Friday, March 29, 2013

Budget tips bukit tinggi

Salam..seperti yang dijanjikan me akan explain budget utk yg nak bercuti ke Padang Indonesia..budget ni berdasarkan harga utk penginapan,transport,makan..duit sopink lain ekk..dan ni utk 5 adult and 2 children..

Btw budget ni merangkumi tempat penginapan 3 star ke atas..so if uolls ade budget lebih boleh pilih hotel ikut kemampuan n keselesaan masing2..kami mmg suka percutian yang selesa coz waktu ni nak rehatkan otak n badan..lagi satu tempat makan yg okey sedikit tapi takdela stendet sgt..janji bersih dan selesa..:)

okey jum budget..

untuk penerbangan uolls boleh pilih sendiri..kalau dari johor bharu me suggest korang naik la tigers airway..selesa sangat dari segi ruang kaki..takde pilih2 nak hot seat..sebab mmg selesa ruang kakinya..dan harga murah sedikit dari AA even main dgn singapore dollar..tapi masih berbaloi..ni bagi yg duduk di JB n sekitar johor la..if korang dari kl better naik AA..senang..

Untuk penginapan kat sana..memula me booking thru booking.com utk hotel2.but bila deal dgn pak kamal ( supir ku aka tourist guide di sana) tgk harga yang diberi mmg jauh lagi murah..so end up di buat oleh pak kamal..


transport 5days 4 night = rp1.800.000(450k sehari)  + rp300.000( transfer)

hotel gran malindo  3*   =rp2.700.000( 2bilik ) 

hotel inna muara 4*        =rp2.700.000 ( 2 bilik )

total penginapan transport = rp7.500.000

sila convert sendiri dlm rm ekk..hehehe...disebabkan me dah bayar rp3.500.000 kat malaysia.kat sana bayar balance sahaja.tak terasa sgt aliran wang keluar..

untuk makan plak..breakfast dah lepas sebab makan kat hotel..untuk lunch n dinner sahaja..makan kat indonesia sgt jimat sebab harga agak murah..bawah ni budget 5 adult 2 kids utk 5 days 4 night ya..

lunch 3days = rp400.000
dinner 4days= rp600.000
snacks             =rp200.000
total                 = rp1.200.000


tix ngarai sianok lobang japang = rp5000 each person

tourist guard ngarai sianok lobang japang = rp10.000 each person

muzium utk amek gambar baju tradisional tu me tak pasti bayaran sebb pak kamal dah bayar.

pakai baju kat muzium = rp20.000 or rp25.000 each costume..

okey itu sahaja info dah bagi..so apa2 comment sahaja..

Thursday, March 28, 2013

Bukit tinggi-padang part 4

Okey ni rasa entry terakhir percutian pADANG..so meh teruskan cerita basi ini..

14 Februari 2013

Pagi ni kami breakfast sgt marvelous..makan sekenyang kenyang..masa ni dah tak excited nk explore Padang..biasa2..Pak Kamal bawak kami jalan kat dermaga n lunch kali ni aku rasa tak sedap badan..trus ilang selera..mcm salah makan..kesemua tempat2 yg pak kamal bawak aku dah tk bleh nak makan..tak sedap perut badan rasa mcm nak muntah..pergh..

Siap singgah makan telor penyu..aku tak makan..sebab mabuk..malam tu dinner tepi laut pun aku makan lite2 je..sebab tak boleh nak telan..kesudahan before balik hotel minta pak kamal bawak tapau murtabak mesir..tu je aku boleh telan..

Sampai hotel rebus telor penyu telan sebiji..tak ingat harganya..tapi makan kat padang kureng sikit compare bukit tinggi..padang agk pricey juga..masa lunch tu kami kena dlm rp240k..dan dinner tepi laut kena rp300plus2..okeyla lagi sebab seafood kan,,mmg mahal fresh plak tu..tapi nak compare dgn malaysia masih lagi murah..

Malam tu operasi packing2...n request hotel suruh box kan breakfast since our flight jam 750 pagi kan..kenala sampai airport 2 jam sebelom..sik baik bagasi muat2..hehe..

15 februari 2013

Bangun seawal jam 430.bergerak ke airport dlm 530 gak..sampai airport kul 615..settle semua urusan kastam sgt smooth..no problem..sarapan kat departure hall..sampai singapore 10am pagi waktu tempatan..urusan kastam singapore pun smooth..sampai malaysia jam 12 tengahri..fuhh alhamdulillah..


sorri takde mood nak upload pic..nak abiskan entry ni asap..hahaha..okey bagi sesiapa nak ke Padang n menggunakan perkhidmatan pak supir saya boleh kontek

Pak Gusmal Kamal
+6281374652200

apa2 uolls nak dia boleh buat..dari booking hotel sampaila transport..pak kamal guna innova dan transport satu hari rp450k..memula nak guna dia kat Bukit tinggi je..tapi end up guna sampai abis..ahaha..next entry me akan buat budget cuti2 padang ni utk guide line bagi uolls..

Bukit Tinggi part 3

hiolls..sambung plak ye..part seterusnya..edisi tertunggak noks..

13 Februari 2013 ( rabu)

Sepatutnya kaum adam je yg jelajah ngarai sianok n lobang japang..since aku pregnant n takut nak masuk lobang japang tu..aku decide nak dok bilik je..today last day kami kat bukit tinggi..jadual mmg pack kan..tp apa boleh buat..kalau tak nanti kat Padang takut rushing plak..memula janji dengan pak kamal kul 830 jumpa kat ngarai sianok..wahaha..last2 semua ikut termasuk makyong ni..kami breakfast n kemas2 siap2..tapi tak check outla..

Breakfast kat hotel gran malindo ni boleh tahanla..nak kata sedap tu takdela sedap..nak kata tak sedap pun tidak kira boleh telan tekak masing2..hehe..menu dia sama je setiap hari..ade 2-3 makanan berat ..roti pun simple ade satu jenis plain white bread n telor omellette adela..enuff bagi aku..makan 2 toasted bread with butter n jam plus omellete..simple..2 hari breakfast tu je aku makan..roti dia soft jugakla..tu yg tak kisah makan benda yg sama..

Kami ke ngarai sianok jam 9 lebih jalan kaki semua ramai2..memula seram nak masuk lobang japang tapi kata tourist guard tu masuk je takde apa2..huhu..entrance utk masuk lobang japan rp5k perhead..n utk tourist guide dlm tu..kena bayar harga asing..tak silap rp10k perhead..bagi mcm aku yang suka sejarah..aku tak kisah nak bayar tourist guide tu coz dia mmg bagi info yg tak ternilai dgn duit..ilmu beb..sejarah..bila tgk baru tau..dia explain one by one..i loike..

Sejarah lobang jepang ni uolls nak tahu ia dibina sekitar zaman pendudukan japan di bukit tinggi 1941-1945..merentasi dari ngarai sianok ke bandar2 di bukit tinggi..keluasan sangat panjang..yg dikomersial kan hanya beberapa km je..maybe faktor keselamatan kut..sebab tu di Bukit TInggi bangunan rendah2 supaya tidak merosakkan struktur lobang japang..pembinaan lobang japang ni menggunakan buruh dari kalimantan bukan dari sumatera..dieorg buat guna peralatan tangan sahaja okeh..no drill drill..tapi kagom la bleh buat lubang yg dasat ni..selepas siap dieorg ni dibunuh..so mmg takkan tahu la apa yg ade rahsia kat dlm tu..rahsia tu mmg tersimpan rapi..lepas jepun menyerah kalah..setahun kemdian baru jumpa lobang ni..

Menurut pak kamal dulu masa dia kecil2 rajin dia masuk dlm tu pakai tali n mmg seremm sgt..sampai dikorbankan darah kerbau utk hilangkan roh2 yg tak aman dalam tu..benda ni aku tau lepas kluar dari lobang japan tu..perhghh..

Perjalanan masuk tu mmg mencabar..kena turun 144 anak tangga tak silap aku..korang bayangkan masa balik tu betapa hazabnya makyong ni mendaki anak tangga tu..sampai cramp kaki2..pergh..nenek indok yg ikut kiteorg lagila..berry2 n muntah2 balik kat hotel..haha..tula nek indok..jgn cakap besar before masuk kata kuat darah minang kan..hehe..
so meh tgk gambar..ade banyk misteri misteri..tak nak citer..uolls nak pergi nanti mesti masuk..baru la feel...









Kami settle kat ngarai sianok dalam kul 11 lebih gak..penat tu jgn cakapla..stamina kurengg..pening kepala pun ade..sik baik brg dah pack siap2 tinggal nak turunkan je..so gerak menuju ke Padang around kul 12 gak..Perjalanan utk hari ni mmg agak banyak persinggahan..kami akan singgah ke tabek patah tempat pisang salai yg femes tu dan istana pagar ruyong serta muzium minangkabau..semua ni otw ke Padang..

DI sebabkan keletihan kat ngarai sianok tu..aku tertido..sedar2 dah sampai tabek patah..kat sini makan goreng pisang minum kopi free n beli pisang salai utk dibawa ke Malaysia..rehat2 dlm sejam je..terus ke Istana Baso Pagar Ruyong..







 belakang tu org malaysia
 sopink pisang salai

Dah siap minum2 alas perut baru la perjalanan diteruskan ke istana pagar ruyong..sementara nak menyampai jam dah dekat kul 2..so kami lunch kat pondok tepi sawah tu tak tau n ingat nama kedai tu..ramai la org termasuk gabenor ke pegawai bukit tinggi tgh lunch kat situ..sini makanan kureng sikit compare dgn yg first day kami lunch..yg sedap sambal ikan bilis die..hehe..okeyla..total makan rp270k..berbaloi lagi sebab semua air jus..


Perjalanan ke Istana pagar ruyong diteruskan..hujan renyai2..masa ni rasa mcm lambatnye nak sampai..haha..sampai kat istana pagar ruyong dlm kul 3 lebih gak..since dlm tak bleh masuk sebab belom buka..kami snap2 pic kat luar jela..mmg besor rumah gadang tu..




Kat  sini tak juz snap2 structure bangunan..bagi yg ade darah minang mmg sgt excitedla..mcm ai yg takde darah minang ni..biasa2 jela..cuma mmg cantik seni binaan rumah gadang ni..sini gak beli buku karya hamka n buah ciku yg manis tu..sangat manis dan sedap..murah dlm rp5k utk satu bakul..beli la 2 bakul..perjalanan di teruskan lagi n singgah sebentar kat tasik singkarak..beli ikan bilis yg marvelous sedap ikan bilis tu masak sambal hijo..sampai pak kamal kena post kes beli sikit..hehe..thanks pak kamal..


 tasik singkarak

Perjalanan diteruskan ke muzium minangkabau kat Padang Panjang tak silap..nasib kami baik sampai sana kul 4 belum tutup lagi..kat sini sempat pakai baju tradisional minang n snap2 gambor..tak silap sepasang baju rp20k or rp25k..hehe..seronok snap2 picture settle semua dlm 530 petang jugak..






hehehe..mak pak ade tapi malu nak taruk gambar makyong gemok

Supposed nak singgah kat lembah anai..mandi air terjun..situ ade tempat mandi2..siap ade kolam lagi..tapi hujan sgt lebat..so kami teruskan perjalanan ke Padang..memang rasa sangat jauh perjalanan..sebelum balik hotel pak kamal bawa kami dinner kat lamun ombak..memula ingat mkan kat situ mahal..tengok tempat stendet..dah budget mesti rp300k..tp alhamdulillah..unexpected lagi murah dari semua tempat makan kami pernah singgah..ke rp105k sajork..dah settle singgah kedai roti beli roti..then around plus2 sampai hotel penginapan kami di Padang..iaitu inna muara indonesia..bilik mmg marvelous maybe hotel baru..n facilities mmg tip top..puas hati..bilik ala2 hotel 5 star di Malaysia..mcm Parkroyal Kuala Lumpur..baru nampak asben ku senyum..hahahaha...

Sebelom ni bilik nenek nya jauh sikit..ni sebelah2 ade connection door lagi in between so senang apa2..semua tido lena except aku kaki cramp gile penangan lobang japang..

Bukit TInggi part 2

meh sambung part seterusnya percutian Padang Indonesia..Since kami sampai hotel jam 1230 dekat kul 1..nak tune tido agak hazab sikit..entry lepas dah citer pasal bilik yg weolls stay..kami stay kat gran malindo hotel dekat sangat dengan ngarai sianok lobang japang tu..walking distance tak sampai 5 minutes pun dah sampai..

12 Februari 2013 (selasa)
Disebabkan banyak program nak buat..lepas subuh je aku baru nak susun itinerary..hehe..Indon je kot..yg penting dah tau tempat2 kita nak tuju cuma nak susun je elok2 itinerary tu..sebelum check in malam tu pak kamal dah bagi beberapa itinerary dia..so kena mix n match ikut kesesuaian..map pun dia kasi..so pagi ni aku discuss ngan husband nak kaver bahagian bukit tinggi je..

Our journey bermula dengan tempat yg jauh dulu..tapi sebelom tu singgah la beberapa kedai..pak kamal nasihatkan kalau nak beli kain2 dia bawak p butik..ade gak aku sebut beberapa tempat yg disuggestkan oleh forumer di cari.com.my .Okeyla kan byk membantu..destinasi pertama adalah annisa boutique..kat sini banyak beli kain yg agak mahal dan kualiti sikit la..tak beli kain telekong sebab dah aim nak p lindungan bulan..kat sini kami beli utk diri sendiri n family member terdekat..hahaha..abis dlm rm900 gak...haha..kalau kat malaysia mahu dekat beribu gak..coz kain yg kami beli tu harga kat malaysia dekat 300-400 sepasang..kat sini dlm 100 plusplus..

Settle kat annisa kita off ke Lindungan Bulan..sini barula beli telekong borong dengan kualiti yang baik..abis rp5.5 juta ..puas hati dpt 20 pasang telekong kualiti sederhana..3 pasang japanese cotton,15 pasang kain sulam bunga reben bukit tinggi kualiti baik..4 kemeja batik kualiti sederhana..kalau harga satu satu tu dah tk ingat..cuma japanese cotton tu je aku ingat rp300k each..ha..amek borong sakan..dah lepas borong tu..p singgah tempat kerepek..beli kerepek sambal hijo..tu tak pernah jumpa kat malaysia..so borong kerepek je..tak beli banyak juz utk diri sendiri n kawan2..tu pun mmg beli sikit..tak sampai 10 pack pun..pisang salai tak beli sebab aim nak beli kat area otw ke Padang nanti..so agenda shopping bukit tinggi terlaksana..

Lepas sopink2 barula berangkat ke tasik maninjau..perjalanan sangat smooth..jalan kat bukit tinggi ni sempit2..tapi bagusnya driver2 die lebih kurang..sepanjang perjalanan mmg kiri kanan penuh dgn sawah padi..padi bukit kata pak kamal..tapi mmg tanah subur..siap boleh tgk gunung merapi gunung berapi yg masih aktif di sumatera..perjalanan kelok 44 ni mmg mencabar..aku ade gak tertido..asben dok snap2 picture..tapi mmg letih jugakla dekat 45minutes mendaki bukit..kelok 44 tu bermaksud utk sampai ke tasik maninjau kita akan jumpa 44 selekoh..ahaha..selekoh yg kaw2..umpama uolls p cameron highland tahun 80an..saper pernah p zaman tu taula jalan cameron tu mcm mana..hazab dik non..so meh cuci2 mata..




 kelok kelok


 kampung belanda

 pitstop tasik maninjau









Semua view di atas tu kat area tasik maninjau..tapi takdela turun sampai bawah disebabkan  kehazaban jalan plus minus bawak orang2 tua..kat pitstop tu juz minum2 utk hilangkan pening org mabok..kekeke..bukan aku yg mabok..encik suami..haha..aku alhamdulillah steady je..cuma agak kelaparan..tasik ni adalah tasik atau danau yg ketiga terbesar di indonesia selepas tasik singgalang ke singkarak ..tak berapa hingat..and danau toba..air tasik ni boleh berubah warna..pak kamal citer kat dasar tu ade gunung berapi yang aktif..so if meletus mmg semua ikan yg dibela dalam sangkar kat tasik tu sama matila..aku n asben terpk takde bot atau apa2 yg merentasi tasik ni ke seberang sana..maybe ade reason..pak kamal diam tk cerita..hmmmmm...

So abis citer kat tasik maninjau..weolls dalam kelaparan off turun utk lunch..another 45 minutes..masing tertido..sampai2 juz nice azan zohor berkumandang..tempat makan ni namanya pondok saliro keluarga..sebelah nya musolla..sangat bersih..tempatnya pun sangat bersih..kat sini dihidangkan masakan kampung kalau kat malaysia dia panggil nasi padang la..ok..tips saper yg baru 1st time makan nasi padang..semasa dieorg hidangkan lauk pauk yg banyak kat atas meja tu..jgn la uolls bedal semua..once uolls jamah so dah kira kena bayar..pastu mula la merungut makan mahal la..dah tak sedap la..ni biasa sangat..whut do you expect nak makan murah cari gerai2 tepi jalan if confident dgn kebersihan..silakan..mmg boleh dpt murah less than rp50k..silap2 bleh dpt around rp10-20k ..tapi kebersihan allahualam..bila kat restoran or rumah makan ni..depends pada agent yg bawak..mcm Pak Kamal kami perasan mmg dia bawak kami makan tempat yg bersih..


Kami makan kat sini pilih lauk pauk yg wajib di jamah mcm sambal hijo dlm 2 portion,lauk dalam 4-5 jenis semua dlm 2 portion..jumlah semua sekali rp1.4k
bagi aku n asben yg pernah makan kat sari ratu di kl..mmg rasa harga ni murah..nak2 kami semua 5 dewasa 2 kids..makanan sangat sedap..dan tip top..so saper otw dari tasik maninjau sila singgah sini ya..



Disebabkan tak nak buang masa..lepas je makan kami terus ke jam gadang n pasar atas..dah nama pompuan..konon nak cuci mata..sekali cuci duit skali kat pasar atas..beli jugak 2pasang kain sutera..sutera biasa2 la..tp cantik juga..kat pasar atas mmg beli sourvenier n tshirt..kena pandai pilih..kalau tak kena hentam kaw2..satu tshirt gambar jam gadang size dewasa memula kat kedai yg jual dgn keychain2 tu jual 80k..kunun kualiti bagus la..sik baik tak beli..kami p another kedai yg jual tshirt je..dpt 50 or 40k..sik baik tak beli kat tempat 1st tu..Btw cuaca pada haritu cantik sgt..so snap2 pics mmg cantikla..


Pak kamal janji akan amek kami jam 4.00 ptg..so dlm 345 pun dah siap..sebab tak shopink mana pun..sofyan siap beli pisang yg lenyek letak kelapa tu..not bad la rasanya..so balik hotel semua get rest..

Malam tu lepas magrib dlm 730 malam kami keluar utk dinner simple2 je..masakan murtabak mesir yang menjadi sebutan tu..haha..okla..similar rasa dgn murtabak makasar di raja pekan tu..sedap..asben n fil makan nasi goreng special..sedap jugak big portion..malam tu tapau utk nenek kat bilik..
tu diaa..menu yang ade kat tempat tu..so martabak mesir special dengan nasi goreng special..meh view nasi goreng die dolo..


ni nasi goreng special..sangat besar portion n sangat mengeyangkan..

inila murtabak mesir special yg menjadi sebutan siapa yg berkunjung ke bukit tinggi or padang..rasa sedap tp yg tak best kena cicah dengan kicap potong dgn bawang n cili..huhu..kalau kat pahang cicah bawang yg merah tu sedap la..kalau kat johor kuah kari..ni kicapp..so alter cicah dengan cili sos..tapi tak pun..juz makan begitu saje..pun sedap..total makan kat sini siap makan 2 murtabak special 2 nasi goreng special air milo n tea..plus tapau 1 nasi goreng special n 2 murtabak..rp270k ..mahal dari makan nasi padang..hahaha..

Sebelum balik ke bilik..hujan renyai2..aku teringin nak makan pisang caramel yg dieorg citer sedap tu..beli la juga 2 ketul..harga satu portion rp12k..taste? okeyla..takdela sedap sangat..hehehe..sebab penah makan kat madam kwan..sebijik..cuma die topping dgn caramel or chocolate..tu je bezanya..

Malam tu tido lena la jugak..esok dah nak kena bertolak ke Padang..malam tu mertua berkampung kat bilik sambil supper murtabak2 tu..haha..

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...