Friday, March 29, 2013

Budget tips bukit tinggi

Salam..seperti yang dijanjikan me akan explain budget utk yg nak bercuti ke Padang Indonesia..budget ni berdasarkan harga utk penginapan,transport,makan..duit sopink lain ekk..dan ni utk 5 adult and 2 children..

Btw budget ni merangkumi tempat penginapan 3 star ke atas..so if uolls ade budget lebih boleh pilih hotel ikut kemampuan n keselesaan masing2..kami mmg suka percutian yang selesa coz waktu ni nak rehatkan otak n badan..lagi satu tempat makan yg okey sedikit tapi takdela stendet sgt..janji bersih dan selesa..:)

okey jum budget..

untuk penerbangan uolls boleh pilih sendiri..kalau dari johor bharu me suggest korang naik la tigers airway..selesa sangat dari segi ruang kaki..takde pilih2 nak hot seat..sebab mmg selesa ruang kakinya..dan harga murah sedikit dari AA even main dgn singapore dollar..tapi masih berbaloi..ni bagi yg duduk di JB n sekitar johor la..if korang dari kl better naik AA..senang..

Untuk penginapan kat sana..memula me booking thru booking.com utk hotel2.but bila deal dgn pak kamal ( supir ku aka tourist guide di sana) tgk harga yang diberi mmg jauh lagi murah..so end up di buat oleh pak kamal..


transport 5days 4 night = rp1.800.000(450k sehari)  + rp300.000( transfer)

hotel gran malindo  3*   =rp2.700.000( 2bilik ) 

hotel inna muara 4*        =rp2.700.000 ( 2 bilik )

total penginapan transport = rp7.500.000

sila convert sendiri dlm rm ekk..hehehe...disebabkan me dah bayar rp3.500.000 kat malaysia.kat sana bayar balance sahaja.tak terasa sgt aliran wang keluar..

untuk makan plak..breakfast dah lepas sebab makan kat hotel..untuk lunch n dinner sahaja..makan kat indonesia sgt jimat sebab harga agak murah..bawah ni budget 5 adult 2 kids utk 5 days 4 night ya..

lunch 3days = rp400.000
dinner 4days= rp600.000
snacks             =rp200.000
total                 = rp1.200.000


tix ngarai sianok lobang japang = rp5000 each person

tourist guard ngarai sianok lobang japang = rp10.000 each person

muzium utk amek gambar baju tradisional tu me tak pasti bayaran sebb pak kamal dah bayar.

pakai baju kat muzium = rp20.000 or rp25.000 each costume..

okey itu sahaja info dah bagi..so apa2 comment sahaja..

6 comments:

  1. Salam.. saya siti.. my dad n I are going end of this month. Blh x dptkan information pak kamal tu.. I have read good reviews pasal services dia.. please please email me kat krylonglue@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Siti.. I Ade tinggalkan number phone Pak kamal entry sebelum ni.. Service yg sangat baik dan dia Akan buat itinerary berdasarkan budget Kita.. Kalau nak request hotel 4 or 5 star pun dia boleh suggest kan..sorry late reply but will email u asap

      Delete
  2. tQ..FOR EVERYTHING/INFORMATION..I NAK PERGI KE BUKIT TINGGI ON 2 MEI...5 MEI...TERPAKSA TUKAR FLIGHT BALIK SEBAB MENGUNDI PUNYA PASAL..HE..HEE

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.
    Salam dari MINANG KABAU.Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak sebagai pemandu pelancongan dan driver.Saya nak tumpang iklan kat blog ini.Bila ada tuan dan puan yang nak buat rancang an untuk melawat ke BUKITTINGGI PADANG.Tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya.Jangan risau..Saya boleh bantu.Untuk dapat kan info nya.sila contact saya di talian.
    Call/sms/whatsapp.
    +6285374176166
    E-mail.armanpribadi@gmail.com


    Terimakasih

    Wassalam..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum.
    Salam dari MINANG KABAU.Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak sebagai pemandu pelancongan dan driver.Saya nak tumpang iklan kat blog ini.Bila ada tuan dan puan yang nak buat rancang an untuk melawat ke BUKITTINGGI PADANG.Tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya.Jangan risau..Saya boleh bantu.Untuk dapat kan info nya.sila contact saya di talian.
    Call/sms/whatsapp.
    +6285374176166
    E-mail.armanpribadi@gmail.com


    Terimakasih

    Wassalam..

    ReplyDelete

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...