Tuesday, March 5, 2013

cuti cuti Bukit TInggi and Padang Indonesia part 1

Hi olls..lama tak update,,bz n malas melanda..okey la ni baru nak update entry basi...hehehe..cerita semasa bercuti ke Padang Indonesia..Kira ni kut edisi cuti-cuti menaiki flight coz lepas ni perut dah besar kan..

Percutian ke Padang ni sebenar-benarnya bercadang nak p disneyland Hong Kong,,tapi memandangkan me in early stage of pregnancy..takutla coz more than 2 hour kan..so decide2 pilih Padang..

Yang memenatkan percutian ke Padang utk itinerary agak susah..sebab ad-hoc..percutian rancang awal bulan 1..memula nak fly cuti sekolah bulan 3..since hubby cakap maybe dia bz masa tu..so diam seketika..until dia cadangkan buat minggu cuti tahun baru cina..dengan gigihnya mula operasi mencari tix murah..

permulaan..target AA tix via LCCT...utk tarikh cuti sekolah dan tarikh cuti cny..then cari tix via sg plak..setelah dicompare2..kami decide amek via singapore..kami pergi dgn kedua inlaw,my family and nenek saudara..agenda utama sambil2 makan angin..sopink and mencari waris sebelah bapa mertua yg mmg berasal dari Padang sendiri..org minang..

okey..ticket kali ini first time kami tak naik AA..sebab tix mahal compare dengan TIger Airways..since weolls dari Johor Bahru so via singapore la paling dekat..setelah ditimbang kira..if naik AA kali dah rugi 1k untuk perjalanan ke KL..tix plak around 3k utk 7org..compare Tiger Airways dlm 2k..plus 500 utk transport ke sg..kami sewa starex..less than a week aku buat itinerary Bukit tinggi-Padang ni..sangat susah..tapi as usual hasil berforum di cari.com.my. dapat larangka sikit2..me tak buat day by day..cuma buat susunan hari mengikut tempat..since BUkit tinggi and Padang jaraknya 2 jam perjalanan..dan tarikh penerbangan 11-15 Februari 2013..memula nak buat 3d Bukit TInggi 1d Padang..tapi last2 tukar 2d padang 2 bukit tinggi..since flight punye timing agak tough so me juz write down tempat2 yg akan dilawati..tapi belom masuk dlm itinerary day by day..relax..bukan p europe pun..so masih secure..janji kita tau tempat nak tuju..btw me guna perkhidmatan gusmal Kamal..next entry akan kasi info pasal dia..

Perkhidmatan Pak Kamal ni including transport dan penginapan di Bukit Tinggi dan Padang ..di sebabkan 7 org ..so booking mmg 2 bilik..dan yang nyata mmg kami tak stay kat hotel budget.dan tak pula yg mahal2..janji selesa..coz kami mmg inginkan keselesaan semasa bercuti..hehe..so semua ni bernilai rp7.000.000.separuh dah bank in kat Malaysia..

Percutian kali memula aku tukar rp5.000.000..main jota2 ni kena betul2..siap buat envelope kecil utk agihkan benda wajib dulu..contoh dah agihkan balance pak kamal dalam satu envelope..airport tax bernilai rp100.000. bagi seorg tak kira bayi ke kanak2 ke tetap kena bayor k..pastu envelope utk sopink telekong lain,sopink baju lain,sopink kain pasang pun lain..envelope makan2 pun lain me letak rp3.000.000  mmg ngam2 duit tu abis..utk lunch dan dinner for 7 person hokey..tu je la yg dpt merancang kewangan dgn baik..

okey meh kite story utk hari pertama dulu..nanti me sambung next story..


11 februari 2013

Kami bertolak dari Johor Bahru jam 4 petang..perjalanan sgt smooth..cuma kat tambak johor agak jam..tapi jam biasa2 je..sampai changi terminal 2 around 5plus..disebabkan me pregnant dlm 16wks plus2..so dah baca awal2 lagi peraturan syarikat penerbangan..so untuk Tiger Airways..dia tulis kat term n condition tu bagi yg 32wks ke atas shj perlu surat pengesahan dari doc..bagi yg 32 ke bawah juz bawak apa2 yg sahkan uolls hamil..so me bawak buku merah kerajaan tu je..memula check in bagasi..penerbangan kami jam 855 malam..so check in masa tu kul 6 plus2..smooth n steady..kami dinner kat restaurant ala2 seafood pasta..confirm halal coz ade logo halal..merasa sgd179 utk 7 org makan..hahaha..pasta house whut do you expect..sik baik tukar sgd500..so takde la takut duit tak cukup or ape..di terminal ni alhamdulillah disediakan surau..so no problem utk magrib di sini..before departure kan..since ade budak yg minum susu kan..mmg kena bawak bekas air panas..and before departure tu dah buat siap2 susu kat yaya..

Alhamdulillah perjalanan pun tak terasa jauh..cuma agak lapar dlm flight..nak makan dah order..tp sofyan plak lapar terpaksa la ibu yg lapar ni past kat sofyan..abis licin die makan nasi bali..takpela..ibu memahami anak2 kan..flight penuh n bergerak lewat 10 minutes lewat..

Sampai dalam jam 900 malam jugak..sebab masa di Padang awal sejam dari Malaysia..disebabkan lambat isi borang..so stuck japz isi borang..yg suka pemeriksaan imegresen indonesia sangat smooth and takde masalah langsung seperti yg diceritakan oleh forumer lain..hahaha..aku n yaya amek masa less than 10minutes je..cuma yg lain lambat sikitla..settle custom tu around 945 n amek bagasi pun tak kena check sangat..maybe sebab dah ade org tolong sorong beg dlm trolley..hehe..pak kamal sangat punctual dah tunggu..so dlm 10 malam kami mula bergerak dari minangkabau airport ke Bukit tinggi..

hazab sangat naik flight malam..coz most of tempat makan dan tutup..belasah je tempat makan yg dibawa oleh pak kamal..mmg totally out..hehe..tapi nak wat mcm mana dah malam..perjalanan sgt jauh je rasa..adoila..sampai hotel dah dekat kul 1 pagi..kami menginap di gran malindo bukit tinggi..bilik besar..tapi dont expect too much janji selesa..nampak mcm hotel lama..tapi alhamdulillah bersih..coz pagi2 dah dengar azan n org mengaji..:)...okey later sambung part 2 edisi bergambar...

12 comments:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  2. Salam Sejahtera dan Assalamualaikum wbt…
    Anda berminat melancong ke Indonesia?Kami di Pesona Jejak Wisata menawarkan pelbagai pakej menarik untuk keluarga dan kumpulan yang besar untuk bercuti ke mana2 destinasi di Indonesia terutamanya ke Padang-Bukittinggi.
    Pakej menarik kami tawarkan kepada anda dengan harga yang berpatutan dan lebih rendah di bandingkan dengan mana2 Ejen di Malaysia.
    Perkhidmatan kami adalah professional dan Syarikat yang sah disisi undang2.
    Semua urusan dijalankan di Malaysia dan anda tidak perlu risau akan ditipu oleh Ejen2 di Indonesia kerana banyak telah berlaku penipuan disebabkan inginkan harga yang paling murah.
    Untuk maklumat lanjut tentang Bukittinggi Padang,anda boleh layari Blog kami di:
    http://freelancetour.blogspot.com/
    Insyaallah banyak info berguna bagi anda yang first time travel ke Bukittinggi. Untuk pertanyaan pakej,anda boleh terus menghubungi saya.Harga boleh nego selagi tidak rugi…Bandingkan harga yang anda dapat dengan harga kami.Nyatakan harga yang anda dapat dan kami akan offer lebih rendah dari harga tersebut (selagi boleh)Insyaallah..
    Atau anda boleh menghubungi kami ditalian: 0126665436 (Aziman Omar)
    Temujanji boleh diatur untuk berbincang jika anda mempunyai group yang besar untuk melancong.
    Sewa kenderaan dan supir juga tersedia..

    Sekian Terimakasih

    ReplyDelete
  3. Assalam maaf Saya Mukhlis Bukittinggi tumpang promotion, saya Driver com Guide kat Bukittinggi bagi Tuan, Puan, abg,Akk yg nak datang Bukittinggi tapi belum ade contact untuk uruskan kat Bukittinggi insyallah saya dan Kita Holidays juga Pesona Holidays boleh bantu uruskan Package Tour sebaik mungkin sesuai dgn apa yg di minta. Dan yang nak sewa Transportasi Kereta Innova, Van Pregio,Bas ,Bukittinggi bandar kecil sejuk makan sedap, tempat Shopping kain sulam banyak dari yg murah, menengah, Quality dan bagus buat bisness jual balik maupun nak pakai sendiri. Sila datang Bukittinggi nanti saya akn bw kat home industry kain sulam baik yg nak beli sehelai atau pun borong. Saya utamakan Quality bukan Quantity sila call Whatsapp +628197513210 or +6281268422608 email mukhlis8877@gmail.com

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum tuan/puan

    salam sejahtera buat tuan/puan yang baca blog ini, kami dari 7lines holiday tour and travel yang berada kat bukittinggi , kami menyediakan rent car, voucher hotel, dan package tour. jika tuan berminat boleh whats app or email, kami akan melayani tuan sebaik mungkin.

    contact person : Firman
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com
    7lines.holiday@gmail.com
    Mobile : +62 823 90 797 959
    Office : + 62 752 32371
    insyaallah tuan / puan akan puas dengan layanan kami

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum..
    salam dari minang kabau.yang biasa di sebut dengan nama bukit tinggi.saya arman bukittinggi.yang bergerak di bidang pelancongan.saya tawar kan harga harga cantik untuk tuan dan puan..bila ada yang nak datang bukittinggi.tapi belum dapat contact ntuk uruskan ..jangan risau.saya boleh bantu uruskan lawatan tuan dan puan.untuk info lebih ditail nya sila hubungi saya di talian...
    call/sms/whatsapp.;=6285374176166
    FB,;komen ajo
    Email.armanpribadi123@gmail.com

    terima kasih


    wasalam

    ReplyDelete
  6. Jom bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi di bulan juni booking sesegera mungkin,telah terdapat hotel2 yang ditempah dan jumlah bilik yang tinggal adalah terhad. Kepada yang bercadang dan masih tercari-cari quotation, anda sudah tidak punya masa yang lama.
    Buat tempahan anda dengan segera..
    Kerana Harga pakej mungkin akan berubah seiring dengan harga hotel apabila banyak bilik2 hotel yang telah/akan ditempah nanti bila lambat hrga pacgkage boleh naik karena beriring percutian sekolah, hubungi segera 7LINES HOLIDAY tour & travel, kami siap melayan anda. kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..
    Salam dari MINANG KABAU.yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak di bidang pelancongan sebagai tour guide dan driver.Saya nak tumpang iklan kat sini.Bila ada tuan dan puan yang nak rancang melawat ke bukittinggi padang.Tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya.Jangan risau..Saya boleh membantu uruskan lawatan nya..Untuk dapat kan info nya..sila contact saya di talian...
    Call/sms/whatsapp..
    +6285374176166
    E-mail.armanpribadi@gmail.com

    Terimakasih..

    Wassalam.....

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..
    Salam dari MINANG KABAU.yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak di bidang pelancongan sebagai tour guide dan driver.Saya nak tumpang iklan kat sini.Bila ada tuan dan puan yang nak rancang melawat ke bukittinggi padang.Tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya.Jangan risau..Saya boleh membantu uruskan lawatan nya..Untuk dapat kan info nya..sila contact saya di talian...
    Call/sms/whatsapp..
    +6285374176166
    E-mail.armanpribadi@gmail.com

    Terimakasih..

    Wassalam.....

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: /WHATSAPP+6285364057063
    EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: /WHATSAPP+6285364057063
    EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: /WHATSAPP+6285364057063
    EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...