Wednesday, December 25, 2013

mari merancang keluarga

salam uolls..waaa pejam celik dah nak end of 2013sudehh..bersawang blog ni sebb nak blogging ni kena ade mood pastu baru la idea mencurah-curah terbit..semalam bawak sarah p cucuk utk 5 bulan..ikutkan sarah 5 bulan next month..tapi appointment buat awal sebb nak link kan dengan stock pil perancang..what???pil perancang??
Well..sebab dah c-section 2x terpaksa la buat sesawtu supaya tak terpregnant..ikutkan sarah the last..tp kalau allah nak bagi rezeki lagi..biarlah lepas sarah dah 4 tahun..n hopefully masa tu kot2 boleh normal even mmg kalau bersalin gov konfem dia suruh c-sec..but akan cuba for VBAC..hihihi
Sebenarnya nak buat keputusan utk merancang keluarga ni bukan senang hokey..condom?tak penah hayat hidup beli condom..apatah lagi nak pakai..nak masuk alat2 tu..tiba2 fikir ngeri plak kalau la dia teralih ke ape..hazab plak nak kluarkan..implano??lagi la mak seram noks sebab nak ade minor sugery plak..katenyer implano bleh effect susu..
So atas nasihat pakar n nurse KK aku pun decide amek pil noriday sampai sarah 6 bulan..lepas tu bleh tukar pil lain if nak tukar..
Pil noriday ni sesuai untuk ibu ibu yang menyusukan baby..dan takpayah pening2 sbb amek non stop..terus menerus..macam2la aku dengar pasal pil perancang ni..katenya boleh naikan berat badan..selera makan mencanak2..hehe..tp nurse kk dah ajar..amek before tido..sebelum ni taktahu bila nakmakan pil ni..nurse cakap sejam sebelum tido dan kalau terlewat jgn melebihi dari sejam masa yg ditetapkan..so kalau uolls amek jam 10 mlm next day pun sama 10 malam..takat lambat 15-30 minit tu ok..jgn lewat lebih sejam..hehe..kalau lewat? aku pun tak tahu..maybe kalau teromen..terlekat la..hehehe..opps..

So far la amek pil ni..bagi aku takde apa2 effect malah susu banyak sampai lencun baju..berat badan menten..turun tak naik tak..selera makan still under control..first week makan tu aku dh dtg piriod..but tak la byk mcm stained gitu..pakai pantiliner je..tak perlu pad tebal2..then ade rasa sakit kepala mcm nak migrain..tp lepas 2 wks tu hokey..cuma masa mood tu agak sensitif..ehehehe..overall mmg tak ganggu..pil ni dpt free je..so semalam dpt stock 2 papan lagi..boleh la amek sampai bulan 1..sarah dah mula makan boleh tukar pil..

Sebelum ni decide nak cucuk je..3 bulan sekali..tp pikir cucuk ngan makan pil..so far ok..makan pil je la..after sarah 6 month aku nak try amek yasmin plak..since masa tu sarah dah mula makan..mesti dah kurang menyusu..jadi takde masalah kalau org ckap yasmin buat susu berkurangan..kalau dah rezeki sarah tetap ade..samelah kalau cucuk pun susu akan merundum..
masa berbual dgn nurse pun cakap ok..kalau gov mmg tak kan kasi pil ni sebb dia pricey sikit..jadi takpelah beli je..cuma aku agak konpius cara makan pil ni..nurse tu cakap makan pada hari kelima period..tp aku baca few blog cakap makan masa first day period..mana satu ni..since lagi 2 bulan nak amek kan so boleh buat research lagi pasal pemakanan pilni..compare to noriday jumlag pil 28 biji..kalau yasmin 21 biji..nurse cakap..pil ni stop dari hari pertama period sampai hari kelima..be careful kena tanda siap2 tarikh tu supaya tak lupa..so far aku pening pening lalat lagi..hehe..

okey la tu saje nak share pasal pil perancang..later dah cuba sebulan yasmin baru bleh bagi feedback..tapi so far noriday ni ok..susu pun banyak..gudnite uolls..

Friday, August 23, 2013

Set bersalin

Salam.. Dah half pantang tinggal lagi 20 hari uolls.. Tak sabar nak bawak bb jenjalan makan kat luar. Hahaha.. Btw today me nak kongsi set bersalin yg digunakan sepanjang tempoh berpantang.. Sebenarnya me ade 2 set bersalin yg diguna pakai .. Gila tamak kan uolls.. Set pertama beli masa preggy 3mnth iaitu jenama tanamera..sesaje nak merasa kan set ni.. Set kedua plak beli lagi sebulan due date.. Jenama set bersalin ibu halimah mak dara.. Set ni mmg dari anak kedua guna sgt ok.. So kita start dolo set pertama..jummmm

Postnatal care set tanamera

Dalam ni kebanyakkan herba luaran sahaja tiada ubat2 jamu2 makan..so utk penjagaan luaran mmg okeh sgt sebb tu utk dalaman me amek set mak dara ..dalam set ni ade 

2 botol minyak kelapa dara
Guna time preggy sapu kat perut n masuk 7 month dah start minum satu sudu satu hari..minyak ni bagus sebb boleh minum tanpa was2. Cuma urutan perenium je tak buat..( kalau buat pun me bersalin czer jugak tak ade apa2 effect ) minyak ni ngam2 abis time bersalin.. Ade balnce sikit je

Sabun mandi herba
Sabun ni mmg start guna day 5.. Ok la mcm scrubing satu badan mmg guna scrub kat ketiak leher celah bedah.. So far rasa sabun ni akan abis ngam2 44 days pantang..

Lavrnder floral watee
Guna masa tgh mabuk2 ok la bagi rasa tak mual.. Ekceli time pantang boleh guna tak nak bagi pening2 tp misplace plak benda ni rasa ade kat bilik atas..nak suruh asben amek kan confirm dia ckp tak jumpa

Herbal masaage oil
Guna masa process urut badan je.. Tapi rasa kena guna sapu kat leher time panas2..hehe

Feminine herbalwash 
So far lom sempat guna sebb rushing mandi pantang sendiri..sebb ni makan masa nakcuci cuci bilas2 ni

Mandian herba
Totally used everyday

Firming herbal blend paste
Ni yg satu perkarabikin gua hangin.. Patut sapu kat perut..org urut tu memandai sapu satu badan.. Memula cam heran.. Bila baca manual buku tanamera baru tahu.. Patut la gatal2badan aku naik rashes okeh.. Dia guna lepas urut dia sapu satu badan.. Pastu bila kering mmg comot la bb pun sama naik rashes.. Lepas je abis urut 5hari.. Terus tak sentuh2 bendani.. Rumit la .. Nak sapu2.. Kat perut.. Aku prefer lotion lagi dari benda2 mcm ni..

Tea herbal
Haha ni aku tak serasi.. Baru minum semalam tak abis pun satu cup.. Mlm bb grlisah serba tak kena rasa mcm dia tak selesa.. Elok je 530 pagi aku cirit birit.. Penakgan teh ni.. So mmg pangkah tak guna.. Guna lepas bb dah besar sikit..

Pilis
Aku tak tahu la tukang urut ni suka mbazir sebb setahu aku pilis boleh tahan sampai abis pantang.. Tp 5 hari dia urut aku pilis tinggal satu sachet dari 4.. Aku rasa dia bedal satu hari satu peker.. Kalau brtul2 satu peket boleh guna sampai 3-4 kali.. Boleh je jimat.. Sudah nyer aku tal berpilis.. Time mertua dtg je berpilis sebb dia tegur.. Hahaha.. Balance masih ade satu.. Org yg urut ni siap bagi pilis kunun hadiah la.. Cehh..

Scrub badan boreh
Ni mmg aku dpt guna seminggu sekali sebb benda ni kena sapu satu badan before mandi.. Kalau wikday mmg tak guna la sbb rushing bb takde org tgk.. So guna wikend jela.. Sebb ni mmg perlukan ko bertapa dlm bilik air...

Hajaha abis set tanamera part set kedua set jamu mak dara.. Jamu mak dara dia ade bagi pil jamu, kopiscrub, bedak sejuk, mandian herba, lotion susut mak dara, balm and tukul herba.. So far yg aku guna bedak sejuk sapu bah hitam2 kat celah2.. Mandian herba guna setiap pagi..lotion susut guna time berbengkung mmg panas sampai ke malam rasanya..

Jamu pil day 30 baru boleh start.. Sebb ditakuti..

So utk dalaman aku amek LD Venus elken setiap pagi sebelum sarapan n sebelum dinner.. Slalu yg mlm lupa amek.. Aku minum sekali la.. Lepas sarapan.. Lepas mandi aku amek vitamin vitalea.. Lepas ni add satu vitamin omegaguard amek sekali dgn vitalea..so tu kelarevoew utk pantang2 nnati aku buat review LD VENUS Elken.. Taaa



Saturday, August 17, 2013

Pengalaman bersalian ceasarian

Salam uolls.. Mesti bz beraya maklumla masih minggu kedua..open house pun sana sini.. Me konfem no open house for tis year coz sedang elok 44days tu last syawal.. Hehe.. Takpela..husband ade ajak p open house Mb johor.. Tapi nak p mcm mana bukan bleh makan pun.. Crowded opkos kan.. So aku suggest bawak kids je.. Me n baby takpe dok umah..

Ok back to da tajuk kan..tis is second time me c-sec so sebb niat dah nekad no more baby coz kalau ade bb confirm akan c-sec juga..sebenarnya bersalin normal n c-sec banyakbeza.. At least aku pernah merasa bersalin normal walaupun sekali je..

2-3 hari b4 due date tu aku mmg dah rasa tak selesa perut.. Nak jalan pun tak
Larat.. Memula ingat nk cuti bersalin pd due date.. Tp pk2 malas amek cuti minggu nak bersalin.. Tp sedang elok je 29 mlm tu dah sakit2 p saringan dah buka 3cm.. Memula ingat nak warded je dulu.. Tp tetiba je doc nak pecah air ketuban n masuk labour room.. Dah diberi injection tertido la.. But jalan aku mmg lambat nak bukak.. Dari kul 130 pagi sampai ke 5 pagi dok 5cm.. Pastu 5 pagi sampai 11 pagi 6cm.. Doc decide nak c-sec la.. Memula mcm tak percaya.. Oh no again.. Tak dpt preggy utk no 4 .. If normal deliver boleh la utk no 4..masa ni mmg dah tak boleh buat apa..sakit nak bersalin tetap ade.. Sesekali mengigil gigil.. Ditolak ke OT tu dah perasaan pasrah je.

Dah sampai doc inject bius separuh badan.. Bila nak start tu kaki lom rasa kebas lagi..dia dah toreh kat tempat c-sec lama.. Mmg rasa la.. Ngilu pedih2.. Aku siap angkat tangan hold dulu ckp rasa la..lama sikit bila kaki dahxtak bleh gerak.. Baru pelan2 dia buat .. Tp perasaan nervous ngilu semer ade la..lalok skejap.. Sedar2bb dah selamat dia tunjuk bb girl nangis kuat..dan aku terkejut berat bb 3.65 kg.. Hahaha.. Pestime bb lebih 3 kg .. Doc jahit semer aku dah tak sedar2 sedar2dia nak tolak kat tempat healing process tu sementara nak masuk dlm ward..

Berbeza dgn 1st time c-sec mmg rasa mcm sakit sgt..org ckp kalau kali kedua sebb tempat sama lagi sakit.. Tp tu la kuasa allah..kesakitan c-sec kedua ni tak seteruk yg 1st..sarah lahir 1250 petang.. Dlm kul 7 tu aku dah start bf sarah.. Tp biasa la baru bersalin susu non hado..malam tu sebb masih dipasang tiub kencing terpaksa la mintak nurse cebok kan sarah..mmg nurse cukup membantu la..next day tiub kencing dah buka.. So bermula la episode berjalan ke toilet.. Nasib la ward 1st class kalau ward 3 class hazab nak p toilet jauh..dan alhamdulillah urusan agak senang la sepnjang kat ward.. Tp diduga plak dgn sarah kena jaundis..

Sebenarnya semua ni dugaan hidup..bila doc ckp kena c-sec mmg sangat2 keciwa.. Sebb pk mcm2.. Like apa dosa aku sampai allah tak makbulkan doaku utk bersalin normal..tp ni qada dan qadar kan.. Dlm masa yg sama.. Perkara yg aku risau mcm mana kalau sarah kena jaundis yg teruk macm abg dia..yayaje. Tak kena.. Masa tu mmg sgt ssuahati.. Pk mcm2..mcm mana nak uruskan diri.. Sebb masa yaya aku tak bleh nak gerak dekt 2 wks.. Haishh

Tapi allah maha mengetahui.. Dia duga aku dgn kesusahan bersalin.. Tp dipermudahkan aku dgn kekuatan tubuh badan dan kesihatan baby.. Mmg sarah jaundis.. Tp dari day 1kat kk kempas bacaan jaundis nye menurun tak naik.. Alhamdulillah.. Dan kuasa allah.. Day 5 aku dah boleh bangun n makan di meja makan compare dgn 1st time c-zer.. 

Baby sarah agak kuat menyusu jugak dan perkembangan dia agak cepat..baru seminggu dah boleh ngring2.. Maybe penangan shaklee vitamin.. Sebb mengandungkan sarah mmg aku byk  amek vitamin shaklee.. Tu kot perkembangan sarah agak cepat..

Tapi akhirnya aku terima setiap ujian allah ade kelebihan yg diberi.. Syukur allah permudahkan urusan menjaga sarah dan menguruskan diri sendiri.. Amennn

Monday, August 12, 2013

Aidilfitri dalam pantang

Salam.. Selamat hari raya aidilfitri.. Tahun ni agak berlainan coz sambut aidilfitri without baju raya thinggy n semangat nak beraya.. Maklumla baru hari ke 9 berpantang..sehari sebelum syawal..baby sarah dibawa ke kk kempas.. As usual nak check bacaan jaundis dia..finally akhirnya bacaan dia menurun dari 11.3 ke 8.6 dan no more cucuk2..nangis aku dalam kete sebb terharu n gembira.. Mujarab juga penangan anggur hitam dan terpaksa jadi zombie nak bf kan sarah supaya dia aktif..

Dan yang nyata no more urut2 n confinement lady utk dibayar.. Dah decide dengan hubby.. Dia akan uruskan aku n baby before pergi keje.. Another 2 kids? Buat sementara cuti itu hari masih bersama nenek n atuk nya..

So pagi syawal selepas berbincang asben nak balik umah mak die..lagipun kesian kat 2 beradik kat sana asyik tanya bila nak balik.. So lepas settle semua keje umah.. Aku pun berbenkung sebb perjalanan lebih sejam kan..bb sarah plak ngengade tak nak dok dlm bb seat.. So tertido tido aku sambil pangku bb.. Haish

Sampai umah inlaw.. Mmg nampak happy yaya n sofyan.. So haritu tak ke mana yaya ikut mak sedare die beraya n sofyan ikut atuk nenek.. So me baby n en asben kat rumah 3 bersnak.... Nak bikin ape.. Since baru 9 days kan..tapi ade gak tempting nak makan lemang .. Haishh sabor jela..

Tak pena rasa raya yg sgt boring..tp demi anak2 kan gagahkan juga.. Raya kedua pun nothing special.. But raya ketiga both kids demam plak.. Memula decide nak tinggalkan aku kat umah inlaw dia bawa kids blik jb.. Tp last2 semua angkut bwk balik.. Hehehe.. Perjalanan kali ni mencabar sikit la sebb kids demam.. N klinik byk tutup lagi.. Tp kena dpt kan ubat juga utk budak2 ni..kesihan..

For the first time en hubby menjaga kids demam.. Sllau aku bersekang mata.. Tp kali ni ade bb kan dia kena take over yaya n sofyan..hehehe.. Merasa en suami jadi zombie.. Pengorbanan seorg bapa..:)

So here i am day 13 .. Kids still demam.. Mr hubby pun agak berterabur skit schedule harian dia compare masa yaya n sofyan kat kg.. Takpela pelan2 bukan senang nak uruskan semua..aku pun 2 hari ni sarah rajin bangun tengah malam setiap sejam utk menyusu..uihhh mmg terlajak2 la mak dia tido.. Patut kul 7 aku dah celik p kencing semer tp skrg dah lebih sejam..sebb ngantuk weh..bb sarah peak hour dia 3 pagi sampai subuh.. Lepas tu elok dia tido.. Tp siang lepas mandi mmg dia tido la..until 3.. Aku pun qada balik la tido..lepas lunch tido.. Ni baru lepas bf dia tido tp lom lena lagi sebb gerak2 lagi.. Anytime boleh merengek..

Aku n asben decide to jaga each other dlm pantang ni.. Even first second week ni messy sikit.. Insyaallah masuk minggu 3.. Dah boleh slow2 kot..we decide bila skolah dah buka pagi asben antar kids umah bs dalam 630.. So dia dah sampai umah balik dlm 730 masa ni dia akan uruskan lauk utk lunch aku n mandikan baby.. Settle baby dia p keje.. N aku akan uruskan diri sendiri n baby la sampai asben balik keje..maybe 2 wks tu yaya n sofyan akan lama sikit umah bs.. Lepas tu aku dh abis pantang.. Slowly aku amek dieorg petang..tu perancangan kami.. But kita tungguuu..haishh tak sabar nak jejak hari ke puluhan pantang ni.. Half way pun blum lagi..suku way ni.. Hehehe.. Ok la taa nak tea break..tea la sgt milo break with biskut jacob cream cracker..

Sunday, August 4, 2013

Day 5

Salam.. Today baby icha aka baby sarah ke kk berdekatan nak check bacaan jaundis.. Alhamdulillah turun even tak byk but still turun la.. Tomolo dia akan p check sekali lagi but around 4 pm.. Entah la berpantang kali ni aku rasa mcm tak convinence..rasa mcm lil bit messy la..tot berpantang sendiri ez even kita dah hire confinement lady but tis feeling rasa mcm tak best..hubby plak dah bayar utk 7days.. Think nak terminated aje coz kalau arrange masa betul2 rasa mcm boleh buat sendiri kot cuma semangat tu kena kuat la..

Cuma yg susah bg aku nak uruskan sendiri nak mandikan baby.. N sediakan lunch berpantang..lain ok..day 5 ni alhamdulillah tak seteruk semasa berpantang kan yaya dolo..masa yaya tu minggu pertama tu sangat sakit tak boleh nak bangun n bergerak..but kali ni badan ok sikit la..tp kata org tak boleh la lasak sangat..selagi luka csec belum betul2 kering..

Agaknya ni la felling baby blues kot..utk bb 2 hari ni mummy sanggup sacrified masa tido coz nak bf baby ikut time.. Kalau tak susah selagi keadaan dia dlm zon selamat.. Dah zon selamat mummy boleh bernafas lega..tp nampak mcm dah kurang sikit petang ni.. Around 7 plus nak susukan dia..ok nothing much.. Taaa

Saturday, August 3, 2013

Anak bongsuku

Alhamdulillah..syukur selamat melahirkan bayi yang ketiga pada 30 julai 2013 yg lepas jam 1250 tengahari.. Tp kali ni aku pasrah n terpaksa redho dgn ketentuan allah untuk di c-section buat kali kedua berturut turut.. Bermakna tis is my last baby coZ dah decide n dah niat if kali ni boleh normal then me akan proceed for forth baby..and itula yg terakhir.. Well kita manusia merancang allah menntukan qada dan qadar nya.. Sebenarnya lil bit terkilan coz tak dapat bersalin normal..perkara yg paling aku takut pasal czer ni adalah baby..tak boleh expect bb mcm yaya.. Even me c-sec dia takde langsung jaundice.. But tis baby so scarry merry..

Bersalin czer ni sebb low progress jalan dok 6cm dari 3 pagi sampai 11 pagi.. Aku betharap untuk bersalin subuh tu.. Tp kan semua ketentuan.. Doc terpaksa stop drip takut rahim pecah lagi teruk..so pasrah di bawa ke OT.. Masa dah di bius half body.. Terasa juga la ditoreh tempat yg sama.. Ngeri? Sape tak ngeri.. Tapi lama2 tu mcm nak lena dgr nurse ckp tgh kluarkan bb.. Rupanya baby kali ni pecah rekod 3.65kg.. Oh no.. Kebiasaannya bb bawah 3kg..maybe sebab dia besar kot tak muat tulang pelvis n jalan lambat buka..;)

Selesai satu perkara.. Warded.. Yg ni paling sadis.. Me dimasukkan ward 3 class coz 1st class full..tak dpt bayangkan mcm mana nak tido mcm mana nak jaga bb..tekak plak haus tak minum.. Susu pun tak produce lagi.. Semua ade la rasa susah hati..asben bertungkus lumus utk transfer kan ke ward 1st class.. Alhamdulillah dari 330 tu jam 530 dpt transfer ke ward 1st class.. Syukur..tapi mmg scarry wehh..but its ok ini last me warded as wanita bersalin..coz after tis dah nekad tutup kilang..

Dah masuk ward 1st class semua normal.. As a mother me dapat spot bb ade slightly jaundice kat muka..aku alert betul bende2 mcm ni.. Sebb benda ni la paling scarry sekali dalam hidup ibu yg melahirkan anak..nak2 czer ni..so next morning lepas amek darah patut aku dah discharge dgn bb..tp petg tu dpt tahu bb ade jaundice n admitted juga la ke ward kanak2..

Husband suggest me balik dolo without bb while pihak hospital jaga baby..but bila dah balik sgt sunyi plak..takde bb kan.. Doa tak berhenti2 mintak dia selamat... Lupa aku discharged dari ward pd 1august 2013..2 august dah start diurut..tp lonely sangat tanpa bb.. Tp dpt jumpa abang dan kakak nya pun dah terubat..
 Petang 2 august tu dapat call ckp bb dah boleh balik.. Alhamdulillah..so malam tadi dah start berjaga malam susukan bb..

Pagi tadi nurse dtg melawat againnn risau dpt detect ade sikit.. N dia cakap better pergi esok coZ monday penuh.. Oh no.. My parents n pil semua balik ke rumah masing2 sebb nak raya kan.. Tiba2 rasa sangat sayu..dah nak raya.. Aku opkos la tak beraya.. Baru day 5 uolls..kalau dah 15 hari boleh la ikut balik kg..tapi nak buat mcm mana.. Dah ditakdirkan begini..yaya n sofyan pagi tadi dah ikut nenek dia balik.. Aku n husband dah decide.. Biarla dia beraya kat sana.. Lebih seronok ade kazen dia..husband me n baby je kat jb ni..

Since my parents pun last day kat jb b4 balik kuantan..husband bawa la dieorg p jpo shopping.. Me tinggal ngan baby n confinement lady..saya ade amek confinement lady but dia juz urut,uruskan ibu n baby.. Settle dia balik..if nak dia masakkan dia minta add rm10..ok la..so far dah day 2.. Belum lagi masak2.. Esok baru start masak since dah takde org kat umah..hari ni mandi herba .. Ok segar je badan.. Dia pun tolong tgk kan tempat czer..

So..bb sarah dah beri beri tadi.. Ni tgh tido.. But since aku scarry n fobia mmg sejam setengah aku kejutkan utk bf..japz lagi nak bf lagi..takpela mlm ni tak cukup rest pun janji bacaan dia esok turun..kalau tak sgt sadis nak bawak p klinik hari2..ya allah kau bagi aku dugaan kesukaran melahirkan baby..kau duga diriku dengan penyakit ini tp ku bermohon agar kau permudahkan urusan ku menjaga puteri bongsuku ini .. Ameen.. Lahirnya Sarah Lailatubatrisyia 

Monday, July 22, 2013

39 wks sudehhh..

Yuhuu salam ramadhan..dah lama tak buka blog sebab bz sangat dgn pregnancy..dgn life..maklumla slalu pregnant time mengajar budak form 4..so relax tak rushing..but tis yr silap budget terpregnant awal dari jangkaan so merasa kena settlekan keje before due date..30 july..seminggu lagi..

Sepanjang pregnancy yang ketiga ni mmg dugaan takdela terlalu berat but yang paling berat masa me pregnant 35wks..nak tau ape terjadi..hermm..diserang cikenpox uolls..pembawa virus tegar adelah anak sedare..human error actually..malas nak story barang yang lepas jangan dikenang uolls nanti sakit ati..but for the 1st week masa kena tu me sangat2 marah la n tak dpt terima kenyataan..bukan me myself saje kena hokeyy...but anak bujangkus sofyan pun sama kena..so mrassa dua beranak cuti cikenpox selama 2 wks..

Memula agak worried jugakla sebab tengah pregnant..so bergegas call makcik suami tanya mcm mana..dia suruh dptkan antiviral..btw antiviral ni hanya diberi pada ibu yg tengah pregnant 34wks above..tak silap utk protect baby dari dijangkiti..disebabkan aku check antenatal mmg kat gov clinic so semua mc n ubat2 under gov la..so p la klinik kesihatan berhampiran..hazab jugak tunggu turn..dtg kul 9..jam 11 lebih baru settle..dpt la mc selama 2wks terus..

Sofyan amek antiviral klinik swasta je n ubat calamine lotion..walaupun agak tak dapat menerima dugaan ni sebb kecuaian manusia..tp fikir positive setiap penyakit tu datang dari Allah..ni ujian aku kan..so redho n pasrah la..nasib baik sangat tak teruk sikit2 je 3 hari dah ok..sofyan pun sama..

cuma regret sebab tgh2 bz byk keje kan..tak bleh nak gerak sangat..dok melangok kat umah..ade gak mengikut asben p outstation sepanjang tempoh 2 wks tu..tapi tak p open space la..sofyan pun tak sekolah sama ngan mama nye..

Antiviral tu tak tahan kena makan ikut schedule..5 kali sehari selama 7 hari..nak disiplinkan diri tu hazab..tp sebab nak baik cepat kan..kena la disiplin..:)

Abis je elok2 2 wks last day cuti..yaya plak kena..kali ni mmg dugaan besar dlm hidup aku kiranya...sebab yaya masih pakai diapers dan bila dia kena abis sampai celah2 kemaluan dia kena..dia demam 2 hari juga..aku sambung mc lagi kebetulan bp naik maybe sebb stress kut..mase tu dah 37wks pregnant..

Jaga yaya mmg betul2 buat aku nangis..sebab yaya kena teruk sampai bibir pecah..dia tak pakai diapers sampai terkencing2 atas katil..sakit kat kemaluan lagi..merengekk..3 hari jaga dia mmg mencabar..sampai stress marah2 aku..sebab merata2 dia terkencing..pakai diapers taknak..sebab sakit..
masa ni aku rasa aku mak paling kejam..mana nak sekolah kejar keje tak siap..mana nak jaga yaya..mcm time is running out..bila2 je boleh terberanak kan..dan masa ni jugak la tak penah2 bp aku naik tetiba bp naik..tuhan je tau..

Terpaksa la extend cuti another 2 days..kali ni crk la..nasib lulus..plus 1 ramadhan mmg cuti di johor..so khamis back to work..btw berpuasa jugak la..cuma masa checkup tu dapt detect bp dah naik..siap nak call ambulans..sangat2 risau hokey ..

Tp alhamdulillah..masih bertahan ke 39 minggu..amin..terpaksa juga korbankan puasa..selama 5 hari..lepas tu..dah check up kat klinik bp dah normal..barula next day puasa..masa tu 8 ramadhan sudeh..sampai la ke hari ni masih larat menunaikan ibadat puasa..takdela hazab nak ganti banyak hari kan..

So hari ni dpt 8days berpuasa..ok la..cuma tadi ade rasa pedih ulu ati sikit..kerja pun dah byk siap tu boleh update blog ni..kalau tak jgn harap la kan..bz siapkan mcm2..dan good news sebb tak larat nak naik turun tangga lagi..maklumla kelas mak semer tinggi2 uolls..terus decide tis week last week keje..next week dah coti bersalin..at least if tak bersalin lagi boleh la kemas nursing room..

Kali ni bersalin agak nervous la jugak..even anak ketiga sudah..tapi lil bit scarry..doc pakar pun benarkan bersalin normal..sakit sikit la kat ari2 sebab baby dah 3kg..kali ni bb agak besar plak..terlebih vitamin ke..hehe..n kekadang rasa tak selesa waktu pagi..bila dah dekat masa ni terasa plak takut mcm mana la nak bersalin..mudah ke..susah ke..nak serah diri bila ni..tapi as long as belum due..so bertabah n bertahan la..semoga urusan dipermudahkan..

Bp dah normal..esok check up second last before bersalin..contraction tu ade tapi mild contractionla..tanda2 lom kluar..tapi nurse cakap setiap bb lain2 dia punye tanda..tak tahula bb yang ni tande dia apa kan..tapi harap2 dipermudahkan segala urusan..

okey..nanti update pasal nursing room sebab kali ni pestime berpantang sendiri di rumah sendiri..so utk mengelakkan sebarang kecederaan..hehe..kes naik turun tangga coz master bed kat atas..so berpantang kat bilik guess di bawah..lagipun toilet bawah ade heater atas dah rosak..nursing room aka guess room tu dlm process nak cat pink dust colour..cadar pun dah beli pink kaler..why pinkish? ikhtiar utk elakkan bb kena jaundice..segala lapik tilam dah beli..nak selesa kan..dah cat baru boleh susun atur barang2 kat bawah..pasang cadar..hermm almost done..

wokehh...tu saje..luahan rasa utk cover beberapa bulan tak update blog..so kalau masih tak warded..me akan updatela 2-3 hari lagi..


Friday, March 29, 2013

Budget tips bukit tinggi

Salam..seperti yang dijanjikan me akan explain budget utk yg nak bercuti ke Padang Indonesia..budget ni berdasarkan harga utk penginapan,transport,makan..duit sopink lain ekk..dan ni utk 5 adult and 2 children..

Btw budget ni merangkumi tempat penginapan 3 star ke atas..so if uolls ade budget lebih boleh pilih hotel ikut kemampuan n keselesaan masing2..kami mmg suka percutian yang selesa coz waktu ni nak rehatkan otak n badan..lagi satu tempat makan yg okey sedikit tapi takdela stendet sgt..janji bersih dan selesa..:)

okey jum budget..

untuk penerbangan uolls boleh pilih sendiri..kalau dari johor bharu me suggest korang naik la tigers airway..selesa sangat dari segi ruang kaki..takde pilih2 nak hot seat..sebab mmg selesa ruang kakinya..dan harga murah sedikit dari AA even main dgn singapore dollar..tapi masih berbaloi..ni bagi yg duduk di JB n sekitar johor la..if korang dari kl better naik AA..senang..

Untuk penginapan kat sana..memula me booking thru booking.com utk hotel2.but bila deal dgn pak kamal ( supir ku aka tourist guide di sana) tgk harga yang diberi mmg jauh lagi murah..so end up di buat oleh pak kamal..


transport 5days 4 night = rp1.800.000(450k sehari)  + rp300.000( transfer)

hotel gran malindo  3*   =rp2.700.000( 2bilik ) 

hotel inna muara 4*        =rp2.700.000 ( 2 bilik )

total penginapan transport = rp7.500.000

sila convert sendiri dlm rm ekk..hehehe...disebabkan me dah bayar rp3.500.000 kat malaysia.kat sana bayar balance sahaja.tak terasa sgt aliran wang keluar..

untuk makan plak..breakfast dah lepas sebab makan kat hotel..untuk lunch n dinner sahaja..makan kat indonesia sgt jimat sebab harga agak murah..bawah ni budget 5 adult 2 kids utk 5 days 4 night ya..

lunch 3days = rp400.000
dinner 4days= rp600.000
snacks             =rp200.000
total                 = rp1.200.000


tix ngarai sianok lobang japang = rp5000 each person

tourist guard ngarai sianok lobang japang = rp10.000 each person

muzium utk amek gambar baju tradisional tu me tak pasti bayaran sebb pak kamal dah bayar.

pakai baju kat muzium = rp20.000 or rp25.000 each costume..

okey itu sahaja info dah bagi..so apa2 comment sahaja..

Thursday, March 28, 2013

Bukit tinggi-padang part 4

Okey ni rasa entry terakhir percutian pADANG..so meh teruskan cerita basi ini..

14 Februari 2013

Pagi ni kami breakfast sgt marvelous..makan sekenyang kenyang..masa ni dah tak excited nk explore Padang..biasa2..Pak Kamal bawak kami jalan kat dermaga n lunch kali ni aku rasa tak sedap badan..trus ilang selera..mcm salah makan..kesemua tempat2 yg pak kamal bawak aku dah tk bleh nak makan..tak sedap perut badan rasa mcm nak muntah..pergh..

Siap singgah makan telor penyu..aku tak makan..sebab mabuk..malam tu dinner tepi laut pun aku makan lite2 je..sebab tak boleh nak telan..kesudahan before balik hotel minta pak kamal bawak tapau murtabak mesir..tu je aku boleh telan..

Sampai hotel rebus telor penyu telan sebiji..tak ingat harganya..tapi makan kat padang kureng sikit compare bukit tinggi..padang agk pricey juga..masa lunch tu kami kena dlm rp240k..dan dinner tepi laut kena rp300plus2..okeyla lagi sebab seafood kan,,mmg mahal fresh plak tu..tapi nak compare dgn malaysia masih lagi murah..

Malam tu operasi packing2...n request hotel suruh box kan breakfast since our flight jam 750 pagi kan..kenala sampai airport 2 jam sebelom..sik baik bagasi muat2..hehe..

15 februari 2013

Bangun seawal jam 430.bergerak ke airport dlm 530 gak..sampai airport kul 615..settle semua urusan kastam sgt smooth..no problem..sarapan kat departure hall..sampai singapore 10am pagi waktu tempatan..urusan kastam singapore pun smooth..sampai malaysia jam 12 tengahri..fuhh alhamdulillah..


sorri takde mood nak upload pic..nak abiskan entry ni asap..hahaha..okey bagi sesiapa nak ke Padang n menggunakan perkhidmatan pak supir saya boleh kontek

Pak Gusmal Kamal
+6281374652200

apa2 uolls nak dia boleh buat..dari booking hotel sampaila transport..pak kamal guna innova dan transport satu hari rp450k..memula nak guna dia kat Bukit tinggi je..tapi end up guna sampai abis..ahaha..next entry me akan buat budget cuti2 padang ni utk guide line bagi uolls..

Bukit Tinggi part 3

hiolls..sambung plak ye..part seterusnya..edisi tertunggak noks..

13 Februari 2013 ( rabu)

Sepatutnya kaum adam je yg jelajah ngarai sianok n lobang japang..since aku pregnant n takut nak masuk lobang japang tu..aku decide nak dok bilik je..today last day kami kat bukit tinggi..jadual mmg pack kan..tp apa boleh buat..kalau tak nanti kat Padang takut rushing plak..memula janji dengan pak kamal kul 830 jumpa kat ngarai sianok..wahaha..last2 semua ikut termasuk makyong ni..kami breakfast n kemas2 siap2..tapi tak check outla..

Breakfast kat hotel gran malindo ni boleh tahanla..nak kata sedap tu takdela sedap..nak kata tak sedap pun tidak kira boleh telan tekak masing2..hehe..menu dia sama je setiap hari..ade 2-3 makanan berat ..roti pun simple ade satu jenis plain white bread n telor omellette adela..enuff bagi aku..makan 2 toasted bread with butter n jam plus omellete..simple..2 hari breakfast tu je aku makan..roti dia soft jugakla..tu yg tak kisah makan benda yg sama..

Kami ke ngarai sianok jam 9 lebih jalan kaki semua ramai2..memula seram nak masuk lobang japang tapi kata tourist guard tu masuk je takde apa2..huhu..entrance utk masuk lobang japan rp5k perhead..n utk tourist guide dlm tu..kena bayar harga asing..tak silap rp10k perhead..bagi mcm aku yang suka sejarah..aku tak kisah nak bayar tourist guide tu coz dia mmg bagi info yg tak ternilai dgn duit..ilmu beb..sejarah..bila tgk baru tau..dia explain one by one..i loike..

Sejarah lobang jepang ni uolls nak tahu ia dibina sekitar zaman pendudukan japan di bukit tinggi 1941-1945..merentasi dari ngarai sianok ke bandar2 di bukit tinggi..keluasan sangat panjang..yg dikomersial kan hanya beberapa km je..maybe faktor keselamatan kut..sebab tu di Bukit TInggi bangunan rendah2 supaya tidak merosakkan struktur lobang japang..pembinaan lobang japang ni menggunakan buruh dari kalimantan bukan dari sumatera..dieorg buat guna peralatan tangan sahaja okeh..no drill drill..tapi kagom la bleh buat lubang yg dasat ni..selepas siap dieorg ni dibunuh..so mmg takkan tahu la apa yg ade rahsia kat dlm tu..rahsia tu mmg tersimpan rapi..lepas jepun menyerah kalah..setahun kemdian baru jumpa lobang ni..

Menurut pak kamal dulu masa dia kecil2 rajin dia masuk dlm tu pakai tali n mmg seremm sgt..sampai dikorbankan darah kerbau utk hilangkan roh2 yg tak aman dalam tu..benda ni aku tau lepas kluar dari lobang japan tu..perhghh..

Perjalanan masuk tu mmg mencabar..kena turun 144 anak tangga tak silap aku..korang bayangkan masa balik tu betapa hazabnya makyong ni mendaki anak tangga tu..sampai cramp kaki2..pergh..nenek indok yg ikut kiteorg lagila..berry2 n muntah2 balik kat hotel..haha..tula nek indok..jgn cakap besar before masuk kata kuat darah minang kan..hehe..
so meh tgk gambar..ade banyk misteri misteri..tak nak citer..uolls nak pergi nanti mesti masuk..baru la feel...









Kami settle kat ngarai sianok dalam kul 11 lebih gak..penat tu jgn cakapla..stamina kurengg..pening kepala pun ade..sik baik brg dah pack siap2 tinggal nak turunkan je..so gerak menuju ke Padang around kul 12 gak..Perjalanan utk hari ni mmg agak banyak persinggahan..kami akan singgah ke tabek patah tempat pisang salai yg femes tu dan istana pagar ruyong serta muzium minangkabau..semua ni otw ke Padang..

DI sebabkan keletihan kat ngarai sianok tu..aku tertido..sedar2 dah sampai tabek patah..kat sini makan goreng pisang minum kopi free n beli pisang salai utk dibawa ke Malaysia..rehat2 dlm sejam je..terus ke Istana Baso Pagar Ruyong..







 belakang tu org malaysia
 sopink pisang salai

Dah siap minum2 alas perut baru la perjalanan diteruskan ke istana pagar ruyong..sementara nak menyampai jam dah dekat kul 2..so kami lunch kat pondok tepi sawah tu tak tau n ingat nama kedai tu..ramai la org termasuk gabenor ke pegawai bukit tinggi tgh lunch kat situ..sini makanan kureng sikit compare dgn yg first day kami lunch..yg sedap sambal ikan bilis die..hehe..okeyla..total makan rp270k..berbaloi lagi sebab semua air jus..


Perjalanan ke Istana pagar ruyong diteruskan..hujan renyai2..masa ni rasa mcm lambatnye nak sampai..haha..sampai kat istana pagar ruyong dlm kul 3 lebih gak..since dlm tak bleh masuk sebab belom buka..kami snap2 pic kat luar jela..mmg besor rumah gadang tu..




Kat  sini tak juz snap2 structure bangunan..bagi yg ade darah minang mmg sgt excitedla..mcm ai yg takde darah minang ni..biasa2 jela..cuma mmg cantik seni binaan rumah gadang ni..sini gak beli buku karya hamka n buah ciku yg manis tu..sangat manis dan sedap..murah dlm rp5k utk satu bakul..beli la 2 bakul..perjalanan di teruskan lagi n singgah sebentar kat tasik singkarak..beli ikan bilis yg marvelous sedap ikan bilis tu masak sambal hijo..sampai pak kamal kena post kes beli sikit..hehe..thanks pak kamal..


 tasik singkarak

Perjalanan diteruskan ke muzium minangkabau kat Padang Panjang tak silap..nasib kami baik sampai sana kul 4 belum tutup lagi..kat sini sempat pakai baju tradisional minang n snap2 gambor..tak silap sepasang baju rp20k or rp25k..hehe..seronok snap2 picture settle semua dlm 530 petang jugak..






hehehe..mak pak ade tapi malu nak taruk gambar makyong gemok

Supposed nak singgah kat lembah anai..mandi air terjun..situ ade tempat mandi2..siap ade kolam lagi..tapi hujan sgt lebat..so kami teruskan perjalanan ke Padang..memang rasa sangat jauh perjalanan..sebelum balik hotel pak kamal bawa kami dinner kat lamun ombak..memula ingat mkan kat situ mahal..tengok tempat stendet..dah budget mesti rp300k..tp alhamdulillah..unexpected lagi murah dari semua tempat makan kami pernah singgah..ke rp105k sajork..dah settle singgah kedai roti beli roti..then around plus2 sampai hotel penginapan kami di Padang..iaitu inna muara indonesia..bilik mmg marvelous maybe hotel baru..n facilities mmg tip top..puas hati..bilik ala2 hotel 5 star di Malaysia..mcm Parkroyal Kuala Lumpur..baru nampak asben ku senyum..hahahaha...

Sebelom ni bilik nenek nya jauh sikit..ni sebelah2 ade connection door lagi in between so senang apa2..semua tido lena except aku kaki cramp gile penangan lobang japang..

Bukit TInggi part 2

meh sambung part seterusnya percutian Padang Indonesia..Since kami sampai hotel jam 1230 dekat kul 1..nak tune tido agak hazab sikit..entry lepas dah citer pasal bilik yg weolls stay..kami stay kat gran malindo hotel dekat sangat dengan ngarai sianok lobang japang tu..walking distance tak sampai 5 minutes pun dah sampai..

12 Februari 2013 (selasa)
Disebabkan banyak program nak buat..lepas subuh je aku baru nak susun itinerary..hehe..Indon je kot..yg penting dah tau tempat2 kita nak tuju cuma nak susun je elok2 itinerary tu..sebelum check in malam tu pak kamal dah bagi beberapa itinerary dia..so kena mix n match ikut kesesuaian..map pun dia kasi..so pagi ni aku discuss ngan husband nak kaver bahagian bukit tinggi je..

Our journey bermula dengan tempat yg jauh dulu..tapi sebelom tu singgah la beberapa kedai..pak kamal nasihatkan kalau nak beli kain2 dia bawak p butik..ade gak aku sebut beberapa tempat yg disuggestkan oleh forumer di cari.com.my .Okeyla kan byk membantu..destinasi pertama adalah annisa boutique..kat sini banyak beli kain yg agak mahal dan kualiti sikit la..tak beli kain telekong sebab dah aim nak p lindungan bulan..kat sini kami beli utk diri sendiri n family member terdekat..hahaha..abis dlm rm900 gak...haha..kalau kat malaysia mahu dekat beribu gak..coz kain yg kami beli tu harga kat malaysia dekat 300-400 sepasang..kat sini dlm 100 plusplus..

Settle kat annisa kita off ke Lindungan Bulan..sini barula beli telekong borong dengan kualiti yang baik..abis rp5.5 juta ..puas hati dpt 20 pasang telekong kualiti sederhana..3 pasang japanese cotton,15 pasang kain sulam bunga reben bukit tinggi kualiti baik..4 kemeja batik kualiti sederhana..kalau harga satu satu tu dah tk ingat..cuma japanese cotton tu je aku ingat rp300k each..ha..amek borong sakan..dah lepas borong tu..p singgah tempat kerepek..beli kerepek sambal hijo..tu tak pernah jumpa kat malaysia..so borong kerepek je..tak beli banyak juz utk diri sendiri n kawan2..tu pun mmg beli sikit..tak sampai 10 pack pun..pisang salai tak beli sebab aim nak beli kat area otw ke Padang nanti..so agenda shopping bukit tinggi terlaksana..

Lepas sopink2 barula berangkat ke tasik maninjau..perjalanan sangat smooth..jalan kat bukit tinggi ni sempit2..tapi bagusnya driver2 die lebih kurang..sepanjang perjalanan mmg kiri kanan penuh dgn sawah padi..padi bukit kata pak kamal..tapi mmg tanah subur..siap boleh tgk gunung merapi gunung berapi yg masih aktif di sumatera..perjalanan kelok 44 ni mmg mencabar..aku ade gak tertido..asben dok snap2 picture..tapi mmg letih jugakla dekat 45minutes mendaki bukit..kelok 44 tu bermaksud utk sampai ke tasik maninjau kita akan jumpa 44 selekoh..ahaha..selekoh yg kaw2..umpama uolls p cameron highland tahun 80an..saper pernah p zaman tu taula jalan cameron tu mcm mana..hazab dik non..so meh cuci2 mata..




 kelok kelok


 kampung belanda

 pitstop tasik maninjau









Semua view di atas tu kat area tasik maninjau..tapi takdela turun sampai bawah disebabkan  kehazaban jalan plus minus bawak orang2 tua..kat pitstop tu juz minum2 utk hilangkan pening org mabok..kekeke..bukan aku yg mabok..encik suami..haha..aku alhamdulillah steady je..cuma agak kelaparan..tasik ni adalah tasik atau danau yg ketiga terbesar di indonesia selepas tasik singgalang ke singkarak ..tak berapa hingat..and danau toba..air tasik ni boleh berubah warna..pak kamal citer kat dasar tu ade gunung berapi yang aktif..so if meletus mmg semua ikan yg dibela dalam sangkar kat tasik tu sama matila..aku n asben terpk takde bot atau apa2 yg merentasi tasik ni ke seberang sana..maybe ade reason..pak kamal diam tk cerita..hmmmmm...

So abis citer kat tasik maninjau..weolls dalam kelaparan off turun utk lunch..another 45 minutes..masing tertido..sampai2 juz nice azan zohor berkumandang..tempat makan ni namanya pondok saliro keluarga..sebelah nya musolla..sangat bersih..tempatnya pun sangat bersih..kat sini dihidangkan masakan kampung kalau kat malaysia dia panggil nasi padang la..ok..tips saper yg baru 1st time makan nasi padang..semasa dieorg hidangkan lauk pauk yg banyak kat atas meja tu..jgn la uolls bedal semua..once uolls jamah so dah kira kena bayar..pastu mula la merungut makan mahal la..dah tak sedap la..ni biasa sangat..whut do you expect nak makan murah cari gerai2 tepi jalan if confident dgn kebersihan..silakan..mmg boleh dpt murah less than rp50k..silap2 bleh dpt around rp10-20k ..tapi kebersihan allahualam..bila kat restoran or rumah makan ni..depends pada agent yg bawak..mcm Pak Kamal kami perasan mmg dia bawak kami makan tempat yg bersih..


Kami makan kat sini pilih lauk pauk yg wajib di jamah mcm sambal hijo dlm 2 portion,lauk dalam 4-5 jenis semua dlm 2 portion..jumlah semua sekali rp1.4k
bagi aku n asben yg pernah makan kat sari ratu di kl..mmg rasa harga ni murah..nak2 kami semua 5 dewasa 2 kids..makanan sangat sedap..dan tip top..so saper otw dari tasik maninjau sila singgah sini ya..



Disebabkan tak nak buang masa..lepas je makan kami terus ke jam gadang n pasar atas..dah nama pompuan..konon nak cuci mata..sekali cuci duit skali kat pasar atas..beli jugak 2pasang kain sutera..sutera biasa2 la..tp cantik juga..kat pasar atas mmg beli sourvenier n tshirt..kena pandai pilih..kalau tak kena hentam kaw2..satu tshirt gambar jam gadang size dewasa memula kat kedai yg jual dgn keychain2 tu jual 80k..kunun kualiti bagus la..sik baik tak beli..kami p another kedai yg jual tshirt je..dpt 50 or 40k..sik baik tak beli kat tempat 1st tu..Btw cuaca pada haritu cantik sgt..so snap2 pics mmg cantikla..


Pak kamal janji akan amek kami jam 4.00 ptg..so dlm 345 pun dah siap..sebab tak shopink mana pun..sofyan siap beli pisang yg lenyek letak kelapa tu..not bad la rasanya..so balik hotel semua get rest..

Malam tu lepas magrib dlm 730 malam kami keluar utk dinner simple2 je..masakan murtabak mesir yang menjadi sebutan tu..haha..okla..similar rasa dgn murtabak makasar di raja pekan tu..sedap..asben n fil makan nasi goreng special..sedap jugak big portion..malam tu tapau utk nenek kat bilik..
tu diaa..menu yang ade kat tempat tu..so martabak mesir special dengan nasi goreng special..meh view nasi goreng die dolo..


ni nasi goreng special..sangat besar portion n sangat mengeyangkan..

inila murtabak mesir special yg menjadi sebutan siapa yg berkunjung ke bukit tinggi or padang..rasa sedap tp yg tak best kena cicah dengan kicap potong dgn bawang n cili..huhu..kalau kat pahang cicah bawang yg merah tu sedap la..kalau kat johor kuah kari..ni kicapp..so alter cicah dengan cili sos..tapi tak pun..juz makan begitu saje..pun sedap..total makan kat sini siap makan 2 murtabak special 2 nasi goreng special air milo n tea..plus tapau 1 nasi goreng special n 2 murtabak..rp270k ..mahal dari makan nasi padang..hahaha..

Sebelum balik ke bilik..hujan renyai2..aku teringin nak makan pisang caramel yg dieorg citer sedap tu..beli la juga 2 ketul..harga satu portion rp12k..taste? okeyla..takdela sedap sangat..hehehe..sebab penah makan kat madam kwan..sebijik..cuma die topping dgn caramel or chocolate..tu je bezanya..

Malam tu tido lena la jugak..esok dah nak kena bertolak ke Padang..malam tu mertua berkampung kat bilik sambil supper murtabak2 tu..haha..

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...