Thursday, March 28, 2013

Bukit TInggi part 2

meh sambung part seterusnya percutian Padang Indonesia..Since kami sampai hotel jam 1230 dekat kul 1..nak tune tido agak hazab sikit..entry lepas dah citer pasal bilik yg weolls stay..kami stay kat gran malindo hotel dekat sangat dengan ngarai sianok lobang japang tu..walking distance tak sampai 5 minutes pun dah sampai..

12 Februari 2013 (selasa)
Disebabkan banyak program nak buat..lepas subuh je aku baru nak susun itinerary..hehe..Indon je kot..yg penting dah tau tempat2 kita nak tuju cuma nak susun je elok2 itinerary tu..sebelum check in malam tu pak kamal dah bagi beberapa itinerary dia..so kena mix n match ikut kesesuaian..map pun dia kasi..so pagi ni aku discuss ngan husband nak kaver bahagian bukit tinggi je..

Our journey bermula dengan tempat yg jauh dulu..tapi sebelom tu singgah la beberapa kedai..pak kamal nasihatkan kalau nak beli kain2 dia bawak p butik..ade gak aku sebut beberapa tempat yg disuggestkan oleh forumer di cari.com.my .Okeyla kan byk membantu..destinasi pertama adalah annisa boutique..kat sini banyak beli kain yg agak mahal dan kualiti sikit la..tak beli kain telekong sebab dah aim nak p lindungan bulan..kat sini kami beli utk diri sendiri n family member terdekat..hahaha..abis dlm rm900 gak...haha..kalau kat malaysia mahu dekat beribu gak..coz kain yg kami beli tu harga kat malaysia dekat 300-400 sepasang..kat sini dlm 100 plusplus..

Settle kat annisa kita off ke Lindungan Bulan..sini barula beli telekong borong dengan kualiti yang baik..abis rp5.5 juta ..puas hati dpt 20 pasang telekong kualiti sederhana..3 pasang japanese cotton,15 pasang kain sulam bunga reben bukit tinggi kualiti baik..4 kemeja batik kualiti sederhana..kalau harga satu satu tu dah tk ingat..cuma japanese cotton tu je aku ingat rp300k each..ha..amek borong sakan..dah lepas borong tu..p singgah tempat kerepek..beli kerepek sambal hijo..tu tak pernah jumpa kat malaysia..so borong kerepek je..tak beli banyak juz utk diri sendiri n kawan2..tu pun mmg beli sikit..tak sampai 10 pack pun..pisang salai tak beli sebab aim nak beli kat area otw ke Padang nanti..so agenda shopping bukit tinggi terlaksana..

Lepas sopink2 barula berangkat ke tasik maninjau..perjalanan sangat smooth..jalan kat bukit tinggi ni sempit2..tapi bagusnya driver2 die lebih kurang..sepanjang perjalanan mmg kiri kanan penuh dgn sawah padi..padi bukit kata pak kamal..tapi mmg tanah subur..siap boleh tgk gunung merapi gunung berapi yg masih aktif di sumatera..perjalanan kelok 44 ni mmg mencabar..aku ade gak tertido..asben dok snap2 picture..tapi mmg letih jugakla dekat 45minutes mendaki bukit..kelok 44 tu bermaksud utk sampai ke tasik maninjau kita akan jumpa 44 selekoh..ahaha..selekoh yg kaw2..umpama uolls p cameron highland tahun 80an..saper pernah p zaman tu taula jalan cameron tu mcm mana..hazab dik non..so meh cuci2 mata..




 kelok kelok


 kampung belanda

 pitstop tasik maninjau









Semua view di atas tu kat area tasik maninjau..tapi takdela turun sampai bawah disebabkan  kehazaban jalan plus minus bawak orang2 tua..kat pitstop tu juz minum2 utk hilangkan pening org mabok..kekeke..bukan aku yg mabok..encik suami..haha..aku alhamdulillah steady je..cuma agak kelaparan..tasik ni adalah tasik atau danau yg ketiga terbesar di indonesia selepas tasik singgalang ke singkarak ..tak berapa hingat..and danau toba..air tasik ni boleh berubah warna..pak kamal citer kat dasar tu ade gunung berapi yang aktif..so if meletus mmg semua ikan yg dibela dalam sangkar kat tasik tu sama matila..aku n asben terpk takde bot atau apa2 yg merentasi tasik ni ke seberang sana..maybe ade reason..pak kamal diam tk cerita..hmmmmm...

So abis citer kat tasik maninjau..weolls dalam kelaparan off turun utk lunch..another 45 minutes..masing tertido..sampai2 juz nice azan zohor berkumandang..tempat makan ni namanya pondok saliro keluarga..sebelah nya musolla..sangat bersih..tempatnya pun sangat bersih..kat sini dihidangkan masakan kampung kalau kat malaysia dia panggil nasi padang la..ok..tips saper yg baru 1st time makan nasi padang..semasa dieorg hidangkan lauk pauk yg banyak kat atas meja tu..jgn la uolls bedal semua..once uolls jamah so dah kira kena bayar..pastu mula la merungut makan mahal la..dah tak sedap la..ni biasa sangat..whut do you expect nak makan murah cari gerai2 tepi jalan if confident dgn kebersihan..silakan..mmg boleh dpt murah less than rp50k..silap2 bleh dpt around rp10-20k ..tapi kebersihan allahualam..bila kat restoran or rumah makan ni..depends pada agent yg bawak..mcm Pak Kamal kami perasan mmg dia bawak kami makan tempat yg bersih..


Kami makan kat sini pilih lauk pauk yg wajib di jamah mcm sambal hijo dlm 2 portion,lauk dalam 4-5 jenis semua dlm 2 portion..jumlah semua sekali rp1.4k
bagi aku n asben yg pernah makan kat sari ratu di kl..mmg rasa harga ni murah..nak2 kami semua 5 dewasa 2 kids..makanan sangat sedap..dan tip top..so saper otw dari tasik maninjau sila singgah sini ya..



Disebabkan tak nak buang masa..lepas je makan kami terus ke jam gadang n pasar atas..dah nama pompuan..konon nak cuci mata..sekali cuci duit skali kat pasar atas..beli jugak 2pasang kain sutera..sutera biasa2 la..tp cantik juga..kat pasar atas mmg beli sourvenier n tshirt..kena pandai pilih..kalau tak kena hentam kaw2..satu tshirt gambar jam gadang size dewasa memula kat kedai yg jual dgn keychain2 tu jual 80k..kunun kualiti bagus la..sik baik tak beli..kami p another kedai yg jual tshirt je..dpt 50 or 40k..sik baik tak beli kat tempat 1st tu..Btw cuaca pada haritu cantik sgt..so snap2 pics mmg cantikla..


Pak kamal janji akan amek kami jam 4.00 ptg..so dlm 345 pun dah siap..sebab tak shopink mana pun..sofyan siap beli pisang yg lenyek letak kelapa tu..not bad la rasanya..so balik hotel semua get rest..

Malam tu lepas magrib dlm 730 malam kami keluar utk dinner simple2 je..masakan murtabak mesir yang menjadi sebutan tu..haha..okla..similar rasa dgn murtabak makasar di raja pekan tu..sedap..asben n fil makan nasi goreng special..sedap jugak big portion..malam tu tapau utk nenek kat bilik..
tu diaa..menu yang ade kat tempat tu..so martabak mesir special dengan nasi goreng special..meh view nasi goreng die dolo..


ni nasi goreng special..sangat besar portion n sangat mengeyangkan..

inila murtabak mesir special yg menjadi sebutan siapa yg berkunjung ke bukit tinggi or padang..rasa sedap tp yg tak best kena cicah dengan kicap potong dgn bawang n cili..huhu..kalau kat pahang cicah bawang yg merah tu sedap la..kalau kat johor kuah kari..ni kicapp..so alter cicah dengan cili sos..tapi tak pun..juz makan begitu saje..pun sedap..total makan kat sini siap makan 2 murtabak special 2 nasi goreng special air milo n tea..plus tapau 1 nasi goreng special n 2 murtabak..rp270k ..mahal dari makan nasi padang..hahaha..

Sebelum balik ke bilik..hujan renyai2..aku teringin nak makan pisang caramel yg dieorg citer sedap tu..beli la juga 2 ketul..harga satu portion rp12k..taste? okeyla..takdela sedap sangat..hehehe..sebab penah makan kat madam kwan..sebijik..cuma die topping dgn caramel or chocolate..tu je bezanya..

Malam tu tido lena la jugak..esok dah nak kena bertolak ke Padang..malam tu mertua berkampung kat bilik sambil supper murtabak2 tu..haha..

2 comments:

  1. Kepada anda yang ingin melancong ke Bukittinggi Padang,jom jenguk2 blog saya untuk info:
    http://freelancetour.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...