Thursday, November 22, 2012

Rumah sewa

salam..setiap orang mesti ade pengalaman dok rumah sewa kan..hehe..tak kirala bila2..Masa dulu b4 sambung belajar..aku pernah pk..bestnya dok umah sewa..boleh masak2..independent..bleh jalan2..semua la..tak pk pun mcm2..

1st time aku dok umah sewa ni..masa belajar di itm shah alam sekitar tahun 1997..memula tu aku tak pk la kena sungguh2 buat aktiviti dalam kolej kediaman..oh ya masa tu aku dok kolej seroja 2..bilik 511..masa 1st year 1st sem..merasa la bulan puasa dok ramai2..satu bilik ade 4 double decker..masa abis je minggu silaturrahim..aku dah siap cop2 katil bawah..then balik kg..since ade gap 1 minggu..bila dah naik..masuk bilik..baru tahu..junior kena dok atas..hmm..so OK..

Masuk second sem..aku tak dpt hostel..nak nangis ko..sebab tak prepare pun..merayu dpt dok setinggan berdaftar..keke..kelakor..so aku hanya dibekalkan tilam je..lain2 kena sharela dgn penghuni lain..even nak artwork pun aku tak buat kat bilik..sebab budak art n design masa tu slalu dikecam sepah dan kotor..so aku buat kat bilik kawan aku bilik 409 kot..tapi dok menumpang ni adatla..ade sorang permanent resident ni..dok offer2 aku share almari dia..tapi abis die bedal pad aku..hangin je..ingat welfare ke..dah offer pastu kira hak mutlak die..since dats incident..aku set kepala..malas la dok hostel..incase tak dpt bilik lagi..

Kebetulan..satu bilik ngan aku ade senior mass com..die offer satu rumah kawan die di seksyen 4..so aku n my best friend aziemah..gigih pergi jugak kat rumah tu..kami takut jugak tak dpt hostel next sem..before thats kami dah cukup korum 8 org..tgk rumah fully furnished kat seksyen 24..jauh tu mmg jauh..nak bus..tapi sebab nak fully furnished..so terima jela..flat 3 bilik..dia amek 150 satu kepala..ko bayangkan lah..kami ade 8..so 150x8..untung tak untung tuan rumah rumah flat kecik tu je..aku n kawan2 mmg tak taula..pasal deposit..so kami bayar gak..deposit 1 month dulu..pastu baru p seksyen 4 tu..rumah teres setingkat end lot sewa 750 sebulan..pepandaila nak dok berapa ramai..

Biasa la 1st time..kami cancel seksyen 24..nak masuk seksyen 4..tapi tau apa yg berlaku..kami tak dpt balik duit deposit tu..consider burn..kesihan..dah bukan senang sangat..sebb tak nak susahkan parents aku..cuti sem tu aku part time dpt la 700 lebih..cuti overtime mmg aku buatla..

Dah cop umah ni..tuan rumah sangat baik..dia hold dulu utk kiteorg..so dpt gaji je..aku dpt surat dpt permanent resident kat seroja ..tapi dah malas..so biarkan aje..kan nak struggle..every year nak struggle..dah la byk artwork..pengsan la mana activity college lagi..tak reti nak bahagikan masa..so dapatla dok rumah sewa pertama aku di seksyen 4 shah alam..dok tak sampai 2 bulan banjir ko..tahun 1997..siapa pernah alami banjir di shah alam..mesti taula..seksyen 4 banjir kilat..

Best friend aku dpt kolej..so die taknak membazir so dia stick ke kolej..takpela..aku berpisah jugak dgn dia..utk  1st year mmg sangat best..lepas banjir tuan rumah belikan double decker..okeyla..aku dok master bed..4 org..secondbed 2..3bed 2 org..kami dok aman damai until la datang sorang ahkak yg memula nak menumpang coz dah keje remisier.yang jual beli saham tu..memula die sorang pastu dia hangkut adik dia..so dok ngan kami..huru hara..sebab nak ikut cakap die jer..

Aku tak suka..tapi aku buat bodo jela..until one day die dpt untung besar..so dia dah gula2 nak ajak pindah..siap cakap nak bayarkan deposit..kami bayar bulanan je..so dia pun pilih nak dok kat seksyen 9 ..masa tu ade townhouse baru nak buka..mmg kawasan gated la..dekat dgn orchard square..kat sebelah concorde tu..aku tak tahu apa nama die skrg..so beramai2 la pergi townhouse tu..owner dia chinese..memula akak 2 beradik tu pilih nak dok master bedroom..coz dia nak bayarkan deposit kan..so yg lain diam la..takpe ade byk bilik ..3 tingkat tu..masuk je rumah..masing2 dah cop bilik..yg tinggi bilik kecil..aku sungguh tak puas hati..bayaran sama..tapi boleh cop2 plak..nak adil mesti cabut undila..ikut price bilik la..saper yg attach dgn bedroom mesti bayar lebihla..

So balik je dari seksyen 9..yg lain dah berangan nak pindah..aku cakap aku taknak pindah n tak kisah la if korang keluar aku akan iklankan n cari house mate..aku rasa akak2beradik tu bengang dengan aku..nasibla..ko baru sampai dah nak conquer..aku tak heran dengan kemewahan ittew..tapi takdela aku bagi alasan bilik tu..aku bagi alasan seksyen 9 jauh..kalau dok seksyen 4..time sesak2 aku boleh jalan kaki balik rumah..ni seksyen 9 boleh ke ko jalan kaki..kuat tak kuat..kalau seminggu 3-4 kali..pitam..situ mmg susah bus hokey..so alasan bilik tu alasan pinggiran jela even itu alasan utama jugak..kekeke

So aku rasa akak2 beradik tu tak puas hati..start la die melaga lagakan aku dengan budak rumah cakap aku kutuk kak shidala..siap panggel lagi kat bilik dia..so aku cakap siapa cakap..mana bukti..kak shida sik baik tak percaya..aku pun cakapla..if aku salah aku mintak maaf..tapi aku tak pernah nak ngate kak shida mcm die cakap tu..vavi betol..

Tapi lepas tu kes tu diam..entah lama kemdian..dia rugi..saham rugi ribu2..padan muka la..tu la nak kenakan org..budak2 lain yg nak pindah pun pk doblas kali ..akhir nya mereka stay..n akak2 beradik tu blah..ceh..

Rumah sewa yg seterusnya masa aku mula2 keje kat kl..dgn jarumas concept..bayaran rm50..memula kak nani tu ckp free..bila last minutes cakap kena tolak gaji..kalau nak tau gaji aku adelah rm400..juz imagined..fresh graduate 2001..gaji aku 400..so aku keje gaji 400..ngeee...

Aku hanya keje sebulan lebih je..sebab aku dah tak sanggup..dibuat mcm kuli..keje bidang fashion ni kalau takat fresh graduated dont expect too much..dapat majikan yg fefelling greatest designer..ade gak terjumpa..die buat tak kenal...so aku lagi hundred buat tak kenal..kuasala..aku berhenti pun cara baik..tupun tolak gaji semer..last payment aku adelah 250 sajork..

next umah sewa masa aku di maktab..buat kpli..tuan rumah so-so..bilik mandi siap ade refleksi tu pakai cermin jernih..mmg kedekut nak mampus..so stay for 2 month je kot..pastu dapat masuk asrama..syukur sampai la grad dok asrama..abisla penyeksaan kami dok umah sewa kedekut..kawan aku siap jumpa najis atas katil lagi..itu ade ilmu tak elok..dieorang bungkus bakar dengan cadar2 tu..

RUmah sewa aku yg ke 4 masa aku di kelantan..tuan rumah baik..tapi selenggara rumah jarang sekali..so lama gak aku dok dari single sampai dua..sewa 280 sajork..masa ni aku beli la tv katil single..astro n internet..tu yg penting..

Bila dah berkahwin aku menyewa dua tempat satu di puteri wangsa..dan satu lagi di skudai..yg puteri wangsa tu aku jarang duduk..yg skudai ye aku duduk almost 2yrs..cuma rumah tu keras sikit..sofyan selalu nanges..

Then aku dah stay ngan sil sementara home sweet home kami siap..alhamdulillah hujung 2010 dapat la kami pindah rumah baru..dan tak menyewa lagi..syukur..alhamdulillah..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...