Saturday, December 1, 2012

Rajin masak edisi teringin

salam..entah tak tau hangin ape..tetiba rajin sangat nak masak..memula start pagi tu..masak prata segera jenama kawanku..prata ni must ade dlam fridge..selalu aku akan beli plain prata atau pun wholemeal prata..sometimes beli juga chapatti prata..time2 lapar2 urgent senang je masak n kids pun suka cicah dengan susu pekat..masakla sebungkus..

Tengahari tu ingat nk masak kari kepala ikan merah..since bendi semua dah cukup..tapi hubby request nak makan kurma ayam..die plak beli santan sampai 2 biji..sangatla pekat..n berlemak..aku mcm tak selera nak makan sangat so masak jela..kebetulan ade plak baki telur ikan goreng..so..potong2 masuk dalam sayur..buat plak tak pedas ..rasa mcm dah taruk cili padi 4-5 tangkai..hihi..

Suddenly..petang tu..teringin plak tekak nak makan spagethi..meatball ikea pun ade la tak sampai 10 bijik..gigihla goreng meatball tu dulu...tgk ade spagethi sikit..rebusla..n ade mushroom button dlm tin..sos segera spagethi..sayur campur sikit..n sosej..hubby tengah berpantang tak makan daging..then..sikbaik ade daging ayam..so cincang je..tadaaaa

spagethi baling baling campak2..ni hasilnya..memula tamak nak makan sorang..sekali yaya tompang sekaki..takpela nak..mama syuwapp..makanla 2 beranak..sekali abang nya plak turun..jd 3 beranak..abang sofyan makan meatball lebih..takpe janji dia makan..hehe..

Diner nak makan lauk kurma tu..rasa mcm tak sedap tekak seh..tetiba teringin nak makan scone..english scone..tak pernah pun buat sendiri..cuba je la..my 1st attempt..but oven saya mcm timing dia rosak..so agak garingla sikit english scone saya..
scone dalam oven..oven antik..lagi tua dari usia sofyan..oven ni berusia 7 tahun..hadiah perkahwinan dari tempat keje lama di kelantan..:)

Resepi english scone aku gugel je..tapi aku sharela jugak kat sini..

bahan2..English Scone
250g tepung gandum
40g gula
1tbsp baking powder
1tbsp susu tepung
5g garam
45g mentega
150ml susu segar

method
1.masuk tepung gandum,gula,baking powder,garam dan susu tepung sebatikan.
2.masuk mentega ( beku ok) gaul dalam adunan tepung tadi.
3.dah mcm breadcrumb..kira serasi masukan susu..sampai jadi doh..
4.biarkan 20-40 minit baru tekap tebal2 n bakar..suhu 160-180..selama 15-20minit.

tadaa siap..nampak mcm keras..tapi if buat tebal..dalam mmg lembut..makan dengan jem stroberi n butter..saya suka brand butter ni..sangat sedap..brand butter ni 1st time jatoh centa masa makan kat oldtown kopitiamla..double butter kaya die tu..pakai butter ni..
dah makan anak beranak sambil menonton tv..hmm..heavennyer..so lepas ni boleh buat lagi..but kali ni nak buat tebal2..my son request utk buatkan so dia boleh bawak ke sekolah..hehe..alhamdulillah..

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...