Friday, May 18, 2012

trip to europe disneyland paris

Pergh tak menahan..2 bulan nak abiskan entry europe  nih...bz beb..kate ala belog travelog..hihi..mestila kena masuk gambar-gambar..okeyla tanpa berlengah lagi..marilah sambung entry disneyland paris..

15 May 2012
Previous entry kami ke la valle village yg similar adik beradik ngan bicester village beza bicester tu lagi besor n banyak outlet..so today full day ke disneyland..Me dah beli online tiket dgn bantuan seorang forumer..so dpt tiket 2 park 1 day euro42 seorang kut..alamak tak hingat..but beli thru website disneyland paris..bahasa francais gitu..Pagi tu dah prepare diapers,ticket so kami pun bertolak kul 830 dari bilik..reason stay kat hotel ni adalah dapat free shuttle to disneyland..ikutkan dah 2 kali booking cancel..memula hotel..then apartment last hotel ni..reason nak senang pergi balik disneyland..haha..

siap sedia untuk bergerak
biasalah anak dara ni..

azab la sikit tengok bilik..


dalam shuttle ke disneyland
Kami 1st stop untuk shuttle ni..so okeylah..takdela nak berebut seat mmg available..bleh duduk jer mana berkenan..memula rasa ingat jauh bebenor..tapi rupanya disneyland paris ni betul betul dok belakang stesen eurostar marne la valle..kiteorang ingat other stop lain..rupanya tu la jalan menuju ke disneyland..

Perasaan tak dapat digambarkan..cuaca pun just nice..tak sejuk tak panas..okeyla..compare ngan london..giler sejuk..sofyan malas berjalan so die dlm stroller..sik baik yaya rajin nak jalan..jalan la kami ke entrance disneyland kira2 500meter dari bus stop itu..




Bila dah nak sampai entrance dah nampak anak2 mat salleh ni dengan dress ala2 princess...hehe..my kids kecik lagi so tak excited nak dress up gown semua..


Dah selamat masuk main entrance..kids dah mula buat hal especially yaya..so hubby pun dah naik angin coz weolls blom sempat nak sarapan lagi..masing2 kelaparan tu angin puting beliung sampai..memula masuk..lil bit lost gak..tak tahu nak tuju mana dulu..dgn yaya merengek..so end up masuk cafe yg berhampiran..dgn sofyan tak nak langsung kluar dari stroller..perhghh mencabar betol..Dalam masa yang sama rasa mcm kagum jer dpt masuk disneyland..percaya tak percaya..teringat masa sekolah dulu ade kengkawan yg golongan elit ni..dok citer p disneyland siap tayang album..hehe..kite tak mampu..verangans jer..someday bleh pergi..nah..impian jd kenyataan..kids pun suka..haha..tu ckp impian mommy bukan anak..




kuda ni besar giler..kagum kagum








Dah gadoh2..silent japz..baru cari solution nak buat apa..so v decide isi perut kat bakery yg terdekat..so makan 2 ketul donut 2 hot chocolate 1 soft drink n jajan lays..wahh..soft giler donut die..kenala tambah lagi..mahal gak harga seketul donut euro2.90..kiteorg makan 4 ketul donut..

tertarik dengan larkin..kat paris pun ade larkin station tu..
membasahkan tekak

Dah siap makan kami mula bergerak ke sleeping beauty castle..so snap2 la gambar depan castle tuh..cuaca sangat2 baik..gambar yg di snap semua cantik..kids pun dah sporting balik coz perut dah berisi kot..





Kat fantasyland ni lah..start berbelanja belikan cekak rambut reben mickey tu..then buy some souvenier la incase tak jumpa ke ter miss ke..beli tak banyak pun..









Kami jalan n masuk ke adventureland..btw weolls mmg tak main games or naik apa2 ride..coz nak kejar masa..juz snap2 gambar..nak kejar masa punya pasal..lain la ade 2-3 hari kat disneyland baru sempat main kot semua ride yg sesuai dengan ketinggian..dah settle jenjalan kat pirates of carribean ni..startla time untuk cari makan..so kami laki bini try cari restaurant yg ade influent arabic..so jumpala restaurant hakuna matata..kata org malu bertanya sesat jalan..malu bertanya tak dapat makan..hahaha..so me masuk dan tanyala utk halal food..bagus cashier die bagitahu mana halal..syukur..So dlm kul 11 plus2 tu kami lunch amek 2 set satu harga 12euro satu lagi 15 euro,,dpt makan nasi..ceh..

our lunch
habis sudah..


Perut dah kenyang semua nak snap gambar pun suka hati..so snap snap gambar jerla..saya aim nak try 3 ride jer kat sini.. Small world,Mesa ThunderRiver  Boat n naik disneyland railroad tu jer..tapi nasib tak baik lepas cari2 port utk mesa thunder river tu..perasan tgh under construction..so duduk restla kat frontierland tu..belikan sofyan topi gooffy buat kenangan..basahkan tekak..dan yang penting dpt gak merasa caramel apple tu..perghh..memula nak gigit punyala keras kematu..dah dpt gigit baru baru bleh pass kat kid..lembut sikit nak gigit..


























Gambar kat atas ni semua kat frontierland..so rehat n capai map nak cari rail depot terdekat..yela since dh tak dpt naik mesa riverboat tu..so kena naik trainla..pusing satu disneyland..so mencari n jalan n jalan la..


menanti next train..

Masa tengah tunggu train tu..konduktor train tu siap tanya dari mana..die cam tau dari malaysia..kami senyum jer..dia cakap die dari madagascar..perhg..masa tu aku dok imagined singa,zebra n badak dok joget joget i love to move it move it..hahaha..dia siap cakap kite ni nampak sama jer..dari segi skin colour..peramah sungguh mamat tu..:)
















Naik train ni memang menyeronokan..sekali lalu jela..nak turun singgah p try ride2 tu memang tak sanggupla..sebab pk kids ni..n manusia ramai..padahal masa tu hari khamis..bukan cuti pun..tapi biasala seluruh dunia datang kat situ kan..so lepas tu dah turun..last ingat nak masuk small world tu..tp beratur die berlingkar2 terus hasrat tak terlaksana..so v decide to go to others park la..masa kami gerak ke walt disney studio jam dah kul 3..so beli2 sourvenier tshirt keychain bagai..trus heading ke walt disney studio..







kids cheer up while mommy buy some goodies..cehh




tukar tukar topi hehe
pentamak
So berjalan la kami anak beranak ke walt disney studio yg berada di sebelah je..masa ni totally lost sebab aim nak tengok mickey mouse clubhouse show..skali benda tu start kul 4 kami ade 45 minutes..so dok la lepak kat situ..

lepak lepak anak beranak

On time masuk..lepak dulu..before show start..the best part..sofyan ni dah biasa tengok channel mickeymouse kat astro..so masa umur die 2 thn plus2 mmg die punya channel disney tu sungguh berantu..so bila masuk clubhouse disney ni..die tau semua character tu..sampai mat salleh pun confused camne sofyan bleh tau semua character yg ade..














Habis tengok show tu..sofyan pun terhibur..so next nak tgk stunt car show tu..skali tutup jugak..so..takde harapan..jalan jela..sampai jumpa tram..naik..

























Tram yang weolls naik ni okeyla..siap ade effect2 letupan banjir..gegaran gegaran bagai..okeyla..at least ade la satu ride yg satu family bleh naik..dah settle semua tu..kami p shopping sourvenier again..n trus jalan ke station shutter tu..







Pengembaraan kami berakhir kul 530 petang n tunggu shuttle kul 615..ingat nak naik cab je balik..tapi since hubby cakap org taxi tu mcm berlagak gile so tunggu jugakla shuttle tu..hihi..memula masuk kat dlm train station tu..ingat nak beli tix or pass ke paris next day nyer..but rasa mcm susah..so v decide utk arrange dengan hotel..amek cab ke paris..perhh...

Sampai2 dah kepenatan..yella seharian di disneyland..tak puas dong..rasa akan merepeat kot time kids ni besar sikit..masa tu ingat nak dok dlm disneyland tu..ceh verangan..harus verangans dulu baru impian menjadi kenyataan..

Malam tu..kami tanya kat reception kat mana tempat makan halal selain dari yg kita makan kat val europe tu..so dia citer kat tepi hotel tu ade satu restaurant..so malam tu yaya tido cepat dlm stroller..so kami p cari makanla..husband makan steak aku makan spagethi..heaven jugakla..tapau burger n spagethi..tapi tak termakan..portion die besar..dah kenyang..balik bilik..guling2 kul 11 malam kami dah zzzz..esok nyer  nak ke paris..kami arrange dengan hotel..esoknya trip eiffel-lourve museum..pergh..esok pun hectic gak..last full day..

So next entry second last entry di france..pergh..rasa jejak bulan jun gak nak abiskan europe entry ni..tungguuuu....

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...