Thursday, January 31, 2013

Langkawi

salam..setelah sekian lama entry berkulat ini disimpan dengan rapi dalam kotak fikiran so..petang yang indah ini..meh la aku akan cerita kan serba sedikit mengenai percutian kami sekeluarga..actually ni membabitkan adik beradik en suami serta mertua kus..so preparation booking hotel,flight,itinerary n transport mmg aku buat..dierg cuma bawak badan bawak duit je..bagus kan..tak payah pening2 kepala otak memasing..:)

So percutian ni dari 13 Disember - 17 Disember 2012..sebab tu dah lepas SPM..coz tahun 2012 mmg agak tak bernasib baik kena jadi pengawas peperiksaan plak..mmg tak suka sebab dah kertu..tegang semua urat2 betis berdiri ..puii...

Flight mmg naik AA dah booking awal bulan 11..memula tgk2 tix masih mahal..so skali tu kluar promo 49..ok la terus borongg..kalau hotel tu..mmg aku dah tempah dgn booking.com..kami stay kat de baron resort langkawi..nanti aku review la pasal hotel ni..cuma agak terkesima sikit hotel ni non ado breakfast..tambahan lagi mmg nak dok apartment or homestay..tapi kebanyakkan full and dpt apartment plak tak boleh masak..rate pun lebih kurang..so aku rasa dok hotel jela..privacy bilik lain2..hehe..so lets begin our journey.......

13 Disember 2012
Kami bergerak dari johor bahru jam 830 pagi..tapi biasa la..drag jadi 9 lebih kannn..perjalanan smooth..cuaca panas..tapi terpaksa stop byk kali coz penumpang kereta asben ni dok minum herbalife product..so mmg 7 perhentian mereka berhenti untuk mengencing..hazabb..nak sampai ke destinasi mmg jauh plak..but berhenti skejap kat ayer keroh utk urusan kewangan..masa ni la nak kluar kan cash..hihi..settle kan card credit bagai..sampai sepang around 1pm..tapi masih awal lagi coz flight jam 530..so cari tempat yg terdekat untuk lunch..area2 sepang juga..jumpa restaurant..makanan lunch simple..sedap..dan murah..kami ingat dok tempat org ni kena ketuk..tapi alhamdulillah..mmg murah dan sedap..tak sampai 50 hengget utk semua makan..ade 6 dewasa 4 kanak2 tu..dlm 30 lebih..so abis makan..awal lagi..kami check in hotel budget berhampiran utk 2 jam dah 90 hengget..bilik..tak payah cakapla..sekangkang kera..solat pun atas katil..

Dah dapat melepas kan penat semua..baru semua gerak ke LCCT..tragedi yg buat aku penat..aku tak print tix and kelam kelibut nak check in..rupanya boleh je check in kat kaunter tu die print kan tix kat sana..tix balik mmg aku dah print siap2..taknak perkara ni berulang kembali..

FLight delay dlm 30 minit gitu..so sepatutnya sampai Langkawi dalam kul 625..tapi 30 min dah delay..jadi kami sampai dah 7 lebih..rasa mcm tak percaya dah jejak bumi kelahiran mahsuri ni..urusan bagasi semua berjalan dgn baik..

Disebabkan ucu terlewat menempah tix so die berlepas sejam selepas kami berlepas..so kami tak boleh gerak ke mana2 pun coz kena tunggu ucu n family sampai..sampai2 agak kebulur sikit..Untuk percutian ini kami telah menyewa kereta toyota estima dgn sewa 230 kut aku tak ingat dah 230 ke 190..entah..haishh...tu pun dah mintak discount dgn saudara haniff yg nampak muda lagi..senang deal dgn dia..masuk deposit 100..then sampai je tgk kereta bayar abis..kereta baru tip top..

welcome to Langkawi

Disebabkan minyak kereta mmg hazab dah merah..ucu pun sampai dlm 9 malam..flight dia pun delay..kebetulan pak ngah dah sampai awal..die pun sewa kereta kancil jd pak ngah gerak dulu..masing2 kebulur..

Misi pertama isi minyak kereta baru isi perut..memula ingat nak check in dolo..pastu baru mandi2 n cari makan..tp kami sesat plak terlajak2 cari hotel tk jumpa padahal dekat je ngan dataran Lang tu..haishh..kesudahan dah kul 1030..masing2 kebulur..makan je kat gerai tepi jalan..tak sedap..tapi belasah jela sebab dah lapar kan..dah isi perut baru misi cari hotel..urusan check in selesai dlm 11 lebih jugak..mandi2 trus ZZZZZ...so abis la seharian perjalanan..

Hotel yg aku tempah melalui booking.com ni adalah de baron resort..tempat mmg dekat la dgn jeti n dataran lang..tp since aku booking 2x sbb tix yg terawal sehari..jadi next day kami kena tukar bilik..dah request bilik yg sama..level bawah tu..tp entahla aku rasa boleh je die arrangekan..ohh masa kami check in tu ade kes kematian lemas di swimming pool hotel tersebut..dengan polis nya..budak 5 tahun lemas..ehhmm..so harapan nak berendam mcm tinggal harapan coz b4 tis dah view swimming pool de baron ni mcm best..so malam tu tido la dgn tak berapa lena..katil ok..tapi bantal tak best..lembik..lagi satu namanya family room boleh muat 4 org..tp towel ade 2 je..kedekut sungguh..kalau ade 3 tu boleh la..so kami decide nanti next day baru amek tambahan towel yg bernilai rm5 setiap sehelai..boleh gitu??


14 Disember 2012

Bangun awal2 siap dlm 9 pagi..kemas2 bagasi utk check out n check in bilik baru..tpi tak bleh check in lagi..so tinggal beg2 dlm baggage room..so aktiviti untuk hari ni ke tempat minyak gamat..memula sarapan dulu..tak berapa sedap..tak kena tekak..belasah jela..perut perlu di isi..dlm 10 lebih tu baru sampai dekat tempat minyak gamat..apa lagi boronggg...sementara kaum ibu memborong..kaum suami menjaga anak2..

estima idaman

 sofyan 








Selesai membeli belah di minyak gamat langkawi..rombongan kereta kabel..rugi kalau tak naik kereta kabel kalau berkunjung ke Langkawi..memula tu ingat nak tempah dengan hanafi..tapi dia tak cover cable car..dia hanya cover underwater world..so beratur la utk beli tix..yg tak best nyer..beli bukan terus naik..kena tunggu sejam setengah lagi baru boleh naik..dgn cuaca panas..huhuhu..so kami minum2 dolo la kat satu restaurant yg beraicond kat situ..tapi tak best..serius tak sedap mmg harap mahal je..j3nis aku laki bini tak kisah mahal  tapi biarla sedap kan..so kuciwa lagi..belom ketemu makanan yang sedap lagi di Langkawi..takpe baru hari kedua kann..dah abis masa ditetapkan..kena beratur panjang dlm sejam jugak nak menyampai kat tempat cable..dah naik..bawalah ni la hasilnya...















kami tak singgah mana2 stesen perhentian..sebenarnya aku ralat sikit..ingat nak amek gambar kat pelantar tu..tp encik suami bagi signal jangan turun coz cuaca mendung..dia bimbang if cuaca tak bagus nanti stuck kat atas tak boleh turun..so redho jela..naik cable car..lalu pusing n turun balik..elok je sampai bawah..hujan rintik2..

Habisla aktiviti untuk hari kedua..petang singgah beras terbakar shopping sourvenier tshirt kain batik..malam before dinner kami pergi idaman suri..apa lagi borongla..


malam tu ..semua dinner kat pantai chenang..tak berapa nk sedap..okeyla..utk kenyangkan perut..balik dari dinner mula nak rangka aktiviti next day..

15 Disember 2012

Sudah hari ketiga..sekali harung je ni..malas nak berpart2..harini mmg planning utk letihkan badan dgn island hopping..sewa satu boat tak silap 160ke 180..aku dah lupa..yg tak naik hanya keluarga pak ngah..kali sarapan sedap sikit..sebab tak masuk dlm pasar pekan rabu tu..makan kat gerai makcik2..sedap..makan lempeng pisang..siap tapau..



























yang paling hazab sekali bagi aku mak yong masa otw turun dari tasik dayang bunting ke jeti..mmg rasa nak pitam ..otot2 abis cramp..tasik dayang bunting tu cantik..aku tak berendam sebab takut..berendam kat tempat kanak2..rasa perasaan takut sikit..alhamdulillah monyet2 kat dayang bunting sangat berdisiplin..tak ganggu pun masa kami makan lempeng selepas turun dari tasik tu..pengalaman..if ade kesempatan ke langkawi..mmg aku dah tobat tak nak p island hoping. dah..cukup sekali penat giler...

Kami tamat island hoping around 2 pm..balik bilik zzzz...petang tu kids p kolam renang which satu incident ngeri berlaku ..sofyan hampir lemas..syukur selamat..mmg fizikal kolam renang baron itu sangat bahaya..tetiba slop kat lantai  dari cetek ke dalam..no wonder la ade kes kematian tu..agaknya budak tu terlajak ke bahagian dalam..n aku perasan..even ade org kat situ..mcm masing2 bz dgn urusan masing2..huh..apa2 syukur sofyan selamat..papa die la yg paling emo masa tu..aku? mcm terkujat..speechless..hermmm..tu la last mmg next day takkan jejak la ke swimming pool tu..

Malam tu..pak ngah yg bawak kami makan kat satu restaurant..serius..worse seafood i ever eat..mahal dan nasi jelatah..mmg tak telan dek tekak..semua pun tak abis..tapi nak jaga hati pakngah yg bawak..kami diam redho je..huhuhu..malam tu weolls shopping idaman suri ad hoc..beli apa yg ketinggalan masa hari sebelumnya....tapi ade gak yg tertinggal nak beli..so kami pk last night nanti pergi sekali lagi..cover..
malam tu juga lepas dinner dok jalan pekan kuah jalan2 cari baju utk diri sendiri..pergi satu butik yg jual hanya pakaian warna putih sahaja..


16 Disember 2012
Ini adalah aktiviti yang terakhir di bumi Langkawi..underwater world n mahsuri museum..nothing much kat sini..sarapan kat pantai chenang coz underwater world ni kat chenang...





 kat dalam tu macam aquria klcc je..biasa2 je..entahler..maybe penat sangat kut..muke masing2 pun tinted..abis je underwater world tu kami ke museum mahsuri..kat situ aku  dah letih..tu yg tak hayati sgt..tak naik umah n tgk telaga mahsuri..hanya ucu n mak mertua aku je yg naik rumah tu..pak ngah as usual aktiviti dia sebab dia dah pernah sampai kat langkawi..die cuma guide kami p tempat tu n dia bling2..hihihi..

petang tu mertua tak nak kluar berehat dlm bilik..kami keluar lagi misi cari coklat n periuk vision utk kali terakhir..

Dinner aku yang decide makan kat EE burger..kali ni baru rasa nikmat makan..setelah sekian lama tak dapat makan best di Langkawi..


17 disember 2012
Hari terakhir..pulangkan kereta kat airport..wrapping pinggan mangkuk vision corningware..masih awal flight kul 11 kami sampai kul 9..sarapan kat airport..sampai kl kul 12 lebih..dan sampai jb dah kul 7 jugak..fennnatt..

n sedih sikit..aku punye dulang harga 45hengget pecah..tinggal frame jela..sik baik corningware,teapot,vision tak pecah..fuhhhh..total beli barang2 tu around 1k je..yg puas hati corningware tu aku beli yg 5 beradik tu..sukeeee...minat yg 3 beradik tapi takde stock..stock display je..wut to do..

Overall percutian di Langkawi..mmg padat jugala aktiviti..sebb semua kita nak pergi..semua benda kita nak cuba..sebab tak tau bila lagi dapat ke sana kan..if ade kesempatan utk ke sana lagi..aku nak snorkeling kat pulau rawa ..nak dok hotel yg best sikit..ecehh...


okeyla..itu je hupdet Langkawi ..gambar makanan kat phone..hehe..sebenarnya takde mood sangat..ni adelah initenary yg kedua berjaya aku buat..so next vacation for 2013 is coming around da corner...tungggguuuu

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...