekeke..

Btw..kami bawak 2 camera..satu canon dslr satu sony cybershot..yg dslr tu asben pegang..me cybershot..tp biasala leka tengok tempat org kan..cuaca sejuk chill gitu..nampak mcm panas tp ok..masa naik tepi2 castle tu penat n semput gak..tp alhamdulillah boleh je panjat tangga tu..maybe cuaca sejuk..keletihan tu kurang even berpeluh pun takdela berpeluh sakan..

di lereng castle

tamworth castle

castle ni besar ekceli dah dirobohkan katenyer

sofyan..papa die belakang

yaya







the british cab

Rupanyer bila tgk dari atas castle ni tak jauh jugak dengan bandar tamworth yg weolls pergi hari sebelumnya..sebelah jer..hahaha..kalau tau jalan jer dah sampai dari hari sebelomnya..tapi tak tau kan..so redho..
cuaca mmg cantik..weolls juz rasa haus ajela..nak ngeteh yela castle ni sunyi sesekali nampak gak warga emas tgh jalan2 bawak anjing mereka..apa yang weolls target mmg kenala..juz nice kul 11 dah settle n taxi pun tunggu so kami bertolak ke hotel..Sampai hotel driver yg bawa kami ke london dah tunggu..so..beli2 sourvenier terakhir kat hotel dpt la beli satu egg shell beg utk sofyan..suka sangat die..trus letak buku die semua sourvenier dlm tu..Memandangkan kami juz alas perut dgn beriani dah lebihan buah stroberi..bincangla dengan driver tu half way nak sampai london ingat nak singgah makan..perjalanan dari drayton manor hotel tamworth ke London mengambil masa lebih kurang 2 jam..

kat highway yang tak bertol

dah sampai kat service..ala2 r n r

Selepas buat research pasal makanan fast food..few fast food kat UK especially KFC dah halal..memula nak makan kat Burger King..instead of cafe..kalau cafe mmg banyak starbuck pun tapi malas minum kopi..so kami pilih KFC satu family bucket siap air semua dlm 10.90gbp..dapat ayam 6 ketul..so makan la kami 4 beranak..sedap ayam kfc dia tak terlalu garing n masing..dia hanya ade original saje..biasala yg kat malaysia dah siap ditambah baik utk ikut selera org asia..hehe..dah makan so sambungla journey to London..

tgh study menu..nampak few arabian makan..tapi burger malasla..

So kami continue our journey..sepanjang jalan tengok ladang ternakan hijau je..hurmm..ade sesekali teringat plak games age of empire sebab tetiba nampak menara dlm games tu ade kat tepi jalan..very historic gitu..pastu ternampak signboard straford tempat shakespeare..sebut pasal shakespeare tu..sebenarnya during our last day ni ingat nak kaver tempat shakespeare ni..katenya dah dekat dengan tamworth..tapi lepas kaji2..mmg la die otw ke london..means kami ni tak biasa lagi dgn driver ni..nak suruh2 singgah ni takut jadi lain...lagi satu takut tempat jauh kedalam..so tak berani amek risiko..so trus jela ke london..:)


masa ni dh nak sampai london..dah pinggir pinggir

dah sampai

ni dah area2 apartment
Disebabkan husband dah cakap dgn driver nak singgah lunch dulu before check in ..driver ni bawak kami ke malaysian hall ..makan..haha..husband p amek ikan keli yg harga sekor 8gbp n ade 2-3 lauk..me ikan bakar n sayur..2 teh tarik satu a n w dlm tin..semua 32gbp..haha..bungkus lagi..14gbp..dekat 50 gbp..fuihhh...dah makan pergi tempat nak ambil kunci..masa ambil kunci tu driver tu dah cakap kawasan apartment kami tak strategik..pinggir bandar..mcm2 komen negatif..mula la serba salah aku dibuatnya..black area la dekat pub la..setahu aku masa aku surf apartment tu dekat dgn st pancras..n tak jauh dari mana2 stesen..serba salah..rupanya die ingat kami stay dekat area yg amek kunci tu..rupanya tempat lain..still die cakap jauh dari town la..memang pun..masa die bawak tu tempat tu jalan kecil lorong gitu..pastu mcm horror n sunyi sahaja..aku pun dah tensi n nak nangis..masuk2 kunci tk lepas..siap marah2..ekeke..rupanya..salah tempat n tempat kami tu takde teruk sangat mcm die citer tu..bukan berada di main road..die ala2 neighbourhood punye tempat n privacy..saya rasa kalau utk family sangat sesuai..tenang sunyi tak bising..tak tau la apartment yg area central tu mcm mana kan..rasanya pernah juga buka review..die mmg senang nak access public transport n senang cari makan..kalau apartment yg kami stay ni..kena jalan sikitla baru jumpa deretan kedai..:) So bawah ni apartment kami yg comel..


kids kat sofa bed ni next day dah ni..

yaya kat sofa bed..masa ni baru sampai

yaya comel

view dari living room yg attach dengan kitchennette

view from lorong yg access to toilet n bedroom

inilah stroberi 99cent

view dari lorong menghala ke living room

stock makanan dari Malaysia utk di London dan Paris

St pancras eurostar stesen
Review pasal apartment ni kat Chancery Lane,Laystall Street apartment..ataupun churchill Apartment London..bagi saya la..even die jauh dari central or oxford street..about 10-15minutes by car..takdela teruk sangat..cuma nak access utk public transport tu kenala menapak about 5 minutes walking distance gitu..takdela turun2 trus tahan bus..very privacy la..belakang ade sekolah..if ade sekolah..means tempat ni safety..second area neigbourhood..so mesti la privacy..so far okey jela..cuaca mmg sejuk tak hengat..tapi dah set heater kan..apartment ni just nice for small family mcm kami..mmgla sempit..tapi not big deal sebab facilities die tip top..semua ade cutlery,periuk semua complete..even aku dok pk nak beli sabun basuh pinggan n cuci baju..tapi bagus die dah prepare benda tu siap2..so just guna n basuh je..siap ade cofee maker,toaster,microwave,oven..haha..complete sangat..i laike..

Bab bilik die mmg sempit tapi ok jer asal bleh tido kan..kami check in kat bilik kul 4 ptg..and masa ni tak terlintas pun nak jenjalan..suppose boleh jer nak sambung jalan..but weolls kena prepare betul2 our next initenary..initenary for next day madame tussaude n london eyes river cruise..full day..ikutkan initenary nak pagi p madame tussaude petang jenjalan..esok sambung london eyes..but aku rasa mcm nak spend last day tu jenjalan kat london n shopping..so trus satukan semua tu in one day..

Malam tu masak nasi n masak ayam kari dalam tin tu..tak sedap belasah jer kan..tips supposed masa arrived tu kami patut request driver tu bawak p kedai beli groceries..so malam tu bolehla masak..n jimat sikit kan..tp lucky for us ade bawak food dari Malaysia..incase jadi mcm ni..at least kami ade food nak masak walaupun tak pergi groceries lagi..:)


breakfast nasi goreng sardin n megi goreng ibumi

Malam tu..lepas study event apa nak buat utk next day..as usual kul 9 lebih terkebil2..tapi berjaya tido kul 10 lebih gak..but as usual kul 4 terjaga..suasana sejuk..masa ni sempat la mendobi baju..:) okey next entry will be madame tussaude,london eyes river cruise..maybe combine 2 hari di london trus..okeh..c ya..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...