Friday, August 23, 2013

Set bersalin

Salam.. Dah half pantang tinggal lagi 20 hari uolls.. Tak sabar nak bawak bb jenjalan makan kat luar. Hahaha.. Btw today me nak kongsi set bersalin yg digunakan sepanjang tempoh berpantang.. Sebenarnya me ade 2 set bersalin yg diguna pakai .. Gila tamak kan uolls.. Set pertama beli masa preggy 3mnth iaitu jenama tanamera..sesaje nak merasa kan set ni.. Set kedua plak beli lagi sebulan due date.. Jenama set bersalin ibu halimah mak dara.. Set ni mmg dari anak kedua guna sgt ok.. So kita start dolo set pertama..jummmm

Postnatal care set tanamera

Dalam ni kebanyakkan herba luaran sahaja tiada ubat2 jamu2 makan..so utk penjagaan luaran mmg okeh sgt sebb tu utk dalaman me amek set mak dara ..dalam set ni ade 

2 botol minyak kelapa dara
Guna time preggy sapu kat perut n masuk 7 month dah start minum satu sudu satu hari..minyak ni bagus sebb boleh minum tanpa was2. Cuma urutan perenium je tak buat..( kalau buat pun me bersalin czer jugak tak ade apa2 effect ) minyak ni ngam2 abis time bersalin.. Ade balnce sikit je

Sabun mandi herba
Sabun ni mmg start guna day 5.. Ok la mcm scrubing satu badan mmg guna scrub kat ketiak leher celah bedah.. So far rasa sabun ni akan abis ngam2 44 days pantang..

Lavrnder floral watee
Guna masa tgh mabuk2 ok la bagi rasa tak mual.. Ekceli time pantang boleh guna tak nak bagi pening2 tp misplace plak benda ni rasa ade kat bilik atas..nak suruh asben amek kan confirm dia ckp tak jumpa

Herbal masaage oil
Guna masa process urut badan je.. Tapi rasa kena guna sapu kat leher time panas2..hehe

Feminine herbalwash 
So far lom sempat guna sebb rushing mandi pantang sendiri..sebb ni makan masa nakcuci cuci bilas2 ni

Mandian herba
Totally used everyday

Firming herbal blend paste
Ni yg satu perkarabikin gua hangin.. Patut sapu kat perut..org urut tu memandai sapu satu badan.. Memula cam heran.. Bila baca manual buku tanamera baru tahu.. Patut la gatal2badan aku naik rashes okeh.. Dia guna lepas urut dia sapu satu badan.. Pastu bila kering mmg comot la bb pun sama naik rashes.. Lepas je abis urut 5hari.. Terus tak sentuh2 bendani.. Rumit la .. Nak sapu2.. Kat perut.. Aku prefer lotion lagi dari benda2 mcm ni..

Tea herbal
Haha ni aku tak serasi.. Baru minum semalam tak abis pun satu cup.. Mlm bb grlisah serba tak kena rasa mcm dia tak selesa.. Elok je 530 pagi aku cirit birit.. Penakgan teh ni.. So mmg pangkah tak guna.. Guna lepas bb dah besar sikit..

Pilis
Aku tak tahu la tukang urut ni suka mbazir sebb setahu aku pilis boleh tahan sampai abis pantang.. Tp 5 hari dia urut aku pilis tinggal satu sachet dari 4.. Aku rasa dia bedal satu hari satu peker.. Kalau brtul2 satu peket boleh guna sampai 3-4 kali.. Boleh je jimat.. Sudah nyer aku tal berpilis.. Time mertua dtg je berpilis sebb dia tegur.. Hahaha.. Balance masih ade satu.. Org yg urut ni siap bagi pilis kunun hadiah la.. Cehh..

Scrub badan boreh
Ni mmg aku dpt guna seminggu sekali sebb benda ni kena sapu satu badan before mandi.. Kalau wikday mmg tak guna la sbb rushing bb takde org tgk.. So guna wikend jela.. Sebb ni mmg perlukan ko bertapa dlm bilik air...

Hajaha abis set tanamera part set kedua set jamu mak dara.. Jamu mak dara dia ade bagi pil jamu, kopiscrub, bedak sejuk, mandian herba, lotion susut mak dara, balm and tukul herba.. So far yg aku guna bedak sejuk sapu bah hitam2 kat celah2.. Mandian herba guna setiap pagi..lotion susut guna time berbengkung mmg panas sampai ke malam rasanya..

Jamu pil day 30 baru boleh start.. Sebb ditakuti..

So utk dalaman aku amek LD Venus elken setiap pagi sebelum sarapan n sebelum dinner.. Slalu yg mlm lupa amek.. Aku minum sekali la.. Lepas sarapan.. Lepas mandi aku amek vitamin vitalea.. Lepas ni add satu vitamin omegaguard amek sekali dgn vitalea..so tu kelarevoew utk pantang2 nnati aku buat review LD VENUS Elken.. Taaa



Saturday, August 17, 2013

Pengalaman bersalian ceasarian

Salam uolls.. Mesti bz beraya maklumla masih minggu kedua..open house pun sana sini.. Me konfem no open house for tis year coz sedang elok 44days tu last syawal.. Hehe.. Takpela..husband ade ajak p open house Mb johor.. Tapi nak p mcm mana bukan bleh makan pun.. Crowded opkos kan.. So aku suggest bawak kids je.. Me n baby takpe dok umah..

Ok back to da tajuk kan..tis is second time me c-sec so sebb niat dah nekad no more baby coz kalau ade bb confirm akan c-sec juga..sebenarnya bersalin normal n c-sec banyakbeza.. At least aku pernah merasa bersalin normal walaupun sekali je..

2-3 hari b4 due date tu aku mmg dah rasa tak selesa perut.. Nak jalan pun tak
Larat.. Memula ingat nk cuti bersalin pd due date.. Tp pk2 malas amek cuti minggu nak bersalin.. Tp sedang elok je 29 mlm tu dah sakit2 p saringan dah buka 3cm.. Memula ingat nak warded je dulu.. Tp tetiba je doc nak pecah air ketuban n masuk labour room.. Dah diberi injection tertido la.. But jalan aku mmg lambat nak bukak.. Dari kul 130 pagi sampai ke 5 pagi dok 5cm.. Pastu 5 pagi sampai 11 pagi 6cm.. Doc decide nak c-sec la.. Memula mcm tak percaya.. Oh no again.. Tak dpt preggy utk no 4 .. If normal deliver boleh la utk no 4..masa ni mmg dah tak boleh buat apa..sakit nak bersalin tetap ade.. Sesekali mengigil gigil.. Ditolak ke OT tu dah perasaan pasrah je.

Dah sampai doc inject bius separuh badan.. Bila nak start tu kaki lom rasa kebas lagi..dia dah toreh kat tempat c-sec lama.. Mmg rasa la.. Ngilu pedih2.. Aku siap angkat tangan hold dulu ckp rasa la..lama sikit bila kaki dahxtak bleh gerak.. Baru pelan2 dia buat .. Tp perasaan nervous ngilu semer ade la..lalok skejap.. Sedar2bb dah selamat dia tunjuk bb girl nangis kuat..dan aku terkejut berat bb 3.65 kg.. Hahaha.. Pestime bb lebih 3 kg .. Doc jahit semer aku dah tak sedar2 sedar2dia nak tolak kat tempat healing process tu sementara nak masuk dlm ward..

Berbeza dgn 1st time c-sec mmg rasa mcm sakit sgt..org ckp kalau kali kedua sebb tempat sama lagi sakit.. Tp tu la kuasa allah..kesakitan c-sec kedua ni tak seteruk yg 1st..sarah lahir 1250 petang.. Dlm kul 7 tu aku dah start bf sarah.. Tp biasa la baru bersalin susu non hado..malam tu sebb masih dipasang tiub kencing terpaksa la mintak nurse cebok kan sarah..mmg nurse cukup membantu la..next day tiub kencing dah buka.. So bermula la episode berjalan ke toilet.. Nasib la ward 1st class kalau ward 3 class hazab nak p toilet jauh..dan alhamdulillah urusan agak senang la sepnjang kat ward.. Tp diduga plak dgn sarah kena jaundis..

Sebenarnya semua ni dugaan hidup..bila doc ckp kena c-sec mmg sangat2 keciwa.. Sebb pk mcm2.. Like apa dosa aku sampai allah tak makbulkan doaku utk bersalin normal..tp ni qada dan qadar kan.. Dlm masa yg sama.. Perkara yg aku risau mcm mana kalau sarah kena jaundis yg teruk macm abg dia..yayaje. Tak kena.. Masa tu mmg sgt ssuahati.. Pk mcm2..mcm mana nak uruskan diri.. Sebb masa yaya aku tak bleh nak gerak dekt 2 wks.. Haishh

Tapi allah maha mengetahui.. Dia duga aku dgn kesusahan bersalin.. Tp dipermudahkan aku dgn kekuatan tubuh badan dan kesihatan baby.. Mmg sarah jaundis.. Tp dari day 1kat kk kempas bacaan jaundis nye menurun tak naik.. Alhamdulillah.. Dan kuasa allah.. Day 5 aku dah boleh bangun n makan di meja makan compare dgn 1st time c-zer.. 

Baby sarah agak kuat menyusu jugak dan perkembangan dia agak cepat..baru seminggu dah boleh ngring2.. Maybe penangan shaklee vitamin.. Sebb mengandungkan sarah mmg aku byk  amek vitamin shaklee.. Tu kot perkembangan sarah agak cepat..

Tapi akhirnya aku terima setiap ujian allah ade kelebihan yg diberi.. Syukur allah permudahkan urusan menjaga sarah dan menguruskan diri sendiri.. Amennn

Monday, August 12, 2013

Aidilfitri dalam pantang

Salam.. Selamat hari raya aidilfitri.. Tahun ni agak berlainan coz sambut aidilfitri without baju raya thinggy n semangat nak beraya.. Maklumla baru hari ke 9 berpantang..sehari sebelum syawal..baby sarah dibawa ke kk kempas.. As usual nak check bacaan jaundis dia..finally akhirnya bacaan dia menurun dari 11.3 ke 8.6 dan no more cucuk2..nangis aku dalam kete sebb terharu n gembira.. Mujarab juga penangan anggur hitam dan terpaksa jadi zombie nak bf kan sarah supaya dia aktif..

Dan yang nyata no more urut2 n confinement lady utk dibayar.. Dah decide dengan hubby.. Dia akan uruskan aku n baby before pergi keje.. Another 2 kids? Buat sementara cuti itu hari masih bersama nenek n atuk nya..

So pagi syawal selepas berbincang asben nak balik umah mak die..lagipun kesian kat 2 beradik kat sana asyik tanya bila nak balik.. So lepas settle semua keje umah.. Aku pun berbenkung sebb perjalanan lebih sejam kan..bb sarah plak ngengade tak nak dok dlm bb seat.. So tertido tido aku sambil pangku bb.. Haish

Sampai umah inlaw.. Mmg nampak happy yaya n sofyan.. So haritu tak ke mana yaya ikut mak sedare die beraya n sofyan ikut atuk nenek.. So me baby n en asben kat rumah 3 bersnak.... Nak bikin ape.. Since baru 9 days kan..tapi ade gak tempting nak makan lemang .. Haishh sabor jela..

Tak pena rasa raya yg sgt boring..tp demi anak2 kan gagahkan juga.. Raya kedua pun nothing special.. But raya ketiga both kids demam plak.. Memula decide nak tinggalkan aku kat umah inlaw dia bawa kids blik jb.. Tp last2 semua angkut bwk balik.. Hehehe.. Perjalanan kali ni mencabar sikit la sebb kids demam.. N klinik byk tutup lagi.. Tp kena dpt kan ubat juga utk budak2 ni..kesihan..

For the first time en hubby menjaga kids demam.. Sllau aku bersekang mata.. Tp kali ni ade bb kan dia kena take over yaya n sofyan..hehehe.. Merasa en suami jadi zombie.. Pengorbanan seorg bapa..:)

So here i am day 13 .. Kids still demam.. Mr hubby pun agak berterabur skit schedule harian dia compare masa yaya n sofyan kat kg.. Takpela pelan2 bukan senang nak uruskan semua..aku pun 2 hari ni sarah rajin bangun tengah malam setiap sejam utk menyusu..uihhh mmg terlajak2 la mak dia tido.. Patut kul 7 aku dah celik p kencing semer tp skrg dah lebih sejam..sebb ngantuk weh..bb sarah peak hour dia 3 pagi sampai subuh.. Lepas tu elok dia tido.. Tp siang lepas mandi mmg dia tido la..until 3.. Aku pun qada balik la tido..lepas lunch tido.. Ni baru lepas bf dia tido tp lom lena lagi sebb gerak2 lagi.. Anytime boleh merengek..

Aku n asben decide to jaga each other dlm pantang ni.. Even first second week ni messy sikit.. Insyaallah masuk minggu 3.. Dah boleh slow2 kot..we decide bila skolah dah buka pagi asben antar kids umah bs dalam 630.. So dia dah sampai umah balik dlm 730 masa ni dia akan uruskan lauk utk lunch aku n mandikan baby.. Settle baby dia p keje.. N aku akan uruskan diri sendiri n baby la sampai asben balik keje..maybe 2 wks tu yaya n sofyan akan lama sikit umah bs.. Lepas tu aku dh abis pantang.. Slowly aku amek dieorg petang..tu perancangan kami.. But kita tungguuu..haishh tak sabar nak jejak hari ke puluhan pantang ni.. Half way pun blum lagi..suku way ni.. Hehehe.. Ok la taa nak tea break..tea la sgt milo break with biskut jacob cream cracker..

Sunday, August 4, 2013

Day 5

Salam.. Today baby icha aka baby sarah ke kk berdekatan nak check bacaan jaundis.. Alhamdulillah turun even tak byk but still turun la.. Tomolo dia akan p check sekali lagi but around 4 pm.. Entah la berpantang kali ni aku rasa mcm tak convinence..rasa mcm lil bit messy la..tot berpantang sendiri ez even kita dah hire confinement lady but tis feeling rasa mcm tak best..hubby plak dah bayar utk 7days.. Think nak terminated aje coz kalau arrange masa betul2 rasa mcm boleh buat sendiri kot cuma semangat tu kena kuat la..

Cuma yg susah bg aku nak uruskan sendiri nak mandikan baby.. N sediakan lunch berpantang..lain ok..day 5 ni alhamdulillah tak seteruk semasa berpantang kan yaya dolo..masa yaya tu minggu pertama tu sangat sakit tak boleh nak bangun n bergerak..but kali ni badan ok sikit la..tp kata org tak boleh la lasak sangat..selagi luka csec belum betul2 kering..

Agaknya ni la felling baby blues kot..utk bb 2 hari ni mummy sanggup sacrified masa tido coz nak bf baby ikut time.. Kalau tak susah selagi keadaan dia dlm zon selamat.. Dah zon selamat mummy boleh bernafas lega..tp nampak mcm dah kurang sikit petang ni.. Around 7 plus nak susukan dia..ok nothing much.. Taaa

Saturday, August 3, 2013

Anak bongsuku

Alhamdulillah..syukur selamat melahirkan bayi yang ketiga pada 30 julai 2013 yg lepas jam 1250 tengahari.. Tp kali ni aku pasrah n terpaksa redho dgn ketentuan allah untuk di c-section buat kali kedua berturut turut.. Bermakna tis is my last baby coZ dah decide n dah niat if kali ni boleh normal then me akan proceed for forth baby..and itula yg terakhir.. Well kita manusia merancang allah menntukan qada dan qadar nya.. Sebenarnya lil bit terkilan coz tak dapat bersalin normal..perkara yg paling aku takut pasal czer ni adalah baby..tak boleh expect bb mcm yaya.. Even me c-sec dia takde langsung jaundice.. But tis baby so scarry merry..

Bersalin czer ni sebb low progress jalan dok 6cm dari 3 pagi sampai 11 pagi.. Aku betharap untuk bersalin subuh tu.. Tp kan semua ketentuan.. Doc terpaksa stop drip takut rahim pecah lagi teruk..so pasrah di bawa ke OT.. Masa dah di bius half body.. Terasa juga la ditoreh tempat yg sama.. Ngeri? Sape tak ngeri.. Tapi lama2 tu mcm nak lena dgr nurse ckp tgh kluarkan bb.. Rupanya baby kali ni pecah rekod 3.65kg.. Oh no.. Kebiasaannya bb bawah 3kg..maybe sebab dia besar kot tak muat tulang pelvis n jalan lambat buka..;)

Selesai satu perkara.. Warded.. Yg ni paling sadis.. Me dimasukkan ward 3 class coz 1st class full..tak dpt bayangkan mcm mana nak tido mcm mana nak jaga bb..tekak plak haus tak minum.. Susu pun tak produce lagi.. Semua ade la rasa susah hati..asben bertungkus lumus utk transfer kan ke ward 1st class.. Alhamdulillah dari 330 tu jam 530 dpt transfer ke ward 1st class.. Syukur..tapi mmg scarry wehh..but its ok ini last me warded as wanita bersalin..coz after tis dah nekad tutup kilang..

Dah masuk ward 1st class semua normal.. As a mother me dapat spot bb ade slightly jaundice kat muka..aku alert betul bende2 mcm ni.. Sebb benda ni la paling scarry sekali dalam hidup ibu yg melahirkan anak..nak2 czer ni..so next morning lepas amek darah patut aku dah discharge dgn bb..tp petg tu dpt tahu bb ade jaundice n admitted juga la ke ward kanak2..

Husband suggest me balik dolo without bb while pihak hospital jaga baby..but bila dah balik sgt sunyi plak..takde bb kan.. Doa tak berhenti2 mintak dia selamat... Lupa aku discharged dari ward pd 1august 2013..2 august dah start diurut..tp lonely sangat tanpa bb.. Tp dpt jumpa abang dan kakak nya pun dah terubat..
 Petang 2 august tu dapat call ckp bb dah boleh balik.. Alhamdulillah..so malam tadi dah start berjaga malam susukan bb..

Pagi tadi nurse dtg melawat againnn risau dpt detect ade sikit.. N dia cakap better pergi esok coZ monday penuh.. Oh no.. My parents n pil semua balik ke rumah masing2 sebb nak raya kan.. Tiba2 rasa sangat sayu..dah nak raya.. Aku opkos la tak beraya.. Baru day 5 uolls..kalau dah 15 hari boleh la ikut balik kg..tapi nak buat mcm mana.. Dah ditakdirkan begini..yaya n sofyan pagi tadi dah ikut nenek dia balik.. Aku n husband dah decide.. Biarla dia beraya kat sana.. Lebih seronok ade kazen dia..husband me n baby je kat jb ni..

Since my parents pun last day kat jb b4 balik kuantan..husband bawa la dieorg p jpo shopping.. Me tinggal ngan baby n confinement lady..saya ade amek confinement lady but dia juz urut,uruskan ibu n baby.. Settle dia balik..if nak dia masakkan dia minta add rm10..ok la..so far dah day 2.. Belum lagi masak2.. Esok baru start masak since dah takde org kat umah..hari ni mandi herba .. Ok segar je badan.. Dia pun tolong tgk kan tempat czer..

So..bb sarah dah beri beri tadi.. Ni tgh tido.. But since aku scarry n fobia mmg sejam setengah aku kejutkan utk bf..japz lagi nak bf lagi..takpela mlm ni tak cukup rest pun janji bacaan dia esok turun..kalau tak sgt sadis nak bawak p klinik hari2..ya allah kau bagi aku dugaan kesukaran melahirkan baby..kau duga diriku dengan penyakit ini tp ku bermohon agar kau permudahkan urusan ku menjaga puteri bongsuku ini .. Ameen.. Lahirnya Sarah Lailatubatrisyia 

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...