Sunday, October 7, 2012

Budget dan tips percutian part 2

wokeh..sambung lagi ke part 2 budget dan tips percutian..so tak berlengah2 lagi saya akan ceritakan step seterusnya selepas kita siap merancang percutian beserta dengan budget kasar..next step adalah preparation yang perlu dibuat sebelum dan selepas membeli tiket penerbangan..

Sebelum
sebelum membeli tiket penerbangan lagi kita dah rancang destinasi yg dituju..berapa cash yg perlu dibawa..terpulang pada masing masing punya budget..sebelum membeli tiket tu..matawang asing tu dah tukar sikit sikit ok..means mcm saya rancang 2 tahun..jadi..setiap 2-3 bulan saya akan tukar duit euro sikit2..tgkla keadaan currency tu kekadang naik kekadang turun..dan nasib juga kekadang dekat nak pergi currency tu naik mencanak..:) so kena alert la seminggu sekali currency tu turun bila..:)bagi saya tu yg penting budget part 1..mmg kita akan nampak mcm banyakk nyerr nak guna duit..but dont worry..nama pun budget kan..so tu belum finalist kan lagi..selalunya jarang budget tu terover..melainkan mmg uolls jenis tak tahan napsu..kekekeke..and yg penting if ada credit card..make sure credit card korang ade cash 3k above dlm tu..juz incasela..

Selepas

Ok..masa ni..uolls dah konfem beli tiket..jeng jeng jeng...masa ni penting utk uolls lengkapkan budget hotel n initenary seadanya..masa ni booking.com memang memainkan peranan yang penting..tapi kena Ingat!!! uolls jgn pk uolls dah book n buat bodo..korang kena baca term n condition utk setiap hotel yg korang pilih tu..bila korang dah pilih hotel hotel tu..korang buka tripadvisor baca review yg mana paling ok..so..last sekali korang akan dpt pilih hotel mana yg bersesuaian dengan budget serta mudah utk ke mana2..bila dah buat pilihan baru boleh ke booking.com n tempah..kekadang hotel oversea ni dia akan bagi discount sekiranya stay lebih 2 hari..dan yang penting..kalau masih berbelah bagi n takut hotel tu penuh..cari hotel yang ada free cancellation ..kebiasaannya harga dia agak mahal sedikit compare harga yg tak boleh dicancel..lagi satu yg free cancellation ni korang boleh cancel bila2 masa if rasa hotel tu tak sesuai..:) dengan syarat 3-4 hari sebelom date of arrival..but depends la pada term n condition..baca dolo before buat apa2 coz ni transaction melibatkan credit card..jadi mcm satu kes..masa saya kat vistana hotel kl..ade pelancong dari singapore kot..die marah kat receptionist yg check in tu ckp dia dah cancel tapi hotel dah charge dia satu malam..200 lebih tu..die bebel2 la pasal dia customer n customer always right..saya nak jer sound..tarak baca kaa term n condition bila ko perlu cancel..ke ko ignore je..haishh..tp biarla pihak hotel yg uruskan..:)..TAPI masa korang nak book tu..korang kena p dulu website hotel tu..kekadang harga website hotel lain harga booking.com lain..pilih la secara bijak..

Masa ni korang mesti dah decide nak pergi ke mana..n dah boleh start buat list mana yang belum dibayar mana yang sudah dibayar contoh tiket2 cruise,train,eurostar,museum etc..make sure dpt bayar siap2..n print siap2 tiket nya..simpan elok2 dalam satu clear file..:) baru nampak organised..n jgn lupa potong mana senarai yang dah siap dibayar..ni salah satu tips penjimatan..kalau aci redah..mmg hazab sikitla..nak2 dgn family..kalau takat laki bini ok je kot..:)


Okey..dah abis part 2 ..insyaallah esok saya sambung part 3..iaitu sebulan sebelom fly...seminggu sebelom fly..3 hari sebelom fly....hehehe..hari yang tiba....................... c ya..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...