Sunday, October 7, 2012

Budget dan tips percutian step 1

Salam..ok..hari nie nak bercerita sikit la pasal budget percutian dan tips..actually nak cakap blog saya ni blog travel ..saya rasa tak layak kot..coz ade 'tersinggah' kat satu blog yg melahar blog travel tak mcm travel..byk gambar dari info..hihi..saya tak sangka plak travel blog kena upload jalan,maps semua secara detail...hihi..so tak layak la nak buat ala2 travelblog gitu..so saya citerla sikit2 tips saya bercuti..

Ramai yg ingat sewaktu kami sekeluarga p europe melalui pakej..sebenarnya tidak..sebab pakej mahal dan masa sangat terhad...coz we r travelling with small Kids..banyak benda yg kena pk..so kita start dari A-Z....persediaan asas korang kena beli satu buku tebal..utk tulis nota percutian..means..buku tula jadi buku budget,destinasi dan semula..hehe..beli tebal sikit..at least boleh rujuk2 ...btw tips ni more to yg travelling with a Child..

1. Pilih destinasi percutian
Ni biasakan uolls mesti dah decide nak p bercuti di mana..bila dah pilih negara yang uolls nak lawati uolls kena tahu sebab ape korang pilih destinasi ni..dalam masa yang sama,korang kena tahu korang nak pergi mana? Nak buat apa? Bukan takat aci redah jer janji sampai..yg penting job list semua tempat korang nak pergi contoh korang nak p Italy,..korang job list la nak cover ape dlm negara tu..nak p pisa ka,rome ka,Venice ka etc..ni mmg kena buat homework sikit la..lagi satu korang kena pk tempat tu selamat ke tak dan juga cuaca sesuai if u travel with small Kids la..

2.Kaji dan explore destinasi secara mendalam
Okey bila dah pilih destinasi..korang dah job list tempat2 yg korang nak lawat..mcm percutian saya ke uk tu..saya nak ke London dan Thomasland..dan saya teringin nak pergi Clarks village..tapi tak dpt sebab bila saya study Map uk mmg tempat2 tu jauh sangat..tak berbalol..so korang kena refer pada
maps masa korang buat kajian pasal destinasi..kalau nak p Italy..korang kena tgk map Italy..dari    mana korang nak start..coz Italy tu byk tempat menarik..dan jarak die mmg jauh jauh...so bila dah buat anggaran kasar tu korang tulis la tempat2 yg korang nak pergi tu dalam buku yg saya cakap kat atas..divide la ikut tempat menarik ....

3.Buat initenary sendiri

Okey dah list kan semua destinasi tempat menarik tu..baru boleh buat initenary..dari day 1 sampai la day yg terakhir..semasa buat initenary kena pastikan siapa yang akan bersama sama semasa travel nanti..sesuai tak utk umur mereka yang terlibat..dlm masa yg sama masa buat initenary kena pastikan masa dan rehat mencukupi utk travel dari satu tempat ke satu tempat yg lain..


Budget
Wahh..ni paling penting sekali kalau nak buat budget travelling..bukan senang k..saya ambil masa 2 tahun rancang travelling yg memerlukan budget yg besar..lainla kalau korang mmg takde masalah
dari segi budget..ok jer..ok budget ni merangkumi tiket flight,transportation semasa bercuti,makan,hotel,shopping,lain lain dan emergency...kenapa emergency..incase terjadi kecurian atau sebagainya masih ade budget yg tertinggal ok..so budget ni saya pecahkan lagi di bawah

A. Tiket penerbangan

Ni mesti tertanya tanya..mcm mana nak budget tarikh takde lagi..macam mana nak tahu harga tiket tu..Tak semua tiket flight tu boleh tempah setahun awal bagi international flight la..selalu mesti akan kuar tarikh tu takde..so tips saya..senang juz cari je tarikh yg ala2.. Kira main masuk jer dulu..selalunya airfare akan murah pada weekday compare to weekend..so try click mana2 tarikh yg sesuai..nak guna application apa? Mcm saya prefer guna skyscanner ..lepas tu saya akan double check dgn p ke website flight yg disenaraikan..masa pilih penerbangan tu kena pilih betul2 nak direct ke nak transit..selalunya penerbangan transit lebih murah dari yg direct..tapi tak tahula..masa saya p uk tu saya ambil tiket pergi melalui London balik melalui Paris..kalau ikutkan tiket uk mmg mahal sikit dari negara yg berjiran dengan nya..ok dah pilih tu kena pilih masa arrival n departure tu pukul berapa..my suggestion kalau boleh amek la penerbangan yg sampai tengahari bukan tengah malam..coz utk memudahkan lagi perjalanan masa..dan masa balik dah tak kisah..kalau boleh amekla selewat yang mungkin..yela saat saat akhir berada di perantauan kan..gunakanlah masa yang ade tu sebaik mungkin..hehehe

b. transportation

ok bila dah pilih tiket flight..kena pilih plak transport dari destinasi ke destinasi yg kita nak pergi..kena pilih secara berhemah pengangkutan..sama ada nak by train,metro,bus etc..masa ni kena check map sekali lagi...berapa harga setiap perjalanan..kalau pilih utk naik train..kena pk..sesuai tak nak bawak beg n budak kecik..kalau rasa sanggup ok jer..sebab dlm byk2 transport train ni mcm mudah sikit la sebab mana2 ade..kalau nak naik taxi mcm kos sikit..takpe..ikut budget masing2..masa ni kena draft detail sikit la..tiket nak beli online ke nak beli oyster card ke ikut tempat2 yang dituju..kalau bolehla..buatla budget estimated yg boleh..contohla...mcm saya k..dari london ke paris saya naik eurostar..sedia maklum ya..eurostar ni kekadang susah nak cari trolley nak  angkut bagasi..so pepaham sesiapa yg nak travel lebih satu negara kena amek risiko jadi badangla..kalau tak jgn verangans nak bawak bagasi banyak2..especilally yg bawak stroller n bawak kids under 5 yrs..tak silap saya tak jumpa trolley pun lepas dari imegresen kat st pancras tu..so husband saya uruskan 2 bagasi yg bleh tahan besar saya uruskan stroller,kids and small2 things..mcm pokok chrismas gitu..kekeke...lepas tu kena pk dari train station tu nak ke hotel mcm mana..wang yang diperlukan..haishh..pk jangan tak pk k..pepandaila korang agak2 berapa euro korang akan spent utk transport ke hotel plak..kalau jalan kaki larats ke uolls..hehehe....

c. hotel

Sebenarnya..hotel ni adelah budget yang kedua terbesar selepas tiket penerbangan..sebab..hotel ni akan menentukan budget pergerakan korang ke destinasi..mmg pening nak cari hotel yg sesuai utk family vacation ni..kalau korang bercuti ala theme park..if korang malas nak bergerak boleh je dok hotel resort yg dlm theme park tu..mcm disneyland ade byk hotel dlm tu..siap korang bawak badan je..coz bagasi korang dieorang dah siap2 kumpulkan setempat n terus hantar ke hotel by shuttle..sangat senang..dan 20-30 minit nama korang dah disebut utk duduk dalam satu koc..so senang depa nak jemput korang ke resort ..best kan..tp kena ingat  hotel kat dalam  disneyland tu bleh tahan harganya..n kalau korang tak kisah nak makan tu..korang makan je dalam tu..tp tau taula..harga die dah mcm mana..:)..ni citer disneyland paris la..buat pengetahuan korang..disneyland paris ke bandar paris yg ade eiffel tower tu sgt jauh ok..dah disneyland paris tu jgn pk besar universal studio..besar wehh..satu hari satu park di disneyland tak cukup okey..kalau walt disney studio cukup coz saiz die kecik sikit..so kena pilih betul2 hotel..mcm saya hotel yg saya pilih mmg 4-5 hotel bagi setiap destinasi..faktor pemilihan hotel..biar dekat dengan shopping complex..atau dekat dengan tempat yg senang nak access ke mana2..bilik mmg saya pentingkan keselesaan dan keselamatan..Macam mana nak  pilih hotel tu? ok soalan ni mana2 orang akan pk..kekadang atas nasibla..nasib baik dapat hotel ok..kalau tak..redho jela..mcm saya.. saya akan ke booking.com then will read review using tripadvisor
kat sini dapat la sikit info..then..kena fikir lagi..either u nak makan kat luar ke or nak masak..if rasa nak jimat..masak mmg akan save kan banyak $$$$..tapi kena ingat portion kat europe sangat besar dan mengeyangkan...kalau bolehlaa..korang carila hotel yg ade breakfast..pagi tu sebelom start jalan..bleh makan kenyang2..ni perut kosong dah kena berjalan..sian..kalau ade anak kecik..nangis dahh..laporr..kalau dok apartment automatic as a mother korang akan bangun siapkan sarapan..mcm saya kat london..pagi2 kami sarapan di rumah..makan nasi lagi..mmg jimat byk pound..korang kena budgetla korang nak dok yg brapa harga semalam..dont expect using rm instead of euro la..if u r using rm of course la u akan rasa sangat membazir dok hotel yg harga euro120 semalam x 4...dah 480 semalam..ekekkeke..kat europe hotel budget mmg byk..but kena terimala seadaanya..dont expect u paid euro60 u can get comfortable big space la..me pilih yg mmg ade space sikit n ade wifi..hehe..senang nak bergerak k..so  hotel mmg berperanan penting..if nak lagi comfort..try join mana2 hotel yg ade hotel member card..contoh holidays inn tu worldwide..kalau korang jenis suka travel2 tak rugi masuk pun..as a muslim pun kna pk jugak ekk hotel tu senang tak nak cari tempat makanan halal..masa saya dok kat serris,paris tu saya mmg dok depan shopping complex n dekat sangat dgn la valle village tuh..:)ok..clear ehh about hotel..catat berapa malam nak dok..berapa harga..yg penting joblist 3-4 hotel bagi setiap destinasi..

d. makan

Bab ni byk jugak korang pk..makan ni merangkumi pagi hinggala malam..termasuk jajan dan benda yg remeh temeh..korang kena buat sarapan pagi berapa korang abis..buat estimate yg boleh..selalunya lunch n dinner tu akan jadi besar sikit compare to breakfast..if pergi lama bawakla bekalan makanan dari malaysia yg dlm tin tu..tapi tin tu tak galakan sangat sebb berat n makan space..kalau boleh beli yg packaging ygk kotak2 tu..ringan..if dok hotel kalau nak jimat bagi saya sekali je makan besar kat luar..n pastikan mee segera,roti,susu segar mesti ade..:) so budget makan mesti estimate yg mungkin k..ikut harian..satu hari berapa akan anda spent utk makan..

e. shopping

ni mesti part yang ramai org tunggu..btw i'm not shopholic person..kekadang kita dok pk nak beli sourvenier kat semua org sampai terlebih budget..ole-ole mesti ade..ade org beli sourvenier harga 4euro mahal..beli benda beratus2 euro murah..hahaha..for me keihklasan la..so tips beli ole ole ni..korang kena senaraikan siapa yg korang nak kasi..ikut kepentingan..kalau keychain ko nak kasi sape..kalau fridge magnet ko nak kasi sape..tapi bila kesuntukan masa kekadang benda ni dah tak relate dgn jumlah yg korang dah senaraikan awal2..kekadang bila dah sampai malaysia..mula lah gadoh laki bini sebab utk orang ni ade utk org ni tak ada..so pentingla korang anggarkan berapa keping nak beli benda2 ni..then kalau nak  beli tshirt kenangan pun kena budget lain..nak beli handbag ke budget lain k..sebab kita sendiri akan rasa nak beli benda yg kita rasa jauh lagi murah dari malaysia kan..so budget shopping n sourvenier ni buat dua cabang...

f.lain-lain

ni if korang masuk mana2 theme park atau museum..pastikan buat budget ni..ade sesetengah hotel pun perlukan deposit..so pastikan ade duit lebih ye..

e. emergency

at least korang kena ade 1k sbg emergency..tu jer..


okey semua di atas adelah tips perancangan awal..but ni kena murnikan k sehingga dapat tarikh penerbangan...selalunya 3-4 bulan before fly..mesti dah confirm ticket penerbangan..masa ni barulah korang boleh ke next step.....so step kedua..saya akan cerita next post..

6 comments:

  1. Boleh tanya, kalau bajet shopping serta makan, sorang berapa baru cukup for 10 days for example?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends la destinasi yg dituju,tema percutian..yg mahal slalu hotel n transport ..makan boleh save makan kat luar sekali je..kat oversea slalu portion makanan besar..u kena letak figure sendiri Kalau nak 10k cuma estimated sampai tu

      Delete
  2. Lau xshopping mayb ckit jer kn hbs....agk lbh x sepuluh ribu pergi sume tmpt, mknn, tpt n tiket?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgk tempat..tp tak sampai la 10k Kalau sorang??nak mamapot tolong susunkan itinerary pun takde Hal email je ok

      Delete
  3. Sorry, tumpang iklan ye Tuan Blog...

    Kepada sesiapa yang nak melawat kota London, kami ada menyediakan servis penginapan budget di London :

    Homestay di london


    TQ n sorry again..

    ReplyDelete
  4. Salam bkenalan drp kami makan angin London

    Budget SEWA BILIK dan TRANSPORT (London, UK & EUROPE Tour) dengan kadar berpatutan.

    HUBUNGI @
    Whatsapp di +447478 684277
    Facebook page: Makan Angin London
    https://www.facebook.com/makananginlondon
    Instagram: makananginlondon
    Website : http://ukhomestaypengangkutanionlondon.blogspot.co.uk

    ReplyDelete

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...