Monday, November 12, 2012

Spring Cleaning..

Salam..hiolls..malam ni me n kiddos kat rumah..hubby ade power testing apa ntah aku tak reti bab2 engineering punye stuff ni..so tinggala kami tiga beranak..yaya buat susu 7oz terus..aku biasala..lipat kain..jemur kain..dobi dah abis..basuh pinggan..kemas dapur meja semua..ni melayan si sofyan n yaya memula tgk kisah zaman dahulu..pastu shaun the sheep now dieorg tgh menonton upin ipin..oo..ini semua rakaman ye..aku tgk movie kat hbo semua tak best..so malas nak menonton..so japz lagi naik atas..layan ipad sat..n siapkan kids nak tido..husband ntah..kul brapa die balik..aku rasa dlm kul 2-3 pagi kot..

Sebut pasal spring cleaning..tadi kemas2 bilik kat tempat keje..cuma baru nak start stocking barang sikit..bilik dah siap cat..barang nak arrange n lap2kabinet semua..rabu terpaksa kena datang coz aku lupa plak nak bawak balik stocking for panitia..adoila..so juz singgah japz la..amek n balik jer..Jumaat baru dtg mengemas..next week start mengawas..haihh..

Sebut pasal spring cleaning aku dulu sekolah mgs kuantan..sekolah ni bagi aku unik sangat..sebab mana ade sekolah lain ade special tuckshop..special tuckshop tu mcm setiap minggu rotated class by class take over canteen sekolah..kira sekali seminggu mesti ade class yg akan terlibat..dari form 1 sampaila for 6..

But now aku dengar dah takde special tuckshop ni..part yg paling aku suka bahagian promosi..aku mmg minat melukis since sekolah..dalam kepala tak terpk pun nak amek fashion..terpk nak amek graphic..huhu..terjebak amek fashion sebb graphic ramai sgt nak amek..satu batch tu dah 100 lebih org..compare dgn fashion tak sampai pun 15 orang..ok la tu..pointer aku utk fashion takde la hebat sangat..juz cukup2 makan je nak buat master..;)

Berbalik kepada promosi tu aku suka melukis poster..masa zaman tu femes la group2 4u2c ke kru ke feminin ke..mesti aku akan lukis poster group ni..like 4u2c..jadi 4P2c..mase tu form 4..yess aku kelas P..hahaha..biasala budak kelas sastera kan..selalu di underestimated oleh kelas2 elit..but last pun aku graduated jugak..:) pergh..mood kembang setaman..haishh..

Bab spring cleaning ni..sekolah mgs zaman aku pasti aku buat spring cleaning..siap2 dah dibahagikan tugas either cuci bilik or dewan..or makmal..mmg akan diberi kawasan siap2..yg best nyer semua hadir..dah kemas2 cuci2..sekolah belanja ice cream la..kekadang dtg lori milo la..tapi skrang susah aku nak jumpa lori milo dtg kat sekolah ..budaya lori milo dah takde kot..dulu sukenya dapat minum milo kat lori milo tu..dan zaman aku dulu lori vitagen pun ade dtg..seminggu sebelum tu dia edar kertas nak beli vitagen ape..tak silap vitagen masa tu harga 60sen ke 70 sen sebotol..betapa jimat cermat nak beli vitagen..order 3-4 botol je..tgk kawan2 yg senang tu berbotol2 beli..apa boleh buat..aku bukan anak senang..makan pun kekadang tak cukup..makan biskut mayat or biskut tawar tu dah stendet la..cicah milo..heaven sgt masa zaman kecil..

Spring cleaning selalu bila cuti mmg bersih la semua tingkap..so bila naik sekolah takdela bilik mcm sekolah tinggal..budaya tu mmg sekolah aku dulu ade..aku tak tahu skrang..toilet kitaorang pun tip top..sebab mmg kami diberi kunci ikut kelas untuk jaga toilet masing2..siap ade pertandingan toilet tercantik..whahaha..

Alangkah indahnya kalau semua ni ade lagi kat mana2 sekolah..skrg susah nak jumpa budak yg ringan tulang tak perlu ade imbuhan nak buat kerja2 amal menolong guru..aku bukan jenis suka arah org buat kerja then aku goyang kaki..aku suka participate sekali..credit to budak2 kelas belakang..aku suka bekerjasama dgn dieorg..coz dieorg ni sangat ringan tulang dan tak pernah membantah..janji makan minum jaga..dieorang tak serik utk buat kerja..kalau tak bagi kejam la..ko dah guna kederat dieorg..pastu buat bodo kan..ADE bukan takde..

Okeyla aku tgk yaya dah abiskan balance susu dia..n nampak die dah tersadai sebelah aku ni..so off dulula..selamat hari deepavali bagi yang menyambut deepavali esok..:)

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...