Tuesday, May 22, 2012

Travelling to Paris and au revoir France...

Wahh..ingat nak buat lagi 2 entry tapi pikir2 baik habiskan terus tu jadi seminggu bz mengupload gambar2 terakhir ni..wahh..ko ingat ko retis or blogger fofular..harhar..takpe ahkak share jer kut2 ade yang menyinggah nak travel ke europe..okeh lets sambung our lastt journey to Paris...

16 Mac 2012
Walaweii..malam tu kami semua buat back up plan..sebelum ni kenalan di UK nak introduce kawannya di France utk kami ke paris berjalan2 di sana..but sampai ke petang tunggu confirmation tu..so me n husband decide deal ngan hotel jer..so kami naik cab after pk2 takmo susah2 la naik train ke paris after dengar mcm2 feedback kat forum..lagila dengan budak2 kecik nih..perghh..tengok aje kat london..hazab..hahaha..takpe dugaan travelling...

So dah deal transport die charge from our hotel di serris ke paris euro80..ni normal price..Atas nasihat pihak hotel kami akan bertolak kul 7.30..so memang dah siap2 cuma tak sempat nak sarapan sebab rushing hour..perjalanan dari serris ke paris sebenarnya hanya 45 minutes..tapi disebabkan Paris ni jam..sampai aku cuak coz our tour ni start kul 930..takut beb sampai lambat..jam die mcm kat kl tuh..federal highway..sepanjang2 highway..our driver Mr Samuel..bawak dah mcm peleset..cilok2 siap masuk jalan dalam..tapi tetap jam..ohh..org France bagi aku kurang mesra compare dgn uk..maybe masalah bahasa kot..kami tak speaking pun..cakap melayu je..bila dah nak sampai tu baru die berbual la sikit2..maybe die stress kot jam..hahaha..

Rupanya nak masuk central Paris dari kul 7-10 adelah peak hour..herm..ekceli la..sepatutnya nak tukar hotel means 2 night kat serris 2 night kat paris..baru puas..tapi sebab kekangan masa ditambah pula husband cakap nak balik sabtu sampai ahad kan..ikutkan aku nak balik ahad sampai senin..so adela extra die utk jalan2 di bandar paris..:) so hari ni kami full day..cilok punya cilok kami sampai kat meeting point di rue des pyramides paris jam 915 pagi..kelam kabut..meter taxi tu..dah jadi 96euro plus minus jam..hermmm...bayor jela..since mr Samuel ni offer diri nak pick up kami without extra charge..so kami decide guna perkhidmatan die..lepas tukar2 number phone..roughly kasi time 5-6 petang..

Memula sampai tu lil bit lost gak..dah jumpa tour guide kami..dah tak ingat nama die ape..tampal2 sticker..ya masa sudah tiba..utk ke destination pertama..adalah Louvre Museum..ingatkan naik bus ke haper ke museum tu..rupanya jalan kaki..dalam 500 meter gitu..herm..n lucky for us kami dengan couple from US je dlm group ni..but unlucky..sian kat kids yg belom breakfast..berbekalkan mineral water jerla..ingat kalau sampai awal bleh la minum2 dulu..since sampai ngam2..terpaksala teruskan perjalanan..

gigih mendengar arahan tour guide ni..tu couple from US
terpinga pinga sebab tak tau mana museum tu..kena jalan ke..hadoila..
inilah tour guide kami madame apa ntah..hahaha

Masa mula nak masuk entrance musee de louvre tu..perasaan berbaur mcm2..rasa seronok..impian terlaksana..tapi bila byk sangat tangga2 nak kena daik turun..mula rasa cuak..perghh mmg superman n superwoman la..yaya dengan husband..sofyan dgn saya.sofyan kelemahan die turun naik eskalator tu die mmg takut..haishh..so jadila adengan mcm kat bawah ni.....mcm tergantung jer..padahal pegang die ..mommy yg angkut stroller..yeah supermomma..sik baik stroller ringan..ye kawan2 kalau nak travelling pastikan stroller uolls ringan n senang nak lipat..test bleh angkat dengan jari tak..wahahaha..sebab kalau kat europe semua kena cepat..tak bleh terhegeh2..nak2 kami dgn tour ..haishh..kena ikut rentak dieorang la...


main entrance

Sebenarnya masuk museum ni adalah satu perkara yang sangat seronok n adventure..especially yg suka history mcm aku ni..sebab banyak dah belajar pasal history of art bagai..dah tau serba sedikit..cuma nak tengok bukti jer..tu bila dapat masuk over excited..teruja..tapi..ade kelemahan juga..sebab bawak kids..tak berapa nak concentrate sangat apa yg di brief oleh tour guide ni..ada yang masuk ade yang tidak..coz nak control kids lagi..Pengembaraan bermula mengikut kronologi zaman..dari zaman byzantine sampaila revolution of art iaitu zaman Renaisance..bagi yang tahu pasal history of art pasti tau zaman2 tu mcm mana..tour guide kami ni sangat detail..dia citer satu persatu pasal fortress..but mcm dengar tak dengar dia ade citer yg batu2 bata tu asal dari fortress yang sebenar or die citer yg asal mmg batu bata tu mmg dok situ..tu yg aku miss dengar masa dok citer pasal fortress ni..



inilah fortress ni..mmg panjang  n huge..bau pun ala2 benda lama..

di antara artifak yang ade..

firaun

Dah habis bahagian tu..mulala kena naik tangga ke next level..memula naik lift..lepas tu dah malas..naik jela tangga..ngan bawak yaya..perghh penat gak..basah gak ketiak..hahaha..

Bila masa part by part museum tu..kagum nyer tengok senibina especially painting n sculpture yg kat siling museum..perghh..kagum tol org zaman dulu..ni belom tengok kalau senibina islam..harus juling bijik mata..beberapa gambar sempat di snap gak..




sofyan tak larat naik tangga
Next masuk bahagian artifak n kerabat2 King Louise ..so layan tengok gambar king mereka..painting yg cantik..dan kat bahagian ni siap ade painting architect mereka yg terkenal pada zaman tu..hermm..kagum.





part ni die dok story pasal pedang n mahkota tu yg byk kali kena curi..so ade mahkota yg original n ade yang replica..
yg bawah tu original yg atas tu fake..
meja makan

Masa kat meja makan ni die citer..sebab meja makan ni bercorak2..sebenarnya ade tujuan..tujuannya..bila food dah serve..mereka makan..n bila pinggan mangkuk di angkat..mereka akan rasa terhibur n tak boring dengan decorative tu..so mewujudkan suasana yg gembira semasa menikmati hidangan..

next bahagian painting...katanyer..

Masa masuk bahagian painting..sofyan dah mula rasa boring..yaya dah bangun dari tidor..masa ni husband pun dah lain mcm..biasala lelaki kalau lapar..n lagi satu dah tak bleh selfish..so terpaksa cakap kat tourguide ni kami ingat nak skip n tunggu kat next meeting point tu..but luckily..tourguide ni sangat baik..dia cakap..takpela kita skip painting dulu..dia bawak kita ke monalisa n baru ke painting balik dengan couple dari US..btw..couple dari US tu semacam je..we are not comfortable sangat dengan die..yela..kami dgn kids..dieorg mcm nak privacy sambil menikmati karya seni..so rasa mcm weolls ni mengganggu..haish..tu yg aku decide give up tu..tapi sebab tourguide ni ok..so dpt gak menikmati monalisa n painting2..









Dah sampai tempat monalisa...
Monalisa far far away..


Walaupun tak dapat tengok monalisa dari jarak dekat tapi dapat tengok sendiri tu adelah satu kepuasan..dengan painting yg besar besar gedabak..satu pengalaman yg tak dapat dilupakan seumur hidup..lepas je tengok monalisa..kami decide nak minum coffee..n breakfast..entah mcm mana..tak jumpa husband..mak aii..paniccc...trus pergi kat meeting point tunggu dieorg kat sana..adela dalam 15 minutes..hermm..syukur lepas 20 minit jumpa balik..so kami breakfast..dah siap breakfast..tak tau la lepas ni mcm mana..kat otak dok pikir nak amek gambar kat pyramide kaca tu..so husband suruh aku n sofyan p snap2..die malas die nak rest ngan yaya..so pergila kami 2 beranakk..



breakfast croissant n hot chocolate




so inilah hasilnya..

Dah snap2 kat atas tu turun beli sourvenier bagai.. n jumpa next person yang incharge kami utk seine river cruise n eiffel tower..yeah..Rupanya kena naik tempat yg sama kat pyramide tu..so kalau tau takdela peluh2 ketiak dok naik tangga ngan sofyan..wakaka..

Kali ni kami kena jalan kaki nak naik cruise ke eiffel tower..perghh jalannn lagi..sofyan dah malas nak jalan so dia dok dalam stroller ..yaya hubby dukung..kali ni group kami dah bertambah..asalnya tadi hanya dengan couple US kali ni ade group dari spain ..perjalanan rasa mcm jauh..tapi kuatkanla semangat..sampai pinggir seine river tu..tengok sungainya bersih compare ngan thames river..hahaha..beza kalau uolls tengok gambar bawah ni dengan gambar london eye river cruise tu..

sofyan boring tunggu boat


captain ni kepala botak..parisian mmg kepala botak kot..

Sepanjang perjalanan seine river cruise..panorama die memang menarik banyak building yg bersejarah..tapi yg tak best..die berbumbung..mcm tak seronok sangat tengok view die..haha..
dah nampak eiffel dari  jauhh..






dah dekat..eiffel ni betul2 i'm in love

Sampai je kat stop di eiffel..die dh briefing..btw kami punya package lunch kat eiffel tower..hehe..then next kul 2 ke notre dame..but kami decide utk last checkpoint di eiffel tower so bolehla jenjalan petang tu ke bandar paris..


Suasana di eiffel tower masa ni mmg tak ramai..sejuk..ade gak nampak org melayu kita..tapi as usual biasa2 senyum pun idak..hehe..so buat biasa biasa jela..haha..masa ni kami break dlm 15 minit sebelum naik ke tingkat satu..nak naik sekian hal..coz kena tunggu turn naik lift..tapi yg ok tak perlu beratur panjang..nampak dah berlingkar2 orang beratur nak naik eiffel tower..




kami dapat express lane..cer tengok lane yg tu yg kena beratur
Restaurant nak lunch

Naik lift dapat yg second round..coz asyik full jer..sampai kat restaurant kami dah dibriefing cara nak order menu..semua dah bayar sekali ngan package..so kami decide to pick vegetarian course..yang penting jangan was-was..;) So cara untuk mengambil menu senang..memula die suruh pickup menu..die ade2 course meal..so kami amek macaroni n cheese pastu pasta..dessert amek cake..yummy n sungguh mengenyangkan..

Appertiser die suruh amek sendiri taruk dalam bakul then nanti baru die serve main dish..mmg layanan sangat superb..portion pun dah besar..lom maincourse perut dah kenyang..wahaha..macaroni die besar2..puas makan lunch tu sampai petang kenyang..


sofyan dah kekenyangan

yaya menikmati kek..sik baik bawak bib kalau tak..rasainn comot..





macaroni n cheese..


Dah abis semua..settlekan sofyan nak p toilet..haha..habis air evian buat cebok..refill dengan air baru..susah tol kalau kids membuang during travelling..bukan ape..kemudahan die mmg tak mudahla..yaya pun memerut kat eiffel tower..sabor jela..means someday kami akan merepeatla kot di eiffel..insyaallah..Dah siap makan..settle semua..snap2 gambar la kat tingkat satu tu..sejuk berangin..nak naik tingkat dua malas sebab kena panjat lift..tak sanggup nak tunggu turn..lift sentiasa penuh..



lift..berkaca
Dah sampai bawah kami decide nak cari pak hitam yg jual sourvenier..takdela plak..so end up dok lepak2 kat park area eiffel tu..lepak2..rehat2..n bincang to next destination..


yaya
sofyan

pantang nampak burung


Setelah berbincang-bincang husband ajak p butik louis vuitton kat champ elysee..memula tanya hubby betul ke..die cakap nak belilah..so die kasi la range harga..ekceli me tak berani nak amek yg harga lebih 1k..tu cari2 punye cari dapat bawak 1k..tapi sebab ade incident kat LV butik ni..kes lambat dpt layanan..kita stuck about 2 hour kat sini..dah rugi masa..husband plak awal2 dah call driver tu suruh dtg kul 5..aku siap urusan tax bagai mmg kul 5 gak..so dah tak dpt nak gerak mana2..dengan duit euro pun dah tinggal sikit..pergh..mmg masa sangat suntuk nak jalan kat galleria al fayette pun dah tak sempat..sangat2 regret..mmg masa tu tak cukup..silap kami suruh driver tu amek kul 5..patut amek kul 7..biar penat sikit..since our last day kat sana kan..:(
ini la LV butik di champ elysees

Dalam kereta semua silent jer..mood sentap sebab buang masa kat LV butik..kids sik baik ok..so dok diam2 la..sampai jer serris kul 7 petang..kami kena charge dlm 100euro..sbb p tukar duit kan..aku tukar duit gbp n sing dollar..tak banyakla dapat..mcm ade hidden tax jer..hermm..tapi apa boleh buat duit euro mmg kami terlepas pandang..duit gbp ade la balance dalam 500..sampai2 nak sedapkan hati suami ajak die last shopping kat val d europe mall..haha..membeli beg tambahan  coz muatan dah berlebihan..dah beli semua barang ..husband simpan kat dalam bilik..so our last dinner kat restaurant grill ni..


hot chocolate

nutella crepe..soft n fluffy..yummy


ni restaurant halal tu..2 mlm dapat makan..menu tak byk 
Malam tu kemas2 baju..susah jugak nak balance kan semua pakaian..siap kemas..letak tepi..zzzzzz...malam tu semua tidor lena..yella hari terakhir di bumi asing..esok kami sekali lagi booking Samuel utk hantar kami ke airport dengan tambang euro80 juga..tapi biasala jadi euro86..sampai CDG airport kul 930..cuaca mmg sejok giler..terasa angin kesejukkan sempat snap ngan driver tu..
Mr Samuel from france

Satu lagi nak kena claim vat tax tu..adoila hazab gak kena beratur panjang..me dah takut hubby marah..flight kul 12..kul 10 dok beratur nak amek Vat tuh..haiyohh..sik baik 1030 settle..n dpt masuk express lane check in..so bon voyage PAris.







.penerbangan balik kali ni mmg smooth..dapat dok depan sekali..yaya tido dlm baby bassinet..takdela lenguh2 nak riba dia..perjalanan sangat relaxing..sampai malaysia kul 740 pagi..


yaya dalam bassinet


Ya kami selamat sampai ke rumah kul 11 pagi dalam keadaan mcm percaya tak percaya..mcm rasa terawangan..rupanya jet lag..seminggu jugak nak pulih..haishh..okeyla..dah abis entry percutian europe..

Cuma perjjalanan ke Paris agak terlalu pendek..dan mcm tak puas sangat..insyaallah  ade rezeki dpt dtg lagi..lepas ni update cerita harian..insyaallah..lepas ni kite citer pasal budget dan tips..ya..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...