Wednesday, November 28, 2012

camera

Salam..
Okeh..tajuk yang sangat basic..so nak share somethingla about camera..for me camera ni sangat2 penting..dari camera yang masuk film tu hingga skrang femes ames dengan dslr..

Saya bukanlah giler gadget sgt sampai setiap kali camera baru keluar..mesti nak sebat..tapi biasala..at least kita ade..takde masalah if benda tu guna n tidak membazir kan..bukan orang ade ko pun nak ade..last2 non ado..kikiki,,

Lets me share jenis2 camera yang pernah aku miliki..so lets begin da story of camera...........
ini camera pertama saya..ni gugel sajork ye..sebab tak pernah amek gambor camera tu coz dah hilang..saper  hilangkan? adelah sorang hamba allah masa saya keje part time dgn MBN pahang..masa tu camera saya ni ade fungus kat lens..so dia tolongla p repair katenya tempat kawannya..tapi entahla..sebagai ganti die bagi nikon kat saya..sebenarnya agak ralat la..coz camera ni camera pertama jenama minolta zoom riva..harga 400 lebih..beli kat kompleks pkns shah alam..masa tu belajar tahun 2 kat uitm shah alam..hehe..gambar dia mmg sangat cantik..dan salah satu camera compact film yg boleh zoom..digantikan saya dengan camera di bawah ni..
tak sama speck pun..dia tak cakap nak ganti..tp since salah dia..dia bagi camera ni sebagai taruhan..so saya tak pulangkan..dia pun diam..tak silap..camera ni ade lagi kat kampung di kuantan..bila pk..mmg sakit ati..tapi whut to do..tak mungkin dapat balik my 1st camera tu..


Then demam camera digital melanda sekitar 2003..siapa ade digital camera masa tu kira not bad la..aku tak mampu lagi nak berdigital camera..masa tu digital camera mmg mahal 500 above..so dah keje..baru pk nak beli..so dapatla membeli digital camera merangkap digicam yang kedua miliku


Jenama kodak..camera ni satu je tak suka..mencekek bateri..kalau tak kena bateri sekejap je dah abis..gambar dia sangat cantik..suka sangat..tapi byk kenangan yg tak bleh nak cerita..camera ni tak berada dlm simpanan aku utk jangka masa yang lama..sayang..beli dengan harga 600lebih tak silap..even pixel dia sikit tapi gambar..warna dia sangat saya suka..:)

Ni camera yg dibeli 2008 masa pc fair di johor..masa ni mmg femes la jenama sony..saya punye 10 megapixle je..sebagai pengubat hati camera kodak tu kan..lagi pun camera kodak tu mmg sgt pakai bateri..sony ni bagus..dan berjasa masa bawa ke gold coast..byk la..pic cantik..bateri sangat tahan lama..masih lagi good condition..dijaga dengan rapi..tapi ade pada encik husband utk dibawa ke site..jarangla diguna oleh saya..awal2 beli je pada saya..hehe..

So demam dslr melanda..akhirnya dapat la memiliki dslr yang pertama dengan price yg tak mahal tak murah..mana ade dslr harga less than 1k..so ni la dslr pertama dan mungkin terakhir kot..jeng jeng..
canon dslr 1100D..warna merah..ni memang dijaga dengan rapi..lens pun dah bertambah dari basic dah ade 3 lens..ni pun berjasa banyak..belinya 2011..gambar tip top..cuma perlukan latihan..gambar di london byk pakai camera ni..majority percutian guna camera ni..okeyla bagi basic thingy bukan nak upah or tempahan..sekadar utk cuti2 keluarga..


Latest..saya sedang berjinak2 dengan scraping book..n nak buat scrap journey bagi setiap even penting especially percutian..baby newborn..then..perlukan camera yg boleh shot segera..instant..akhirnya berjaya memiliki instax wide 210

size camera ni gedabak n lebar..wide n big..kakakaka..boleh je amek istax mini..comel..tapi pk gambar tak comel..amek wide..tak tahula someday tak suka p amek istax mini 7..but ni utk project scraping..cuma nak tambah aksesori..cuma biasala camera murah mesti film mencekik kan...1o keping 34 hengget..harus jimat..gambar2 food pakai digital sajork..tu yg hubby dok perli..kekekeke..tapi takpe en hubby sistem barter..u amek camera sony i..so thanks hubby sebab benarkan saya beli camera ni..projek scraping pertama percutian LANGKAWI...yeah..taaa

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...