Monday, November 26, 2012

dinner

Salam..kekadang korang pernah tak terpk nak masa apa ekk..sedangkan lauk basah penuh dlm fridge ? tapi masih konpius nak masak ape..and memasak ni kekadang if ade anak kecil2..mesti kena masak yg boleh seisi keluarga makan bersama sama..lately aku jarang masak sambal2..sebab malas nak menumis n nak tunggu sambal tu garing..kalau tak mrassa seisi keluarga ceri beri..

Sebut pasal masakan dulu if masak sambal2 kena buat dua menu..satu menu dewasa satu menu kids..since 2 molot kenit ni slalu drama king n drama queen siap boleh guling2 kunun kebuluran teramats sangat..padahal takde apa pun..So meh la kite share sikit2 pasal masak2 simple yg cepat tak sampai 30 minit pun dah siap..

Dulu aku ade masalah nak masak whole chicken meat especially bahagian dada..selalunya dieorg ni tak makan..kesudahan aku yg makan..erkk..selalu part ni mmg aku avoid to cook..kesudahannya berlambak2 dada ayam dlm fridge..so few month ago..aku dok pk why not potong2 kecil..nak tunggu masak spaggethi..entah bila kan..utk menyelamatkan keadaan..dada ayam ni..potong kecil2.boleh buat ayam masak halia atau ayam paprik..utk malam ni aku buat ayam halia..

bahan-bahan nya simple jer
 dada ayam ( suka ati nak byk mana) potong kecil marinated je dgn sikit garam dan kunyit
bawang besar sebiji
bawang putih 3-4 ulas
halia muda ikut suka
cili padi 10-15 tangkai..tgk la jenis pedas ke tidak
carrot 
tomato
daun sup

suka tumbuk tak lumat..ala2 k..

sebijik je cukup

marinated chicken..salt n turmeric 

Masak ni sangat simple..sebab aku dah potong2 dada ayam tu..pastu letak dlm container..time nak masak defrost je..senang..bila dah potong kecil cepat dia defrost..pastu marinated taruk tepi..boleh la settlekan bawang2 semua..masak pun letak minyak tak byk..pastu goreng ayam ni agak2 half cook masuk bawak2 tu..biarkan bawang n ayam sebati..pastikan api perlahan k..
Dah settle tadaaaaaaaaa

ayam halia..if korang ade sayur kobis bunga campak je..semua ade dalam ni

So bila dah siap..boleh la tambah telor dadar..makan dengan nasi panas2..memandangkan masa aku masak ni kids kat atas..tetiba rasa lapar..mummy makan dolo..dah kenyang baru panggil kids turun..n suap dieorang..so bon appetite..ya..


bon appetitte


p/s : saya guna olive oil utk goreng ayam ni..sihat2..

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...