Thursday, April 26, 2012

london trip part 4

Fuihooo...tak menahan..blog dah new face,,suke yg lama..senang dah terbiasa..but best upload gambar bleh byk2..cuma..tetiba gambar awal2 dah dok bawah sekali..haha..malasla..nak naik kan k..kita story mory sambungan citer London story yang tak abis2..ade lagi 1 entry london lepas ni kite p entry disneyland paris n paris..lepas tu abis..so tinggal 3 entry lagi..sabar...then baru saya kasi tips untuk dishare..so let's go...

12 March 2012
Today bangun kul 6 dah boleh adapt la dengan keadaan di London..perghh..cuaca mmg sejuk but apartment kami sangat tip top..die punye heater kat lantai..jadi kehangatan tu terasala..me n kids tido dlm bilik..while hubby tido kat depan..kat bilik takdela sejuk sgt macam kat hall..haha..jemur baju kat luar tak kering2..so malam tu baru jumpa ampaian dok bawah katil..so jemurla kat corridor between bilik ke ruang tamu..Pagi tu  bangun buat megi goreng n nasi goreng segera,,nasi goreng tu asal nasi putih campur dengan sardin dlm tin tu..kan ade jual..tapi rasanya..hahaha..tak abis pun..megi tu je abis..kami anak beranak bangun kul 6 pagi..630 dah breakfast sama2 sambil minum air milo..yummy..cuaca kat luar sunyi sepi n dingin..bestnyer dok mcm ni hari2..hahaha...rumah kecil pun takpe..sebab semua lengkap..


anak dara saya tengah menikmati megi goreng..selera sungguh..

Finish aje sarapan ..siapkan kids utk to next destination..b4 tis aku dah buat 2 alternative initenary..either nak cover london eyes river cruise n madame tussaude dlm masa satu hari..or 2 hari..but pk2..sekali harung jela..btw..ni package dah bayar siap2 b4 fly..and masa beratur tu takdela panjjang sgt..cuma aku lupa bawak credit card hubby..yg bayar masa beli package tu..jd sik baik die cakap bleh guna passport..perghh very da strict..

Okey..dah siapkan kids kami turun kul 8 pagi..tunggu driver..sempat la snap2 gambar..masa ni baru rasa mcm mana mulut keluar asap gitu..gile jakun anak beranak..skejap2 hhaaahhh..skejap2 hhaaahhh..keluar la asap dari molot..ni baru london..bukan fefeeling lagi..gambar dah berada di bawah..nanti scroll la di bawah sekali ya..

Driver sampai around 845..so memula ingat nak masuk trus bila arrive..tgk dah ada org beratur..since kids semua tido..staff tu nasihat suruh p minum breakfast dulu..katanya susah nak dukung..tak bleh bawak stroller..so..kami laki bini pk..baikla mengeteh dolo kan..entah mcm mana org tu salah dengar die kasi hot chocolate dengan english breakfast tea..aww..me nak caffe latte..so jd 3 airnya..makan dengan tuna melt..yummy..n mengenyangkan..

our coffee break..aka kudapan pagi..kenyangla jugak

So makanla..selama 30 minit..sofyan bangun..kami trus bergerak ke madame tussaude..ade beberapa org malaysia pun masuk..tak sombong very peramah..maybe iolls dgn kids..suka sangat..inilah impian aku bila di london..teringin benor nak masuk maddame tussaude..walaupun dlm tu panas..pastu ramai org..ok jer dapat la bergambar dengan beberapa idola idaman..beatles,audrey hepburn,queen elizabeth..obama..mmg sangat2 seronok..at least if ade masa dtg lagi..kita dah bleh drop madame tussaude..dah bleh p tempat lain..insyaallah..even org cakap membazir masuk but for me atas masing2la...so meh cuci cuci mata dengan gambar2 madame tussaude..

                      yaya masih sleep lg masa ni

       tak kenal la saper artist ni..

sofyan dengan real bike world war 2..tak silap harley davidson kut

mr shrek with sofyan

tiger wood with sofyan..

Queen Elizabeth 1 with sofyan

real sofyan with bob marley

tak kenal..asben kenal

ni dah section lain..wolverine with sofyan..( tu dia melayu kita )

kids with iron man..tinggi tol makhluk ni

ntah tak tau ape yg mereka perhatikan

excited sofyan

Kami selesai di Madame Tussaude around 12..kluar jer..husband beli sourvenier..me n kids tunggu kat cafe..driver dah tunggu kat luar..so terus p London Eyes River Cruise..dlm kul 1230 kami dah sampai sana..n decide nak naik cruise kul 140..die setiap 40 minit ade boat..pilih je nak naik yg mana..sebab kami sampai 1230..nak naik terus terasa mcm kelaparan..so baik uruskan kids..cuaca kat tepi thames river adalah sangat sejuk..perghh gigil..suka..so cepat2 masuk dlm..papa uruskan sofyan..n Sofyan dah kelaparan..oh ya..Yaya tido masa ni..so snap2 banyak gambar sofyan..so kat dlm tu kasi sofyan makan belgian wafer..sementara nak tunggu 140..

tak tahu bangunan ape namanya..rasa mcm seaworld..



Zen Cafe

sofyan menikmati wafer..me suapkan..

yummy

london eyes 

ya beratur utk naik cruise

panorama b4 naik cruise


sofyan


here we come london eye river cruise..

yaya still sleepy











fefelling artist kunun paparazi amek gambo..kakaka

LOndon River Cruise adalah sangat menyeronokkan..cuaca sejuk2 tapi best..cuma thames river ni mcm agak kotor sikit..but scenery die sangat cantik..so few gambar kat atas..without watermark..siapa amek tak tahula kan..So kami selesai around 3 gak..so hubby jg kids turn aku plak beli sourvenier kat sini...dpt la merembat sampai 120gbp..sourvenier saje noks..gigil..kalau convert duit kite..haha..dah beli tunggu driver lambat sangat..about 30minutes gak..so die bawak pusing2 kat malaysian embassy..offer jumpa diplomat..gilo ka..taknakla..sambil2 tu die story pasal malaysian kat oversea..hihi..so bykla kami tahu info2 hartanah kat UK..:) rupanya kaya jugak org melayu kita ea..

Malaysian Embassy

So lepas selesai lawatan madame tussaude n london river eye cruise..so habisla initenary kami utk hari tu..our driver tu bawak la round2 kota london..me request untuk pergi  halal groceries shop..so die bawak kami ke green valley..kut aku tak hingat..ade valley2 la blakang tu..area arab street..




Beli groceries kat situ habis dlm 28gbp jer..so me beli chicken drumstick dlm 8 ketol,garam,roti,telor,cendawan,serbuk kunyit..bawang..n paling best cili padi uolls..

Malam tu masak..n makan la secara bermewah mewah..me masak ayam goreng bersama cili dan bawang..telur dadar bersama cendawan..perghh..dihidang bersama nasi panas..kenyang..kids pun makan dengan penuh selera..

13 March 2012
Malam tu..tido dengan lena sekali..kids pun ok tak banyak buat hal..dengan wifi yang sangat tiptop..sukee...so esok bangun pagi..our journey utk hari ini adelah..tgk changing guard kat buckingham Palace..perghh..cuaca agak mendung pagi tu..takpela..kami dinasihati berada kat sana around 10..coz ceremony tu start kul 11..pagi tu kluar kul 930..driver bawak p whitelilies kut for shopping..me tak turun coz yaya sleep..susahla..kan tak cukup masa..dpt la husband merembat beberapa jenis barang..kul 1030 kami trus ke buckingham palace memang ramai manusia..so bawah ni gambar..malas letak caption..















Selesai tgk ceremony tu around 12 plus2..kami p buckingham palace sourvenier shop..apa lagi shopping time..hasil rembatan adela dekat 150gbp..so our day hari ni mmg full coz last day di London kan..so hari ni memang hari shopping..
 ni kat area apartment..
 while waiting kan..
 yaya beloved dotter
 sofyan lovely son


 tula..apart ment kami..
 yaya tomei


 St pancras

 kudapan pagi di madame tussaude

 restaurant mencekik tak sedap

Lepas jer..berlegar2 di Buckingham Palace yg sesak dengan orang ramai..husband request nak lunch kat restaurant yg bukan halal food..dapat..tak tak berapa nak sedap..dan rasa mcm ditipu kot..mahal..sekali makan amek 90gbp..budush..terpaksala sebab nak alas perut..sofyan dah lain mcm masa ni..so kiteorang heading tu primark n whitelilies..sampai kul 4..rushing plak ke hard rock cafe..beli lagi..b4 dat singgah pharmacy beli ubat batuk utk sofyan..nampak die lain mcm jer..dah kasi ubat p hrc london..sofyan muntah plak kat situ..adoila..sik baik..salesperson sangat2 b aik..tak buat muka..siap comfort kan aku..die cuci pun muka biasa je..takde ekspressi bengang..so kids semua pd hubby..aku uruskan semua tu ngan baju hrc..mrasa 200gbp gak..haha..siap je baju hrc..rushing plakkk ke clarks factory outlets..ngam2 kul 530 sampai nak tutup..tapi sempat merembat beberapa pasang dlm 6 pasang ade kut sekali handbag 3..total 160gbp..murahss...sik baikla die kasi masuk..hahaha..
 sofyan dlm our transport
 depan hard rock cafe


our apartment

Balik tu penat giler..n upacara melambakkan barang sebelum packing..penat jgn cakap..sekali shopping habis dlm 700gbp gak..but under budget..later me story hari keberangkatan dari london ke paris menaiki Eurostar..so..nak balik taa..

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...