Monday, July 22, 2013

39 wks sudehhh..

Yuhuu salam ramadhan..dah lama tak buka blog sebab bz sangat dgn pregnancy..dgn life..maklumla slalu pregnant time mengajar budak form 4..so relax tak rushing..but tis yr silap budget terpregnant awal dari jangkaan so merasa kena settlekan keje before due date..30 july..seminggu lagi..

Sepanjang pregnancy yang ketiga ni mmg dugaan takdela terlalu berat but yang paling berat masa me pregnant 35wks..nak tau ape terjadi..hermm..diserang cikenpox uolls..pembawa virus tegar adelah anak sedare..human error actually..malas nak story barang yang lepas jangan dikenang uolls nanti sakit ati..but for the 1st week masa kena tu me sangat2 marah la n tak dpt terima kenyataan..bukan me myself saje kena hokeyy...but anak bujangkus sofyan pun sama kena..so mrassa dua beranak cuti cikenpox selama 2 wks..

Memula agak worried jugakla sebab tengah pregnant..so bergegas call makcik suami tanya mcm mana..dia suruh dptkan antiviral..btw antiviral ni hanya diberi pada ibu yg tengah pregnant 34wks above..tak silap utk protect baby dari dijangkiti..disebabkan aku check antenatal mmg kat gov clinic so semua mc n ubat2 under gov la..so p la klinik kesihatan berhampiran..hazab jugak tunggu turn..dtg kul 9..jam 11 lebih baru settle..dpt la mc selama 2wks terus..

Sofyan amek antiviral klinik swasta je n ubat calamine lotion..walaupun agak tak dapat menerima dugaan ni sebb kecuaian manusia..tp fikir positive setiap penyakit tu datang dari Allah..ni ujian aku kan..so redho n pasrah la..nasib baik sangat tak teruk sikit2 je 3 hari dah ok..sofyan pun sama..

cuma regret sebab tgh2 bz byk keje kan..tak bleh nak gerak sangat..dok melangok kat umah..ade gak mengikut asben p outstation sepanjang tempoh 2 wks tu..tapi tak p open space la..sofyan pun tak sekolah sama ngan mama nye..

Antiviral tu tak tahan kena makan ikut schedule..5 kali sehari selama 7 hari..nak disiplinkan diri tu hazab..tp sebab nak baik cepat kan..kena la disiplin..:)

Abis je elok2 2 wks last day cuti..yaya plak kena..kali ni mmg dugaan besar dlm hidup aku kiranya...sebab yaya masih pakai diapers dan bila dia kena abis sampai celah2 kemaluan dia kena..dia demam 2 hari juga..aku sambung mc lagi kebetulan bp naik maybe sebb stress kut..mase tu dah 37wks pregnant..

Jaga yaya mmg betul2 buat aku nangis..sebab yaya kena teruk sampai bibir pecah..dia tak pakai diapers sampai terkencing2 atas katil..sakit kat kemaluan lagi..merengekk..3 hari jaga dia mmg mencabar..sampai stress marah2 aku..sebab merata2 dia terkencing..pakai diapers taknak..sebab sakit..
masa ni aku rasa aku mak paling kejam..mana nak sekolah kejar keje tak siap..mana nak jaga yaya..mcm time is running out..bila2 je boleh terberanak kan..dan masa ni jugak la tak penah2 bp aku naik tetiba bp naik..tuhan je tau..

Terpaksa la extend cuti another 2 days..kali ni crk la..nasib lulus..plus 1 ramadhan mmg cuti di johor..so khamis back to work..btw berpuasa jugak la..cuma masa checkup tu dapt detect bp dah naik..siap nak call ambulans..sangat2 risau hokey ..

Tp alhamdulillah..masih bertahan ke 39 minggu..amin..terpaksa juga korbankan puasa..selama 5 hari..lepas tu..dah check up kat klinik bp dah normal..barula next day puasa..masa tu 8 ramadhan sudeh..sampai la ke hari ni masih larat menunaikan ibadat puasa..takdela hazab nak ganti banyak hari kan..

So hari ni dpt 8days berpuasa..ok la..cuma tadi ade rasa pedih ulu ati sikit..kerja pun dah byk siap tu boleh update blog ni..kalau tak jgn harap la kan..bz siapkan mcm2..dan good news sebb tak larat nak naik turun tangga lagi..maklumla kelas mak semer tinggi2 uolls..terus decide tis week last week keje..next week dah coti bersalin..at least if tak bersalin lagi boleh la kemas nursing room..

Kali ni bersalin agak nervous la jugak..even anak ketiga sudah..tapi lil bit scarry..doc pakar pun benarkan bersalin normal..sakit sikit la kat ari2 sebab baby dah 3kg..kali ni bb agak besar plak..terlebih vitamin ke..hehe..n kekadang rasa tak selesa waktu pagi..bila dah dekat masa ni terasa plak takut mcm mana la nak bersalin..mudah ke..susah ke..nak serah diri bila ni..tapi as long as belum due..so bertabah n bertahan la..semoga urusan dipermudahkan..

Bp dah normal..esok check up second last before bersalin..contraction tu ade tapi mild contractionla..tanda2 lom kluar..tapi nurse cakap setiap bb lain2 dia punye tanda..tak tahula bb yang ni tande dia apa kan..tapi harap2 dipermudahkan segala urusan..

okey..nanti update pasal nursing room sebab kali ni pestime berpantang sendiri di rumah sendiri..so utk mengelakkan sebarang kecederaan..hehe..kes naik turun tangga coz master bed kat atas..so berpantang kat bilik guess di bawah..lagipun toilet bawah ade heater atas dah rosak..nursing room aka guess room tu dlm process nak cat pink dust colour..cadar pun dah beli pink kaler..why pinkish? ikhtiar utk elakkan bb kena jaundice..segala lapik tilam dah beli..nak selesa kan..dah cat baru boleh susun atur barang2 kat bawah..pasang cadar..hermm almost done..

wokehh...tu saje..luahan rasa utk cover beberapa bulan tak update blog..so kalau masih tak warded..me akan updatela 2-3 hari lagi..


No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...