Thursday, October 25, 2012

Selamat hari raya aidiladha

Salam.. Tak kurang Dari 24 jam lagi semua Umat Islam akan menyambut hari raya aidiladha .. Well my brother baru bergerak heading to kampung..me? Today Dah cuti but sofyan still sekolah and ade super fun day.. B4 tis me saje saiko sofyan.. After we sent him to school.. We will going to Jusco for shopping.. Hahaha.. He cries arr coz tak bawak die sekali.. Then he told me die taknak p school..

Erk..so yesterday after I fetch him from rumah nanny die.. He told me, he want go to school because there will bealots of present during super fun day.. Haha.. Good.. Proud of him.. Then today me n his sister yaya breakfast together @mcdonald..then bapa die datang n we sent him to school..

So.. Tinggal la aku melayan yaya while her father sleep.. Kami tak gerak lagi ke Umah mil coz hubby nak siap kan assignment coz he worried line tenet @ kampung sangatla lembat.. I admit it la.. Bukan lembab sajork tapi mmg 2-3 jam dok loading jer.. Pasrahh..

Suppose my planning tu nak balik with my brother. Since my husband bz n he cuti only tomolo petang sabtu Dah nak balik jb coz ade jemputan Dari kawan ke house warming something like that's ler..if aku ikut..sah2 adik aku Dah cakap die nak balik senin.. Tak payah la kalau Camtu coz I'm working on Monday n malas nak cuti2 coz tis yr me Kena jaga exam. Puii..

Worried if my mom Kat Kuantan terasa.. But I explain already to her la coz I don't have anyone who can look of my children while I'm driving.. Maybe yaya Dah boleh survive n kurang merengek will drive back to hometown during my cuti..ewahh..

Ohh Ramai Tanya school holiday tak Jalan ke?ada but tis time cuti2 Malaysia pulak.. We are going to langkawi.. Guess what? Kami Dapat ticket murah.. How?

Last week aku Dah buka AA website utk cari best price jhb-kul-lgk.. But bila Dah campur2 flight sajer Dgn tax semua Dah 500 seorang.. Seorang uolls!!ticket adult n children same price.. ITu belom campur baggage n seat lagi..ko tak ke pitam 2k since miln pil pun kami bawak nak merawat hati mereka yg duka.. Semua Dah jadi 3k Huhu aku rasa plus ngan bagasi ade 3 k plus2..tp aku Dah bukit bilik resort siap2 coz homestay n apartment semua Dah fully booked.

ITu by AA kalau MAS Dah 6k.. Bari ticket saje.. Belom masuk lain2..dah McM Lebih dari budget cuti cuti Malaysia.. Tu Dah boleh jadi cuti2 ASEAN ..so bila ckp Kat hubby.. Die diam.. And one day he told me mahalner tix.. N try gugel other destination yg less than dats.. Aku kalu rajin mmg gugel la semua.. But semua Lebih kurang..die pun Dah McM tawar hati.. Aku pun Sama :(

So aku harap benda tu McM 50-50 je nak pergi but suddenly aku ni jenis suke baca forum2 kan.. Die ckp pasal deal ape ntah Kat MAS..katenya nasib kekadang ade.. So petang tu aku gugel Kat website MAS.. Tix direct ke langkawi Dalm 3k.. Still McM mahal.. Sebab hubby n I dok target tix mesti bawah 2k...then sesaje masuk AA kut2 ade harga murah.. Guess what.. Aku yg lucky.. Dapat harga 49 sehala.. Pergi balik seorang dlm 120 campur semua add on tu..trus.. SMS hubby die tak respond.. Aku plak rasa McM.. Mmm ok la.. Kalau ade reseki dapatla tiket tu..malam tu Baru asben suruh beli..sepantas kilat buka.

Since sil nak ikut aku masukkn passenger dlm tu Dah jadi 6 adult 3children n 1infant.. Tp benda alah tu dok loading2.. Sakit ati tul.. Siap aku Dah Turun buat susu yaya.. Still loading..angin Japz.. Then aku try masuk 4a 2c Dapat Dgn harga 600plus2.. Cmpur bagasi semua Dah 800Lebih.. Campur tax guna cc dot 890 ampess guna cc rupanya Amek 10% jugak dari harga tix..settle keje aku dot tix Dgn harga yg less than 1k.. Syukur..

Call sil die tk reply.. So esoknya beli guna maybank2u utk 2a 1c 1infant. Yg kelakor ticket infant tu mahal Dari tiket Mak Pak die orang.. But masa beli tix for sil ni tix yg pergi sama2 flight Dah takde.. No wonder aku tgk naper seat yg kami book tu available.. Siap payah balik Kat flight schedule tu takut Salah Amek tix or hari.. Tp aku Baru notices tix utk hari tu ade 3 pelepasan yg berbeza Dah tinggal dua. Pergh tak sampai 24 jam tu..

Cepat2 beli transfer duit.. Tak Kena tax plak.. So bersih je dieorg Nyer tix 540..
Lepas settle tu aku nak le cari tix jhb-kl.. Tapi lagi mahal pulok Dari p langkawi..Dah 2k.. Aku ckp better kita bawak kete park Kat lcct coz masa p GC pun buat Camtu.. Parking Kena dlm 100 je kut..5 hari 4 mlm.. So bila tambah2 Minyak Dgn Tol Baru dlm 200 campur parking 300 plus2 je kot. Byk jimat..so settle tix n hotel.. Relax la saya..

Next Baru buat initenary Langkawi..harap2 ok kot..so selamat hari raya aidiladha utk semuaa...taaa

Saturday, October 20, 2012

Ad hoc cuti philea and grand lexis port dickson

Salam..

Entry yg lama..takpe saje nak bercerita..first week of October 2012 haritu..aku ade terlibat dengan meeting di Ayer Keroh Melaka..it's almost 6 days but plus minus only 5 days jer..aku target 4days utk siap kan kerja..tp tak dpt la..so end up Friday..but khamis tu hubby,kids n pil Dah sampai ...setelah mereview beberapa lama..and dpt price yg okey coz I'm using my gov Id card dpt la mrasa duduk di Philea Resort Ayer Keroh..so tis is the story...


Philea Ayer Keroh
Actually, aku mmg Dah usha resort ni long long time ago..cuma tak Pernah dpt stay coz the price mmg bapak gile mahal..saper yg nak stay satu malam rm700 plus2.. Survey Kat dlm Internet pun dpt 500 plus plus..aku rasa dh nett tu around 700 jugak..since my hotel nearby Ayer Keroh ni..so saje calln pray hopefully will get good price..haha..call pun hari Rabu kot..then tanya..the operator Very politely and helpful ko..memula sebab weekday the price will be 500++ n nett jadi 680.. Hermmmm..the i ask la Either ade gov rate..syukur sgt ade..i get 520 nett..okey la...and for the 1st time asben n Kids semua happy dok kat sini...the log chalet Very privacy..kena naik bunggy utk sampai ke bilik..our room pun tak jauh pun..betul2 mengadap swimming pool...interior mmg cantik..masuk2 mmg ade bau kayu la..nature sangat..dan yg paling buat aku jakun..kikiki..yes i'm jakun okeh...toilettaries dia bapak byk...dah ade susun kat sink..kat bawah pun ade lagi..tu belom lagi tgk slipper..mmg die kasi Flip flop 3 pasang..oo hh lupa aku booking hotel tu ade 1king n 1single..speechless sangat..aku tak snap byk gambar coz pagi tu aku rushing for last meeting with editor..so bawah ni few jela pics
 View dari bilik  


Tu dia toilettaries meriah uolls

Pagi tu breakfast kat philea..mmg byk choice sangat mengiurkkan..sedap pun sedap..puas hatila..service di sini sangat baik..but guest whut..aku terkejut masa breakfast bole jumpa my sister..Hahaha die pun terkejut..since i'm rushing to meeting kena makan laju2.. Kids Still sekeping..so sepeninggalan aku husband cakap sofyan mandi pool depan..mmg best...so impian nak stay kat philea resort sudah menjadi kenyataan..if uolls ade duit lebih y je suggest to stay here la..comfortable, good service,good food,big swimming pool..bilik pun mmg big Jugak utk 4 org for me not problem jer..hehehe

The next day me dah deal to stay another hotel di port dickson..yupp..hotel ni mmg aku dah aim lama sudah..tapi tak dpt2 lagi coz asyik penuh memanjang..tapi kali ni alhamdulillah..

Grand Lexis Port Dickson
Ni adalah satu satunya hotel or resort chalet water yg aku nak dok tak dapat2.. Asal nak book penuh n tinggal bilik rege 1k..tak tergamak nak buang duit mcm tu..so mmg bertuah dok kat sini..btw grand lexis n lexis lain tempat ok..dulu aku pernah book dok kat lexis..masa tu die panggil legenda water chalet..nak dijadikan citer masa tu rasa tak mampu dok water chalet so pilih la bilik dlm building..coz water chalet masa tu aku rasa harga dia 300 lebih plus2 ..yg bilik hanya 270 nett kot..tak ingat sgt..tapi masa check in dia upgrade for free dpt la merasa dok water chalet dgn harga 270.. Memula ingat chalet tu ade private pool..but silap tu di grand lexis..so bilik lebih kurang je..

Masa aku booking bilik di grand lexis as usual harga die mmg 700  nett..aku tak tahula ade sorang minah kat Fb tu citer bilik ni harga 170 lebih hingga 400.. Ridicilous la..kalau 100 something aku dah amek 3mlm kat situ..Hahaha

As usual i got 15% gov rate..okey la..Kids paling excited..mandi sampai kecut..for the first time sofyan betul betul puas mandi dlm pool..






The room mmg Very comfortable ..kami order room service sebab malas nk keluar..bbtw resort ni mmg aku rasa org aim for private pool bukan nak mandi laut..haha..tea pun mcm2 ada..katil pun besar..siap ade microwave lagi..sesuai sgt if bwk family..sumbat je dlm tu sebab bilik mmg besar..n mmg ade buggy la hantar ke bilik..ok cuci mata ya..





Friday, October 12, 2012

Budget and tips percutian part 3

Salam..okey sory amek masa yg lama sedikit nak share budget n tips percutian 3..ok sebelum ni saya dah citer serba sedikit persediaan awal..so skrg tiba masa untuk saya share apa yg perlu kita buat sebelum fly..hehe..

Sebulan sebelum Penerbangan

Okey sebulan sebelum penerbangan..apa yang perlu kita pastikan

1. cuaca 
Masa ni cuba check weather forecast selalu weather forecast yg tepat adalah 14  hari pertama..takpe no worry..juz asume je cuaca tu lebih kurang.

2. Bagasi
Bagasi hendaklah sesuai ya..bagi saya bagasi tak perlula byk2..cukup satu xtra large bagasi n small bagasi..kalau lebih dari 2 tu tak tahula mcm mana kan..

3. pakaian
Pakaian hendaklah bersesuai..bagi saya tak perlu pakaian yang banyak2..limit kan pakaian yang perlu dibawa..bagi kanak2 perlu lebih sedikit dari pakaian dewasa..lg pun pakaian kanak2 ni kecil tak byk pakai space ygh byk..

4. Wang
Pastikan matawang asing dah tukar dalam 80% ya..

Sebulan sebelum penerbangan ni uolls dah boleh check n review semua initenary..murnikan lagi initenary yang telah dibuat untuk mengelakkan sebarang pembaziran..kalau ade penambahan or penolakan dah boleh buat..dah boleh start print out segala tiket yang telah dibeli secara online..

Saya suka beli pakej secara online..reason utk penjimatan..contoh masa ke europe tempoh hari hotel tamworth tomasland,tiket disneyland,tiket eurostar,madame tussaude n london river cruise,eiffel towel,lurve museum n paris river cruise semua tu dah disettlekan siap2 semasa di Malaysia.Jadi saya hanya perlu standby duit utk penginapan di paris dan di London sahaja.pengangkutan,makan,minum dan shopping..

Seminggu sebelum fly
saat ni perasaan mmg nervous kan..hehe..masa ni dah boleh packing semua pakaian..sebelum packing pastikan uolls dah buat satu senarai pakaian mengikut individu k..bawah ni saya listkan sahaja ya

1. pakaian tidur
2.pakaian jenjalan
3.undies etc
4.stokin
5.sweater
6.stok makanan - meggi,sardin,kari ayam,daging segera,mushroom soup,sos cili paket kecil,minuman 3 in 1..biskut
7. termos air panas (majority  hotel di perancis tiada keetle di sediakan)
8.toilettaries
9.ubat ubatan ( dalam satu beg mengandungi ubat deman,batuk,selsema utk kids dan orang dewasa,minyak angin,vicks,ubat sakit perut,spray utk kaki ( kekejangan ),cream gatal atau ruam utk kids,termometer..

okey tu yang perlu di check masuk ke dalam bagasi..:)bagi yang travelling lebih dari 3 hari tu mmg perlukan stock ubat ubatan..so sebelum fly tu semua ni dah ada dlm bagasi..

sebelum penerbangan..........
pastikan semasa menaiki penerbangan terdapat sepasang persalinan utk mereka yang mempunyai anak kecil,diapers mencukupi,bawa bersama sama pakaian tebal utk persediaan menghadapi sebarang cuaca sejuk,passport,dan wang yang mencukupi..pastikan card credit mempunyai baki yang mencukupi..sekian..

semoga anda selamat ke destinasi..if mana tertinggal uolls bolehla comment..:)

Sunday, October 7, 2012

Budget dan tips percutian part 2

wokeh..sambung lagi ke part 2 budget dan tips percutian..so tak berlengah2 lagi saya akan ceritakan step seterusnya selepas kita siap merancang percutian beserta dengan budget kasar..next step adalah preparation yang perlu dibuat sebelum dan selepas membeli tiket penerbangan..

Sebelum
sebelum membeli tiket penerbangan lagi kita dah rancang destinasi yg dituju..berapa cash yg perlu dibawa..terpulang pada masing masing punya budget..sebelum membeli tiket tu..matawang asing tu dah tukar sikit sikit ok..means mcm saya rancang 2 tahun..jadi..setiap 2-3 bulan saya akan tukar duit euro sikit2..tgkla keadaan currency tu kekadang naik kekadang turun..dan nasib juga kekadang dekat nak pergi currency tu naik mencanak..:) so kena alert la seminggu sekali currency tu turun bila..:)bagi saya tu yg penting budget part 1..mmg kita akan nampak mcm banyakk nyerr nak guna duit..but dont worry..nama pun budget kan..so tu belum finalist kan lagi..selalunya jarang budget tu terover..melainkan mmg uolls jenis tak tahan napsu..kekekeke..and yg penting if ada credit card..make sure credit card korang ade cash 3k above dlm tu..juz incasela..

Selepas

Ok..masa ni..uolls dah konfem beli tiket..jeng jeng jeng...masa ni penting utk uolls lengkapkan budget hotel n initenary seadanya..masa ni booking.com memang memainkan peranan yang penting..tapi kena Ingat!!! uolls jgn pk uolls dah book n buat bodo..korang kena baca term n condition utk setiap hotel yg korang pilih tu..bila korang dah pilih hotel hotel tu..korang buka tripadvisor baca review yg mana paling ok..so..last sekali korang akan dpt pilih hotel mana yg bersesuaian dengan budget serta mudah utk ke mana2..bila dah buat pilihan baru boleh ke booking.com n tempah..kekadang hotel oversea ni dia akan bagi discount sekiranya stay lebih 2 hari..dan yang penting..kalau masih berbelah bagi n takut hotel tu penuh..cari hotel yang ada free cancellation ..kebiasaannya harga dia agak mahal sedikit compare harga yg tak boleh dicancel..lagi satu yg free cancellation ni korang boleh cancel bila2 masa if rasa hotel tu tak sesuai..:) dengan syarat 3-4 hari sebelom date of arrival..but depends la pada term n condition..baca dolo before buat apa2 coz ni transaction melibatkan credit card..jadi mcm satu kes..masa saya kat vistana hotel kl..ade pelancong dari singapore kot..die marah kat receptionist yg check in tu ckp dia dah cancel tapi hotel dah charge dia satu malam..200 lebih tu..die bebel2 la pasal dia customer n customer always right..saya nak jer sound..tarak baca kaa term n condition bila ko perlu cancel..ke ko ignore je..haishh..tp biarla pihak hotel yg uruskan..:)..TAPI masa korang nak book tu..korang kena p dulu website hotel tu..kekadang harga website hotel lain harga booking.com lain..pilih la secara bijak..

Masa ni korang mesti dah decide nak pergi ke mana..n dah boleh start buat list mana yang belum dibayar mana yang sudah dibayar contoh tiket2 cruise,train,eurostar,museum etc..make sure dpt bayar siap2..n print siap2 tiket nya..simpan elok2 dalam satu clear file..:) baru nampak organised..n jgn lupa potong mana senarai yang dah siap dibayar..ni salah satu tips penjimatan..kalau aci redah..mmg hazab sikitla..nak2 dgn family..kalau takat laki bini ok je kot..:)


Okey..dah abis part 2 ..insyaallah esok saya sambung part 3..iaitu sebulan sebelom fly...seminggu sebelom fly..3 hari sebelom fly....hehehe..hari yang tiba....................... c ya..

Budget dan tips percutian step 1

Salam..ok..hari nie nak bercerita sikit la pasal budget percutian dan tips..actually nak cakap blog saya ni blog travel ..saya rasa tak layak kot..coz ade 'tersinggah' kat satu blog yg melahar blog travel tak mcm travel..byk gambar dari info..hihi..saya tak sangka plak travel blog kena upload jalan,maps semua secara detail...hihi..so tak layak la nak buat ala2 travelblog gitu..so saya citerla sikit2 tips saya bercuti..

Ramai yg ingat sewaktu kami sekeluarga p europe melalui pakej..sebenarnya tidak..sebab pakej mahal dan masa sangat terhad...coz we r travelling with small Kids..banyak benda yg kena pk..so kita start dari A-Z....persediaan asas korang kena beli satu buku tebal..utk tulis nota percutian..means..buku tula jadi buku budget,destinasi dan semula..hehe..beli tebal sikit..at least boleh rujuk2 ...btw tips ni more to yg travelling with a Child..

1. Pilih destinasi percutian
Ni biasakan uolls mesti dah decide nak p bercuti di mana..bila dah pilih negara yang uolls nak lawati uolls kena tahu sebab ape korang pilih destinasi ni..dalam masa yang sama,korang kena tahu korang nak pergi mana? Nak buat apa? Bukan takat aci redah jer janji sampai..yg penting job list semua tempat korang nak pergi contoh korang nak p Italy,..korang job list la nak cover ape dlm negara tu..nak p pisa ka,rome ka,Venice ka etc..ni mmg kena buat homework sikit la..lagi satu korang kena pk tempat tu selamat ke tak dan juga cuaca sesuai if u travel with small Kids la..

2.Kaji dan explore destinasi secara mendalam
Okey bila dah pilih destinasi..korang dah job list tempat2 yg korang nak lawat..mcm percutian saya ke uk tu..saya nak ke London dan Thomasland..dan saya teringin nak pergi Clarks village..tapi tak dpt sebab bila saya study Map uk mmg tempat2 tu jauh sangat..tak berbalol..so korang kena refer pada
maps masa korang buat kajian pasal destinasi..kalau nak p Italy..korang kena tgk map Italy..dari    mana korang nak start..coz Italy tu byk tempat menarik..dan jarak die mmg jauh jauh...so bila dah buat anggaran kasar tu korang tulis la tempat2 yg korang nak pergi tu dalam buku yg saya cakap kat atas..divide la ikut tempat menarik ....

3.Buat initenary sendiri

Okey dah list kan semua destinasi tempat menarik tu..baru boleh buat initenary..dari day 1 sampai la day yg terakhir..semasa buat initenary kena pastikan siapa yang akan bersama sama semasa travel nanti..sesuai tak utk umur mereka yang terlibat..dlm masa yg sama masa buat initenary kena pastikan masa dan rehat mencukupi utk travel dari satu tempat ke satu tempat yg lain..


Budget
Wahh..ni paling penting sekali kalau nak buat budget travelling..bukan senang k..saya ambil masa 2 tahun rancang travelling yg memerlukan budget yg besar..lainla kalau korang mmg takde masalah
dari segi budget..ok jer..ok budget ni merangkumi tiket flight,transportation semasa bercuti,makan,hotel,shopping,lain lain dan emergency...kenapa emergency..incase terjadi kecurian atau sebagainya masih ade budget yg tertinggal ok..so budget ni saya pecahkan lagi di bawah

A. Tiket penerbangan

Ni mesti tertanya tanya..mcm mana nak budget tarikh takde lagi..macam mana nak tahu harga tiket tu..Tak semua tiket flight tu boleh tempah setahun awal bagi international flight la..selalu mesti akan kuar tarikh tu takde..so tips saya..senang juz cari je tarikh yg ala2.. Kira main masuk jer dulu..selalunya airfare akan murah pada weekday compare to weekend..so try click mana2 tarikh yg sesuai..nak guna application apa? Mcm saya prefer guna skyscanner ..lepas tu saya akan double check dgn p ke website flight yg disenaraikan..masa pilih penerbangan tu kena pilih betul2 nak direct ke nak transit..selalunya penerbangan transit lebih murah dari yg direct..tapi tak tahula..masa saya p uk tu saya ambil tiket pergi melalui London balik melalui Paris..kalau ikutkan tiket uk mmg mahal sikit dari negara yg berjiran dengan nya..ok dah pilih tu kena pilih masa arrival n departure tu pukul berapa..my suggestion kalau boleh amek la penerbangan yg sampai tengahari bukan tengah malam..coz utk memudahkan lagi perjalanan masa..dan masa balik dah tak kisah..kalau boleh amekla selewat yang mungkin..yela saat saat akhir berada di perantauan kan..gunakanlah masa yang ade tu sebaik mungkin..hehehe

b. transportation

ok bila dah pilih tiket flight..kena pilih plak transport dari destinasi ke destinasi yg kita nak pergi..kena pilih secara berhemah pengangkutan..sama ada nak by train,metro,bus etc..masa ni kena check map sekali lagi...berapa harga setiap perjalanan..kalau pilih utk naik train..kena pk..sesuai tak nak bawak beg n budak kecik..kalau rasa sanggup ok jer..sebab dlm byk2 transport train ni mcm mudah sikit la sebab mana2 ade..kalau nak naik taxi mcm kos sikit..takpe..ikut budget masing2..masa ni kena draft detail sikit la..tiket nak beli online ke nak beli oyster card ke ikut tempat2 yang dituju..kalau bolehla..buatla budget estimated yg boleh..contohla...mcm saya k..dari london ke paris saya naik eurostar..sedia maklum ya..eurostar ni kekadang susah nak cari trolley nak  angkut bagasi..so pepaham sesiapa yg nak travel lebih satu negara kena amek risiko jadi badangla..kalau tak jgn verangans nak bawak bagasi banyak2..especilally yg bawak stroller n bawak kids under 5 yrs..tak silap saya tak jumpa trolley pun lepas dari imegresen kat st pancras tu..so husband saya uruskan 2 bagasi yg bleh tahan besar saya uruskan stroller,kids and small2 things..mcm pokok chrismas gitu..kekeke...lepas tu kena pk dari train station tu nak ke hotel mcm mana..wang yang diperlukan..haishh..pk jangan tak pk k..pepandaila korang agak2 berapa euro korang akan spent utk transport ke hotel plak..kalau jalan kaki larats ke uolls..hehehe....

c. hotel

Sebenarnya..hotel ni adelah budget yang kedua terbesar selepas tiket penerbangan..sebab..hotel ni akan menentukan budget pergerakan korang ke destinasi..mmg pening nak cari hotel yg sesuai utk family vacation ni..kalau korang bercuti ala theme park..if korang malas nak bergerak boleh je dok hotel resort yg dlm theme park tu..mcm disneyland ade byk hotel dlm tu..siap korang bawak badan je..coz bagasi korang dieorang dah siap2 kumpulkan setempat n terus hantar ke hotel by shuttle..sangat senang..dan 20-30 minit nama korang dah disebut utk duduk dalam satu koc..so senang depa nak jemput korang ke resort ..best kan..tp kena ingat  hotel kat dalam  disneyland tu bleh tahan harganya..n kalau korang tak kisah nak makan tu..korang makan je dalam tu..tp tau taula..harga die dah mcm mana..:)..ni citer disneyland paris la..buat pengetahuan korang..disneyland paris ke bandar paris yg ade eiffel tower tu sgt jauh ok..dah disneyland paris tu jgn pk besar universal studio..besar wehh..satu hari satu park di disneyland tak cukup okey..kalau walt disney studio cukup coz saiz die kecik sikit..so kena pilih betul2 hotel..mcm saya hotel yg saya pilih mmg 4-5 hotel bagi setiap destinasi..faktor pemilihan hotel..biar dekat dengan shopping complex..atau dekat dengan tempat yg senang nak access ke mana2..bilik mmg saya pentingkan keselesaan dan keselamatan..Macam mana nak  pilih hotel tu? ok soalan ni mana2 orang akan pk..kekadang atas nasibla..nasib baik dapat hotel ok..kalau tak..redho jela..mcm saya.. saya akan ke booking.com then will read review using tripadvisor
kat sini dapat la sikit info..then..kena fikir lagi..either u nak makan kat luar ke or nak masak..if rasa nak jimat..masak mmg akan save kan banyak $$$$..tapi kena ingat portion kat europe sangat besar dan mengeyangkan...kalau bolehlaa..korang carila hotel yg ade breakfast..pagi tu sebelom start jalan..bleh makan kenyang2..ni perut kosong dah kena berjalan..sian..kalau ade anak kecik..nangis dahh..laporr..kalau dok apartment automatic as a mother korang akan bangun siapkan sarapan..mcm saya kat london..pagi2 kami sarapan di rumah..makan nasi lagi..mmg jimat byk pound..korang kena budgetla korang nak dok yg brapa harga semalam..dont expect using rm instead of euro la..if u r using rm of course la u akan rasa sangat membazir dok hotel yg harga euro120 semalam x 4...dah 480 semalam..ekekkeke..kat europe hotel budget mmg byk..but kena terimala seadaanya..dont expect u paid euro60 u can get comfortable big space la..me pilih yg mmg ade space sikit n ade wifi..hehe..senang nak bergerak k..so  hotel mmg berperanan penting..if nak lagi comfort..try join mana2 hotel yg ade hotel member card..contoh holidays inn tu worldwide..kalau korang jenis suka travel2 tak rugi masuk pun..as a muslim pun kna pk jugak ekk hotel tu senang tak nak cari tempat makanan halal..masa saya dok kat serris,paris tu saya mmg dok depan shopping complex n dekat sangat dgn la valle village tuh..:)ok..clear ehh about hotel..catat berapa malam nak dok..berapa harga..yg penting joblist 3-4 hotel bagi setiap destinasi..

d. makan

Bab ni byk jugak korang pk..makan ni merangkumi pagi hinggala malam..termasuk jajan dan benda yg remeh temeh..korang kena buat sarapan pagi berapa korang abis..buat estimate yg boleh..selalunya lunch n dinner tu akan jadi besar sikit compare to breakfast..if pergi lama bawakla bekalan makanan dari malaysia yg dlm tin tu..tapi tin tu tak galakan sangat sebb berat n makan space..kalau boleh beli yg packaging ygk kotak2 tu..ringan..if dok hotel kalau nak jimat bagi saya sekali je makan besar kat luar..n pastikan mee segera,roti,susu segar mesti ade..:) so budget makan mesti estimate yg mungkin k..ikut harian..satu hari berapa akan anda spent utk makan..

e. shopping

ni mesti part yang ramai org tunggu..btw i'm not shopholic person..kekadang kita dok pk nak beli sourvenier kat semua org sampai terlebih budget..ole-ole mesti ade..ade org beli sourvenier harga 4euro mahal..beli benda beratus2 euro murah..hahaha..for me keihklasan la..so tips beli ole ole ni..korang kena senaraikan siapa yg korang nak kasi..ikut kepentingan..kalau keychain ko nak kasi sape..kalau fridge magnet ko nak kasi sape..tapi bila kesuntukan masa kekadang benda ni dah tak relate dgn jumlah yg korang dah senaraikan awal2..kekadang bila dah sampai malaysia..mula lah gadoh laki bini sebab utk orang ni ade utk org ni tak ada..so pentingla korang anggarkan berapa keping nak beli benda2 ni..then kalau nak  beli tshirt kenangan pun kena budget lain..nak beli handbag ke budget lain k..sebab kita sendiri akan rasa nak beli benda yg kita rasa jauh lagi murah dari malaysia kan..so budget shopping n sourvenier ni buat dua cabang...

f.lain-lain

ni if korang masuk mana2 theme park atau museum..pastikan buat budget ni..ade sesetengah hotel pun perlukan deposit..so pastikan ade duit lebih ye..

e. emergency

at least korang kena ade 1k sbg emergency..tu jer..


okey semua di atas adelah tips perancangan awal..but ni kena murnikan k sehingga dapat tarikh penerbangan...selalunya 3-4 bulan before fly..mesti dah confirm ticket penerbangan..masa ni barulah korang boleh ke next step.....so step kedua..saya akan cerita next post..

Monday, October 1, 2012

Good day

Phui..lama dah tak update blog..hihi..malas kut..nota ini special..bila ade rasa mcm nak hapdet tetiba tangguh2 terus lupa..life? As usual Bz tu tak berapa nak Bz..today berjauhan dari Kids coz meeting di Melaka..mlm ni baru start taklimat..ekceli petang kul 4.. Tp tahap kemalasan melanda..wakakA..kita p taklimat malam jela..

Lately byk Jugak pengalaman pahit manis since lepas raya tu..pasal marhaban..pergh banyak..tp malas nak story..skrg dok rajin membaca blog2 travelling..blog2 org kaya raya jutawan..blog kutuk mengutuk profesion perguruan..pergh..tu tak jumpa lagi blog org kutuk org kerajaan dapat bonus lebih..haishhhh ..hihihi..

Tapi my favourite part suka baca blog travelling or travelog ..rasa cukup berbaloi tgk die orang blog pasal tips2 not semata shopping designer label..maybe aku bukan jenis kaki shopping benda2 mcm tu so tak excited sangatla..ke tak mampu..hihihi..tp kalau murah ribu ribuan ok la..masih boleh difikirkan as long as byk kegunaanya..

Cuma ni luah aku..aku rasa mana2 blogger yg citer pasal travelling experience mereka pasti kena sound benda yg sama..aku pun tak tahula..mentaliti manusia ni mcm mana..aku ingat lagi masa terpecah lobang aku nak p bercuti ke London- Paris..ade sorang hamba Allah ni boleh sound aku direct kat muka..dari pergi cuti cuti luar negara baik duit tu pergi haji..hmm..ayat tu terngiang ngiang kat telinga aku..ekceli la..haji tu mmg wajib bagi yg mampu..tp bagi aku takat mampu dari segi kewangan tapi mental,keimanan tak mampu tu macam mana..kita nak beribadat..bukan nak makan angin..bukan nak tunjuk2 ..sebab tempat aku keje pun ramai Jugak yg hajah2 tp pelik suka lagakan org..burukkan org..jatuhkan orang..so no pointla depa p haji..tapi hati masih tak suci..

Sebut pasal haji..semua org nak pergi haji..cuma persediaan..itu kan tetamu Allah..sesuatu yg mulia...begitu juga umrah..kalau sampai masa pasti aku akan pergi..Insyaallah..

Cuma aku tak suka ayat tu..mcm sesawtu aje..bila kita pergi..sebok kirim mengirim plak..perghh...mmg tak tahu malu..so aku decide.buat bodoh jela kat manusia yg mcm ni..

Tu abis bab cuti cuti..belom masuk lagi bab org tua yg berlagak 1st class..aku bukan nak cakapla..ni mmg aku pendam..tp bila aku pk balik mmg aku bengang..korang kalau anak korang terkinja2 mmg wajarla ditegur..tp kalau anak ko jenis buat hal dia tp kena sound gak mana hati ibu yg tak sentap..kat majlis keagamaan plak tu..Sik baik la ko ni hanya bekas..kalau tak aku tK taula..

This part mmg aku tujukan utk bekas yg masih lagi eksyen..maybe dalam kalangan die aku ni selekeh..ye..aku tak suka bergaya..tapi once aku bergaya..mmg aku jaga from top to toe..die pernah tegur pasal kasut aku bunyi coz heel tercabut..tegur tu ok boleh dengar..ni main tegur pakai org tengah bukan direct tegur..siap boleh cakap beli la kat kedai mana 20-30 sepasang takkan takde duit..pergh..berdesing telinga aku..tengahari tu juga aku p jusco rembat 3 pasang kasut kat vincci n primavera..hanjjjj sgt..

Aku tahu dia ni byk P.A yg masih setia sehingga ke hari ni..so aku malas nak join sgt lifestyle ala datin tu..sebab aku Very simple..lantak..ko nk label aku selekeh ke ape ke lantak..bila seseorang berada di zon selesa certain2 org dia pandang hina la..kalau aku nak kaji background die..bukanlah  somebody sangat..datin pun belom tentu..tak pun pakai designer punya handbag..kasut? Aku tgk bukan jenama di or ke..christian laboutine ke..handbag pun paling busuk pun pakail Gucci or salvatore ferragamo..kalau nak datin sangatla..some more..yg buat aku benci terus kat dia kes majlis ilmu tu..die nak duduk..masa tu aku n my son dok kat sofa..but aku tahula nak ketepikan..sebab aku pun tak selesa dok dekat2 dengan pembesar pembesar ni..lom ape2 lagi..masa tu mcm ni dialog nya
Pembesar : dudukla... Puan..kenapa berdiri lagi
Dia : ( dengan muka n mata body language suara slow tp nada menyindir ..) mcm mana saya nak duduk budak ni ade kat sini...

Perghh..aku rasa mcm petir sambung menyambung..masa tu mmg kedudukan aku mmg sebelah dia..anak aku kat belakang aku..masalahnya tak kacau org pun...mcm nak nangis pun ade..marah..bengang..sakit ati..tuhan je tahu..aku tarik sofyan terus p pat lain..

Nanah..amek kerusi emas..wtf ko ingat ko tu saper? Vip? Kelas mana ni?datin pun takde lagi dah mcm tu..aku tak tahu kenapa org sanjung sgt die..since dat day apa2 event die ade mmg aku tak join..aku tak paham..nak cakap kaya sangat..aku rasa kawasan umah ko pun kat area rakyat marhein jer..at least belajar la hormat org..mcm mana aku nak hormat ko...hermm..mmg aku sampai skrg tak boleh ingat peristiwa itu..bila org dok citer kebaikan die..aku mcm rasa ade benda aku admit if betol..kalau tak betol haram la...

So..bagi Aku slalu org mcm ni jenis so-so jer tapi perasan dah hebat sgt..takpela aku muhasabah diri je..ko ade cucu..ada anak..some day bila org buat kat cucu engko mcm tu ..barula ko rasa...peace

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...