Thursday, March 28, 2013

Bukit Tinggi part 3

hiolls..sambung plak ye..part seterusnya..edisi tertunggak noks..

13 Februari 2013 ( rabu)

Sepatutnya kaum adam je yg jelajah ngarai sianok n lobang japang..since aku pregnant n takut nak masuk lobang japang tu..aku decide nak dok bilik je..today last day kami kat bukit tinggi..jadual mmg pack kan..tp apa boleh buat..kalau tak nanti kat Padang takut rushing plak..memula janji dengan pak kamal kul 830 jumpa kat ngarai sianok..wahaha..last2 semua ikut termasuk makyong ni..kami breakfast n kemas2 siap2..tapi tak check outla..

Breakfast kat hotel gran malindo ni boleh tahanla..nak kata sedap tu takdela sedap..nak kata tak sedap pun tidak kira boleh telan tekak masing2..hehe..menu dia sama je setiap hari..ade 2-3 makanan berat ..roti pun simple ade satu jenis plain white bread n telor omellette adela..enuff bagi aku..makan 2 toasted bread with butter n jam plus omellete..simple..2 hari breakfast tu je aku makan..roti dia soft jugakla..tu yg tak kisah makan benda yg sama..

Kami ke ngarai sianok jam 9 lebih jalan kaki semua ramai2..memula seram nak masuk lobang japang tapi kata tourist guard tu masuk je takde apa2..huhu..entrance utk masuk lobang japan rp5k perhead..n utk tourist guide dlm tu..kena bayar harga asing..tak silap rp10k perhead..bagi mcm aku yang suka sejarah..aku tak kisah nak bayar tourist guide tu coz dia mmg bagi info yg tak ternilai dgn duit..ilmu beb..sejarah..bila tgk baru tau..dia explain one by one..i loike..

Sejarah lobang jepang ni uolls nak tahu ia dibina sekitar zaman pendudukan japan di bukit tinggi 1941-1945..merentasi dari ngarai sianok ke bandar2 di bukit tinggi..keluasan sangat panjang..yg dikomersial kan hanya beberapa km je..maybe faktor keselamatan kut..sebab tu di Bukit TInggi bangunan rendah2 supaya tidak merosakkan struktur lobang japang..pembinaan lobang japang ni menggunakan buruh dari kalimantan bukan dari sumatera..dieorg buat guna peralatan tangan sahaja okeh..no drill drill..tapi kagom la bleh buat lubang yg dasat ni..selepas siap dieorg ni dibunuh..so mmg takkan tahu la apa yg ade rahsia kat dlm tu..rahsia tu mmg tersimpan rapi..lepas jepun menyerah kalah..setahun kemdian baru jumpa lobang ni..

Menurut pak kamal dulu masa dia kecil2 rajin dia masuk dlm tu pakai tali n mmg seremm sgt..sampai dikorbankan darah kerbau utk hilangkan roh2 yg tak aman dalam tu..benda ni aku tau lepas kluar dari lobang japan tu..perhghh..

Perjalanan masuk tu mmg mencabar..kena turun 144 anak tangga tak silap aku..korang bayangkan masa balik tu betapa hazabnya makyong ni mendaki anak tangga tu..sampai cramp kaki2..pergh..nenek indok yg ikut kiteorg lagila..berry2 n muntah2 balik kat hotel..haha..tula nek indok..jgn cakap besar before masuk kata kuat darah minang kan..hehe..
so meh tgk gambar..ade banyk misteri misteri..tak nak citer..uolls nak pergi nanti mesti masuk..baru la feel...









Kami settle kat ngarai sianok dalam kul 11 lebih gak..penat tu jgn cakapla..stamina kurengg..pening kepala pun ade..sik baik brg dah pack siap2 tinggal nak turunkan je..so gerak menuju ke Padang around kul 12 gak..Perjalanan utk hari ni mmg agak banyak persinggahan..kami akan singgah ke tabek patah tempat pisang salai yg femes tu dan istana pagar ruyong serta muzium minangkabau..semua ni otw ke Padang..

DI sebabkan keletihan kat ngarai sianok tu..aku tertido..sedar2 dah sampai tabek patah..kat sini makan goreng pisang minum kopi free n beli pisang salai utk dibawa ke Malaysia..rehat2 dlm sejam je..terus ke Istana Baso Pagar Ruyong..







 belakang tu org malaysia
 sopink pisang salai

Dah siap minum2 alas perut baru la perjalanan diteruskan ke istana pagar ruyong..sementara nak menyampai jam dah dekat kul 2..so kami lunch kat pondok tepi sawah tu tak tau n ingat nama kedai tu..ramai la org termasuk gabenor ke pegawai bukit tinggi tgh lunch kat situ..sini makanan kureng sikit compare dgn yg first day kami lunch..yg sedap sambal ikan bilis die..hehe..okeyla..total makan rp270k..berbaloi lagi sebab semua air jus..


Perjalanan ke Istana pagar ruyong diteruskan..hujan renyai2..masa ni rasa mcm lambatnye nak sampai..haha..sampai kat istana pagar ruyong dlm kul 3 lebih gak..since dlm tak bleh masuk sebab belom buka..kami snap2 pic kat luar jela..mmg besor rumah gadang tu..




Kat  sini tak juz snap2 structure bangunan..bagi yg ade darah minang mmg sgt excitedla..mcm ai yg takde darah minang ni..biasa2 jela..cuma mmg cantik seni binaan rumah gadang ni..sini gak beli buku karya hamka n buah ciku yg manis tu..sangat manis dan sedap..murah dlm rp5k utk satu bakul..beli la 2 bakul..perjalanan di teruskan lagi n singgah sebentar kat tasik singkarak..beli ikan bilis yg marvelous sedap ikan bilis tu masak sambal hijo..sampai pak kamal kena post kes beli sikit..hehe..thanks pak kamal..


 tasik singkarak

Perjalanan diteruskan ke muzium minangkabau kat Padang Panjang tak silap..nasib kami baik sampai sana kul 4 belum tutup lagi..kat sini sempat pakai baju tradisional minang n snap2 gambor..tak silap sepasang baju rp20k or rp25k..hehe..seronok snap2 picture settle semua dlm 530 petang jugak..






hehehe..mak pak ade tapi malu nak taruk gambar makyong gemok

Supposed nak singgah kat lembah anai..mandi air terjun..situ ade tempat mandi2..siap ade kolam lagi..tapi hujan sgt lebat..so kami teruskan perjalanan ke Padang..memang rasa sangat jauh perjalanan..sebelum balik hotel pak kamal bawa kami dinner kat lamun ombak..memula ingat mkan kat situ mahal..tengok tempat stendet..dah budget mesti rp300k..tp alhamdulillah..unexpected lagi murah dari semua tempat makan kami pernah singgah..ke rp105k sajork..dah settle singgah kedai roti beli roti..then around plus2 sampai hotel penginapan kami di Padang..iaitu inna muara indonesia..bilik mmg marvelous maybe hotel baru..n facilities mmg tip top..puas hati..bilik ala2 hotel 5 star di Malaysia..mcm Parkroyal Kuala Lumpur..baru nampak asben ku senyum..hahahaha...

Sebelom ni bilik nenek nya jauh sikit..ni sebelah2 ade connection door lagi in between so senang apa2..semua tido lena except aku kaki cramp gile penangan lobang japang..

1 comment:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...