Monday, December 24, 2012

mabuk

salam..
lamanyer tak update since balik dari bercuti di langkawi..nak citer pasal langkawi pun masih kemalasan..demam menonton drama korea..haish..tak taula pregnant kali memang gila tengok citer scent of woman..ni kes tertengok masa kat langkawi itu hari..dah le takde subtitle..tengok gitu2..tapi dalam hati mcm berbisik..wah best jugak citer ni..hinggalah dah balik dari langkawi..tertengok jugak kat astro..aah..mmg best n so sweet..

So mood utk update pasal cuti terbantut..sebab nak marathon tengok scent of woman sampai abis..alhamdulillah..dapat jugak abiskan petang tadi..nak tengok citer lain tunggu kak zarina rekemen kan..dia antu korea..hihihi..

pregnant kali ni paling aku tak suka pedih hulu hati..mmg tak suka la..i have another 2 month lagi nak mengadap..sebab aku tahu masuk trimester kedua baru ok tis mabuk thinggy..ayoo..actually aku blom konfem pregnant berapa bulan coz tis friday baru doc nak scan baru dapat tahu kandungan dah berapa minggu..but my sense ni cakap aku pregnant dlm 6-7 wks kot..sampai termimpi2 my due date 10.10.13..kelas ko jahh..

so..skrang aku baru muntah 2x..syabasss....tu pun tak menahan coz dia menolak2..air liur plak banyak je rasa...rasa mcm nak meludah..but i dont do dats la..tahan je la selagi boleh tahan..

to ease my nausea..aku dah avoid minuman bercoklat..kafein..tea..and sitrus kategory..currently..aku amalkan minum cereal n minum jus delima..siap beli 2 botol..tapi lom minum lagi coz aku ade beli buah delima..kali ni aku dapat buah delima yg merah..dan manis..tak pernah aku jumpa sepanjang pregnancy anak pertama or dua..delima yg cantik..manis..sedap wehh..meh tepet gambo
merah kan..memang sedap..dah abis sebijik..ade lagi 2 biji..ni beli kat jusco..harga sebiji 3.99.,hehe..so untuk 3 hari makan buah..later continue dgn jus delima jenama avena..dah biasa ambil..mmg rasa die masam2 kelat..lain dari rasa buah delima ni..rezeki baby kali ni mmg baik..syukur..

gender? dah tak kisah..as long as dia sihat..lahir secara normal..harap2 la kali ni nak normal..sebab tu aku berikhtiar nak amek set tanamera..second pregnancy tu berbelah bagi..n tak pikir serius soal kelahiran..kali ni..kena pk..last baby? maybe la..ingat nak besarkan je budak2 ni..ohh sekejap je masa berlalu...ok..nanti aku blog pasal langkawi k..kena upload gambo dulu..hehe..taa

Monday, December 10, 2012

Mabuk

Salam..biasala..takde mood nak update.lmasak pun malas..McM tak bleh bau dapur plak..ngade ngade eh..btw last week Mmg minggu terakhir jaga spm..n sedikit bz..ni dah ok..cuma tak tahan pedih Hulu hati..Angin tak Lepas..

Macam2 buat therapy lemon..minum lemon n madu..time rasa mual..ok membantu..makan asam Halia but ni Kena prevent takut..but Aku ambil time rasa McM Angin tak Lepas..makan je...sedap je kuar Angin..

Aku tak bleh bau makanan yg lebih Dari satu hari..lain plak Kali ni..Sekarang tengah Cuba minum air pati delima..harap membantu....

Okey Kita tengok Dlm be berapa hari ni..if kurang..alhamdulillah..oh Perot ku lapar tak tentu..baru Lepas melantak nasi lauk Ayam Halia..sikitje 5-6..wait n see amalan jus delima ketikaa pregnant....later saya update pasal percutian ke langkawi...dah dekat ni...

Wednesday, December 5, 2012

rezeki jangan ditolak..

salam..berita baik..memula masa check..tengok mcm eh biar betol..sgt clear..2 wks tu rasa mcm smooth..start minggu lepas baru rasa dah tak sedap badan..ohh..saya pregnant..patutla yaya sangat sensitif and manja..nak berdokong..oh no..patutla selera nak makan durian crepe tu meruap ruap..mcm nakkkkkkk sangat makan..tapi tak tahu..patutla masa melantak durian tu huish sampai ceri beri..hahaha..

weeks pregnant belom tetap sebab cik p saya tak tetap utk tahun 2012 ni..lagi 2 weeks baru dpt exactly week n due date..

tp tak suka mabokk..pedih hulu ati ini....harap2 cepat berlalu...

Monday, December 3, 2012

Wadi El Arab Restaurant,Kampung Melayu Majidie

Salam..today nak review pasal makan-makan di sekitar Johor Bahru..bagi aku yang kuat makan ni since ade rezeki lebih jangan tahan2..kite cuba2 makanan sekitar johor bahru ni..sebut pasal makan  mmg kekadang tekak aku rasa mcm nak makan nasi arab yang sedap..1st time makan nasi arab masa pasar ramadhan di Setia Tropika 2011..entah tak taula 2012 ni takde plak pasar ramadhan..asal bulan puasa tekak mcm nak makan nasi arab..sedih tak dpt makan..kat jb mmg susah nak cari yang homemade..kecuali kalau p restaurant la..then masa balik kuantan adelah makan kat restoren masakan arab di sg isap..taste die okeyla..tak bleh lawan yg param tu..but aku beli gak rempah die..buat sendiri..berjaya..kids pun suka..sebab rasa die yg tak berempah mcm beriani..

Then..dipendekkan cerita..since param 2012 none ado..gugel jumpa restaurant ni..1st time makan mmg sedap..tak heavy sangatla..i laike..today second time kami makan kat sini..itu hari lunch..hari dinner..restaurant ni menu arabian..mmg senang je nak cari..dekat dengan food court kampung melayu..dia dok bangunan sendiri..and yg serve tu tukang masak die jugak..sebab aku pernah deal ngan die masa 1st time makan dulu..pak arab..muda lagi..30 something..teringat plak penpal aku masa sekolah dari jordan dolo..kikiki..

menu sangat simple..meh kite check interior dalam..aku amek seat dodok..sofyan nak dok..kira masa 1st time makan belum ade sofa duduk..bila dah dtg more comfortla..kami pilih nasi ayam mendey..my bro amek lamb bukhari..konsep makan dalam talam..sangat selera..kids kami request for plate..air aku minum apple juice yg sangat pekat..hubby tumpang air kids n kopi arab....tak soka..pekat benor..hehe
masa ni org tak ramai lagi..yaya buat inspection..sementara tunggu food..masa 1st time dtg service agak lambat..tapi kali ni cepat..tak sampai 20 minit..dah sampai pun makanannya..
air 2 kids minum..tekak aku tak bleh terima air gas2 ni..sebu beb..

so jeng jeng jeng..nasi kami sampai..hmmmm..sangat sedap n menyelerakan...
jemput jemput makan.sebelah tu nasi adik aku..terpaksa asingkan coz kami tak makan daging..nasi dia ada daging..hehe..
sofyan makan sangat berselera..sampai licin pinggan..tanpa satu butir nasi pun..yaya biasala..makan lauk je..but aku suap2 gak nasi kat dia..tp ayam mmg 2 paha ayamla die makan..:)
tangan ku tengah makan..tengah snap gambo..boleh gitu..alhamdulillah..rezeki...memang makan sampai licin..

Kos utk satu mendey chicken rm16..food range dari 5-18 hengget..so afforablela bagi masakan arab kan..:) so kalau uolls nak try nasi arab di jB dengan harga yg in da middle boleh try kat restaurant wadi el arab ni..

Saturday, December 1, 2012

Rajin masak edisi teringin

salam..entah tak tau hangin ape..tetiba rajin sangat nak masak..memula start pagi tu..masak prata segera jenama kawanku..prata ni must ade dlam fridge..selalu aku akan beli plain prata atau pun wholemeal prata..sometimes beli juga chapatti prata..time2 lapar2 urgent senang je masak n kids pun suka cicah dengan susu pekat..masakla sebungkus..

Tengahari tu ingat nk masak kari kepala ikan merah..since bendi semua dah cukup..tapi hubby request nak makan kurma ayam..die plak beli santan sampai 2 biji..sangatla pekat..n berlemak..aku mcm tak selera nak makan sangat so masak jela..kebetulan ade plak baki telur ikan goreng..so..potong2 masuk dalam sayur..buat plak tak pedas ..rasa mcm dah taruk cili padi 4-5 tangkai..hihi..

Suddenly..petang tu..teringin plak tekak nak makan spagethi..meatball ikea pun ade la tak sampai 10 bijik..gigihla goreng meatball tu dulu...tgk ade spagethi sikit..rebusla..n ade mushroom button dlm tin..sos segera spagethi..sayur campur sikit..n sosej..hubby tengah berpantang tak makan daging..then..sikbaik ade daging ayam..so cincang je..tadaaaa

spagethi baling baling campak2..ni hasilnya..memula tamak nak makan sorang..sekali yaya tompang sekaki..takpela nak..mama syuwapp..makanla 2 beranak..sekali abang nya plak turun..jd 3 beranak..abang sofyan makan meatball lebih..takpe janji dia makan..hehe..

Diner nak makan lauk kurma tu..rasa mcm tak sedap tekak seh..tetiba teringin nak makan scone..english scone..tak pernah pun buat sendiri..cuba je la..my 1st attempt..but oven saya mcm timing dia rosak..so agak garingla sikit english scone saya..
scone dalam oven..oven antik..lagi tua dari usia sofyan..oven ni berusia 7 tahun..hadiah perkahwinan dari tempat keje lama di kelantan..:)

Resepi english scone aku gugel je..tapi aku sharela jugak kat sini..

bahan2..English Scone
250g tepung gandum
40g gula
1tbsp baking powder
1tbsp susu tepung
5g garam
45g mentega
150ml susu segar

method
1.masuk tepung gandum,gula,baking powder,garam dan susu tepung sebatikan.
2.masuk mentega ( beku ok) gaul dalam adunan tepung tadi.
3.dah mcm breadcrumb..kira serasi masukan susu..sampai jadi doh..
4.biarkan 20-40 minit baru tekap tebal2 n bakar..suhu 160-180..selama 15-20minit.

tadaa siap..nampak mcm keras..tapi if buat tebal..dalam mmg lembut..makan dengan jem stroberi n butter..saya suka brand butter ni..sangat sedap..brand butter ni 1st time jatoh centa masa makan kat oldtown kopitiamla..double butter kaya die tu..pakai butter ni..
dah makan anak beranak sambil menonton tv..hmm..heavennyer..so lepas ni boleh buat lagi..but kali ni nak buat tebal2..my son request utk buatkan so dia boleh bawak ke sekolah..hehe..alhamdulillah..

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...