Friday, November 30, 2012

i'm ladies driver

Salam ..sesekali berblog about pemanduan di Malaysia ni best jugak kan..ni adelah pandangan dari saya n tidak melibatkan org awam yg lain..tak pun..eh..tarik napas dalam2 dan hembus pelan2..meh saya mulakan dengan cerita kisah pemanduan..

Sebenarnya..bukan nak agungkan mana2 driver dari serata dunia..tapi setiap negara ade kekurangan n kelebihan mereka kan..mcm kat uk..tak pernah aku jumpa pemandu yg sangat polite..even die nak selit2..takde hangin2 satu badan..mereka masih respect each other..masa p london dahulu..mr jerry tu siap cakap..even tertonjol sikit pun boleh mintak maaf n takde nak maki hamun..erk..penyabar sungguh org british ni..no wonderla die sabar nak menjajah walaupun beratus tahun lamanya..

Bila di france..lain plak..driver kami mr.samuel..adoila..asyik hon hon n marah..aku rasa la die maki..dlm bahasa france..aku pun tak paham..sampai kami nak berbual dgn die pun segan..sebab tak dpt nak expect langsung perangai dia mcm mana..

Itu kisah di Europe..kisah di ASEAN mcm mana..tak perlu nak citerkan sgtla..mcm negara seberang tambak..hairan..mereka memandu dengan baik..tapi masuk je tambak johor..tengok aje la kat highway..husband boleh bebel2..adoila..

Sebut pasal pemanduan..aku paling tak suka if pagi2 org nak p kerja..boleh memandu mcm nk pergi jalan2 cari makan..haish..sakit ati..dgn traffic light yg bapak banyak..tensi mak..bila dipk2..aku rasa driver di KL mungkin lebih berhemah kot..masih guna signal dgn baik..but tak boleh nak cakap jugak..yg selalu guna signal yg baik majority driver old timer ni..driver muda2 ni bukan nak cakap la..dengan exzos bising nak mampus...bawak mcm pelesit tp menyusahkan orang..bawak kereta ala2 evo tak pun mitsubishi lancer..keles ko jah...ALA ALA okey..

Btw..aku tak tahula aku ni kategori pemandu yg mcm mana..so far aku masih tak lokek nak bagi signal..walaupun masuk simpang rumah..dah terbiasa kut..bukan rugi pun nak bagi signal..tapi aku rasa ramai pemandu kat Malaysia ni lokek nak bagi signal..bagi signal bukan bermaksud ko bagi signal terus selit..tapi yg tak suka nyer bagi signal sampai 20 minit pun ade gak yg buat bodo..bagi aku la tak rugi nak bagi laluan kat org yg bagi signal..cuma jarak tu mmg kena jaga la..hon angkat tangan..sejukla hati..ni buat muka mcm tak bersalah..kekwat gile..bertolak ansur tu penting..

Nak menyelit bagi aku kekadang pemandu wanita ni agak takut2..tapi aku rasa kalau kita memberi signal dengan baik tak pancung suka hati aku rasa okey je kot..bagi aku tips nak menyelit paling bagus..bila ade lori besar..selalu aku lepas selit time lori besar kira trailer la..BUT kena ingatla..lori tu laju tak laju..keupayaan lori..dan keupayaan kereta kita pandu tu..kalau kereta kita sampai pickup dgn lori..sila pikir doblas kali yer...so ni incident petang tadi..

Masa nak ambil sofyan kat school tadi..oh ya sofyan masih sekolah sampai 10 December ni..pre school..today dia ade super fun day..otw p masa dah u turn naik highway kempas tu..mmg dah nampak highway menghala ke skudai tu jem..nampak mcm ade org dok repair jalan ke cat jalan ke..tak pasan sangat..jalan menghala ke pusat bandar woodland sgt clear..terpk gak nak balik nanti if jam..tapi me gamble je..sekali..lepas amek sofyan..mmg jem gile..aku exit kat bandar dato onn menuju ke kempas tu..
ya..ni sempatla snap gambar..pastikan jarak ye dari kereta..tengokla jam..so cool je bawak..redho..mmg nampak jam dah panjang..yg penting tak hujan..kalau hujan lagi kelam kelibut uolls..so masa ni follow je kete depan..n bagi signal yer..bg signal siap2..n kena sabar..so far masa nak selit ni..ade 2-3 kereta pun tak nak bagi..takpe..redho..pasan tak lori tiong nam yg warna oren tuh..so meh tengok next pics..
tadaa...lori oren tiong nam dah kat sebelah saya..alhamdullillah..tak lama pun jem ni..sebab aku exit setia tropika..bagi signal tu penting okeh..sebenarnya masa saya selit ke belah kanan sekali ni..saya nampak ade lori yg slow sikit..so masa tu cepat2 la masuk..jgn khayal k kalau nak selit2 ni...

Okey tu je..tapi aku rasa pemandu2 kita ni kena alert kat roundabout..ramai yg tak reti nak guna roundabout..siapa perlu jalan dulu..mana yg aku nampakla..mcm siapa cepat die dapat pplak..sebab tu la kat roundabout taman daya polis suka dok situ..coz kat situ ramai driver yg tak tahu menonong jer..bagus encik polis..saya soka soka..hehe..

Itu saje..esok cuti yippie..malas nak kluar..selamat berhujung minggu..taa..

Thursday, November 29, 2012

Restoran Haji Sharin Low

Salam..hari rabu lepas..mood nak masak non ado..dah beberapa kali lalu kat jalan tampoi..ternampak restoran halal chinese food di deretan kedai dekat dgn petronas UDA..mengadap jalan besar tampoi danga bay..sekali tengok bukak..so kami pun pergi ke sana after magrib..restaurant punya deko sangat simple..food..okeyla..but ade tersilap pilih food yg mmg ending tak abis..

So for a first time..nak compare dgn price..okeyla..taste?maybe tak berapa nak selera..so for me taste pun masih okey n sedap..so cuci mata dulu..

ni nyonya steam siakap..rasanya..sedapp..rekemen utk siapa nak try..yela asyik makan siakap 3 rasa..apa salahnya try nyonya steam..aku pernah masak tapi guna ikan bawal emas..rasa ala2 la jugak..

yang ni mmg sangat sedap..sayur telor asin..asben cakap kalau makan kat restoran seafood danga bay..dia punya sayur adelah asparagus..tapi yg ini kacang panjang..rasa sangat sedap ratah pun sedap..tak rasa masin pun even die goreng dengan telur asin..crunchy..yummey..sampai teringat2 kat tekak..balik umah gugel resepi..next day tu aku buat..tapi since telur agak lama kut..tak berapa nak ratala..hehe..

ni dessert yg saya ambil ..tak sedap..maybe tak kena tekak..coz dia hangat2..kalau sejuk mungkin sedap kot..putih2 tu sengkuang..rasa manis2 buah 

menu yang terakhir adalah udang masak labu..rasanya lemak2 labu dan sedap sangat..ni saya suka..kami order 3 layer tea  dua set n satu apple juice kedondong..semua sekali 155..okeyla..dengan makanannya..husband cakap sedap..bagi saya okey..dan lepas je food kami sampai..tetiba je restaurant tu crowded..haha..lucky for us..service baik..food sampai pun cepat..cuma deko2 kureng sikit..price ok ok..masakan die aku tak arif sangat masakan dari wilayah mana..hehe..okey jom makan di restoran haji sharin Low Bandar Baru Uda..

Wednesday, November 28, 2012

camera

Salam..
Okeh..tajuk yang sangat basic..so nak share somethingla about camera..for me camera ni sangat2 penting..dari camera yang masuk film tu hingga skrang femes ames dengan dslr..

Saya bukanlah giler gadget sgt sampai setiap kali camera baru keluar..mesti nak sebat..tapi biasala..at least kita ade..takde masalah if benda tu guna n tidak membazir kan..bukan orang ade ko pun nak ade..last2 non ado..kikiki,,

Lets me share jenis2 camera yang pernah aku miliki..so lets begin da story of camera...........
ini camera pertama saya..ni gugel sajork ye..sebab tak pernah amek gambor camera tu coz dah hilang..saper  hilangkan? adelah sorang hamba allah masa saya keje part time dgn MBN pahang..masa tu camera saya ni ade fungus kat lens..so dia tolongla p repair katenya tempat kawannya..tapi entahla..sebagai ganti die bagi nikon kat saya..sebenarnya agak ralat la..coz camera ni camera pertama jenama minolta zoom riva..harga 400 lebih..beli kat kompleks pkns shah alam..masa tu belajar tahun 2 kat uitm shah alam..hehe..gambar dia mmg sangat cantik..dan salah satu camera compact film yg boleh zoom..digantikan saya dengan camera di bawah ni..
tak sama speck pun..dia tak cakap nak ganti..tp since salah dia..dia bagi camera ni sebagai taruhan..so saya tak pulangkan..dia pun diam..tak silap..camera ni ade lagi kat kampung di kuantan..bila pk..mmg sakit ati..tapi whut to do..tak mungkin dapat balik my 1st camera tu..


Then demam camera digital melanda sekitar 2003..siapa ade digital camera masa tu kira not bad la..aku tak mampu lagi nak berdigital camera..masa tu digital camera mmg mahal 500 above..so dah keje..baru pk nak beli..so dapatla membeli digital camera merangkap digicam yang kedua miliku


Jenama kodak..camera ni satu je tak suka..mencekek bateri..kalau tak kena bateri sekejap je dah abis..gambar dia sangat cantik..suka sangat..tapi byk kenangan yg tak bleh nak cerita..camera ni tak berada dlm simpanan aku utk jangka masa yang lama..sayang..beli dengan harga 600lebih tak silap..even pixel dia sikit tapi gambar..warna dia sangat saya suka..:)

Ni camera yg dibeli 2008 masa pc fair di johor..masa ni mmg femes la jenama sony..saya punye 10 megapixle je..sebagai pengubat hati camera kodak tu kan..lagi pun camera kodak tu mmg sgt pakai bateri..sony ni bagus..dan berjasa masa bawa ke gold coast..byk la..pic cantik..bateri sangat tahan lama..masih lagi good condition..dijaga dengan rapi..tapi ade pada encik husband utk dibawa ke site..jarangla diguna oleh saya..awal2 beli je pada saya..hehe..

So demam dslr melanda..akhirnya dapat la memiliki dslr yang pertama dengan price yg tak mahal tak murah..mana ade dslr harga less than 1k..so ni la dslr pertama dan mungkin terakhir kot..jeng jeng..
canon dslr 1100D..warna merah..ni memang dijaga dengan rapi..lens pun dah bertambah dari basic dah ade 3 lens..ni pun berjasa banyak..belinya 2011..gambar tip top..cuma perlukan latihan..gambar di london byk pakai camera ni..majority percutian guna camera ni..okeyla bagi basic thingy bukan nak upah or tempahan..sekadar utk cuti2 keluarga..


Latest..saya sedang berjinak2 dengan scraping book..n nak buat scrap journey bagi setiap even penting especially percutian..baby newborn..then..perlukan camera yg boleh shot segera..instant..akhirnya berjaya memiliki instax wide 210

size camera ni gedabak n lebar..wide n big..kakakaka..boleh je amek istax mini..comel..tapi pk gambar tak comel..amek wide..tak tahula someday tak suka p amek istax mini 7..but ni utk project scraping..cuma nak tambah aksesori..cuma biasala camera murah mesti film mencekik kan...1o keping 34 hengget..harus jimat..gambar2 food pakai digital sajork..tu yg hubby dok perli..kekekeke..tapi takpe en hubby sistem barter..u amek camera sony i..so thanks hubby sebab benarkan saya beli camera ni..projek scraping pertama percutian LANGKAWI...yeah..taaa

Tuesday, November 27, 2012

Aquaria

hiyee..since my extra works gap almost a weeks..so me decide to follow hubby outstation @Kuala Lumpur..Btw die ade seminar dgn sil..my mil pun join sama coz need to babysit anak sil..unexpexted thing pun ikut ni..btw sil bring along la her hubby..so pak ngah pun nak turun kl jumpa mak die..then..me booking lanson placela..since ade apartment..n pernah stay situ..alhamdulillah..dia kasi rate yg sangat afforable..even die cakap rate tu tak masuk akal coz murah..kekeke..since me pernah stay situ before tis so dia setuju utk give us same rate dgn yg dolo tu..thanks LANSON PLACE..oh dah tukar nama tempat ni dikenali sbg ambassador rows service suite

Kami ade 3 family semuanya so apartment adelah tempat yg terbaekk..actually 2 family sahaja..pak ngah juz dtg overnite satu malam jer..next day pagi2 die dah balik..so takdela crowded pun coz the apartment sgt spacious n selesa..layout die i like..but if nomad sucasa apartment layout mcm lanson place lagi best you..nomad depan lanson je..saya suka bilik nomad..besar..if ade extra bed pun boleh masuk 2 extra bed for each room..but kitchenette die attach dgn main hall tu yg tak soka pasal nomad sucasa..but cutlery semua ok..siap ade jug n teko..lanson no teko..cutlery n kitchenware excellent..

So me pilih apartment 2 beds..

floor plan lebih kurang mcm kat atas ni..price?with gov rate less rm500 la..okeyla..1st day tu kami makan kat sari ratu..aku mmg suka masakan minang di sari ratu..especially ayam pop..ratah je ayam tu..sedappp

the next 2days masak je..since kedai sebelah jer..but dont expect la akan murah coz tempat ni nearby embassy kan..ramai mat salleh yg stay kat sini buy groceries kat situ..adela aku bawak sikit2 makanan dari rumah..so jimatla jugak..btw b4 tis mmg aku ade check review dieorg cakap takde cooking ware..apekah??sik baik aku pernah stay dolo..so aku mmg suka check2 mmg ade la..kenapa diorang ckp takde..basic cookware semua ade..cuma limitedla..tak banyak..

second day tu aku ingat nak lepak2 je..tapi pakngah ajak p aquaria so bawak la kids p..gamble je..dgn stroller yillek..last2 sewa stroller kat klcc..hihihi..kids mmg enjoy dlm tu..

hari kedua..nak p lunch

my kids with anak sedare di aquaria


Btw kids yg p ni umur 4-1 tahun..so kecil2..pergi plak naik cab dari lanson place..cuma 5 hengget..pergi sama2 balik asing2 gitu..oh lupa citer..masa p ni aku lupa nk pack seluar anak bujang..so beli seluar kat klcc..beli kat abang..kena beli kat adik sekali..fair n square..since conference hubby kat kl convention centre..die mintak tunggu..masa tu dah kul 4..pak ngah balik dolo..sebab penat..kekekeke...aku dah biasa travelling so no hal punya..lepak depan isetan level 3 sangat comfortable..dgn sofa..so no problem la tunggu hubby..

hubby sampai 530plus2..then heading to kinokuniya..tempat ni wajib p if p klcc..abis dlm 600 gak membeli buku..so bleh claim income tax ni..kami balik dalam jam..taxi cost us rm22..tu naik blue cab..kalau merah around 15 gak kot..:)

so mmg penatla if kita last minutes rancang nak ikut..dgn rumah tinggal tak proper..nak mendobi..satu je tak best apartment kat malaysia..takde washing machine..if ade..mmg i laike..maybe ade utk apartment yg mahal kot..


Monday, November 26, 2012

dinner

Salam..kekadang korang pernah tak terpk nak masa apa ekk..sedangkan lauk basah penuh dlm fridge ? tapi masih konpius nak masak ape..and memasak ni kekadang if ade anak kecil2..mesti kena masak yg boleh seisi keluarga makan bersama sama..lately aku jarang masak sambal2..sebab malas nak menumis n nak tunggu sambal tu garing..kalau tak mrassa seisi keluarga ceri beri..

Sebut pasal masakan dulu if masak sambal2 kena buat dua menu..satu menu dewasa satu menu kids..since 2 molot kenit ni slalu drama king n drama queen siap boleh guling2 kunun kebuluran teramats sangat..padahal takde apa pun..So meh la kite share sikit2 pasal masak2 simple yg cepat tak sampai 30 minit pun dah siap..

Dulu aku ade masalah nak masak whole chicken meat especially bahagian dada..selalunya dieorg ni tak makan..kesudahan aku yg makan..erkk..selalu part ni mmg aku avoid to cook..kesudahannya berlambak2 dada ayam dlm fridge..so few month ago..aku dok pk why not potong2 kecil..nak tunggu masak spaggethi..entah bila kan..utk menyelamatkan keadaan..dada ayam ni..potong kecil2.boleh buat ayam masak halia atau ayam paprik..utk malam ni aku buat ayam halia..

bahan-bahan nya simple jer
 dada ayam ( suka ati nak byk mana) potong kecil marinated je dgn sikit garam dan kunyit
bawang besar sebiji
bawang putih 3-4 ulas
halia muda ikut suka
cili padi 10-15 tangkai..tgk la jenis pedas ke tidak
carrot 
tomato
daun sup

suka tumbuk tak lumat..ala2 k..

sebijik je cukup

marinated chicken..salt n turmeric 

Masak ni sangat simple..sebab aku dah potong2 dada ayam tu..pastu letak dlm container..time nak masak defrost je..senang..bila dah potong kecil cepat dia defrost..pastu marinated taruk tepi..boleh la settlekan bawang2 semua..masak pun letak minyak tak byk..pastu goreng ayam ni agak2 half cook masuk bawak2 tu..biarkan bawang n ayam sebati..pastikan api perlahan k..
Dah settle tadaaaaaaaaa

ayam halia..if korang ade sayur kobis bunga campak je..semua ade dalam ni

So bila dah siap..boleh la tambah telor dadar..makan dengan nasi panas2..memandangkan masa aku masak ni kids kat atas..tetiba rasa lapar..mummy makan dolo..dah kenyang baru panggil kids turun..n suap dieorang..so bon appetite..ya..


bon appetitte


p/s : saya guna olive oil utk goreng ayam ni..sihat2..

Thursday, November 22, 2012

Rumah sewa

salam..setiap orang mesti ade pengalaman dok rumah sewa kan..hehe..tak kirala bila2..Masa dulu b4 sambung belajar..aku pernah pk..bestnya dok umah sewa..boleh masak2..independent..bleh jalan2..semua la..tak pk pun mcm2..

1st time aku dok umah sewa ni..masa belajar di itm shah alam sekitar tahun 1997..memula tu aku tak pk la kena sungguh2 buat aktiviti dalam kolej kediaman..oh ya masa tu aku dok kolej seroja 2..bilik 511..masa 1st year 1st sem..merasa la bulan puasa dok ramai2..satu bilik ade 4 double decker..masa abis je minggu silaturrahim..aku dah siap cop2 katil bawah..then balik kg..since ade gap 1 minggu..bila dah naik..masuk bilik..baru tahu..junior kena dok atas..hmm..so OK..

Masuk second sem..aku tak dpt hostel..nak nangis ko..sebab tak prepare pun..merayu dpt dok setinggan berdaftar..keke..kelakor..so aku hanya dibekalkan tilam je..lain2 kena sharela dgn penghuni lain..even nak artwork pun aku tak buat kat bilik..sebab budak art n design masa tu slalu dikecam sepah dan kotor..so aku buat kat bilik kawan aku bilik 409 kot..tapi dok menumpang ni adatla..ade sorang permanent resident ni..dok offer2 aku share almari dia..tapi abis die bedal pad aku..hangin je..ingat welfare ke..dah offer pastu kira hak mutlak die..since dats incident..aku set kepala..malas la dok hostel..incase tak dpt bilik lagi..

Kebetulan..satu bilik ngan aku ade senior mass com..die offer satu rumah kawan die di seksyen 4..so aku n my best friend aziemah..gigih pergi jugak kat rumah tu..kami takut jugak tak dpt hostel next sem..before thats kami dah cukup korum 8 org..tgk rumah fully furnished kat seksyen 24..jauh tu mmg jauh..nak bus..tapi sebab nak fully furnished..so terima jela..flat 3 bilik..dia amek 150 satu kepala..ko bayangkan lah..kami ade 8..so 150x8..untung tak untung tuan rumah rumah flat kecik tu je..aku n kawan2 mmg tak taula..pasal deposit..so kami bayar gak..deposit 1 month dulu..pastu baru p seksyen 4 tu..rumah teres setingkat end lot sewa 750 sebulan..pepandaila nak dok berapa ramai..

Biasa la 1st time..kami cancel seksyen 24..nak masuk seksyen 4..tapi tau apa yg berlaku..kami tak dpt balik duit deposit tu..consider burn..kesihan..dah bukan senang sangat..sebb tak nak susahkan parents aku..cuti sem tu aku part time dpt la 700 lebih..cuti overtime mmg aku buatla..

Dah cop umah ni..tuan rumah sangat baik..dia hold dulu utk kiteorg..so dpt gaji je..aku dpt surat dpt permanent resident kat seroja ..tapi dah malas..so biarkan aje..kan nak struggle..every year nak struggle..dah la byk artwork..pengsan la mana activity college lagi..tak reti nak bahagikan masa..so dapatla dok rumah sewa pertama aku di seksyen 4 shah alam..dok tak sampai 2 bulan banjir ko..tahun 1997..siapa pernah alami banjir di shah alam..mesti taula..seksyen 4 banjir kilat..

Best friend aku dpt kolej..so die taknak membazir so dia stick ke kolej..takpela..aku berpisah jugak dgn dia..utk  1st year mmg sangat best..lepas banjir tuan rumah belikan double decker..okeyla..aku dok master bed..4 org..secondbed 2..3bed 2 org..kami dok aman damai until la datang sorang ahkak yg memula nak menumpang coz dah keje remisier.yang jual beli saham tu..memula die sorang pastu dia hangkut adik dia..so dok ngan kami..huru hara..sebab nak ikut cakap die jer..

Aku tak suka..tapi aku buat bodo jela..until one day die dpt untung besar..so dia dah gula2 nak ajak pindah..siap cakap nak bayarkan deposit..kami bayar bulanan je..so dia pun pilih nak dok kat seksyen 9 ..masa tu ade townhouse baru nak buka..mmg kawasan gated la..dekat dgn orchard square..kat sebelah concorde tu..aku tak tahu apa nama die skrg..so beramai2 la pergi townhouse tu..owner dia chinese..memula akak 2 beradik tu pilih nak dok master bedroom..coz dia nak bayarkan deposit kan..so yg lain diam la..takpe ade byk bilik ..3 tingkat tu..masuk je rumah..masing2 dah cop bilik..yg tinggi bilik kecil..aku sungguh tak puas hati..bayaran sama..tapi boleh cop2 plak..nak adil mesti cabut undila..ikut price bilik la..saper yg attach dgn bedroom mesti bayar lebihla..

So balik je dari seksyen 9..yg lain dah berangan nak pindah..aku cakap aku taknak pindah n tak kisah la if korang keluar aku akan iklankan n cari house mate..aku rasa akak2beradik tu bengang dengan aku..nasibla..ko baru sampai dah nak conquer..aku tak heran dengan kemewahan ittew..tapi takdela aku bagi alasan bilik tu..aku bagi alasan seksyen 9 jauh..kalau dok seksyen 4..time sesak2 aku boleh jalan kaki balik rumah..ni seksyen 9 boleh ke ko jalan kaki..kuat tak kuat..kalau seminggu 3-4 kali..pitam..situ mmg susah bus hokey..so alasan bilik tu alasan pinggiran jela even itu alasan utama jugak..kekeke

So aku rasa akak2 beradik tu tak puas hati..start la die melaga lagakan aku dengan budak rumah cakap aku kutuk kak shidala..siap panggel lagi kat bilik dia..so aku cakap siapa cakap..mana bukti..kak shida sik baik tak percaya..aku pun cakapla..if aku salah aku mintak maaf..tapi aku tak pernah nak ngate kak shida mcm die cakap tu..vavi betol..

Tapi lepas tu kes tu diam..entah lama kemdian..dia rugi..saham rugi ribu2..padan muka la..tu la nak kenakan org..budak2 lain yg nak pindah pun pk doblas kali ..akhir nya mereka stay..n akak2 beradik tu blah..ceh..

Rumah sewa yg seterusnya masa aku mula2 keje kat kl..dgn jarumas concept..bayaran rm50..memula kak nani tu ckp free..bila last minutes cakap kena tolak gaji..kalau nak tau gaji aku adelah rm400..juz imagined..fresh graduate 2001..gaji aku 400..so aku keje gaji 400..ngeee...

Aku hanya keje sebulan lebih je..sebab aku dah tak sanggup..dibuat mcm kuli..keje bidang fashion ni kalau takat fresh graduated dont expect too much..dapat majikan yg fefelling greatest designer..ade gak terjumpa..die buat tak kenal...so aku lagi hundred buat tak kenal..kuasala..aku berhenti pun cara baik..tupun tolak gaji semer..last payment aku adelah 250 sajork..

next umah sewa masa aku di maktab..buat kpli..tuan rumah so-so..bilik mandi siap ade refleksi tu pakai cermin jernih..mmg kedekut nak mampus..so stay for 2 month je kot..pastu dapat masuk asrama..syukur sampai la grad dok asrama..abisla penyeksaan kami dok umah sewa kedekut..kawan aku siap jumpa najis atas katil lagi..itu ade ilmu tak elok..dieorang bungkus bakar dengan cadar2 tu..

RUmah sewa aku yg ke 4 masa aku di kelantan..tuan rumah baik..tapi selenggara rumah jarang sekali..so lama gak aku dok dari single sampai dua..sewa 280 sajork..masa ni aku beli la tv katil single..astro n internet..tu yg penting..

Bila dah berkahwin aku menyewa dua tempat satu di puteri wangsa..dan satu lagi di skudai..yg puteri wangsa tu aku jarang duduk..yg skudai ye aku duduk almost 2yrs..cuma rumah tu keras sikit..sofyan selalu nanges..

Then aku dah stay ngan sil sementara home sweet home kami siap..alhamdulillah hujung 2010 dapat la kami pindah rumah baru..dan tak menyewa lagi..syukur..alhamdulillah..

Wednesday, November 21, 2012

Hotel

Morning uolls n Salam..today I'm going to blog about hotel . Haha kengkonon speaking tp grammar error byk..opps..hello tak Salah cuba2 kot2 someday I can write in English..cehhh..

Okey lets begin Da story..aku sebenarnya adalah sgt choosy bila nak stay kat mana2 hotel..the first thing aku Pk about location..food..persekitaran..n the big one value for ur money..

Juz imagine la if uolls bercuti utk 3-4 org..then more than 3 night..byk aktiviti nak buat..tak kan la uolls nak dok bilik yg besar kotak jer sampai nak solat pun atas katil..some more if u ade kids yg kecil2 bercuti dgn 3-4 family yg ade 4 org each per family..if stay kat homestay or apartment value la for money..tapi uolls Kena Pk jugak why homestay or apartment ?

McM aku ..if aku nak dok homestay or apartment..aku pilih sebab nak masak..n Akan Kupastikan homestay tu recommend from other people..Kira if ko tempah Kira gamble la ni..kalau family uolls sajork aku rasa takde problem kot paling besar pun gadoh laki bini but if Dah babitkan byk family..mesti ade yg berbunyi..as tukang tempah n sponsor mesti la Amek the best room dlm homestay or apartment..tak kan la ko bayar ko dpt tempat dok kat bilik ciput with single size bed..sian kids..selfish? Bab McM ni aku mmg selfish sebab aku bayar n aku nak keselesaan..that's why la aku tak kan dok homestay if lebih Dari 3 family..sebab aku ni jenis kesihankan org..tak pasal2 aku plak yg tido Anak beranak kat main hall..same goes to apartment..but apartment die punye bedding time much more better kot..so far byk review aku nampak jarang apartment bedding guna single bed..maybe sebab aku Slalu stay kat apartment with 2 bed kot..Slalu yg ade single bed tu utk 3 bedroom apartment..but masa zaman itm Dulu aku pernah stay kat intekma resort masa tu kami organized degree fashion show so we gots 2d complimentary dok kat intekma resort apartment 3 bedroom..very spacious n semua katil yg besar..tak pun dia bagi 2 single bed..dok la 8 org gegirl dlm tu..senior pun ade gak tumpang2..mmg nice la..

Dulu roomrates bagi hotel2 3-4 star takdela mahal sangat mcm skrang ni..hotel paling mahal pernah aku stay renaissance hotel..takpela mrassa gak kan..yg suka sebab ade bathrobe tu..brekpes yummy..kekeke..so gile KG..tu tahun 2003 ke 2004 aku pun tak ingat sgt..orang lain dah berzaman dok hotel 5 star..ekeke..tapi since aku gov officer..meeting aku dgn lembaga dulu..mmg byk buat kat hotel best2..primula beach resort,eastin damansara,century mahkota melaka..okeyla..mmg comfort la all those hotel tu..but yg paling best masa aku dengan Lembaga adelah eastin hotel.

Concorde? Btw concoarde ni aku ingat mahal sangat..tapi kalau korang pandai..concorde shah alam tu selalu ade promo..harga 198plus2..maybe nett 240 kut..okey jugak hotel tu..breakfast tip top..cuma room service lembab nak mampus..ko order makanan kul 11..kul 12 lebih baru sampai..hangin tak hangin..but hotel concorde yg paling selesa pernah aku dok kat airport sepang tu..besar luas bantal gebuss..semua perfectla..

For me..if korang mampu tak salah korang nak dok mana2 hotel pun..cuma dont expect la kalau ko bayar less..dia ckap 5 star..tapi ko dpt service 3 star..aku rasa padan la dengan bayaran tu..tapi yg tak best dah la mahal nak mampus..tapi service mcm ape..

btw..kalau kat oversea..pilihla apartment..senang nak masak apa kan..if dok more than 2days mmg value for ur money ..kalau takat dok sehari dua tu..hmm hotel okey kut..kalau dok apartment kalau stay satu hari..tak sempat kut..ko nak beli groceries..nak masak..nK simpan nak kemas..time is gold..pk pk la..

okeyla enuff lil bit about hotel..cuma byk2 hotel aku lom dok lagi hotel2 yg 7 star harga 1k semalam..kakaka...paling mahal tu sunway resort hotel..mcm philea n grand lexis tu guna gov id..jadi masih okeyla..takat dok sehari dua..weekday plak tu..:) see ya...muahz..




cantik cantik ( bb cream )

Salam..wawahzz..today sesaje nak share kat uolls pasal bb cream..ramai org tau pasal bb cream..me juz know about bb cream ni dlm bulan 10 2011 ..masa tu rakan sekerja dok pakai bb cream simplicity..masa tu dok pk..tak payah la..nak berbb bb cream ni..sebab kulit takdop masalah kan..for me bb cream ni mcm based utk makeup la..mungkin teknologi dia lagi thick compare tu foundation makeup based..

Dulu aku juz pakai make up stick jenama mustika ratu je noks..pernah pakai brand bobby brown..ok la..tapi kaler die mcm darker je..sales girls dia kasi ikut kulit muka aku masa tu gelap sikit..means tan..kununla..so lepas tu aku juz p keje dgn toner,pelembab n compact powder..so satu hari tu lepas terbeli bb cream..aku pakai utk p jalan2..dulu mmg kulit aku sikit berminyak..bila pakai bb cream pertama ni jenama adeline beauty care..beli kat mana?beli kat adeline slimming centre..ye..aku ade masuk seliming centre..ade 7 session lagi belom abis..so masa2 wat treatment tu la terjebak..amoi tu siap cakap guna sikit je..ok la aku guna sikit..mmg okla..kulit nampak fair je..sorry aku kat luar kawasan nak shot gambar lupe..nak gugel tak jumpa plak..Amoi tu siap cakap bb cream ni mmg famous among korean artist..aku mcm ooOOooo..terkesima skejap..

So..memula pakai p jenjalan je..lama2 aku pakai wat keje..alang2 kan..btw dlm pakai bb ni..aku dah pk if abis nak beli kat adeline..konfem gila mahal kut..aku pun tak hingat dia cakap harga brapa satu botol tu..masa dok belek2 katalog cosway..oo aku ahlinya..jadi aku ternampak la bb cream dari cosway ni baru je keluar..so dok aim2 je..

Masa pakai bb cream adeline ke school..aku pasan kulit aku sangat oily..minyak jgn cakap sampai org dok tegor..apsal kulit ko minyak2..hmm..so beli dulu la bb cream cosway tgk mcm mana..ni bb cream cosway tuh..



Nie pon aku gugel sebab aku tak amek gambo bb cream ni..harga die 49 kot..so aku pakai ni utk pergi keje..mmg ok..tak berminyak kulit..takde masalah langsung..until aku gugel product shu uemura..alang2 nak tukor product skin regiment..kan harus tukar sikit2..actually bb cream ni dah abis pon masa aku nak try bb cream shu uemura..dah dok penyek penyek picit2..bab kalau benda ni ubat gigi bentuk die dah bergulung2..kes berjimat cermat..pembaziran ittew amalan shaitonnn...

Masa last entry pasal shu uemura aku cakap ade terbeli bb cream mousse..wahh mousse dah ade bb cream..setahu aku hair mousse..whipping cream mousse je kan..hehe..ni bb cream..tadaaa


Memperkenalkan bb cream mouse shu uemura..harga rm100 lebih kut..aku tak ingat..tp bawah 150..aku tanya nanti cepat abis..sales girl tu cakap bleh tahan 6 bulan if pakai selalu..memula aku pk gak..nak tekan byk mana ni..konsep mousse ni..

Tak perlu risau..pump cuma banyak ni je kat tapak tangan..and lepas tu bleh guna span geometri tu..memula aku guna span tu..sebab lagi smooth n rata je ..tapi beautician shu uemura tu cakap bleh sapu pakai jari je..aku try la pakai jari..sapu..ok lagi byk plak rasanya..satu pump cukup satu muka..

Lepas tu pakaila bedak..yang aku suka..texture die sangat lembut n nipis..when u apply kat ur skin..u can feel ..dia punye thick..and rata sangat tak mcm pakai topeng..ekkeke..macam nature blend with ur skin..bila apply bedak..memula aku tak puas ati..sebab tak nampak sgt..aku apply bedak tebal sikit..sekali mcm opelaa cina..putih..baru aku tau ..die punye tindak balas lambat sikit..lama2 baru ok..but saya sokka saya sokka..

Bagi peminat bb cream yg nak nampak nature ..tapi anggun..bleh try bb cream shu uemura..kalau nak try brand cosway tu..pun aku recommande..since aku pakai dulu pun takde masalah oily..okey taa...

Thursday, November 15, 2012

Hello Kitty Theme park Putri Harbour

Salam maal hijrah bagi semua umat islam di Malaysia..today as yang disebut last entry..hari ni berpeluang bawa kids ke taman tema hello kitty yg berada di Putri Harbour..yella..mommy belanja kids sambil berhiburan yer..hehe..


Actually aku takdela merancang dari awal tahun ke apa utk ke tempat ni..lagipun saya bukan peminat tegar hello kitty..biasa2 je..mula2 dapat info dari husband project ni problem..so aku ingat tak siapla..rupa rupanya slow2 die siap kemdian selepas legoland..tupun aku tahu lepas  berbual dgn kawan kat fb..terus tanya husband..dia benarkan memandangkan ticket masuk pun takdela mahal..anda boleh goggle di sini 

Theme park ni berkonsep indoor..no outdoor okey..so secure utk ibu2 yg nak bawak kids kenit2 ni jalan2 tanpa bapa untuk supervised..okeyla..senang nak handle..bagi kids yg separa lasak mcm anak aku..aku tgk tadi yg mak pak ikut pun anak sampai terjerit2 sebab tak puas..hihihi..anak aku puas sampai die yg ajak balik...hahaha..

TIcket aku dah siap beli online n print out..malam sebelomnya..memula ingat nak ambil satu theme park je..tapi husband suggest alang2 harga murah n aku n sofyan je bayar..yaya free sebab under 3..harga 2 ticket 2 theme park..170..lagi murah la dari nak masuk legoland kan..y tak p legoland?kids kecik lagi..sian je dieorg tak dpt naik ride2 tu..tu main reason aku tak ade hati lagi nak masuk legoland..hehe..so if u pay less jgn expect ekk tempat ni mcm legoland k..

So dengan gigih nya aku bangun around kul 8..siap sediakan keperluan budak2 ni..susu,air panas,air sejok,diapers,sabun,camera..cuma aku regret bab camera..aku salah masukkan lens..aku ingat guna lens 50mm tu dah kira gambar dekat cantik jauh still boleh rakam..skali tak dapek..terpaksa la aku melentur2 badan nak amek gambar budak2 ni..kesudahan tak byk gambar pun diambil..yg full guna iphone je la..

So kemas2 tu yaya bangun around 840..kejutkan sofyan..siap nangis2..biasala sofyan ni kelemahan dia bangun pagi n die punye merengek tu mcm nak pangg jer..tapi takpun..aku ugut2 la kalau tak tinggal..tu merengek2 dah mandi dah pakai baju okey plak..dah settlekan kids..mommy plak..so cuaca pagi ni cerah..n kami gerak dari setia tropika kul 950 pagi..

Sampai di Putri harbour family theme park ni around 1020..perjalanan dari highway pasir gudang exit kat nusajaya bandar iskandar..mmg smooth n steady..cuma perlu ikut signboard menuju ke bandar iskandar..n putri harbour..senang sangat..

Parking mmg senang kalau sampai dalam kul 10-11..aku mmg dapat betul2 parking depan bangunan theme park ni..so no problem at all..syukur sangat..siap2 kids semua..
main entrance

entrance





Disebabkan lens salah so gambar semua dpt jarak2 dekat ea..yg mana dapat jauh sikit tu aku guna dari iphone..jer..ok la gambar die cantik jugak..hehehe..cuma kalau dslr lagi smooth n fresh je nampak gambar tu..


Proses kemasukan ni sangat smooth...tak perlu beratur beli tiket sebab awal2 dah beli n print dari rumah..aku rasa masih ramai tak tahu kot process ni..jimat masa beratur..aku tak bawak stroller susah nak menolak bagi if nak kena beratur2 kalau masuk kat dlm theme park tu nanti..hehe..kalau ade tukang sorong tukang bawak ok la kan..hehe..so sampai2 je mmg ikut sofyan nak masuk thomas n friends..so kami terus ke tingkat 3..

Org mmg tak ramaila..siap kalau nak naik semua ride sampai pitam pun boleh sebb tak kena beratur pun..walk in je..awal lagi kan..dok dlm thomas n friends ni sampai pukul 12 gitu..baru turun..cuma aku silap patut start dgn hello kitty dulu baru thomas..main attraction org nak p hello kitty instead of thomas..takpelah..so cuci mata gambar kat level thomas n friends..















 breakfast kul 11..finger fish nugget kids set 
sarapan dolo...

Siap je sarapan..tak abis pun..simpan..kami main last skali kat Sodor Playground..aku ckp kat sofyan jgn expect tempat ni sama mcm thomasland..sik baik die ok n tak banding pun..alhamdulillah humble anak aku..ade satu incident..semalam aku ade belikan yaya n sofyan boboi kat petronas tuh..so hari ni aku tak pasan yaya bawak yaya boboi tu sampai masuk kat dalam theme park ni..then..boleh plak die tercicir..mengaruk la die seketika..tapi okey balik bila leka kan die dlm sodor playground ni..haish..dlm sofyan nanges sebab tak jumpa jalan keluar..kuikui..terbahak2 aku ketawa..kijam betol ibu ni..hahaha..

inilah tempat yg lorong gerabak hitam tu sofyan nangis katanya gelap sangat n menakutkan..hahaha..memang gerabak tu jalan mati..mana tak takut..hihi

ini view dari sodor playground..aku rasa bahagian ni paling relaxing utk ibu bapa yg nak rehat2 coz ade sofa disediakan..mmg sangat santai..coz org tak ramai lagi masa ni..

Dah settle thomas n friends level kami ke level ke dua..ade angel ballerina,barney,pingu n bob the builder..so..masuk2 terus ke rumah barney..then ke angel ballerina tu..comel sangat anak dara aku dengan costume ballet..terus mood verangans..hahaha..disebabkan bahagian ni anak dara aku sangat sporting..so byk la gambar tak gegar kat sini..


anak darakus.. comel plak ngan costume ni..
   



Last sekali masa nak kluar ade barney show..so dok kat sini ..biar yaya enjoy show ni..sik baik die ade pengalaman kat handy manny show disneyland clubhouse..so die takde masalah nak terkinja kinja kat sini..bleh ikut barney tu menari..hehe..


So masa untuk ke theme park hello kitty..masa nak turun ni nampak..ramainyaa manusia..adoila..masuk2 ingat nak naik cup tu..tp sebab kena beratur..lepas tu ade show hello kitty aku pun trus ke sana la..


main entrance hello kitty town

masuk2 ni dah penuh org beratur so jom tengok show

Gambar bawah yg takde watermark semua pakai hp..yg ade watermark guna dslr yg lens 50..adoila..so gambar tak leh amek full..

Disebabkan bateri hp aku dah 40% so aku keluarkan juga dslr utk shot gambar kat sini..dapat la berapa angle yg ok..nampak fresh je gambo..di manakah yaya???


 Tu dia..di tengah2 hokey..aku pun tak tahu die berani sungguh..p dok kat tengah2 tu selit2..pada hal jarak aku jauh jugak la dari dia..tapi kat sini secure..cuma mmg kekadang aku jeling gak kut2 die bergerak..tapi tak dok situ diam2 tgk show..sampai abis..good girl..abang?biasa la die dok kat celah kaki aku..baguss..anak bujang mmg jenis tak bleh berenggang gak dari aku..hihi..so cuci mata ya..





anak mama yaya ni mmg kusyuk..bila org clap die clap..baru aku tahu mcm mana perasaan ibu2 yg ade anak dara..lain benor ngan anak bujang aku..
 masa ni dah nak abis..model2 artist tu hulur2 tangan tapi takde plak hulur kat yaya..tapi..

 yaya tak heran..die yg kedepan..lantakla..janji die boleh join..good girl









 last dah..yuk kita p tempat lain..


 Dah abis show..kami ke wishful studio..lupa nak citer if uolls amek package 2 theme park ..including hello kitty ni..korang akan dapat postcard..postcard tu la bukti korang dah bayar n nak masuk wishful studio n rumah hello kitty ni dia nak cop pada postcard tu..apa yg ade kat wishful studio?Banyak..korang boleh masuk jewelry making ( ni aku tak suggest if korang ade duit byk okeyla..kat sini korang kena bayar rm75 utk buat jewelry ) so ni aku escape..even beraturnya pendek..aku masuk costume dress up..which yaya dah mula buat hal..masa beratur tu sempatla aku buat susu dia satu botol..aku rasa dia dah letih kot tu yg die tak sporting masa amek gambar..hanya abang jela yg amek gambar..hihi.next decorate nails tu..tak masuk..malas nak cat2 kuku..aku masuk cookie studio..kat cookie studio ade satu incident yg best..meh aku story

Masa dok beratur tu..aku tgk mmg panjang la..berlingkar2 ..so aku tanya sofyan betul ke nak..dia nak masuk..sebab aku cakap dlm ni buat deko biskut..aku ingat bakar n deko..sebab berjanggut tunggu lama sangat..depan aku indon..maid to someone else..biasala..kalau aku majikan..aku akan suruh maid beraturkan utk aku..then aku enjoy..haha..tapi berpada2 la..kalau ko setakat 2-3 org ok jer kan..tapi aku heran..depan maid ni ade 1 family..depan die budak2 college kot..semua stylo2 la..okey jer..bila budak2 college ni dah lepas dengan 1 family of 4 ni..tiba2 aku tgk apsal ramai plak depan aku ni..rupanya si MAID ni dh tolong beraturkan utk 7-8 kepala..mangkuk tak?so tande protest aku duduk sebab dah lenguh coz yaya tido kat bahu masa tu..abang lapar..so sik baik balance makanan ade..bagi die makan kat situ..tapi mmg aku hangin gak..siap aku ckp kat org belakang..sorang beratur tapi masuk 10 org..

Belakang aku maid gak..beraturkan utk majikan dia 2 beranak je..kes tu aku boleh accept coz anak die maybe 5-6 tahun kot..sorang je..compare yg bukit tu semua dah besar panjang..mak pak pun sama naik..bengong..so aku mmg dah tak larat nak tunggu dari 115-230 baru dpt masuk..sofyan memula cakap dah tak nak masuk..aku marah..dah beratur sikit punye lama..tetiba tak nak..huishh...dapat masuk tu..okeyla..sebab takde dah yg beratur utk org lain kan..so ramaila family leh masuk..Masuk2 tu lepas briefing..tetiba adik yg jaga tempat tu tersalah sound..die sound pasal kes beratur2 ni..adoila..bengang la org tu..but yg maid die belakang aku tu ..majikan dia mmg dok sebelah sofyan..kena sound juga..die jadi bengang..siap cakap die tak rasa coz takde anak kecil..hehe..dlm hati aku  yaya tu baru 2thn5 bulan..sofyan baru 4 tahun..boleh je aku beratur..maybe sebab aku takde maid kot..bolehla aku cakap kan..so..shut up..hihi


 Masa masuk ni..dah 230..yaya pun dah taknak tido bila bau je cookies..rupanya deko deko cookies tu..guna coklat.stroberi n orange flavour..hehe..excited kids ni..aku tolong yaya je deko2..tu pun ala2..sofyan dia buat sendiri..




 sofyan start deko2
 ni mommy buatkan..
 yaya punye


 unty sebelah sofyan ni maid die belakang aku..






 ni orang sebelah aku..comel n teliti jer







 Dah siap apa lagi ngap la..tak payah la nak simpan2..sofyan abis kat situ jugak yaya biasala penuh kelembutan..mmg aku suapkanla..lepas keluar je kami masuk rumah hello kitty..malas nak citer..cuci mata jela..sorry gambar ni tak dapat amek view jauh2 coz salah bawa lens..
ruang tengah rumah hello kitty
ruang tamu hello kitty..kat sini cameraman ade tunggu tapi yaya tak sporting jadi amek gambar guna hp jela
ruang tengah deko comel kan


 aku tak tahu apa yg dieorg excited ni
 kitchen cabinet
 tersusun je..mcm nak buat la satu kat umah..hahaha
 aisbok hello kitty ok..ko ade?

 tempat masak masak

Settle terus jalan lagi ke bahagian toilet nya..besarnya toilet..sama besar dengan dapur..comel..
 bath tub bapak besar..boleh muat satu family ni..hihi
 sinki
 model bathub
 ni kat dressing room aku tak sempat nak shot gambar baju2 kedabak hello kitty..yaya cakap tu baju die coz pink kaler..








 Semua gambar kat atas ni candid..sebab tu boleh shot gambar mereka berdua..kalau yg atas katil tu susah betul..puas aku suruh yaya n sofyan posing..tapi camtu jadinya..hehe..dah abis tu kami ker heartful forest.


 tak tahu apa nampak tempat ni..tp dpt cop lagi..kena solve puzzle dalam tu..aku juz walkthrought je ngan kids..sofyan takut plak dia cakap tempat lanun ni coz ade gambar atas..aku plak sakat cakap hello kitty kena tangkap..btw aku tak tahu nama watak hello kitty ni..so aku mentioned as hello kitty je ye..hehe













 Sofyan mmg cepat2 nak suruh keluar..so kami singgah cafe hello kitty ingat nak makan wafer yg kepala hello kitty tu..tapi abis plak..patut tak bleh abis..buat la lebih kan..kempunan mak nak..so aku ckp kat sofyan dah abis..terpaksa temberang donut ni donut lobak merah boboboi..kekeke..dia nak so beli la..yaya as usual tenggelam timbul tak melekat dgn aku..aku jeling2 gak die masuk friendship land..
 donut lobak merah haha

 Kat friendship land ni last2 abang join sekali..aku memula cuak tak nampak kelibat yaya..tgk2 ade..adoila pitam mak engko ni nak oii..kat sini yaya kluar aku suap donut kat dia..so kids takde ngadu lapar apa..sentiasa ade kudapan utk dieorg alas perut..Last sekali shot gambar kat luar hello kitty town sebelom shopping sourvenier..

Beli brg2 abis dekat 250 jugak..biasa theme park mcm ni barang2 mmg mahal..tapi bukan selalu pergi pun..jadi beli barang thomas n angel ballerina utk yaya n sofyan..dalam kedai tu terjerit2 aku mcm tarzan coz yaya ni merayap jer..alih2 bawak beg la..bawak tools box hello kitty la..pengsan kalau mak ko nak beli..hehe..

So kami pulang dlm kul 4 lebih..hujan lebat..aku nampak ramai yang stuck kat lobby bawah tu..kat sini ade kemudahan surau jugak..no worry..korang tak perlu risau..tu untung international theme park ada kat malaysia..:) budak2 ni selamat sebab aku park betul2 depan bangunan ni dan mmg bawak dua towel utk cover kepala dieorang..so yg kekwat2 masa beratur tadi tu pun stuck gak dok lepak kat situ..nasibla yer..tadi ko berlagak kan ..ni kuasa alam..ko tunggula sampai hujan berhenti..tak pun ko beli payung hello kitty kat dalam tu..tapi aku rasa geng2 ni kedekut nak beli brg2 dlm tu..haha..

Sampai umah..hujan mmg lebat la sepanjang perjalanan..aku sampai sofyan terus naik atas..punggah2 barang n ini hasilnya...

pengsan..yaya dgn ipad..masa aku dok upload gambar tgk2 anak dara aku dah terkulai..haha..so mmg penat n puas bawak budak2 ni jenjalan..maybe boleh ke aku try bawak p disneyland hk without their father next year???heehehe...okeyla juz rancang je..so abis dah entry ini..

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...