Friday, November 30, 2012

i'm ladies driver

Salam ..sesekali berblog about pemanduan di Malaysia ni best jugak kan..ni adelah pandangan dari saya n tidak melibatkan org awam yg lain..tak pun..eh..tarik napas dalam2 dan hembus pelan2..meh saya mulakan dengan cerita kisah pemanduan..

Sebenarnya..bukan nak agungkan mana2 driver dari serata dunia..tapi setiap negara ade kekurangan n kelebihan mereka kan..mcm kat uk..tak pernah aku jumpa pemandu yg sangat polite..even die nak selit2..takde hangin2 satu badan..mereka masih respect each other..masa p london dahulu..mr jerry tu siap cakap..even tertonjol sikit pun boleh mintak maaf n takde nak maki hamun..erk..penyabar sungguh org british ni..no wonderla die sabar nak menjajah walaupun beratus tahun lamanya..

Bila di france..lain plak..driver kami mr.samuel..adoila..asyik hon hon n marah..aku rasa la die maki..dlm bahasa france..aku pun tak paham..sampai kami nak berbual dgn die pun segan..sebab tak dpt nak expect langsung perangai dia mcm mana..

Itu kisah di Europe..kisah di ASEAN mcm mana..tak perlu nak citerkan sgtla..mcm negara seberang tambak..hairan..mereka memandu dengan baik..tapi masuk je tambak johor..tengok aje la kat highway..husband boleh bebel2..adoila..

Sebut pasal pemanduan..aku paling tak suka if pagi2 org nak p kerja..boleh memandu mcm nk pergi jalan2 cari makan..haish..sakit ati..dgn traffic light yg bapak banyak..tensi mak..bila dipk2..aku rasa driver di KL mungkin lebih berhemah kot..masih guna signal dgn baik..but tak boleh nak cakap jugak..yg selalu guna signal yg baik majority driver old timer ni..driver muda2 ni bukan nak cakap la..dengan exzos bising nak mampus...bawak mcm pelesit tp menyusahkan orang..bawak kereta ala2 evo tak pun mitsubishi lancer..keles ko jah...ALA ALA okey..

Btw..aku tak tahula aku ni kategori pemandu yg mcm mana..so far aku masih tak lokek nak bagi signal..walaupun masuk simpang rumah..dah terbiasa kut..bukan rugi pun nak bagi signal..tapi aku rasa ramai pemandu kat Malaysia ni lokek nak bagi signal..bagi signal bukan bermaksud ko bagi signal terus selit..tapi yg tak suka nyer bagi signal sampai 20 minit pun ade gak yg buat bodo..bagi aku la tak rugi nak bagi laluan kat org yg bagi signal..cuma jarak tu mmg kena jaga la..hon angkat tangan..sejukla hati..ni buat muka mcm tak bersalah..kekwat gile..bertolak ansur tu penting..

Nak menyelit bagi aku kekadang pemandu wanita ni agak takut2..tapi aku rasa kalau kita memberi signal dengan baik tak pancung suka hati aku rasa okey je kot..bagi aku tips nak menyelit paling bagus..bila ade lori besar..selalu aku lepas selit time lori besar kira trailer la..BUT kena ingatla..lori tu laju tak laju..keupayaan lori..dan keupayaan kereta kita pandu tu..kalau kereta kita sampai pickup dgn lori..sila pikir doblas kali yer...so ni incident petang tadi..

Masa nak ambil sofyan kat school tadi..oh ya sofyan masih sekolah sampai 10 December ni..pre school..today dia ade super fun day..otw p masa dah u turn naik highway kempas tu..mmg dah nampak highway menghala ke skudai tu jem..nampak mcm ade org dok repair jalan ke cat jalan ke..tak pasan sangat..jalan menghala ke pusat bandar woodland sgt clear..terpk gak nak balik nanti if jam..tapi me gamble je..sekali..lepas amek sofyan..mmg jem gile..aku exit kat bandar dato onn menuju ke kempas tu..
ya..ni sempatla snap gambar..pastikan jarak ye dari kereta..tengokla jam..so cool je bawak..redho..mmg nampak jam dah panjang..yg penting tak hujan..kalau hujan lagi kelam kelibut uolls..so masa ni follow je kete depan..n bagi signal yer..bg signal siap2..n kena sabar..so far masa nak selit ni..ade 2-3 kereta pun tak nak bagi..takpe..redho..pasan tak lori tiong nam yg warna oren tuh..so meh tengok next pics..
tadaa...lori oren tiong nam dah kat sebelah saya..alhamdullillah..tak lama pun jem ni..sebab aku exit setia tropika..bagi signal tu penting okeh..sebenarnya masa saya selit ke belah kanan sekali ni..saya nampak ade lori yg slow sikit..so masa tu cepat2 la masuk..jgn khayal k kalau nak selit2 ni...

Okey tu je..tapi aku rasa pemandu2 kita ni kena alert kat roundabout..ramai yg tak reti nak guna roundabout..siapa perlu jalan dulu..mana yg aku nampakla..mcm siapa cepat die dapat pplak..sebab tu la kat roundabout taman daya polis suka dok situ..coz kat situ ramai driver yg tak tahu menonong jer..bagus encik polis..saya soka soka..hehe..

Itu saje..esok cuti yippie..malas nak kluar..selamat berhujung minggu..taa..

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...